icon

Je moje sklamanie z krstnej oprávnené?

didi_home
17. dec 2024

Ahojte baby, chcela som sa opýtať, ako by ste moju situáciu brali vy ? Mam dve deti, staršiemu je krstná sestra z mužovej strany, mladšiemu moja sestra. A tu je problém. Od krstu mladšieho cítim zo strany švagrinej úplný hnev. Za to, že nie je krstná ona, ani neprišli malého pozrieť keď bol bábätko, nezaujíma sa vôbec o neho, zato o staršieho ktorému je krstná, áno. Minulý rok sme tam boli po Vianociach, starší si otvoril 4 dosť drahé darčeky, ona sa tým rada vyťahuje, a mladší absolútne nič. Keďže nemal ani rok, nejako som sa cez to preniesla. Ale tento rok bude mať malý skoro 2 roky, už mi písala sms, ze co ma kúpiť staršiemu, o mladšieho vôbec. Určite nedostane nič, išli by ste aj napriek tomu na tu návštevu? Už teraz mi je ťažko z toho, samozrejme nie kvôli mne, ale kvôli malému, ved predsa už to bude vnímať. A ako vysvetliť takému dieťatku, že je "len" synovec a že tam ho radi nemajú. Nechcem tiež vytvárať konflikty, nemám to rada. Vždy sa snažím cez takéto situácie dostať a vždy si poviem, že keď nejde o život nejde o nič. Ale po tej sms cítim, že som nesvoja, je mi to ľúto. Nejde o žiadne darčeky panebože, keby dostal kocky za 10€, je mi to jedno. Ja nie som vôbec materialisticky človek, ale neviem si predstaviť to dieťatko, nie len tento rok ale aj ďalšie roky ako to bude vnímať. Od mojej sestry, či je krstňa ci nie, je to jedno, vždy dostanú rovnako, ľúbi ich oboch. Preháňam alebo je moje sklamanie oprávnené?

mantilka
17. dec 2024

Inak cesta nevedie, treba komunikovať. Keď jej nič nepoviete, nič sa nezmení. "Nememu dieťaťu ani vlastná mať nerozumie."

zuzitko74
17. dec 2024

Toto je ťažká dilema. Na jednej strane, dar má byť niečo, čo darca dáva zo slobodnej vôle, nepáči sa mi myšlienka, že si od niekoho musím ,,pýtať" dar pre moje mladšie dieťa.
Na druhej strane, tiež by som ako matka ťažko prežívala, že jedno z mojich detí je odstrkované a prehliadané vlastnou tetou.
Ja by som ti navrhla , aby ste ku švagrinej tento rok išli, možno sa minuloročná situácia nezopakuje a ona tento rok podaruje darček aj mladšiemu. V taške by som však mala nachystaný nejaký darček na záchranu situácie. Ak by sa situácia z minulého roku zopakovala, mali by ste si so švagrinou sadnúť na vážny rozhovor a narovinu jej povedať, že ak prehliada jedno z vašich detí, ubližuje tým vám všetkým a vy sa na takej návšteve necítite príjemne.

andaluzia12
17. dec 2024

@mantilka iný kraj iný mrav.. ešte som sa nestretla s názorom, že sa to tak robí bežne, že jedno dieťa ma krstnú z jednej a druhé dieťa z druhej strany …

macekovam
17. dec 2024

@didi_home tak povedz ze by mohla dat poukazku napriklad do dracika alebo kde mysli a vezmes ho nech si nieco kupi..napriklad

lenkahvh
17. dec 2024

Mna hlavne zaraza, ze sa tu bavime o darcekoch na vianoce a su to deti - oni uz neveria na to, ze im darceky nosi Jezisko? Ten mensi ma len 2 roky, nie? Ten vacsi ma kolko?
to ako tam akoze zakamuflujete, ze tieto darceky starsiemu dietatu priniesol jezisko ku krstnej? Či ako? Nerozumiem.

jana_eyre_2
17. dec 2024

Nie, neprehanas.. a čo.by som spravila ja? Priamo by som sa jej opýtala, prečo to robi.. naozaj nemam rada nespravodlivosť.. nie je to predsa vytváranie konfliktu tebou, ale postavenie sa za svoje deti.. časom to.moze aj medzi nimi vytvárať napätie..

jaond19
17. dec 2024

Sa tu riesi krstná.... vsak ta zena je v prvom rade teta, obom detom rovnako. Ze ju hanba nefackuje. Ale tak co cakat, miluj blizneho svojho v realite neplatí.... a este sa zatazovat a vymyslat za nu darcek navyse pre druhe dieta, aby neostalo smutné, lebo chudera ma ublizene ego. Taketo vymyslanie z jej strany by som brala ako provokaciu voci celej rodine, ste jeden celok, nedelite moj syn tvoj syn, ale nase deti. Pokial nemaju dostat obe, dakujem, neprosím a nezelam si take osoby ani doma. Nikto nekaze drahe dary, ale ziadne dieta nema byt trestane za pošahane maniere dospelych a asi je na case jej to vysvetlit, lebo tieto rozdiely rokmi budu robit len vacsiu zlobu...

stvorenie
17. dec 2024

@didi_home Ja by som rázne povedala, že alebo obom (a to by som ešte trvala aj na tom, aby boli primerane rovnaké) alebo ani jednému!!!

rorino
17. dec 2024

@didi_home nuž,to je tá kresťanská láska.Asi najlepšie ani k nej neísť na návštevu...

luccija
17. dec 2024

@didi_home nie je žiadna povinnosť či pravidlo mať krstného rovnakého pre obe deti.Jeden darček by som kúpila ja a vložila pod stromček pre druhé dieťa

miadi
17. dec 2024

@mamina7070 prosim ta toto co riesis je konina. Moje deti maju rovnako jeden krstny je Moj brat druhy muzov a od oboch dostavaju rovnako . Moji a bratovi krstni boli ti isty ludia a vobec si ich nepamatam Lebo sa uplne vyprdli na tu ulohu a neboli pokrvni pribuzni. Cize je to blbost “ ze musi “ byt vsetkym detom ten isty krstny. A nie je to chyba rodicov ze koho vybrali ale tych samych krstnych ako sa vyfarbili . Tuto svagrina nie je tym detom Len krstna jednemu z nich obom je teta . Takze sa chova velmi zle k mensiemu synovcovi. A to je uz len o nej a jej urazene ego sa msti na nevinnom dietati. Cize by som od nej nechcela nic . Bud da obom nieco alebo nemusi nikomu nic = rovnako . 300e dat na jedno dieta je aj tak prehnane. A druhemu ani len blby bublifuk? Autorka normalne jej napis ked sa pyta co vacsiemu aj co malemu. Ze minule Mozno zabudla ale teraz uz by to bolo dost blbe zranila by jeho city a to by bol koniec takychto darcekovych navstev ze to nestoji za to . Uprednostnovat jedno dieta pred druhym take sa netoleruje.

mamina7070
17. dec 2024

@miadi my to tak mame tradovane po generacie a aj v mojom okoli a aj viacere tu posali ze to tak maju tak si laskavo odpusti ze je to blbost

viaceri krstny tj krstny per dieta sa dava skor na vychode a hore na orave kysuce a bolo to historicky preto aby mohol krstny podporovat dieta a teda viac krstnych vacsia podpora do rodiny

u nas ma krstny duchovny vyznam krestansky a nastupi ako zastupca rodica ak by sa rodicom dietata nieco stalo a deti by som si potom nedelila

u nas ani neni zvykom ze krstny nakupi celu vybavu ku krstu ako je zvykom na vychode ale. edovolila by som si nazyvat zvyky inych ako koniny

mamina7070
17. dec 2024

to ze tato svagrina je okrem krstnej aj teta a ma teda kupovat darceky obom detom je bez debaty ak to nechape neprijala by som od nej darcek ani pre jedno dieta

lenja123
17. dec 2024

@didi_home nečítala som všetky odpovede, tak snáď nebudem opakovať. Napadli ma možnosti
1. Neísť tam vôbec - čo však vzťahy asi ešte viac zhorší
2. Vykomunikovať so švagrinou, ako to vidíš ty, nech kúpi darček obom
3. Doniesť tam pre mladšie dieťa vlastný darček z domu a tam mu ho dať akože od švagrinej. Keď ju už toto nenakopne/nezahanbí, aby sa spamätala, tak už nič

misicka31
17. dec 2024

Áno išla by som a švagriná doplatí na svoju zákernosť.Ostane za blbca prečo jednému áno a druhému nie.Pre druhého by som mala v kabele niečo,aby mu nebolo ľúto.Ale šla by som.

jullyeverest
17. dec 2024

@didi_home presne kvôli tomuto sme dali obom deťom rovnakú krstnú. Mne príde zvláštne dával každému dieťaťu inú.

bielasovicka
17. dec 2024

A prečo k nej musíte ísť vy, na návštevu? Véd nech príde ona k vám. Zavolajte ju k vám. A uvidíš ci donesie aj menšiemu synovi darček. Keď nie, tak jej to musíš povedať, presne tak, ako si to povedala tu nám. A mimochodom, tvojmu mužovi je to úplne jedno, prečo jej to nepovie ze takto to nie je správne? Jemu ani není ľúto toho malého ze zostane bez darčeka? Ako sa nato môže len tak nečinne pozerať? To nechápem.....

miriamzba
17. dec 2024

Asi zvyk. U nás v sirsej rodine tiež dáva každý "svojmu" krstniatku, však každé dieta nejakého krstného má, nenapadlo ma pozastavovat sa nad tým, a naše deti to neriesia. Našťastie nie som nikomu krstna.

zuza265
18. dec 2024

@miriamzba a napr tvoja sestra brat nedava tvojim detickam nic?🤗 ze su ako teta a ujo 🙂 nehovorim, ze maju davat alebo ze to maju byt velke dary, ale u nas krstny nekrstny davame neteriam synovcom

vlastnynazor
18. dec 2024

@didi_home aj u nás v rodine jeden pár, kt. vyberal rôznych krstnych pre svoje deti, veď viac krstnych - viac darčekov. Keďže oni sú ešte aj dosť zameraní na seba, sebe to najlepšie, druhým len to, čo oni nechcú a ti hlavne druhi krstni to odhalili veľmi skoro, tak síce keď raz za rok prídu, tak sa voči detom (aj nekrstnym) snažia, ale nejak že by sa trhali chodiť k týmto vychcancom, tak to sa nedá povedať. A druha krstna sa síce snaží voči detom, ale tiež vidí tu vychcatost toho páru a už to neni ako na začiatku.
Možno to mate u vás inak, ale ak ste vyberali krstnych z tohto dôvodu, že bude viac príjmu a od vás ti krstni vidia akurát záujem, čo si donesiete ich detom, tak sa netreba čudovať.

didi_home
autor
18. dec 2024

@vlastnynazor také dristy som už dávno nečítala. Som človek, ktorý žije skromne. Taktiež vediem k tomu aj deti. Dostanú každý jeden veľký darček, aj v rodine som proti veľkým, drahým a hlavne viac početným darom. My s mužom si napríklad dávame totálne maličkosti, čo vždy kúpim a zabalim ja. Ja som naozaj vďačná za návštevy, že sa vidíme, pokecame, je sranda. Môj život naozaj nie je materialisticky. Nikdy v živote nebol ani nebude. Nepochopili sge pointu, ale samozrejme, aká ste, to hľadáte v druhých. Čiže predpokladám, že taká vychcana ste práve Vy. Mne by také niečo ani nenapadlo. Ide o to, ze zo strany švagrinej cítiť, že to robí z pomsty, pretože staršiemu nakúpi toľko ze to hodinu rozbaluje, pričom vie, že som zásadne proti tomu, veľa hracie venujeme do azyloveho domu aj tak detičkam, ktoré to potrebujú viac. Ale je hnus , keď sa mladší na tu radosť bude len z diaľky pozerať, pritom je tiež synovec.
Prajem vám viac lásky a dobrých ľudí okolo. Lebo to co vyžarujete to aj dostávate. Ja som sa s vychcanosťou v našej rodine našťastie nikdy nestretla.

sense
18. dec 2024

@miriamzba presne aj u nás tak bolo. Osobne si ani neviem predstaviť žeby mama musela kupovať darčeky ďalším 13 deťom. Plus teda my sme boli traja a teda neviem kam by sa to dávalo keby dostaneme od každej tety darček plus od dedkovcov. Veď by musela mama kúpiť ešte jeden byt.
Nevraviac o Tom že tu ako každý každému a koľko a potom že nie sú materiáliastucjy založení, ale témy typu čo s nevyžiadanymi darmi, dávajú lacné dary, zbytočne dary, alebo priveľa darov a pod

koniarova
18. dec 2024

@didi_home ale stále si jej to nepovedala. Že?

vlastnynazor
18. dec 2024

@didi_home ak si to čítala celé, tak som napísala, že mozno to mate inak. Opisala som situáciu z reality a keby napíšem, ako to berú ti vychcanci, tak by si na mňa praskala zrejme ešte viac. Hoci keď sa vtom nevidíš, tak nechápem, prečo sa tak vehementne obranujes). A predstáv si, že ja nerobím rozdiely.
A aj tebe prajem viac lásky, kt.budes vyžarovať, aby sa ti doma nestavala taká krivda, kt.si opisala (veď čo vyžarujes, to dostávas, čiže vlastne problém u teba nie je).

oblecenie99
19. dec 2024

Dievčatá, ja tu čítam o rôznych krstnych a rodicoch vychcancov, ale úprimne napíšem, ja netuším.. potom sme vychcanci celá naša rodina a vlastne celé okolie už generácie dozadu, lebo ja len tu čítam prvýkrát o Tom, že niekde majú len jedných krstnych rodičov pre všetky deti. Nechápem, potom to mate pre každé dieťa vždy tých istých dvoch? U nás má každé dieťa inak, aj ja som tak mala, aj sestra, aj moji rodičia, aj starí rodičia, aj predtým generácie dozadu. A to sme okolie zmiešané, čiže kalvini, rímskokatolíci, atď. Práveže v niektorých rodinách by z toho bol škandál, keď by boli krstnými rodičmi vzdy ti istí ľudia, to by sa aj do krvi niektorí urazili. Takže tu casto nastupuje okrem iných kritérií (aký je to človek, k čomu bude viesť dieťa) žiaľ aj vysoká škola diplomacie, že koho, kedy, ako, z dvoch rodín vyvážene a pod.. osobne mi ma aj piclo, keby si ma zavolali opakovane k tým istým deťom, lebo u nás sa na narodeniny dávajú dary od krstnych len krstným deťom, a to by už bolo aj viac do peňazí no a samozrejme povinnosti krstného rodiča.

My sme s mužom riešili tie obdarúvačky tak, že manžel bol krstným len pre jedno švagrinine dieťa, ale keďže boli dve sestry, tak sme na Vianoce dávali a dávame rovnako. ALE! opakujem, sú to len dve deti v rodine, z mojej strany nikto, čiže nie je to koniec sveta, dlho bola len tá jedna, viac ako desať rokov nemala súrodenca, tak sme jej prirodzene nejakú drobnosť vždy kúpili na sviatok no a keď sa narodila jej mladšia sestra, zhodou okolností už aj mužove krsniatko, tak by bolo dosť blbé seknut darovanie aj tej mladsej . Ak má krstná dcéra narodeniny, tak dostane hodnotnejší dar, teraz už vyššiu sumu v obálke. Keďže to takto kedysi muž nastavil, nebudem to rušiť. U nás sa to nerobilo nikdy tak, ze od krstnych by sme dostali niečo na Vianoce (ale moja rodina z tých darovaciek nikdy nerobila drámu a nepreháňali sme), jedine od nich na narodky, ale to tiež iba do určitého veku, a len krstné deti. Môj krstný otec zase nikdy nepreháňal ani na moje narodky, ale napr. pri významnejších príležitostiach (maturity, promócie) tak vtedy áno, dostala som celkom peknú sumu do daru od neho, lebo chcel aj si to mohol dovoliť. Ale obidvaja (krstná aj krstný) sú presne tie osoby, l u ktorých viem, že sa na nich môžem kedykoľvek spoľahnúť, ak by som ich potrebovala (nemyslím finančne) cize v tomto vykrývajú aj rodičov, čo je super a máme výborne vzťahy, aj si zavoláme.

mia93
19. dec 2024

určite by som jej často pripomínala, že druhé dieťa je rovnako jej synovec, jej rodina a že nebudeš akceptovať takýto favorizmus, keď jednému za 300 a druhému nič, lebo by si bola rada, keby mali švagrovci dobrý vzťah s oboma deťmi, keďže ste jedna rodina a ako jedna rodina budete spolu všade aj chodiť, aj k nej.. Povedať jej, že 300 je veľa, že to je už rozmaznávanie, a vy sa neuberáte vo výchove týmto smerom.. a že malý začína vnímať nespravodlivé delenie a teba ako matku to trápi a potrebuješ to vyriešiť, keďže nie je problém s tvojou sestrou ani s inými členmi rodiny. Takže buď si stúpi do svedomia alebo zavedieš, že darčeky nebudú žiadne z jej strany a hotovo a to je konečné rozhodnutie bez diskusie.

miriamzba
21. dec 2024

@zuza265 nie, každý dá darcek svojmu krstniatku, druhemu nejakú čokoládu alebo cukriky.

miriamzba
21. dec 2024

@sense presne! Veď to by jednak skrachovali, keď je viac deti v rodine, a tiež by sme mali doma onedlho skladisko. U nás to takto vyhovuje.

zuza265
21. dec 2024

@miriamzba su to moje netere a synovci. Aj keby nie som nikomu krstna, tak im dam rovnako. My to mame takto a ja to mam v sebe takto. Nic sa pre mna nemeni, ze ini to robia inak. Sama viem ake su to sklamania…

miriamzba
24. dec 2024

@zuza265 záleží od ocakavania a od zvyklostí danej rodiny.