icon

Je moja depresia po strate sestry normálna?

15. aug 2025

Ahojte. Pred 4 mesiacmi mi umrela náhle sestra. Bývala v Rakúsku, boli sme spolu dva krat do roka. Boli sme prepojene, pomáhala som jej ako vedela…mala problémy, osobne aj zdravotne, ale na to sme prišli až po jej smrti.
Ale k veci..veľmi mi chyba..mala len 35 rokov. Myslím na ňu stále a vravím si ja môžem a Lucka už nie..ja môžem ísť na výlet a Lucka nie…je leto krásne Lucka sa tešila a namiesto toho…ach
Čítam si naše správy, hľadám odpovede hoci nemám konkrétne otazky.
Doslova som zúfalá. Prosím, je podľa vás skoro a moja depresia je normálna, alebo mám vyhľadať psychológa? Dá sa to prekonať?
Ďakujem za rady

pribinak
15. aug 2025

Prečítaj si o smutkovej terapii a skús

anonym_b7526d
15. aug 2025

@anonym_autor depresia je normalna. je normalne vyhladat psychologa. tak ako je normalne ist za zubarom, ked boli zub.

je normalne aj vyhladat ine sposoby pomoci. Vyplakat sa, spominat spolocne s ludmi ktori zosnulu tiez milovali, je normalne.

Truchlenie u kazdeho prebieha trosku inak a inu dobu. Spominat a smutit ako ty je bezne pre mnohych ludi.
Mozes sa porozopravat s empatickou psychoterapeutkou o tom, ako to prezivas a co by pomohlo aby sa ti darilo dobre sa o seba starat a stastne zit,
ale nemusis,
obe rozhodnutia su normalne a v poriadku.

balerina2025
15. aug 2025

@anonym_autor prosim napis mi mozno si vzajomne pomozeme

anonym_d24077
15. aug 2025
@anonym_b7526d

@anonym_autor depresia je normalna. je normalne vyhladat psychologa. tak ako je normalne ist za zubarom, ked boli zub.

je normalne aj vyhladat ine sposoby pomoci. Vyplakat sa, spominat spolocne s ludmi ktori zosnulu tiez milovali, je normalne.

Truchlenie u kazdeho prebieha trosku inak a inu dobu. Spominat a smutit ako ty je bezne pre mnohych ludi.
Mozes sa porozopravat s empatickou psychoterapeutkou o tom, ako to prezivas a co by pomohlo aby sa ti darilo dobre sa o seba starat a stastne zit,
ale nemusis,
obe rozhodnutia su normalne a v poriadku.

@anonym_b7526d paradoxne cim dalej tym horsie uvedomenie si co je realita. boli to snad ovela horsie nez ked je to na zaciatku ked je pohreb vtedy je telo v utlme, pre mna najhorsi je teraz = polroka a uvdomenie sa co sa stalo :(

jamidea
15. aug 2025

@anonym_autor neries psychologa. Z toho co si pisala je vsetko normalne. Moj brat umrel pred 20rokmi. nahle v jeho 26rokoch, ja som mala prave 30. Dodnes , ked o tom zacnem hovorit, musim po 2 vetach strucneho odosobneneho rozhovoru skoncit, lebo by som sa rozplakala a opat to prezivala. Sme velmi mala rodina a este aj toto sa stalo. Dodnes si pamatam telwfonat mojej mamy, vecer o 21.hod a moj vykrik na cely cinziak, ked to povedala.
Ked som mala 34, myslela som, ako sme sa bavili, ze aj on bude stary 30rocny chlap. Ked mam 50, myslim na to, aky by bol v 46tke. Teraz svojho syna 25rocneho casto porovnavam s bratom.
Tvoje strasne smutne pocity postupne ochladnu, no smutok ostane. Bola sucastou tvojho zivota, teba, podlamna surodenec je najblizsi clovek.
Drz sa a ak aj si na nu pomyslis, skus si po chvili vymysliet nasilu inu temu myslienky.

malinkajozka
Odpoveď bola odstránená
jamidea
15. aug 2025
@malinkajozka
Odpoveď bola zmazaná

@malinkajozka poznam osobne niekolkych psychologov a k tomuto typu doktora by som nikdy nesla.

leonard1997
15. aug 2025

Ten smútok nezmizne, stále ti bude smutno, zmení sa len to že sa s tým naučiš žiť, a že časom ten smútok bude menší. Musíš si nájsť hlavne nejakú osobu ktorá ti bude blízka, proste nejakú novú oporu. Je to ako so psom, ked ti umrie je ti smutno, ale ked spoznáš nového psa ktorí je rovnako dobrí, na toho starého zabudneš.

eleanora666
15. aug 2025

Presiel kratky cas aby si to v sebe spracovala. Taka rana potrebuje hojit dlho. Nechaj tie myslienky prist a odist, nedus ich v sebe. Uvidis ako casom budu slabnut a budes spominat len na to pekne co ste zazili. Prajem vela sil 🩷

malinkajozka
Odpoveď bola odstránená
malinkajozka
Odpoveď bola odstránená
autor
15. aug 2025
@jamidea

@anonym_autor neries psychologa. Z toho co si pisala je vsetko normalne. Moj brat umrel pred 20rokmi. nahle v jeho 26rokoch, ja som mala prave 30. Dodnes , ked o tom zacnem hovorit, musim po 2 vetach strucneho odosobneneho rozhovoru skoncit, lebo by som sa rozplakala a opat to prezivala. Sme velmi mala rodina a este aj toto sa stalo. Dodnes si pamatam telwfonat mojej mamy, vecer o 21.hod a moj vykrik na cely cinziak, ked to povedala.
Ked som mala 34, myslela som, ako sme sa bavili, ze aj on bude stary 30rocny chlap. Ked mam 50, myslim na to, aky by bol v 46tke. Teraz svojho syna 25rocneho casto porovnavam s bratom.
Tvoje strasne smutne pocity postupne ochladnu, no smutok ostane. Bola sucastou tvojho zivota, teba, podlamna surodenec je najblizsi clovek.
Drz sa a ak aj si na nu pomyslis, skus si po chvili vymysliet nasilu inu temu myslienky.

@jamidea ďakujem ❤️

jamidea
15. aug 2025
@malinkajozka
Odpoveď bola zmazaná

@malinkajozka moja ja viem rozlisit psycho doktorov. Ako som pisala, mam osobne viacero znamych, ktori su psychologovia. A poznam aj par ludi, ktori takychto vtipnych doktorov navstivilo. Dakujem, viem komu sa mozem vyrozpravat.
O psychiatroch som radsej ani nezacala pisat.
Ak chces, chodievaj kam ti je libo, ja by som zvazila, komu co rozpravam a ci mi naozaj realne pomaha.
(Ale toto nie je tema, autorke som odpovedala.)

anonym_d24077
15. aug 2025
@jamidea

@malinkajozka moja ja viem rozlisit psycho doktorov. Ako som pisala, mam osobne viacero znamych, ktori su psychologovia. A poznam aj par ludi, ktori takychto vtipnych doktorov navstivilo. Dakujem, viem komu sa mozem vyrozpravat.
O psychiatroch som radsej ani nezacala pisat.
Ak chces, chodievaj kam ti je libo, ja by som zvazila, komu co rozpravam a ci mi naozaj realne pomaha.
(Ale toto nie je tema, autorke som odpovedala.)

@jamidea O psychiatroch som radsej ani nezacala pisat.
len lieky by tlacili

anonym_d24077
15. aug 2025

@anonym_autor psychiater mi ad predpisal prt pomohol, chystam sa k psychologovi.

sova7
15. aug 2025

Smútok po tak krátkom čase je v poriadku nie je to depresia skús si zohnať knihu Je v poriadku že nie si v poriadku pisala to psychologicka po strate partnera myslím že tam nájdeš veľa odpovedí a tvoje pocity sú úplne normálne

anonym_d24077
15. aug 2025
@pribinak

Prečítaj si o smutkovej terapii a skús

@pribinak snad to napisal aspon niekto to take prekonal. nie je smrt ako smrt. to je velky rozdiel.

kvetkaxxx
Autor odpoveď zmazal
anonym_b7526d
15. aug 2025

@anonym_autor Kazda depresia je normalna.
A kazda sa da prekonat. Strana surodenca je smutna ale nie je to koniec radostneho
zivota.

malinkajozka
Odpoveď bola odstránená
anonym_b7526d
17. aug 2025
@anonym_d24077

@jamidea O psychiatroch som radsej ani nezacala pisat.
len lieky by tlacili

@anonym_d24077 mne psychiater narovinu povedal, ze mi pomoze pravidelna terapia o psychologa, psychoterapeuta,

prosim , nesir klamstva.

anonym_d24077
17. aug 2025
@anonym_b7526d

@anonym_d24077 mne psychiater narovinu povedal, ze mi pomoze pravidelna terapia o psychologa, psychoterapeuta,

prosim , nesir klamstva.

@anonym_b7526d psychiater da medikamentoznu liecbu, psycholog da terapiu. ake klamstva. prosim ta pisem co ja zazivam, netrep blbosti.

anonym_fc9fc7
17. aug 2025

@anonym_autor je to normálne a dá sa to prekonať. Mne to trvalo viac ako rok. Ty smútis ešte krátko...

slovakboy
17. aug 2025
@jamidea

@malinkajozka poznam osobne niekolkych psychologov a k tomuto typu doktora by som nikdy nesla.

@jamidea áno sú aj veľmi zlí psychológovia a absolútne sú necitliví. Ale dobrý psychológ vie neskutočne pomôcť.