Je manželstvo s bratrancom zo 4. kolena v poriadku?
Mozem si vziat bratranca zo 4 kolena? Je to problem ci uz v pohode?
@anonym_cffca0 Však samozrejme. Ja som len reagovala na to zhrozenie sa. Pritom to bolo kedysi bežné. Skôr za socializmu sa to pribrzdilo. Dokonca! sa v jednej próze spomína dohoda medzi rodičmi napoly osirelého dievčaťa a jej strýkom, teda bratom nebohého otca (vrstva inteligencie). Nedošlo síce k realizácii, lebo slečna sa nejako nechcela vydávať, ale nikto to nepovažoval za nič pohoršujúce. (Veľké šťastie: "Ona má sa vydať za Ľva Jakuboviča, ktorý jej je strýc, ktorému poručil ju otec, a to je teda najväčší dôkaz jeho ctnosti, a jednako nemôže sa odhodlať a čaká, sama nevie čo"). Presne ako v Kamasútre, o ktorej síce nič nevedeli, ale to indoeurópske dedičsvo v nás asi niekde ostalo. Najvhodnejšie manželské spojenie - strýko a neter (brrr!). Pretože K., na rozdiel od všeobecnej mienky, nie je primárne príručka o polohách.
@aniele wau, s tebou by ma bavilo zajst na kavu, inspirativne rozpravania na zaujimave temy ☺️
@minenkaa ano, uz som zistila, bratranec a sesternica potrebuju dispenz, 4 koleno je uz v poriadku, to su velmi vzdialeni
@zuzana76 Mna by len zaujimalo, ako sa ten dispenz posudzuje a kedy ho niekto dostane a kedy nie. Kedze duchovny nie je odbornik na genetiku, je to od "pocitu"? Od toho, ako velmi mladi placu a su zbozni? Alebo sa prehrabaju nejake zaznamy a s niekym to konzultuje, aby sa zistilo, ci uz nieco podobne v rodine nebolo predtym?
@zuzana76 Mna by len zaujimalo, ako sa ten dispenz posudzuje a kedy ho niekto dostane a kedy nie. Kedze duchovny nie je odbornik na genetiku, je to od "pocitu"? Od toho, ako velmi mladi placu a su zbozni? Alebo sa prehrabaju nejake zaznamy a s niekym to konzultuje, aby sa zistilo, ci uz nieco podobne v rodine nebolo predtym?
@raja007 to ja netusim, ale predpokladam, ze napr. ked je uz "zamiesene", tak co uz maju urobit, dieta je uz na ceste, neviem nic o cirkevnom prave a tiez som nad tym rozmyslala.

neviem ako sa to berie ci je to bratranec vobec ale je to daleka rodina ked nasi pra rodicia boli surodenci...