Je krstný rodič povinný pomáhať dospelému krstnému dieťaťu?
Ahojte,
prosim vas, ako vy vnimate funkciu krstneho rodica? Pretoze ja mam pocit, ze u nas v rodine je to do dospelosti animator zadarmo a oslik otras sa v jednom a po dospelosti krstneho dietata sa tiez ocakava, ze mu ma pomahat, financne ho podporovat. Je to tak aj vo vasich rodinach alebo aj vy ako krstni rodicia to tak beriete? Ide mi hlavne uz o to, ak ide o dospele krstne dieta (30r)… to ozaj sa berie tak, ze krstny rodic ma pomahat, ak im nevyjdu financie do konca mesiaca, lebo nevedia hospodarit a pri akejkolvek zivotnej situacii? A ked sa ohradi je zle? Mate to tak aj vy alebo len u nas je to z ineho vesmiru?
@anonym_autor od krstných rodičov som v živote nedostala ani omrvinku.Ale ani som to nečakala.
Vzťahy máme dobré.
@anonym_autor Ahoj autorka, ak som spravne pochopila ty si krstna tomu 30 rocnemu dospelakovi. No popravde, je mi ta luto, ze toto musis zazivat. Ja som krsna mojej krstnej a ani ked som bola mala som nic neocakavala, vzdy sme mali dobre vztahy (aj mame), krstna ma nebrala na vylety a tak, no ked som bola neplnoleta, ano darcek na sviatok, pripadne Vianoce, doteraz sa spolu zasmejeme, neziadam vobec nic, som sebestacna. Taktiez ja som krstna synovi mojho brata, od jeho narodenia to bolo ponimane tak, ze keby sa jemu a jeho teraz uz ex (vtedy jeho manzelke) nieco nedajboze stane, tak sa o maleho postaram, nezavahala by som ani sekundu. Kym bolo moje krsna este neplnolete, tak som ho bravala na zmrzku, isli sme si zahrat futbal, venovala som sa mu, ale nie preto, lebo som krstna, ale pre to ze mame velmi pekny vztah, lubim toho uz teraz dospelaka. Od malinka hra futbal za futbalovy klub, v skole bol aj po sutaziach roznych (sportovych, matematickych), cize ucenie mu ide doteraz. Teraz ma 18 je na strednej skole este. Ale cez prazdniny brigaduje. Je dost cielavedomy a nikdy odo mna nepytal ani vindru-ani jeho rodicia. Niekedy som mu kupila darcek aj len tak, ale preto ze ho lubim, nie z titulu krstnej. To tvoje krsna predospele 30rocne je len vychcanec. On vobec pracuje, ked ma tolko rokov? Ved v jeho veku uz si kludne aj rodinu mohol zalozit, alebo sa min.aspon osamostatnit a nie chciet teba vyciciavat. Lenze myslim si,ze by si ani ty kvoli "kludu" v rodine nemala pred tym zatvarat oci. Ty nie si povinna ho dotovat takeho dospeleho capa! Ohrad sa a stoj si za tym. Kludne aj spomen,ze si sa pytala na nazory viacerích a ze to co oni pozaduju normalne nie je. Nech ide makat a nech si zaraba na seba tak, aby mal dost aj na konci mesiaca🙄 Postav sa tomu, toto nemozes tolerovat do konca zivota pre Boha.
@anonym_autor ak by sa nieco stalo rodicom, tak sa o krsnata postarame. My neriesime pri darcekoch...krsna-nekrsna, v tom rozdiel nerobime. Krstny rodic nema financovat zivot krsnata, ale modlit sa za neho, pomahat rodicom aj v tom duchovnom zivote. 30r sa uz ma zivit sam a urcite to nie je povinnost krstneho.
Ja nie som nikomu. S mojimi krstnými rodičmi som dlho nemala vzťah (kvôli ich rozvodu) a až v mojej dospelosti sme ako tak obnovili komunikáciu.
Moji rodičia sa snažia pomáhať ich krstniatkam v ich životných rozhodnutiach, osobných či pracovných, a to radami alebo podať pomocnú ruku, ale nie finančnú. (Pomohli im nájsť prácu, postaviť dom, vybaviť papierovačky, chodili s nimi po lekároch, snažili sa ich navádzať k viere, aj keď to je často problém, proste pomoc so životom, ale nie v štýle daj mi na zlatom podnose).
Moji chlapci sú ešte maličkí (takže do kostola ešte nechodia), ale krstných majú ako vzor. Ako žiť, ako sa správať, ako pracovať, ako sa ľúbiť, ako si pomáhať. A áno, aj ako animátorov, lebo s nimi milujú tráviť čas, ale je to obojstranné. Sú pre nich ako druhí rodičia a oni zase pre nich ako ich vlastné deti.
A na margo tých peňazí, ja im stále vravím, nech nič nedávajú, nekupujú. Mne sa oveľa viac ráta to, že s nimi trávia čas a zaujímajú sa o nich. A krstný rodič nemá byť bankomat a už vôbec nie dospelému človeku. To ani vlastný rodič (hlavne nie pravidelne a ešte s očakávaním/výčitkami).
Krstny rodič ma byt po rodičovi prvý svedok viery. Ma dohliadať aby dieťa prijalo sviatosti a žilo podĺa zásad viery a evanjelia. Krstny rodič nema čo preberať hmotnú a finančnú situaciu krstného dieťata a už vobec nema byt žiadnym somarikom otras sa. Krstny rodič dokonca neprebera, ani žiadnu starostlivosť a zodpovednost, za neplnolete dieťa, nakoĺko naša legislativa to nepovoĺuje.
@anna777115 presne tak, tiež to vnímam takto podobne. len upresním - ja veriaca nie som, ale kto si vyberie krstných rodičov pre svoje dieťa tak by to malo byť pre podporu vo viere, nápomoc v tomto smere, nie oslík na vecné a drahé dary. Ten kto si vyberie ako neverec "krstných " resp. z pohľadu nie cirkvi ale akejsi ľudskej etiky, tak by mal očakávať morálnu oporu, podporu dieťaťa, nie oslíka. A aj v tom bode ohľadom legislatívy - nič také u nás neplatí, že keby sa rodičom niečo stalo, tak ich funkciu preberajú krstní. Možno niekedy v minulom storočí to platilo, keď bola legislatíva v tomto odbore v plienkach, nie teraz.
Takže úloha krstných/ zápisných rodičov spočíva vo vedení k morálnym/etickým hodnotám, či už podľa cirkevných či svetských pravidiel. Neslúži ako bankomat a finančný donátor.
@katarinka963 Wow. Aká zatrpknutosť voči vlastnej mame. A závisť...
Podporujem vo veľa veciach, aj v tých finančných, aj keď nemusím, žiaľ často za chrbtom mojej dcéry, lebo od malička majú len vlažný vzťah, sú v rovnakom veku.
Neberiem sa ako bankomat, robím to rada a keď bola v zlej situácii tak som prispievala mesačne, rovnako aj mojej dcére, sme rodina, ľúbime sa, pomáhame si.

Krstny rodic v cirkevnom zmysle je cloveka ktory ma dieta viest k viete, doplnit v tom rodicia. Ja pod tym rozumiem osobnu zainteresovanost, rozhovor, povzbudenie. Napr. Mna mojo krstni vystiskali, ked som mala tazke zivotne obdobie, volame si... Nechapem, preco by dospelemu cloveku v produktivnom veku niekto daval peniaze na zivobytie, ved to je nieco, co si ma zabezpecit Sam.