Dokážete vychádzať so silne veriacimi ľuďmi?
Dokážete vychádzať so silne veriacimi?
Silne veriacimi myslím ľudí, ktorí snáď do každého rozhovoru o každej téme dokážu vtiahnuť niečo náboženské, majú potrebu poukazovať na to, ako sa má správne žiť a ak konáte inak, než podľa ich predstáv o správnom a nesprávnom, ste pre nich bezbožníkmi a zatratencami a podľa toho sa ku vám aj správajú. Mám takúto osobu vo svojom okolí, musím s ňou tráviť sem-tam čas, nejde sa kontaktu úplne vyhnúť. Aj keď sa snažím držať sa bežnej konverzácie, stále dokáže zakomponovať tému viera. Som pokojná osoba, ale takéto veci ma vedia niekdy parádne nahnevať. Poznáte to niekto, alebo som jediná koho dokáže pobúriť silne veriaci človek, až mám niekdy zo seba zlé pocity, že som málo tolerantná alebo čo.
@0silvia0 Lenze je rozdiel evanjelizovat a je rozdiel nehovorit o nicom inom. A takisto sa odporuca skor evanjelizovat vlastnym prikladom a nie nekonecnymi recami a takisto respektovat a byt laskavy. Laska, to je hlavne prikazanie krestanstva a to sa vylucuje s neustalym poucovanim a povysovanim sa.
ja si s takymi nerozumiem, ani s veriacimi, mna to nebavi pocuvat a kopec z tych veriacich,,denne ohovara, ponizuje a tyra inych, povrchnost to ma od nich odpudzuje a stretavam sa s tym aj na tejto stranke.
Tak možno je to pre tú osobu dôležité.
@elisebah91 nie je to babička, inak presne o tomto píšem. Takéto reči napríklad tiež nemám rada. Ako nie v zlom to píšem, asi si možno človek ani neuvedomí ako to vyznie, ale keď takto o tom proste rozprávajú veriaci, tak mi to vadí. Môžeš byť veľmi dobrý človek, hlboko veriaci, ale tieto presne frázy mi dokážu zodvihnúť tlak niekdy.
Ako píšeš : “Ja nerozprávam o viere o svojom vnutornom nastavení a prežívaní ak vidím, že by to ten človek nedal, alebo že nad tým zatiaľ nerozmýšľa. Rozprávam keď vidím že človek hľadá, pýta sa očami či srdcom, alebo je schopný nieco pochopit.”
Proste takáto veta, aj keď je veľmi pekne formulovaná znamená zjednodušene, že ty nerozprávaš človeku o viere, nie preto, lebo akceptuješ jeho presvedčenie a vnímaš ho ako plnohodnotného seberovnéjo človeka . Ty len cítiš, že nie je pripravený na vieru a nie je schopný ju pochopiť. Ale to možno majú ľudia z kostolov tieto reči alebo ja neviem, desí ma celkom keď také frázy počujem.
Presne aj osoba o ktorej píšem toto robí, buď ma poučí teda o tom čo je správne, vyhreší že som bezbožník, alebo povie že dúfa, že raz nájdem aj ja tú “správnu cestu”. Alebo niečo v podobnom zmysle ako aj ty si napísala. Dokáže ma to zaraziť občas.
@wolf_ presne toto si si parádne všimla, s tým tiež súhlasím.
Proste nechápem prečo niekto verí, že existuje len 1 správna cesta a všetky iné cesty sú nesprávne, toto nedokážem pochopiť. Asi toto ma najviac hnevá keď sa zamýšľam teraz nad tým. To poučovanie by mi možno ani tak nevadilo ale skôr to, že tá osoba je ozaj presvedčená ,že ak sa všetko nerobí podľa náboženských pravidiel tak je to zlé. Alebo že to je dielo diabla, diabol ťa láka a ty ho nasleduješ… to už sú také vyjadrenia, kedy naozaj nechápem , ako niekto môže také niečo povedať na iného človeka a už vôbec nechápem ako si to dokonca môže aj skutočne myslieť
@cervenaruza123 no ja s tebou suhlasim, ja som to len chcela vysvetlit, preco to robia. Mne to tiez lezie na nervy.
Áno dobre si to napísala, cítim že to nieje schopný pochopiť tak nebudem trápiť ani toho človeka ani seba. Akoby si sa rozprávala s matematicky nadaným človekom, on má svoje myslenie ktoré ty/ja nepochopime pokiaľ sa tomu nebude venovať viac a do hĺbky. On tiež nebude a tebou/ so mnou strácať čas na nejaku mate diskusiu lebo proste maco keď tomu nerozumieme.
Ja sa snažím nebyť takou osobou akou popisujes, hovorím len keď vidím že človek chce počuť a tak aby tomu rozumel a nezranila som ho. Je to niekdy umenie. Vedieť keď byť ticho a kedy môcť niečo povedať...a ako.
Dokážem..mala som kolegyňu..dokonca jehovistku.. absolútne veriacu ich zmýšľaniu..keď k nám nastúpila, každému podsúvala medzi rečou svoje teórie, ALE, ak jej niekto povedal, že s týmto na mňa nechoď a pod..nikdy viac nepresviedčala ani nevnucovala svoju vieru. A bola to úžasná žena s perfektným zmyslom pre humor, kolegyňa, za ktorou som úprimne plakala, keď dala výpoveď. Za to s veriacimi, ktorí sú najmúdrejší a majú svoju jedinú pravdu, o ktorej si ja dovolím pochybovať, pritom sami nežijú podľa prikázaní, tak s takými moc nevychádzam 😅
Ja som neveriaca a mam najlepšiu kamošku veriacu a rozumieme si,ešte nikdy mi nepovedala drz hubu:D
Je zaujímavé,že veriaci musí zniesť výsmech a pohŕdanie úplne s kľudom,hoci mlčí,nevnucuje nikomu nič. Stačí iba zmienka niekde,že on veriaci je.
A je výborným terčom na poukazovanie aký je,aký by mal byť.
Irituje už iba tým,že vôbec je.
Chvalabohu,nie u všetkých.
Ja som katolícka,pracujem a pracovala som vždy s kolegami rôznych náboženstiev a presvedčení,v dobe covidu aj s ocko,aj neocko...vsehochut naozaj.
A vždy sme-az na mini výnimky výborne fungovali a fungujeme.
V každom kolektíve sú jedinci,kt.iba hľadajú zámienku a zadrapku. A vôbec to nič nemá s náboženstvom.
Ten človek,kt.kazdy vadí má nejaký vnútorný nepokoj.
A ten už musí vyriešiť sám so sebou.
@terezka1947 treba rozlisovat fanatizmus od toho "normalneho". Mne veriaci ako skupina nevadia, ale vadi mi, ak veriaci vsetky debaty nakoniec otoci na vieru a ked este zacne kritizovat moj ateisticky svetonazor a presviedcat ma o tom, aby som "hladala cestu", tak tam koncim. A pokial ma pamat neklame, tak ty si tiez bola jedna z tych, ktori mi odporucali "hladat cestu" lebo moj sposob zivota a myslenia je "nespravny" a raz na neho "doplatim". A v nie jednej diskusii.
Ja to tiež veľmi dobre poznám
Moja teta derie lavičky v kostole každý deň len škoda že sa podľa toho nespráva ale každého posudzuje
Nestretávam sa s ňou iba na svadbách pohreboch a to mám az nechuť ísť keď viem že tam bude ona
@viestta musíš si ma s niekým mýliť.
Nie je to môj štýl.
Myslím,že ono tie urážky a nadávanie si je na oboch stranách a vždy je to o konkrétnych ľuďoch na oboch stranách,nedá sa paušalizovať.
A nevidím dôvod niekomu vstupovať do svedomia v ničom,už vôbec nie v tak citlivej a osobnej téme ako je viera.
Tak ako máš konkrétne mamičky,čo idú svoje v tej správnej a jedine správnej ceste výchovy detí,či v stravovaní,atď,to isté máš u "veriacich" a " neveriacich".
Nikto rozumný nemá prečo riešiť druhú skupinu s tým,aby ju urážal,či "vychovával". Diskutovať môžme...a je aj super diskutovať,ale to je tak všetko,čo môžme a máme.
@terezka1947 mozno si ta mylim s inou Terezkou, ale Terezka to bola naisto. Ak to nie si ty, tak prijmi moje ospravedlnenie
@viestta nevadí...
Je velky rozdiel medzi silne veriacimi, fanatikmi a moralistami, co si myslia o sebe, ze im svieti svetoziara nad hlavou a dokazu hustit do cloveka tolko, az to ma uplne opacny efekt
autorka, toto nie je silne veriaci clovek.... toto je magor, co ma potrebu rozpravat sam o sebe.... Silne veriaci ludia su skromni, nemaju potrebu do vsetkeho zatahovat vieru a cirkev. A ano, s takymito ludmi vychadzam uplne v pohode, pretoze ako ja akceptujem ze oni su silno veriaci, tak oni akceptuju mna ze ja som ateista.
ale to, čo si opísala, nie sú silne veriaci, sú to fanatici s predstavou, že oni sú niečo viac, lebo spĺňajú svoju imaginárnu predstavu, ako by sa mal veriaci správať/vystupovať. Osobne sa poznám s 3 farármi a ani jeden nemá takéto prejavy nadradenosti, takže viera je o niečom inom...
To je fanatizmus, nevedia zit
Keď kvôli niečomu musím, tak to uhrám.

Ja som veriaca, ale do kostola nechodim, radsej sa pomodlim doma v sukromi, takto mi to vyhovuje. A mam kolegynu, ktora ma nazyva ,,pohanom,, pretoze nechodim do kostola. Ona chodi kazdu nedelu, ale ..., v beznom zivote je kazde jej druhe slovo vulgarizmus a o ludoch sa nepekne vyjadruje, takze ju uz beriem s rezervou 😁