Je dôležitá svadba a mať vlastné bývanie?
Ahojte, mám priateľa. Bývame spolu cez 2 roky. Poznáme sa 8 rokov. Obaja máme 30r, pracujúci. Deti nemáme. Po finančnej stránke ideme 50/50 vo všetkom, priateľ zarába viac.
A moja otázka znie. Je dôležitá svadba a mať vlastné bývanie (dom)?
Podľa mňa je to prirodzené aby sa dvaja posúvali vpred a nestáli na mieste.
Priateľovi vyhovuje podnájom v byte. Obidvaja sme z domu. Tak pre mňa je normálne sa časom presťahovať naspät do domu, už vlastného.
Ale priateľ sa akokeby z tohto miesta kde je nechce pohnúť vpred.
Keď príde na tému vlastný dom, pocúvam len samé negatíva a veľa veci prečo nie. A keď niečo vyberiem a ukážem mu čo na to hovorí, tak počúvam len, on nechce bývať v tej lokalite, on nechce dochádzať toľko do práce, on nechce toto a toto....
Ako keby žije v mylnej predstave že vyhrajte eurojacktpot. A potom si všetko kúpi.
Áno, prajem mu to...
Ale treba mať aj plán B, alebo byť trošku realista.
Mám pri takomto človeku čakať na svadbu a dom?
Príde niekedy k tomu?
V čom je problém?
Neobmedzuje ho?
Alebo on mňa?
Nerozumiem úplne tomuto, že 30 ročný chlap si nechce budovať ako keby nič. Alebo neviem ako to popísať.
Existuje niekto takto?celý život len bývať v podnájme? Je to také ružové? Či len ja to vidím tak čierno? Čo vy na to?
Tak si kupte byt a bude vas vlastny,ako niekomu platit hypoteku,radsej si ju platte vy sami na svojom byte.Urobite kompromis obaja.
Je vlastne jedno ci dom či byt. Ale vlastné bývanie je dôležité
Pre mna je to dolezite, ano. Ale pre mna bolo dolezite mat aj partnera s ktorym by som neriesila 50-50. Radsej platit hypo za vlastne, ako najom
Po finančnej stránke ideme 50/50 vo všetkom, priateľ zarába viac.
Hmmm, toto by ma trápilo viac ako bývanie a svadba.
Ano je prirodzene aby sa vztah vyvijal a posuval, ale vy dvaja zjavne nie ste v tomto smere na jednej vlnovej dlzke.
@anonym_autor tak hlavne máte iné priority, otázka je či sa jeden alebo druhý chce prispôsobiť.
Ja som tiež typ čo potrebuje vlastné bývanie (končí nám akurát 20r. hypo na dom), svadba vyplynula z toho, že sme spolu chceli byť aj oficiálne (pred cca 30 rokmi).
Vždy sme mali rovnaký hodnotový rebríček, bez kompromisov a veľkých obetí na jednej či na druhej strane, mali sme plány/sny a spolu sme si ich plnili. Niečo išlo skôr niečo neskôr ale v zásadných veciach sme mali vždy jasno.
No tak mozno len ozaj to ma daleko do prace, tak skus najst lokalitu kde byvate v podnajme...Zas aj zeny by mali robit kompromisy, nie len ist tvrdo za svojim snom.
@anonym_79b3bb Ano, to súhlasím, ja som robila kompromisov veľa. A stále robím. Napríklad aj tento byt. Bol to priateľov výber, mne sa nepáčil.
Nie je pre mňa dôležitá ani svadba ani dom. Na SVK by mi bolo ale dôležité mať aspoň vlastny byt.
Vzťah by sa mal ale posúvať a vyvíjať....akým smerom záleží na každom páre zvlášť, niekto sa posunie vpred , iný pár každý iným smerom obzvlášť ak každý očakáva niečo ine
Vo vašom prípade mi to príde tak že ten vzťah stagnuje, pretože ty chcem posun a on nie. A myslím že v 30 je akurát ten vek kedy môže stále zísť z kratsej cesty a neostávat s niekým kto chce ísť iným smerom ako ty a s ktorým ťa v podstate okrem spomienok nič nespaja
Tak si kupte byt a bude vas vlastny,ako niekomu platit hypoteku,radsej si ju platte vy sami na svojom byte.Urobite kompromis obaja.
@anonym_2aaea0 Ďakujem, presne týmto sa obhajujem. Chcem mať vlastný dom. Byt nie. Hypotéka je pre mňa rozumnejšie, než platiť niekomu nájom.
Je vlastne jedno ci dom či byt. Ale vlastné bývanie je dôležité
@abbey1 skúste mi prosím povedať dôvody prečo? Ako to vidíte vy?
Pre mna je to dolezite, ano. Ale pre mna bolo dolezite mat aj partnera s ktorym by som neriesila 50-50. Radsej platit hypo za vlastne, ako najom
@ivik4 mohla by ste mi povedať váš názor prečo?
Po finančnej stránke ideme 50/50 vo všetkom, priateľ zarába viac.
Hmmm, toto by ma trápilo viac ako bývanie a svadba.
@januska12323 z akého dôvodu? Ako to myslíte?
Ano je prirodzene aby sa vztah vyvijal a posuval, ale vy dvaja zjavne nie ste v tomto smere na jednej vlnovej dlzke.
@zltalienka takže každý chceme niečo iné.
Lebo pre mna chlap kt. Ide s partnerkou 50-50 nieje chlap. Duplom ked zaraba viac. Ale to som ja
@anonym_autor tak hlavne máte iné priority, otázka je či sa jeden alebo druhý chce prispôsobiť.
Ja som tiež typ čo potrebuje vlastné bývanie (končí nám akurát 20r. hypo na dom), svadba vyplynula z toho, že sme spolu chceli byť aj oficiálne (pred cca 30 rokmi).
Vždy sme mali rovnaký hodnotový rebríček, bez kompromisov a veľkých obetí na jednej či na druhej strane, mali sme plány/sny a spolu sme si ich plnili. Niečo išlo skôr niečo neskôr ale v zásadných veciach sme mali vždy jasno.
@tykat čo boli pre vás tie zásadné veci?
A z ďalšieho pohľadu, pred 20r boli úplne iné hypotéky a ceny nehnuteľností ako dnes.
Lebo pre mna chlap kt. Ide s partnerkou 50-50 nieje chlap. Duplom ked zaraba viac. Ale to som ja
@ivik4 ako by to podľa vás malo vyzerať?
Prečo sa ho neopýtaš normálne a priamo? Má problém s tým že nechce dom a radšej by chcel byt? Alebo má problém so záväzkom? Či už k miestu, k tebe, alebo záväzok platenia hypo.
Nerozumiem takémuto chodeniu okolo horkej kaše....
@anonym_autor nikdy by som nebola s mužom s ktorým idem 50:50 a obzvlášť ak zarába viac , on totiž aj viac zje .
@subartic áno, to ja viem. To bol napríklad môj kompromis, že som sa zmierila s tým že on zje viac a ja to z časti platím...
Robím veľa kompromisov, vzťah je predsa o tom. No momentálne mám pocit, že už je na čase sa posunúť...ale akým smerom? Do čoho?
Prečo sa ho neopýtaš normálne a priamo? Má problém s tým že nechce dom a radšej by chcel byt? Alebo má problém so záväzkom? Či už k miestu, k tebe, alebo záväzok platenia hypo.
Nerozumiem takémuto chodeniu okolo horkej kaše....
@refly Problém je v tom, že som sa ho spýtala. A nedostala som úplne konkrétne odpovede že prečo toto a prečo nie toto. Podľa toho čo mi odpovedal, vidí všetko čierno a ja už neviem čím ho mám konfrontovat.
@anonym_autor a prečo to musí byť dom, prečo nestačí byt? Mne by sa tiež do domu nechcelo, bez ohľadu na lokalitu.
Ale bývanie v podnájme v našich podmienkach tiež nie je dobré. Jednak stojí toľko čo hypo, akurát nesplácate vlastné ale cudzie a na konci dňa nemáte nič a potom neviem si predstaviť čo na dôchodku? Kto prenajme bývanie seniorovi bez príjmu, nedajboh so zdravotnými problémami?
Ja si ale úprimne myslím, že on nie že nechce nič vlastné, ale nechce to s tebou. Toto ho brzdí, mať spoločný záväzok s niekým, s kým ho mať nechce a s kým asi ani život nejak extra neplánuje.
@anonym_autor je pohodlný a teraz to nemusí byť problém. Problém to môže byť, ak by sa vám narodilo dieťa, nemáte vlastné bývanie, už nemôžete ťahať výdavky 50/50 a ani nie ste zosobášení. V prípade, že pohodlný partner nebude ochotný živiť teba a dieťa a bude stále požadovať 50/50, nezvládne rodičovstvo ( je to nepochybne veľká záťaž a skúška vzťahu a nie každý to zvláda) a rozhodne sa odísť, pre teba to bude veľmi ale veľmi nevyhovujúca situácia. Ja by som si za takýchto podmienok a s takým mužom nezakladala rodinu, nevidela by som v takomto vzťahu budúcnosť. Ak nechcete deti, je to jedno.
@anonym_autor Moj ma 35 a kupu bytu riesi len teraz 😀 stale ma este chvilu cas 🙂
@anonym_autor a prečo to musí byť dom, prečo nestačí byt? Mne by sa tiež do domu nechcelo, bez ohľadu na lokalitu.
Ale bývanie v podnájme v našich podmienkach tiež nie je dobré. Jednak stojí toľko čo hypo, akurát nesplácate vlastné ale cudzie a na konci dňa nemáte nič a potom neviem si predstaviť čo na dôchodku? Kto prenajme bývanie seniorovi bez príjmu, nedajboh so zdravotnými problémami?
Ja si ale úprimne myslím, že on nie že nechce nič vlastné, ale nechce to s tebou. Toto ho brzdí, mať spoločný záväzok s niekým, s kým ho mať nechce a s kým asi ani život nejak extra neplánuje.
@sissy27 ďakujem za úprimnosť, cenním si to.
ano, vyvoj je prirodzenou sucastou zivota.. vyvoj ale u kazdeho moze vypadat inak, nie je to dialnica so smerovkou VPRED .. u vas by som tipovala najlespi smer vyvoja ist od seba, lebo kazdy mate o zivote ine predstavy, ine priority a na tom budovat partnersky vztah je dost hlupost.. hlupost za mna je aj to, co evidentne ocakavas ty, ze partner sa k tebe prida na tvojej ceste za tvojou sipkou, lebo ty mas predsa pravdu.. a teraz ides zbierat argumenty, aby si mu tu svoju pravdu co najefektivnejsie dokazala.. to je za mna smer do peknej pr... 😝
takze radim nasmerovat sa k otvoreniu sa vhodnejsiemu partnerovi.. a taktiez k vacsej dovere v seba a svoju pravdu, bez toho, aby si si ju musela potvrdzovat u inych.. lebo tvoja pravda bude vzdy pravda, aj keby si vsetci mysleli nieco ine.. co ale neznamena, ze to, co si myslia oni, pravda nie je 😉
@tykat čo boli pre vás tie zásadné veci?
A z ďalšieho pohľadu, pred 20r boli úplne iné hypotéky a ceny nehnuteľností ako dnes.
@anonym_autor ...boli sme mladí, sme spolu od 20r. a zásadné veci boli práve tá svadba, deti, vlastné bývanie, dohoda ohľadom toho, že muž bude vždy za každých okolností, ak sa bude dať, ten kto živí rodinu, ja zase budem tá čo sa primárne bude starať o deti a domácnosť. On by pristal aj na to, že budem v domácnosti (ale nie som).
A zase aby to nevyznelo, že makám v robote, robím fullservis a muž nepohne prstom len donesie výplatu. Išlo hlavne o to, že ak nebudem zarábať (lebo materská, lebo deti, lebo prázdniny, očrky, čokoľvek..) tak on je ten kto nás živí a musí zabezpečiť náš životný štandard (zarobiť na všetky poplatky, peniaze spoločné, prístup k účtu nonstop). A ja som tá kto primárne ostáva s deťmi keď sú choré, majú prázdniny a pod. (na neho sa obrátim keď sa to nedá zabezpečiť v mojej réžii). Nám to plne vyhovovalo. Ja som vedela, že nám nikdy nič nebude chýbať, a muž, že nemusí riešiť čo s chorým dieťaťom, či ako vykryť prázdniny. Ono to tak časom vyplynulo z rolí do ktorých sme sa dali. Teraz sú už deti dávno dospelé.
@anonym_autor je pohodlný a teraz to nemusí byť problém. Problém to môže byť, ak by sa vám narodilo dieťa, nemáte vlastné bývanie, už nemôžete ťahať výdavky 50/50 a ani nie ste zosobášení. V prípade, že pohodlný partner nebude ochotný živiť teba a dieťa a bude stále požadovať 50/50, nezvládne rodičovstvo ( je to nepochybne veľká záťaž a skúška vzťahu a nie každý to zvláda) a rozhodne sa odísť, pre teba to bude veľmi ale veľmi nevyhovujúca situácia. Ja by som si za takýchto podmienok a s takým mužom nezakladala rodinu, nevidela by som v takomto vzťahu budúcnosť. Ak nechcete deti, je to jedno.
@konikkon ďakujem za úprimnosť.
@anonym_autor Moj ma 35 a kupu bytu riesi len teraz 😀 stale ma este chvilu cas 🙂
@anonym_980b57 ďakujem za úsmevnu poznámku 🙂
Chlap by mal financne vediet zabezpecit rodinu, zena vytvarat teplo domova. Chlap nech plati byvanie, zena moze zaplatit napr. Pausal, vylet, odlozit na dovolenku, robit mensie nakupy co treba. Ale vravim, to som ja, ja vlastne osobne ani nepoznam chlapa kt. To neberie rovnako.
Inak ked uz je tema o tom, viac krat tu bola diskusia kde pisali zeny na materskej/ rodicaku ze ich chlap aj pocas tohto obdobia vyzadoval od nich 50-50 pritom ony samozrejme prisli o prijem vsak sa staraju o ich spolocne dieta. To je strasne chrapunstvo. Zvykli si tak fungovat a natrvalo uz beru ze to tak ostane

No tak mozno len ozaj to ma daleko do prace, tak skus najst lokalitu kde byvate v podnajme...Zas aj zeny by mali robit kompromisy, nie len ist tvrdo za svojim snom.