icon

Hrozný svet pre deti

23. aug 2023

Aj vy to tak veľmi vnímate na každom kroku? Sused suseda nepozdraví, ľudia sú nervózni, rodiny rozbité, všade samá vražda, migranti, vojna, požiare, povodne. Dokonca sme pred voľbami a vyzerá, že roky mafie sa tu znova vyostria, detské pohotovosti nefungujú, poplatky sa zvyšujú… Moje deti žijú zatiaľ so mnou v krásnej sveta bubline (som na materskej). Sú veľmi citlivé a vnímavé a každý deň vidím ako ich niečo veľmi sklame. Neviem či bol dobrý nápad ich tu “priviesť” na tento hnusný svet.

zuzinka888
23. aug 2023

Potrebujes pomoc, ak takto vidis svet.

marianini17
Odpoveď bola odstránená
bluka2
23. aug 2023

@zitaje mňa na západe poteší každý jeden den jedna vec. Stále dokola mi to dáva energiu a chuť do života. Keď vidim, ako idú deti do/zo školy a vidim tie kamarátstva medzi ľuďmi všetkých kultúr. Tu riaditeľka francúzskej školy mi hovorila, ako bola tehotná. S manželom tipovali, či to bude chlapec alebo dievča. A ich staršie dieta zahlásilo, že si mysli, že to bude čierne bábätko 😀 že jej manželovi sa to nezdalo velmi smiešne, ale ukazuje, ako také dieta uvažuje, keď ma v skolke všelijakých spolužiakov - že to proste berie za úplný normál, že sú takí a takí ľudia, bez predsudkov. A to tu vidim na niektorých školách a to na západe je veľmi príjemne. Ale nepáči sa mi tu všetko, to nie. Ta individualisticka spoločnosť je fakt nanič, ale mne sa nad tým nechce hlbšie zamýšľať a rozčuľovať sa…

negymama
23. aug 2023

sloboda a volnost v afrike?
fakt...myslis tie desatisice deti pracujucich za mzdu hodnu otrokov, alebo tie moslimske dievcata vydate od 10 rokov a rodiace deti nepretrzite?

denithestrange1993
23. aug 2023

Ano mas pravdu,vela ludi naokolo je plnych nenavisti a to posuvaju dalsej generacii. Ale co s tym mas ty? Ved vychovavaj deti tak aby boli vludne,empaticke ale takisto aby sa vedeli zastat seba v tomto svete.

negymama
23. aug 2023

a vraj vsade sami migranti... no ja som este ziveho migranta okrem telky nevidela, vy ano?

autor
23. aug 2023

@zitaje s nechoď na západ- súhlasím, lebo viem aký je život v zahraničí z osobnej skúsenosti a všade je niečo. Nepíšem len o našej krajine, píšem globálne- svet. Máme kvalitných ľudí, ale to správanie sa k sebe, navzájom, neúcta všade navôkol to je na slovensku také okaté.

bluka2
23. aug 2023

@negymama pôrodnosť je stále nižšia asi fakt už všade… toto ide dobrým smerom. ti ľudia pracujúci za ten plat ako spomínaš sa usmievajú vo východnej Afrike odhadom tak 10x viac než hocijaký Slovák, ktorého vidíš na ulici

bluka2
23. aug 2023

@negymama napriklad v Madride som ako sotva 20 ročná už poznala ľudí s príbehmi ako došiel som z Maroka na lodi… čo myslíš, ze to nie sú reálni ľudia? Nevyzerajú nejako inak a možno nehovoria svoje príbehy všetkým

autor
23. aug 2023

@rawmamka áno, presne tak to myslím.

negymama
23. aug 2023

@bluka2 ano v madride urcite verim ze si stretla , hovorim ale o Slovensku, tu sa ludia desia migrantov...ktorych ani v reali nezazili.

hiro
23. aug 2023

"ľudia sú nervózni, rodiny rozbité, všade samá vražda, migranti, vojna, požiare, povodne"
Tak si to rozoberme. Ano, niektori su nervozni. Chapem, z roznych dovodov. Rodiny rozbite? Ano. Sama vrazda? No, menej ako za socializmu. Migranti? Ano, viac. Aki? Ak sa bavime o Slovensku tak asi len Ukrajinci. Treba sa ich bat? Co poznam tak su to ludia ako my, mozno trosku milsi. Vojna? Jo, je ich viac ako v minulosti, tomuto davam za pravdu. Poziare? To je tazsie zistit, v minulosti sa to nebralo tak vazne, menej ludi ani nevies kde horelo. Povodne? Asi viac.
A teraz co akoze? Zijeme na placi ktory je +- najpokojnesi na celom svete, nic sa tu poriadne nedeje, ani tie vrazdy ani povodne ani poziare ani migranti ani vojna. Myslim ze vacsina sveta by rada zila v tak stabilnej a pokojnej krajine ako my tu zijeme...

negymama
23. aug 2023

@bluka2 v tom suhlasim, sme dost pochmurny narod. mame sa dobre ale i tak vkuse dudreme.

bluka2
23. aug 2023

@negymama mne nie je z toho popisu jasne, čo presne autorku trápi s migrantami. Možno nie oni ako nebezpečenstvo, ale to, že toľko ľudí (ti migranti) v stredozemnom mori zomiera každý den

negymama
23. aug 2023

@bluka2 no z toho, ye ich autorka zaradila medzi vrazdami a vojnou usudzujem, ze migrantov berie ako dalsiu prirodnu pohromu

hiro
23. aug 2023

PS: Teraz ma napadlo ze vlastne pocet tych vojen z pohladu kolko miliard ludi prave zije je vlastne ze ich je mozno aj nejako malo :D

zitaje
23. aug 2023

@bluka2 ja viem, nehovorím, že na západe je zle 🙂 ale myslím si, že autorke by sa možno viac páčilo v nejakej, čo ja viem, Indonézii - ale to teda len tipujem. Lenže pravdu povediac na družný komunitný život treba mať povahu. Ja osobne takú nemám. Moja sestra má a žije veľmi spoločenský život v širokej komunite, kde si navzájom pomáhajú a bartrujú a pod. - v Maďarsku. V tom hnusnom Maďarsku, kde Putinov posluhovač Orbán blablabla. Proste ľudia sú ľudia, politika je politika a ja si osobne myslím, že kto chce, svojich ľudí si nájde všade. Ja napr. nemám pocit, že by boli ľudia na seba až takí hnusní - je pravda, že s takými sa nestýkam.

minka201
23. aug 2023

Vraždy, migranti, vojna, požiare, povodne... Týmto nás sýtia médiá, lebo negatívna informácia je pre človeka zaujímavejšia a preto aj lepšie zaplatená. Zlo bolo vo svete vždy, ale aj dobro. O dobrých a pozitívnych veciach sa toľko nerozpráva, to však neznamená, že dobro už neexistuje. Vychutnávaj si svoju bublinu, vychovávaj svoje deti v láske a teš sa z maličkostí. Šír dobro a hľadaj dobro v iných. Určite ho nájdeš 🙂 Nesleduj médiá, ktoré ti berú vnútorný pokoj. Sú veci, ktoré tu boli vždy a ktoré nedokážeš zmeniť.

autor
23. aug 2023

@loliki nereagujem nahnevane, nie teda väčšinou a pred deťmi dupľom nie. Som však veľmi sklamaná z ľudí. Samozrejme deťom vysvetľujem, sú aj zlí ľudia a pod., ale keď bežne všetko dobré prevyšuje všetko zlé, tak už som zúfalá. Mala som ich prevádzať svetom a zatiaľ to vyzerá, že ich treba skôr chrániť.
Napriek tomu, ako to tu vyznieva, veľa sa s deťmi smejeme, snažím sa ich učiť humoru a poukazovať na pozitívne stránky života, ale v hĺbke duše už ľutujem, že som tomuto svetu dala ďalšie deti.

mandzula
23. aug 2023

@autor nestresuj, skor deti znechutis svojim postojom, ako ich znechuti realita. Ze sa susedove deti nepozdravia? No a co? Ked sme boli deti, nasi susedia mali spory s nejakou x-tou generaciou pred nami a zakazali svojim detom hrat sa s nami a tu sme, ziadne traumy sme neutrpeli.
Vzdy sa da najst nieco pekne, orientuj sa skor na to. Ja seba ani svoje dieta nestrasim ani klimatickou krizou, ani politikou, ani migrantmi, naco? Zijem na mieste, kde sa mnohi ludia zdravia, usmeju na seba... mozno preto, ze sa zdravim a usmievam ja, nerozmyslam totiz nad moznymi a nemoznymi srackami.

zuzinka888
23. aug 2023

Skus na tyzden vypnut spravy- a uvidis tu nadheru, a nie iba temnotu. Akymi ludmi sa obklopis takym" svetom" zijes

bluka2
23. aug 2023

@zitaje úplne súhlasím. Dokonca aj na Slovensku mi aspoň ľudia o takých komunitách rozprávali. Treba si spraviť svoju bublinu. Tiež si myslím, že s týmto uvažovaním by sa možno aj do Afriky zaľúbila, južná Amerika, Indonézia, Thajsko - každý si už nejaké to príjemne miestečko nájde, keď dobre hľadá 😀

cervenaruza123
23. aug 2023

Akoze tiez sa bojim, co bude. To sa clovek asi vzdy boji, ked ma pomaly pustat deti do sveta. Lenze ked pocuvam niektore negativne zazitky mojich rodicov, mojich starych rodicov, aki ludia vedeli byt k sebe aj dobri, ale aj strasne zli. Ked citam historicke knihy co ako fungovalo, ked citam spravy "krimi" z minulosti... A co dokazal sused susedovi zavidiet a vselijake zakernosti robit. A ludia v rodine navzajom. Mam pocit, ze vzdy bol svet zly a nebezpecny, ale vzdy je v nom aj vela dobra. Len dobro menej krici. Dcerku ucim, ze je vonku aj zlo, ze sa jej nie kazdy pozdravi a musi sa naucit zit aj so sklamaniami. Cim skor sa to nauci, tym skor sa bude vediet obrnit proti takym veciam a vsimat si skor to dobre a zo sklamania a znechutenia nebude zase ona zla k inym ludom. My sa zlym vztahom snazime vyhybat a tie vynutene sa snazime nebrat prilis vazne, ak su zle. Ale poznam kopu dobrych ludi, teraz mame dobrych susedov, mozno sa odstahuju a budu ini a horsi, mozno sa to potom zase zmeni. Tiez mi chyba, ze napriklad v okoli nie su take vztahy ako kedysi, lenze zase, je to aj tym, ze vacsina ludi pocas volna chodi casto za rodinou, vdaka autam a doprave sa da, tak netravime cas spolu, o to viac travime cas s rodinami. Kedysi davno ludia chodili k rodine pomaly raz dvakrat do roka, kvoli vzdialenosti, tak sa viac rozvijali susedske vztahy. Dnes vacsina ludi chodi s detmi k babkam velmi casto, co vlastne tiez nie je zle, aspon su viac rozsirene rodinne vztahy.

mirkam3
23. aug 2023

Ako tu už niekto písal - deti majú take detstvo ako im rodičia spravia. Prepáč, že to to takto narovinu vytma, ale sakra pozbieraj sa! Máš (predpokladam) krásnu zdravú rodinu, čo by mnohé “snazilky” tuto na MK za to dali… Ak máš lásku, bývanie, prácu (po materskej), netrpíte hladom ani nudzou, mozte slobodne ísť hoc aj do tramtarie, deti keď vyrastú môžu byt cim len chcú, tak aký je problém? Každý je panom svojho šťastia. Nevysavaj zo svojho okolia týmto svojim prehnaným pesimizmom energiu. Ak si deprimovana zo sveta ako takého, alebo jednoducho vyhorena (čo pri viacerých malých detickach kľudne môže byt..), nie je vôbec hanba vyhľadať odbornú pomoc. Ja teda neviem kde bývate, a akými ľuďmi sa to obklopujete, ale ja denne stretávam (aj) milých príjemných ľudí (a ich normálne deti), ktorí sa prihovoria, usmeju… Keď z teba ide pesimizmus na 10 krokov dopredu, možno preto sa ta /vás susedia stránia… Ospevuješ tu Afriku, ale ruku na srdce - bola si ty niekedy aspoň 1 nohou v Afrike (a nemyslím all includive v Egypte alebo Tunise)?? Či myslíš, že ľudia odtiaľ migrujú lebo už nevedia čo doma od dobroty?

januska12323
23. aug 2023

S takýmto nastavením by si nebola spokojná ani v paláci so samými veselými ľuďmi. Vždy bolo dobro aj zlo. Niekedy vidíš viac jedného ako druhého ale to neznamená, že to druhé neexistuje.

autor
23. aug 2023

@bluka2 ale všeobecne v obchodoch, na úradoch, v inštitúciách sú ľudia prívetivejš, zdvorilekší k sebe a slušnejší. Máme čo doháňať keď sme pri tom veru. Inak a aj vzťahy detí veru sú v zahraničí také kultivovanejšie, je tam omnoho menej nevraživosti ako u nás. Hovorím, proste deti kopírujú rodičov a svet naokolo. Darmo ja budem svoje deti viesť k solidarite, úcte, vzájomnosti keď budú ako jednorožci a akurát ich tým vystavujem v našich podmienkach šikane. To sú hodnoty prosím, ktoré sú vo vyspelých krajinách štandardom a nik im nevenuje zvláštnu pozornosť.

hiro
23. aug 2023

"poplatky sa zvyšujú".
No, to je pravda, niekedy aj ubytovanie bolo daleko lacnejsie ako je dnes ;)
"Najnižšou formou ubytovania vo viktoriánskom Anglicku bolo miesto, kde ste sa mohli za cenu penny cez noc hojdať na lane."

mandzula
23. aug 2023

@autor prilis zovseobecnujes a vytahujes len negativa. Chod cestou, ze budes riesit to pekne, co si dnes zazila.
Ano, mozno sa mi dnes nevrlo odzdravila predavacka v obchode, ale zas som stretla milu pani riaditelku skoly, kam prestupuje moja dcera - co je pre mna a buducnost mojho dietata dolezitejsie? Idem sa zlostit pre predavacku alebo tesit, ze dcera sa bude mat fajn? A takto to mozno aplikovat na x situacii.

bluka2
23. aug 2023

No to máš pravdu s tou šikanou. Mala som taký problém s dcérou tiež, že si ju v 4.rokoch sikanovala spolužiačka zo skolky. A nikto mi tu nebude hovoriť, že to deti v tom veku nedokážu, lebo ona v tom veku normálne počkala, kým som na 10 sekúnd spravila niečo ine a už sedela na nej (inak aj vedela už citat, nejaké múdre dieta). Tak som dcére musela upraviť svoju rétoriku proti násilíu o tu dôležitú časť, že ho môže použiť na obranu. Už s tým nemáme problém. S druhým dietatom rovnako. Tu v Nemecku v skolke na mňa vyťahujú také blbe koncepty, že ho uhryzol niekto, lebo sa hrali na dinosaurov a oni nevedia rozlíšiť hru a realitu. Preto ide do francúzskej, oni na tomto, že treba deti nechať robiť všetko (aj zle ostatným) neficia.

autor
23. aug 2023

@hiro vojna za rohom, klimatická kríza = otepľovanie a požiare, len za minulý mesiac 20 000 migrantov zo Sýrie a pod. v Nemecku, každý deň stovky a stovky u nás všade v únií, vraždy nepoznám štatistiky, ale zhoršuje sa násilie na školách a to je veľmi zlý ukazovateľ… mám pokračovať? Jediné pozitívum vidím v tom, že sa Nemecko sa dohodlo s ostatnými krajinami, že pomôžu krajinám z ktorých ľudia utekajú, ale to nič nemení na klimatickej kríze a jej dopadoch na budúcnosť detí.
Tiež si paradoxne myslím, že by sme sa tu mohli mať slováci fajn, len škoda tých vzťahov.