Hrozný svet pre deti
Aj vy to tak veľmi vnímate na každom kroku? Sused suseda nepozdraví, ľudia sú nervózni, rodiny rozbité, všade samá vražda, migranti, vojna, požiare, povodne. Dokonca sme pred voľbami a vyzerá, že roky mafie sa tu znova vyostria, detské pohotovosti nefungujú, poplatky sa zvyšujú… Moje deti žijú zatiaľ so mnou v krásnej sveta bubline (som na materskej). Sú veľmi citlivé a vnímavé a každý deň vidím ako ich niečo veľmi sklame. Neviem či bol dobrý nápad ich tu “priviesť” na tento hnusný svet.
Ale prosím ťa zlo bolo vždy a bude .treba vidieť to pekne
A bola by si radšej keby sa narodili do Afriky a nemali by čo jest?
Život je ťažký v každom čase. V stredoveku by boli každý deň sklamane a aj hladne 🤷🏻♀️ treba pozerať na pozitíva 🙂
my v EÚ zijeme dobu blahobytu, slobody a voľnosti. Každý môže byť čím chce, robiť čo chce a ísť kam chce. mne sa nezdá, že žijeme horšiu dobu ako za bývalého režimu, či počas 1. a 2. sv. vojny. Ak by si si mohla vybrať, v akom roku ( okrem súčasnosti) by bolo lepšie/ krajšie žiť?
To vsetko na svete bolo stale a bolo aj ovela ovela horšie, nase deti budu mat omnoho krajsi zivot ako mali kedysi deti napr v hladomori, veľkých sv.vojnach atd.
Ja sa teda na svet nepozeram tak čierne, asi preto, ze vobec necitam a nepozeram kde sa co deje, lebo co s tym spravim, iba budem mat take negat.myslienky ako ty
@liz_lemon správanie ľudí naokolo ich bežne veľmi sklame. Napríklad dnes ma veľmi veľmi sklamalo, že sa susedové deti nevedia ani len odzdraviť deťom, lebo im to rodičia zakázali? Strašne chorá doba toto. Nejde len o susedové deti, bežne vidím že deti ani bú ani mú a zazeračky. Deti už nie sú čo bývali sú odrazom prostredia a rodínného nastavenia. Nezávidím učiteľom a mám vážne obavy čo to bude v škôlke, v škole…
Žijeme v EU, mame plne obchody, lekárska starostlivosť je na vysokej úrovni, detimchiria do školy a nie do práce
V EU nie je vojna. Je mier viac ako 70 rokov.
Ešte pred možno 100-120 rokmi škôlkari pásli husi, deti nechodili poriadne do skoly, ale pracovali
Deti v cine Indii či bangladezi a v Afrike o škole môžu len snívať. Od detstva makaju.
V USA má dieťa rakovinu? No žiaľ rodičia musia hľadať peniaze na liečbu
Treba byt aj trochu vďačný a vážiť si to čo mame
@konikkon sloboda a voľnosť tu je len na oko. Ver tomu, že v tej Afrike si slobody a voľnosti užijú o moc viac hoc v chudobe, ako my tu v “blahobyte”.
Za komancov sme (nasa generacia 40+/-) zili v akom hroznom systeme a nic sme netusili, prezili sme krasne detstvo. Tvoje deti nic netusia. Budu mat detstvo, ake im vy ako rodicia prichystate. Ked vyrastu, precitnu, ako sme aj my precitli. Kazda doba so sebou nesie svojich demonov, zlo naozaj vzdy bolo aj bude - len v roznej podobe. Netreba prepadat depresii, ale predstavit si, ze by sa tvoje deti narodili v stredoveku, kedy neexistovali antibiotika ani ockovania…a nie ze pohotovost 😃 Deti umierali hufne na prave kiahne este v minulom storoci. O 1. a 2. svetovej vojne a inych “krasnych” obdobiach ani nejdem pisat. Jasne, ze smerujeme k degeneracii, lebo sme ako ludstvo strasne pohodlni, lenivi a neprisposobivi…ale napriek tomu treba mysliet pozitivne, vyvoj ludstva je nevyhnutnost, deje sa stale a jednotlivec ho tazko nejako ovplyvni.
Moja milá, daj si rýchlo niečo proti depke. Svet je taký aký je, ale sa z toho predsa nezbláznim. Susedove deti sa nepozdravia? Kľudne spávaj ďalej. Magnézium, atď. Ak nemáš väčšie starosti, tak buď rada.
Nad týmto nech sa zamýšľajú ľudia čo deti nemajú. Tebe už je zbytočné si nad tým lámať hlavu. Deti už naspäť "nevrátiš". Treba sa snažiť žiť a učiť deti tak, aby boli na nástrahy a strasti tohto sveta pripravené.
Myslíš? A v čom sa prejavuje tá väčšia sloboda a voľnosť v Afrike ako u nás?
Páči sa mi, ako tu niekto vytiahol Afriku, ale práve toto je tam o dosť príjemnejšie. Deti sa zídu, zahrajú spolu, je jedno kto odkiaľ pochádza, je sranda, ziadne také ako na našich ihriskách, že Maťko mi zobral lopatku, musíš sa matka spýtať a tieto typické hlášky stále do kola a bez úspechu 😀 Dohodnú sa sami, bez problémov , “hračky patria všetkým” nikto nemá problém
Šťastné detstvo je výdobytok posledných koľko? 70 rokov? Aj to len v tej bohatej časti sveta. Ešte tvoji prapraprarodičia od 5 rokov pracovali. Praprarodičia zažili prechod frontu. Prarodičia čelili reálnej možnosti atómovej vojny. Vytiahni deti z bubliny a nauč ich čeliť reálnym problémom, nie plakať pred každou malou nepohodou.
Aj ja sa zamyslam nad klimatickou krizou, nad vojnami, nad koncom sveta... Ale ked si zoberies ze zijeme v najbohatsej, najpokojnejsej a najbezpecnejsej dobe aka kedy bola, tak potom clovek zacne rozmyslat nad ,,blbostami". Kedysi ludia boli radi ze si splnili bazalne potreby, mali co jest, nehrozila im bezprostredne smrt.
Opytaj sa starsich rodinnych prislusnikov,ak ich teda mas,ako sa oni mali v mladosti. Nuz tiez ziadna idylka. K zivotu patri aj ista miera utrpenia,ale zas zalezi ako sa na to pozeras. Treba byt vdacni za to co mame a nie za to co nemame,lebo predpokladam ze nevyriesis vojnu,migrantov ani inflaciu. A tieto blbosti ze suseda sa nepozdravila a blablabla nebudem komentovat,mam cez den tolko veci na praci ze susedovje deti su moj posledny problem.
@loliki vieš čo, serie ma už tá nevraživosť všade naokolo a strašne moc ma serie ako rodičia ničia deti. Ako tu prídu nevinné, krásne a čo s nimi vie narobiť výchova v nenávisti.
Tak za mna, ja sa nezamyslam nad tym, aky je dnes svet a ci je vhodny pre deti. Dieta mam preto, lebo verim, ze ludsky zivot ma zmysel. Nie ze ma zmysel len zivot bez problemov, bolesti a sklamani, ale ze ma zmysel za kazdych okolnosti. To je moja viera, neviem to dokazat, ale tak to citim a tomu verim. Inac by som dieta nemala. Tebe mozno chyba prave tato viera.
@annm81 veru moja babka 14 rocna musela ist pracovat do zahranicia lebo nemali co jest,bez vzdelania,bez bezpecia....v povojnovom obdobi,no tomu sa hovori zla doba,nie dnes
A kedy to bolo akoze lepsie? Treba z deti vychovat spravnych ludi, svet svetom robia ludia… 🤷🏼♀️ a hlavne ich nehyckaj v bubline… to je to najhorsie, co mozes urobit. Raz ta bublina praskne, a ony musia byt pripravene na svet vonku.
Ja nerozumiem autorke deti vychovať v bubline a prečo? Komu to treba bubliny?Ja so svojou 5,5 ročnou dcérou komunikujem narovinu, samozrejme k veku.Vidí v televízii požiar a tak jej o tom poviem,že existujú aj ľudia, ktorí úmyselne chcú poškodiť,niekto sa s nou nechce hrať alebo nepozdravil odkomunikujem dcere, že v živote sa musí pripraviť aj na to, že s nou nebude každý kamarát.Nechapem jej ťahať nejaké motúzy popod nos, nech je schopná prijať v živote všetko uznanie aj odmietnutie, ale nech neškodí druhým a hľadá vlastne šťastie, ktoré na ňu čaka v každom dni.
@bluka2 áno aj sloboda slova, názoru to všetko tu je strašná ilúzia a súhlasím, to že je tam väčšia spolupatričnosť, život v komunite hoc v nesmiernej “chudobe”. Lebo čo je chudoba? Nie sme my tí chudobní? V konci úrčite. Tu je všetko rozbité, spejeme k totálnemu rozpadu spoločnosti. Podľa mňa ani nie že spejeme, my sme sa už rozpadli komplet.
Inak k tým migrantom - tí boli aj v minulosti. Možno aj tvoji či moji predkovia boli migranti. Zdravotníctvo ide dole vodou, to som si za svoj život všimla aj ja. Ale napr. potraviny a oblečenie sú v skutočnosti lacné. Jasné, nie bio a značkové, ale koľko percent príjmu minieš na jedlo? Môj svokor bol jediné dieťa v rodine, ktoré prežilo, ostatné pomreli od hladu... to dnes ozaj nehrozí ani tam, kde oni žili.
Inak @bluka2 má pravdu, skús sa vybrať do sveta, možno sa ti bude páčiť v nejakej "nepravdepodobnej" krajine. Nechoď na západ.
Sloboda slova a nazoru je iluzia? Precitaj si oneskorene reportaze od Mnacka a bud rada, ze si sa nenarodila o 50 rokov skor
Zrejme ti ide o to, že doba, krajina, svet... v ktorom žijeme nie je zlý, zlí sú ľudia a vzťahy medzi nimi. Nie všetci, samozrejme, ale ide ti asi o to, že napriek dobrej dobe v mnohých ohľadoch, v ktorej žijeme, sú ľudia tým najväčším problémom. Súhlasím s tebou, že narastá medzi ľuďmi egocentrizmus a ten je príčinou mnohých iných zlých vlastností.
No tak s týmto tvojim zmýšľaním budeš pre nich ty tou najvačšou hrozbou na tomto svete 🙊🙊Prestaň sa na všetko.pozerať negatívne 🙏🥳
@marianarem ľudský život má pre mňa zmysel, ak ho žijeme ľudsky ako ľudia nie ako hyeny na kôpke hnoja. Predtým som to v akom zlom svete žijeme až toľko nevnímala, ale keď vidím, čo rastie z detí naokolo (aj z mojich), je mi zle.
A zmeníš svet detí svojou nasratosťou, alebo niekoho zachrániš? Prečítaj si svoje príspevky, podľa mňa si v depke. Najprv zachráň seba, aby si sa aj ty komplet nerozpadla.

a čo ich sklame každý deň? keď s tebou žijú v krásnej bubline?