Hrozný svet pre deti
Aj vy to tak veľmi vnímate na každom kroku? Sused suseda nepozdraví, ľudia sú nervózni, rodiny rozbité, všade samá vražda, migranti, vojna, požiare, povodne. Dokonca sme pred voľbami a vyzerá, že roky mafie sa tu znova vyostria, detské pohotovosti nefungujú, poplatky sa zvyšujú… Moje deti žijú zatiaľ so mnou v krásnej sveta bubline (som na materskej). Sú veľmi citlivé a vnímavé a každý deň vidím ako ich niečo veľmi sklame. Neviem či bol dobrý nápad ich tu “priviesť” na tento hnusný svet.
vies co autorka, dam ti radu ktora tu este /mozno, lebo necitala som uplne vsetky prispevky/ nezaznela. STARAJ SA O SEBA!
Lebo ty mas ocakavania, ako sa ludia maju spravat, co maju robit, aki by mali byt. Ak sa tvoje ocakavania neplnia, tak si frustrovana a hadzes vinu na "skazeny svet" Och po kolky x to uz starocia zaznieva z roznych stran,...aky je svet zly, ludia su horsi a horsi, zle sa spravaju, trava bledne, vzduch zosmradieva bla bla 😝
Tieto kecy su ta najmenej efektivna cesta k zlepseniu kuska miesta a casu, kde sme ocitli a narodili a zijeme. Opat opakujem ....staraj sa o seba, staraj sa o to co a ako robis ty, zveladuje seba a bud prikladom pre okolie, deti, kolegyne, predavacky...
A to uz je ich vec ako zareaguju. Bud kreativna.
My sme tiez ako rodina nemali starych rodicov so zaujmom o vnucata nase deti. A co? Neknukame, neprikladame tomu vsevesmirnu dolezitost a dokaz zahuby ludstva. Nasli sme si inu babku. Ina cudzia stara zena sa tesila z pritomnosti nasich deti, ju objimali , ju volali babka. A ti co nechceli - ich skoda.
Muza zavrhol brat a nebavi sa s nim - nasiel si kamarata, co mu je viac ako brat. Predavacky, susedia, susedove deti... nesudim, kto aky je. Kto sa usmeje, komunikuje, pomaha, navstevuje ci pozdravi ...za to som vdacna a rada. A kto nie netrapi ma to.
Maju na to asi dovod....mozno presne ako ty su zatrpknuti a nedovercivi.
@negymama to je ten kameň úrazu, že presne tak každý sa stará iba sám o seba. Pekne dobro vypichla 👌.
Samozrejme ja a deťmi nič z uvedeného neriešim, “nekňučím”pred nimi, ale je mi ľúto, že majú rodinu len o nás s mužom a pritom rodina je široká. Všetko čo si mi poradila, praktizujem dlhé roky. Aktívne sa snažím zlepšovať svet okolo nás a spríjemňovať ho nám aj okoliu.
starat sa o seba...nie je len o sebectve. Ale neplytvat energiu na zmenu druhych, ked jedine to ide so sebou. Aj mne bolo dlhe roky luto, ze nase deti "nik" nechce - teda skoro. Ale boli to marne pokusy.
ale inak nechapem...ak si pozitivna a "zlepsujes" svet, preco ta nespokojnost a strach o deti? Ak robis to najlepsie co sa da, neobavaj sa o svet a svoje deti.
@negymama ja neviem kde žiješ ale naozaj pozri aká je agresivita detí. V Hlohovci mlátia rovesníkov 12 ročné okoloidúce deti. Rodičia museli zriadiť hliadkovú patrolu? Starať sa o seba presne k tomuto vedie. Že Slovensko je na 3 mieste z celého sveta v pedofílii? Ako fakt mi ideš písať ako sa mám starať len o seba. Čo sa tým zmení, budem iná oko ostatní? Starať sa o seba je bozohľadnosť. Svet potrebuje, aby sme sa navzájom usmerňovali, prípadne odsúdili zlé konanie v okolí. Presne preto vedú väčšie mestá v kriminalite, lebo sa každý stará sám o seba.
Nemáš pravdu. Veľa ľudí sa stará aj o iných, v dobrom, pomáha. Dôkazom je aj MK, aj tvoja téma. Len zrátaj, koľko ľudí ti odpísalo a snažilo sa povzbudiť, ponúknuť iný pohľad na svet, dať dobrú radu. Staráme sa aj o tvoje šťastie, dokonca aj o šťastie tvojich detí, aby nemali v neustálej depke svoju mamu, ale ty máš svoju pravdu, svet je pre teba hrozný. Je mi ťa úprimne ľúto, že žiješ v takejto predstave. Mnohé tu máme ozaj iný "svetonázor" a žijeme v krajšom svete a je nám dobre. 🙂
@loliki netvrdím že dobrí ľudia neexistujú 🙏, to by už bolo naozaj na slučku.
Veľmi si vážim podpory a času každèho z vás. Nejde mi len o útechu aj keď v deň, keď som tu napísala, na mňa veľmi všetko doľahlo.
Teraz ma skôr zaujíma koľkí z vás vnímajú svet takto a prečo áno, prečo nie. Inak naozaj nie som negativista, som paradoxný neutralista optimisto-negativista.
Som rada, ze ta nemam ani za susedu ani v rodine, z teba ide zlo🙁a ak sa chces starat, tak prispevok na MK to nedokazuje… je vela oraganizacii, dobrovolnici sa im zidu, v kolkych fungujes? Komu si uz pomohla?
@portret7 vieš čo popri starostlivosti o dve maličké deti mi veľa času NAOZAJ neostáva možno ty si čarodejnica a zvládla by si to. Napriek tomu, starám sa o rodičov a pomáham im okolo domu a v dome. Je to fakt o držku, skús si to. Pomôcť treba hlavne v blízkom okoli. Či ty sa postaráš za mňa? Kupujem si časopis Nota Bene občas a podporujem jedného psíka. Je to málo či veľa v tvojich očiach?
Vyssie pises, ze ludia sa staraju iba o seba…a teraz vidno, ze si rovnaka…😂😂😂
Si veľmi umrnčaná. Ako niekto písal, tiež by som ta nebrala za susedu a podobne. Našťastie vo svojom okoli nemám také umrncane ženy.
@portret7 starám sa o rodinu nestarám sa len o seba ale o tom príspevok nebol, starám sa o okoli s ktorým sa stretávam, starám sa aby sme boli vľúdni s nápomocní k svetu von. Predovšetkým keď vidím neprávosť , ozvem sa, zdravíme sa, sme slušní, odsúdime ak zlo. Troška kus si vytrhla celý peíspevok z kontextu. Riešim medziľudské správanie, chovanie spoločnosti ako celku.
,sebeckosť, bezohľadnosť, chamtivosť. Neriešim tu dobročinnosť 😉.
@portret7 starajú o seba v zmysle, že neodsúdia zlé konanie druhých.
@aurora33 v príspevku píšem o deťoch , nie o mne. Ja už nejako dožijem snáď. Keď som bola malá, rodiny sa navštevovali, každý mal všetko rovnaké a nik si nezávidel. Na ulici neboli autá, kde-tu nejaké prešlo. Telefón mali dve rodiny z celej ulice a volať sa chodilo k ním. Deti boli súdržnejšie, a cítila som plnohodnotný život a nádej do budúcna. Teraz čo? Čo asi cítia tie deti? Keďže počet samovrážd u detí stúpa, tak vidíme čo asi. Ja by som teda nechcela byť dieťaťom v tejto dobe, napriek väčšiemu “blahobytu”.
"kazdy mal vsetko rovnake a nik si nezavidel" to ako vazne? spomienkovy optimizmus na mlade casy ked je aj ta trava zelensia... Rodiny sa navstevovali, a aj teraz sa navstevuju, ludia si zavideli /niektori/ aj v ramci tej proklamovanej "rovnosti". Fakt si cudna. Chytila si sa mojho spojenia Staraj sa o seba...cim som myslela, aby si sa zamerala na svoju pozitivitu a rozvoj. tym pomozes zlepseniu okolia a svetu viac ako fokusom na zle konania druhych ludi.
aku agresivitu deti mam v okoli vidiet? kde zijem? v obycajnej dedine na vychode slovenska v blizkosti Košic. Vidim v okoli normalne decka, doma, u susedov , na ihrisku...aj sa vysantia , aj povrieskaju, pobehaju. Ziadne ukladne bitky neevidujem. Raz na syna hadzali "domorode" deti kamene ked bol u kamarata na dedine na prazdninach, lebo bol "cudzi". To bolo vsetko za x rokov, moje deti neboli ani sikanovane v skole, prezili normalne roky v skolke aj skole. Dobre raz v skolke bol syn pohryzeny 2,5 rocnym dievcatkom v hracom domceku, to nepovazujem za tragediu, neskor boli kamosi a smejeme sa na tom.
a ja sa rozhodne nemozem stazovat ze by som nezazila dostatocnu vzorku deti rozneho veku...mam 4 deti, najmladsi ma 12 , najstarsia cerstvych 19, boli vzdy zive a spolocenske a tahali sa vonku, takze sme v meste a neskor po prestahovani na dedinu boli neustale vonku na ulici, na ihriskach, pozoznamovali sme sa s vela detmi i ich rodicmi. Okrem par vynimiek som nezazila ziadne extremne zle nenavistne, agresivne ci zavistlive spravanie ludi. A to nie som ziadna naivka, zazila som si v zivote vselico aj vela sklamania. som uz po 50tke...
Ty si strašný negativista. Podla mňa tvoje deti su chúďatká v tom že majú teba za matku.
Aha, už to chapem, cudzí majú teba a tvoje dieťa na háku a tebe to vadí😉takýchto spasiteľov ako ty, tiež radšej prehliadam. Pekny den☀️
Od založenia témy, bola si už u psychológa? Užívaš aspoň Magnézium? Robíš niečo pre seba? Tebe bliká kontrolka a o chvíľu sa aj tá vypáli. Uvedomuješ si, v akej si situácii? Nie svet, ale ty si v hroznej situácii a potrebuješ okamžitú pomoc.
Kto chcel pochopil ako to je myslené. Na ostatných nereagujem, presne kvôli takým rýpalom a neznášanlivcom je táto téma napísaná. Pekný večer 😉.
No pripada mi, ze si sklamana. z tejto diskusie. Vela ludi sa domnieva ze slovaci su dost negativni, ududrani a nedovercivi. Takze si mozno ocakavala, ze ti mnohi budu v diskusii rezonovat a spolu si ponadavate na tie zle casy, ludi, rozpady rodin, mafie , migrantov, pocasia etc. etc. A ze spolocne polutujete tvoje i dalsie deti, v com chudata vyrastaju, a ze radsej ste ich nemali rodit...
no ale diskuteri sa napodiv drzali optimistickej verzie sveta a predpokladom, ze svet a ludia su az na vynimky v pohode a da sa s nimi vyjst. Ozaj skus si precitat knihu "Ludskost" https://www.martinus.sk/?uItem=780567&gclid=Cj0...
ked ti uz toto nepomoze trochu sa uvolnit a nezit v strachu a nedovere k ludom...tak potom neviem co.
Samozrejme, čakala si, že tu budú ľudia spolu s tebou nadávať, akí su ľudia zlí, strasni, otrasni, ake su deti chúďatká…..ja neviem my sme asi vadni, že sa spolu so susedmi medzi sebou pozdravíme, že sa naše deti spoločne zahrajú, že spolu chodime na výlety, že babky dedkovia su super a zbožňujú sa s deťmi navzájom. Ja fakt neviem o čom ty autorka točíš. Skus si namiesto večerných správ zahrať s deťmi nejaku hru alebo precitat knihu aby si nebola také klbko nervov.

@zuzanaam No neviem, nezaregistrovala som, aby sme teraz mali nejakú obdobu kubánskej krízy, či som zle pozrela noviny? Ani moje deti nezvykne nikto strašiť školskými cvičeniami toho, ako si majú ľahnúť, keď zbadajú atómový hríb.