icon

Je manželstvo s bratrancom zo 4. kolena v poriadku?

seron2
31. okt 2025

Mozem si vziat bratranca zo 4 kolena? Je to problem ci uz v pohode?

Strana
z3
seron2
autor
2. nov 2025

neviem ako sa to berie ci je to bratranec vobec ale je to daleka rodina ked nasi pra rodicia boli surodenci...

raja007
3. nov 2025
@aniele

@anonym_cffca0 Však samozrejme. Ja som len reagovala na to zhrozenie sa. Pritom to bolo kedysi bežné. Skôr za socializmu sa to pribrzdilo. Dokonca! sa v jednej próze spomína dohoda medzi rodičmi napoly osirelého dievčaťa a jej strýkom, teda bratom nebohého otca (vrstva inteligencie). Nedošlo síce k realizácii, lebo slečna sa nejako nechcela vydávať, ale nikto to nepovažoval za nič pohoršujúce. (Veľké šťastie: "Ona má sa vydať za Ľva Jakuboviča, ktorý jej je strýc, ktorému poručil ju otec, a to je teda najväčší dôkaz jeho ctnosti, a jednako nemôže sa odhodlať a čaká, sama nevie čo"). Presne ako v Kamasútre, o ktorej síce nič nevedeli, ale to indoeurópske dedičsvo v nás asi niekde ostalo. Najvhodnejšie manželské spojenie - strýko a neter (brrr!). Pretože K., na rozdiel od všeobecnej mienky, nie je primárne príručka o polohách.

@aniele wau, s tebou by ma bavilo zajst na kavu, inspirativne rozpravania na zaujimave temy ☺️

raja007
3. nov 2025
@zuzana76

@minenkaa ano, uz som zistila, bratranec a sesternica potrebuju dispenz, 4 koleno je uz v poriadku, to su velmi vzdialeni

@zuzana76 Mna by len zaujimalo, ako sa ten dispenz posudzuje a kedy ho niekto dostane a kedy nie. Kedze duchovny nie je odbornik na genetiku, je to od "pocitu"? Od toho, ako velmi mladi placu a su zbozni? Alebo sa prehrabaju nejake zaznamy a s niekym to konzultuje, aby sa zistilo, ci uz nieco podobne v rodine nebolo predtym?

zuzana76
3. nov 2025
@raja007

@zuzana76 Mna by len zaujimalo, ako sa ten dispenz posudzuje a kedy ho niekto dostane a kedy nie. Kedze duchovny nie je odbornik na genetiku, je to od "pocitu"? Od toho, ako velmi mladi placu a su zbozni? Alebo sa prehrabaju nejake zaznamy a s niekym to konzultuje, aby sa zistilo, ci uz nieco podobne v rodine nebolo predtym?

@raja007 to ja netusim, ale predpokladam, ze napr. ked je uz "zamiesene", tak co uz maju urobit, dieta je uz na ceste, neviem nic o cirkevnom prave a tiez som nad tym rozmyslala.

Strana
z3