Je krstný rodič povinný pomáhať dospelému krstnému dieťaťu?
Ahojte,
prosim vas, ako vy vnimate funkciu krstneho rodica? Pretoze ja mam pocit, ze u nas v rodine je to do dospelosti animator zadarmo a oslik otras sa v jednom a po dospelosti krstneho dietata sa tiez ocakava, ze mu ma pomahat, financne ho podporovat. Je to tak aj vo vasich rodinach alebo aj vy ako krstni rodicia to tak beriete? Ide mi hlavne uz o to, ak ide o dospele krstne dieta (30r)… to ozaj sa berie tak, ze krstny rodic ma pomahat, ak im nevyjdu financie do konca mesiaca, lebo nevedia hospodarit a pri akejkolvek zivotnej situacii? A ked sa ohradi je zle? Mate to tak aj vy alebo len u nas je to z ineho vesmiru?
Krsní rodičia sú podľa mňa preto,ak by sa nedajbože niečo stalo vlastným rodičom,tak krstní by sa mali postarať o ešte nedospelé, nezaopatrené dieťa...toto je už dospelý človek,dá sa povedať,že ťa využíva. Aj keď rodina,áno pomáhať si,ale nie za cenu kde sa jeden vezie z dobroty toho druhého, nesnaží sa o nápravu a ten druhý dopláca na svoju dobrotu.
Nie u nas to tak nie je
Mne by stačilo keby tí naši svoje krstné deti zobrali raz za čas niekam aspoň na preliezky alebo na zmrzlinu ale absolútne nič. Alebo sa o ne aspoň zaujímali. Ale sú to moje deti a ja sa mám o ne starať, neočakávam už od nikoho nič.
To čo zažívaš ty je už využívanie.
To nie je pravda. Predsa ty nie si bankomat . Len ta využíva asi sa mu robiť nechce. Nikdy som nič take ani nepočula. Krstný rodičia sa majú postarať keby sa rodičom niečo stalo. Ale dospelého človeka už nie je povinnosť. Prečo nejde ten človek pracovať ????
*krstní
Tak toto pocujem prvykrat, takyto popis krstneho rodica. Vsetko ma svoje hranice predsa. Ale v tomto pripade vyber bol ocividne z dovodu financii. Moja predstava krstnych rodicov je, ze su to ludia, na ktorych sa mozem obratit ak bude treba, ktori budu lubit to moje dieta tak ako ja a v pripade ze sa mi nieco stane, budu prvi, ktorym zverim v zavete starostlivost. Nema to byt animator zadarmo, alebo financny sponzor.
Aby bolo jasne, ziadna financna dotacia sa nekona… a ani nebude a to je prave komentovane poznamkami typu „vsak si krstny rodic”…
Úloha krstného rodiča nie je viesť dieťa ďalej v ceste viery a pomáhať mu duchovne žiť ? To,že ľudstvo to začalo ponímať viac matrialisticky nie je problém viery ale samotných ľudí a je na každom,čo si bude predstavovať pod pojmom úloha krstného rodiča a ako bude konať.
Úloha krstného rodiča nie je viesť dieťa ďalej v ceste viery a pomáhať mu duchovne žiť ? To,že ľudstvo to začalo ponímať viac matrialisticky nie je problém viery ale samotných ľudí a je na každom,čo si bude predstavovať pod pojmom úloha krstného rodiča a ako bude konať.
@domka222 suhlasim s tym, co pises. Mne osobne nikdy neprekazalo aj travit cas, robit program, zobrat na vylet, ci nieco kupit, dat dar/peniaze na sviatok dietatu.. ale uz dospele dotovat?! A este ked nie, tak su taketo reci.. cele nahlavu.
U nas sa uloha krstneho rodica odvija od duchovna. Teda pomaha rast duchovne. Má ist prikladom.
Ja som 6x krstná mama. Mam tiez svojich krstnych rodicov, ktori su mi vzorom v zivote, vo viere... a to som chcela odovzdat aj nasim detom.
@anonym_autor Odpoviem ti ako katolik. Krstni rodičia sú primárne na to, aby sprostredkovali krsniatku katolícku vieru a nie, aby podporovali finančné dospelú osobu. Ako si sa za tých 30 rokov starala o kresťanský rozvoj jedného dieťaťa? Prijal/a všetky sviatosti, chodí pravidelne do kostola na omšu a žije v súlade s katolíckou náukou? Toto je hlavná úloha krstného rodiča. Všetko ostatné je len nepodstatnym prídavkom.
Ja som si vždy myslela,že sú to ako keby "náhradní" rodičia v ťažkých časoch, pretože mám tiež krstnú mamu,krstného otca nuž nie,ale ona(oni) nikdy neboli veriaci. Aj keď v evanjelickej cirkvi.
Asi som spadla z jahody, ale ja som myslela, že krstní rodičia sú na to, aby viedli dieťa k viere. A nie že preliezky, peniaze, animátor voľného času a pod.
Povedzme si pravdu, koľkí dnes (ale aj kedysi) krstia len preto, aby decko dostalo kopec darov, hlavne finančných. Veď to vidíš aj tu, niekto sa opýta čo by mal dať ako dar a mamičky začnú že aspoň 300€, zlaté hodinky plus to čo preješ má krstinách a ešte X2, aby si nebola za chuderu... Takto to bolo aj vo tomto prípade, decku to bolo doma asi často podsúvané a teraz sa len dostavujú výsledky.
Asi som spadla z jahody, ale ja som myslela, že krstní rodičia sú na to, aby viedli dieťa k viere. A nie že preliezky, peniaze, animátor voľného času a pod.
@belllinka keď je zaťažko zaujímať sa o malé dieťa primerane veku napr aj tým že sa s ním zahrám hodinu vonku alebo na preliezkach tak na to ja zase nemám slov. Ako ho má viesť k viere? Do kostola ho so sebou nezoberie
U nás to tak nie je. Mimo prijímania a birmovky som nedostávala žiadne dary. Nikdy ma von nezobrali krstni rodičia. Peniaze absolútne. Hlavne krstný rodič má úplne inú funkciu ako finančnú.
Krstny rodic nie je banka alebo ina financna institucia. Uberte z financneho sponzorovania
@belllinka keď je zaťažko zaujímať sa o malé dieťa primerane veku napr aj tým že sa s ním zahrám hodinu vonku alebo na preliezkach tak na to ja zase nemám slov. Ako ho má viesť k viere? Do kostola ho so sebou nezoberie
@anonym_fd3d78 prečo by ho nemohol zobrať do kostola? Načo to potom teda je? Kvôli preliezkam?
Krstni rodičia majú dieťa viesť k viere.
Nemáš prečo dotovať dospelého a ani dieťa. To je len vychcanosť niektorých rodičov, že to berú ako privilégium a nekonečnú poctu, keď niekoho požiadajú, aby šiel za krstného. V skutočnosti sú ich dôvody zištné a pravá podstata im je tiež poväčšine ukradnutá, lebo kostol je len formalita a sami ani aktívne nepraktizujú vieru. česť všetkým výnimkám.
krstny rodic nema nic s peniazmi... 🙈
Nemáš prečo dotovať dospelého a ani dieťa. To je len vychcanosť niektorých rodičov, že to berú ako privilégium a nekonečnú poctu, keď niekoho požiadajú, aby šiel za krstného. V skutočnosti sú ich dôvody zištné a pravá podstata im je tiež poväčšine ukradnutá, lebo kostol je len formalita a sami ani aktívne nepraktizujú vieru. česť všetkým výnimkám.
@anonym_f37eed bohuzial, je to tak ako pises a ako aj vela z vas spomenulo. Napriek tomu som rada, ze tu citam, ze to vacsina mate inak a vnimate to tak, ako by to malo byt vnimane.. aj ked mne to nijak nepomoze aktualne, aspon taka mala utecha, ze ostatni su normalnejsi.
@anonym_fd3d78 prečo by ho nemohol zobrať do kostola? Načo to potom teda je? Kvôli preliezkam?
@belllinka no ja som to myslela priamo na našu situáciu že do kostola nechce deti vziať lebo sú vraj malé (3 a 5) tak že by som uvitala aspoň venovanie primerané veku
Bože toto je aj u nas vety typu …veď si krstný rodič si krásna…. musíš ….stale nátlak že mám dávať niečo viac viac sa odo mňa očakáva a lezie mi to krkom, presne si prípadom tento rok ako oslik otras. Až som povedala cez víkend dosť a je oheň na streche že čo som to za krsnu..
Úlohu vychovávať deti k viere podľa písma dal boh rodičom.
5. Mojžišova 6:5-7; Príslovia 22:6; Príslovia 29:17; 2. list Timotejovi 3:16
Krstný rodičia majú viesť dieťa k viere a podporovať ho v nej. Žiadne peniaze, darčeky ani zverenie do opatery do toho nespadá, to si ľudia robia sami. Dospelá osoba sa má starať sama o seba prípadne poprosí o pomoc rodičov, ktorí tiež nemajú povinnosť pomáhať.
To.mas tak dnes v boha veris zajtra nie. Krstny nie je povinny nic on by mal chciet sam ale okolnosti po rokoch sa mozu menit.
@anonym_autor hlavnou a jedinou povinnosťou krstného rodiča je zabezpečiť náboženskú výchovu dieťaťa, dbať na to, aby dieťa zilo kresťanským životom a ak náhodou zomrú jeho rodičia, postarať sa o dieťa aj po materiálnej stránke. To čo ty píšeš je taký slovenský folklór. U nás sa to ignoruje a berieme tieto veci tak, ako sa majú.
Krstny rodič ma byt po rodičovi prvý svedok viery. Ma dohliadať aby dieťa prijalo sviatosti a žilo podĺa zásad viery a evanjelia. Krstny rodič nema čo preberať hmotnú a finančnú situaciu krstného dieťata a už vobec nema byt žiadnym somarikom otras sa. Krstny rodič dokonca neprebera, ani žiadnu starostlivosť a zodpovednost, za neplnolete dieťa, nakoĺko naša legislativa to nepovoĺuje.

ja som u nás také niečo nezažila - je pravda že môj krstný ma obdarovával viac ako môjho brata ktorému bol iba strýko. ale žiadne také že by bol animátor alebo oslík otras sa. a v dospelosti ma finančne nepodporoval.
takže áno, u vás je to z iného vesmíru ...