icon

Je lož niekedy lepšia ako pravda?

13. máj 2025

Musíme byť vždy úprimní – alebo je lož niekedy milosrdnejšia?

Niečo vo mne bojuje. Na jednej strane ma rodičia učili, že pravda je základ všetkého. Na druhej strane – čím som starší, tým častejšie si kladiem otázku, či je naozaj vždy tá najlepšia voľba povedať veci tak, ako sú.
Mám štyri deti, zarábam málo, ale sme zdraví. A niekedy, keď sa ma spýtajú, či je všetko v poriadku, poviem áno – aj keď v hlave počítam, ako vyjsť do ďalšej výplaty. Keď sa manželka pýta, či ma niečo trápi, usmejem sa, aj keď ma zvnútra zožiera stres. Je to klamstvo? Alebo len snaha chrániť rodinu?
Rozmýšľam – sme zlí ľudia, keď občas zamlčíme pravdu? Alebo je lož niekedy skôr obrana, ako ubližovanie?

samskia
13. máj 2025

stale je to len loz.

januska12323
13. máj 2025

Prečo sa manželke, osobe, ktorá ti má byť najbližšia nemôžeš zdôveriť?

sowhat
13. máj 2025

byt uprimny vo vztahu je jedna vec, no ked ma partner/-ka toho prave nalozeneho tolko, ze to len tak-tak zvlada a dalsia starost navyse ju moze zrutit, nevidim dovod nechat si nieco pre seba - hlavne ak s tym aj tak nic nenarobi.. nie je vsetko vzdy len cierno-biele

ika02
13. máj 2025

A to, že málo zarábaš ona nevie? Hádam áno. Tak si spolu sadnite, dajte hlavy dokopy a niečo vymyslite, ako viac zarobiť, alebo viac ušetriť.
Na otázku, či Ťa niečo trápi, by bolo dobré odpovedať pravdivo. Načo klamať?

isis234
13. máj 2025

....Keď sa manželka pýta, či ma niečo trápi, usmejem sa, aj keď ma zvnútra zožiera stres. Je to klamstvo? .....ak jej povieš čo ťa trápi, nebudeš mať stres. Lebo zo stresu sú tiež choroby. Povedz jej pravdu. Ona do teba nevidí ale niečo cíti, že nie je v poriadku. Je ti najbližší človek. Úprimnosť by mala byť. Doma riešte problémy.
Niekto sa vie uskromniť aj s tým málom, čo má. Pekne si nažívajú.

huxy
13. máj 2025

Podobná téma tu bola nedávno.
Lož je vždy lož. A hlavne v partnerstve by mala byť vždy povedaná pravda. Veď vy si máte byť najbližší. Neviem si predstaviť, že sa nemôžem partnerovi zdôveriť s tým, čo ma trápi. Alebo ak by som videla že niečo trápi partnera a on mi to nechce povedať 🤷🏼‍♀️
Čo sa týka ostatných, známych, susedov atď., nemusia všetko vedieť. Stačí odpovedať neutrálne či vyhýbavo. Tiež by som všetkým všetko nevešala na nos.

A ešte, zamlčať pravdu nie je to isté ako klamať. Niekedy si človek v sebe niečo myslí, ale nebude to zbytočne druhým hovoriť. Keď sa ma niekto na nič nepýta, nebudem prehnane iniciatívne úprimná. Ale to je mimo partnerstva, myslím to všeobecne v iných prípadoch

liv1
13. máj 2025

Co sa tyka deti, tie zatazovat nemusis. Oni ti nepomozu zvladnut tvoj stres, naopak zatazi ich to. Ale s manzelkou by si sa mal rozpravat otvorene. Nech to vie, mozno sa ti ulavi a mozno spolu casom najdete nejake riesenia.
Za mna milosrdna loz, ale v inych pripadoch, je v poriadku. Niekedy je daleko neludskejsie a horsie povedat pravdu…

bloger
13. máj 2025

Možno je to len prejav zrelosti a vnútornej sily. Usmiať sa napriek ťažkostiam a problémom. To je skučné umenie. Je to túžba chrániť svojich milovaných. A myslím, že v tomto si príkladom aj pre ostatných.

moonlight1210
13. máj 2025

Vo vztahu k ludom: ked hovoris so vzdialenymi znamymi, tak odpoved "mame sa dobre" je ok. Vacsinu z nich by aj tak nezaujimalo, co teraz s tebou. Akurat by ta polutovali a tam by to skoncilo.
Blizkym kamaratom ale kludne povedz pravdu. Skor budu ochotni ti pomoct.

Zene by si mal povedat pravdu. Alebo minimalne naznacit, ze sa nieco deje. Tazko ti bude oporou, ak si ma nieco domyslat, alebo pochopit z tvojej kladnej odpovede, ze je to vlastne cele naopak.
To nie je chranenie. To je zavadzanie, lebo dopad to bude mat nakoniec i na nu.

Potom vznikaju napriklad pripady, kedy zena riadi rodinny zivot podla nejakych pravdiel, rozvrhne si financie a zrazu muz pride s tym, ze ma desat tajnych poziciek a su pred exekuciou, lebo ju nechcel sklamat, ze nemaju na vsetko, o com ona sniva.
Pritom ona by sa bez toho zaobisla. Len si myslela, ze na to maju, kedze ju v tom drzal.

lensii
13. máj 2025

Normálne povedz. Je taký a taký problém a bojím sa . Žena ktorá ma stebou deti a ktorá ťa miluje bude pri tebe stať či zarábaš 300e alebo 3000e . My sme doma pri sebe stali rovnako aj keď zarábal necelé 300e a rovnako aj keď zarábal 2000e . Nie všetko je o peniazoch.