icon

Je možné byť vyčerpaná v prítomnosti jedného človeka?

27. jan 2024

Ahojte, uz dlhsie, opakovane pozorujem, ze sa mi toto stava pri mojom manzelovi, je dost kritický, povaha typu in vsetko robí najlepsie, co urobim ja nikdy nie je dost …. Uz dlhsie na sebe pozorujem, ze realne ked sme doma a je doma aj on, ja poriadne nedokazem vstat a nieco robit, uplne som vycerpana, demotivovana, proste cele zla a uz viackrat som si vsimla, ze on odide napriklad do obchodu, niekam ide jednoducho a ja normalne v momente mam energiu 100%, lietam zrovna dom ako motorova myš, spravim za tu polhodinu, co je prec viac ako za dva dni ked som s nim doma, najskor som si vravela ze to je nahoda, ale uz da mi to opakovalo viackrat, pride mi to az neuveritelne … neviem ci to je ze ma fakt jeho pritomnost nejako fyzicky vycerpava alebo ci mam pri nom nejaky blok kvoli jeho povahe …. Ďakujem za skusenosti

doriiis
29. jan 2024

@lulupulu ....no vidíš.A málokedy dostaneme normálnu odpoveď.Garantujem ti,že 95 % ,,podarenych manželov" sa ukázalo dávno pred svadbou.
Tak mi povedz,naco sa tie ženy vydávali za hentakych? Načo? O starosť viac sa s takým rozviesť a zbaviť sa ho

drobcek83
Autor odpoveď zmazal
lulupulu
29. jan 2024

@doriiis lenže čo tak najprv popracovať na manželstve? Prečo to hneď všetko skončiť? Ja som s mojim 7 rokov. Po pár rokoch prišla taka kríza ze som myslela ze ak neukoncim nás vzťah tak skončím ja. No začala som na tom pracovať najprv sama a potom obaja. A ver ci nie. Chlap sa zmeniť dokáže.

doriiis
29. jan 2024

@lulupulu ...to sú otázky na autorku,nie na mňa.

andreatytler
29. jan 2024

Tu nejde o nejake vysavanie energie.
Tu ide o psychicke tyranie a ty autorka mas nabeh na depresiu. Tvoje snahy o rozhovory a ziadanie ho aby s tym prestal su mu na smiech. Ides na to dobre ze uvazujes ze asi nezmenis jeho spravanie a tak musis zmenit svoje. Znizit sa na jeho uroven a zacat ho drbat za kazdu malickost je pod uroven slusneho cloveka. Tu pomoze jedine razne urcenie svojich hranic. Ty sa musis postavit za seba a nedovolit mu to. "Toto sa mi nepaci, ak to este raz urobis, vyvodim dosledky".
Zial ty si uz za tie roky dost silne spracovana. V prvom momente ako ti niekto radi odist, vytiahnes protiargunemt ze nemozes, lebo sa bojis ze ti zoberie dieta a ten argument nema ani za mak logiky.
Naco ti je taky muz ked sa citis lepsie bez neho? Ak by sa z toho nakupu uz nikdy nevratil, chybal by ti? Ale pozri s na svojho muza realne. Nie ako na vidinu muza ktory by z neho mohol byt ak by prestal s tou kritikou. Ta vidina by ti urcite chybala. Ale chybal by ti tento realny muz? Ak by ti nechybal, tak mu to povedz. Bud sa zmenis, alebo nemam dovod s tebou nadalej zit.

vanilkovazmrzka
29. jan 2024

Zaraza ma, ako si to s takymto clovekom mohla dotiahnut az do manzelstva… ta prinutil s nozom pod krkom ci ako?

danielahamar
Autor odpoveď zmazal
autor
29. jan 2024

@katkami123 je to hrozneee, ja som mu to aj takto vysvetlovala, ze mi to tak pride, ale to on sa zacne smiat ….

autor
29. jan 2024

@kankam presne presne, ja si myslim ze povaha a dlhotrvajuce vzory a on vlastne ako keby ani nechce vidiet ze to je zle, ako keby nedokaze, uz zufalstvu

autor
29. jan 2024

@adzy tak nie som sama, je to vycerpavajuce uplne, ja si neviem pomoct s nim, on to nechce vidiet

drobcek83
29. jan 2024

@doriiis človek sa časom mení, čo bolo pred x rokmi, dnes už neplatí, tak neodsudzujte

autor
29. jan 2024

@andreatytler najhorsie ze ked sa s nim snazim diskutovat o tom, čo sa mi nepaci, tak on zacne utocit na mna ze jemu sa na mne tiez vela veci nepaci a nemenim ich, jednoducho ide do protiutoku

sussie1
29. jan 2024

Ma jednoznacne narcisticke crty, nastuduj si k tomu knihu Nikdy viac, alebo vyborne su videa na youtube od Evoluce vztahu. Tvoja jedina sanca je sa v tom vzdelat a postupne planovat odchod (super, ze uz mas svoje peniaze) 🙂

andreatytler
29. jan 2024

No nie je ziadna snaha od neho to zmenit. tu diskusia nepomoze. Musis konat. Alebo teda povies co je problem a co chces a ak sa nic nezmeni, potom konas.
Uz si financne samostatna. to je prvy krok. Fakt ze ked dospejes do bodu ked si uvedomis ze sa ti lepsie dycha bez toho cloveka, tak tam uz hadam ani laska nie je.

kristinkakvetinka
29. jan 2024

Bud sa dovtipi sám alebo budeš sa musieť zmeniť ty postoj k nemu. najhoršie na to je ze takýto ľudia čo zosmiesnuju ,kritizujú a snažia sa za každú cenu poukázať na to aká si neschopná sa cítia oveľa viac zle ako ty sama .Ten pocit menejcennosti cítia oni ,oni sú slabý ale nedajú to na sebe znat tak hľadajú niekoho na kom sa môžu vyvrsit a kritizovať lebo sú sami slaby a neschopný. A od takého človeka bud odídeš alebo si ho prestaneš všímať a budeš si robiť po svojom tak ze už ti to nebude prekážať a on stym prestane ,lebo nebude žiadna reakcia a nebude sa na tebe prizivovat( psychicky).

kankam
29. jan 2024

@vanilkovazmrzka odporucam precitat si :https://vedanadosah.cvtisr.sk/ludia/psychologia-a-pedagogika/psycholog-tomsik-predstava-ze-narcista-miluje-sam-seba-je-mytus-nenavidi-sa/
Potom mozno zareagujete inak ...

vanilkovazmrzka
29. jan 2024

@kankam dakujem, ale z toho popisu neni zjavne, ze by bol nejaky narcis, ze by sa bol spraval niekedy inak, ked pise o jeho povahe, je to asi povaha, ktora je dlhodobo znama. Kazdopadne clanok zaujimavy.

vlucifuk
29. jan 2024

Je to narcis. Adela mala cez vikend vo svojej talkshow psychológa, ktorý sa narcizmu venuje a to, čo vravel, sedí ma toho tvojho ako riť na šerbel. On tam dal jednu radu - odísť z takého vzťahu čím skôr. Narcizmus sa nedá vyliečiť, len "korigovať" a aj to to ten narcista musí chcieť. Väčšina nechce, lebo oni v sebe chybu nevidia. Budeš len trpieť. Navyše dieťa vidí tento vzorec rodiny a správania sa otca voči matke a to je ďalšia katastrofa. Aby ste si nevychovali narcistu. Pozri si tu reláciu, ak sa ti podarí. Drž sa!❤️

matussara
29. jan 2024

Normalne. Jeho energia, pritomnost odobera z vas. Niekto to robi cuelene-vyvolava hadku, kritizuje...niekto nevedomky. Hlavne negativne nastaveny ludia beru energiu...vsetko je zle, on robi najlepsie. Kto by chcel nieco robit, ked tam je on

adzy
29. jan 2024

Aj mne sa smeje až keď mu poviem ,povie že mi šibe ale je to tak žijem sním 18 rokov a uvedomila som si to pred nejakými 3 rokmi ...ja robím to že sa snažím niekdy vyhýbať sa mu ale vtedy on ešte just ide a výprava mi vkuse ústa sa mu nezavru ja sa teším ozaj keď on ide do prace vtedy aj mam chuť všetko upratať .Keď on je doma max uvarím a musím si ľahnúť a to mam tiež syna ktorý má 20 mesiacov a je to zaberák prv som si myslela ze som vyčerpaná zo syna ale nieee keď odíde ja ožijem

matussara
29. jan 2024

To je aj o nas kolko dovolime. My odovzdabame energiu, lebo nevieme ako sa chranit. Smutne, ze takeho cloveka mas doma. Kritizuje? Ok, sprav si to sam....

matussara
29. jan 2024

Zrejme je fakt z jeho pohladu presvedceny, ze to tak spravne nieje. Nevidi, ze to moze byt aj inak.

daniela595
29. jan 2024

Odid

euka210
29. jan 2024

No komu by pri takom cloveku bolo dobre... Myslim, ze ta unava je mozno Tvoja ochrana pred jeho dalsou kritikou, vies aky je a aky ma k Tebe pristup a Ta to vycerpava...uplne normalna reakcia, ked sa niekde a pri niekom citime zle.
To je ako taky strach zo skusky v skole...niekoho to pozenie makat, ale ked je toho tlaku privela, tak si moze zvolit "utek" a neuci sa.
Na strach mozme reagovat bojom alebo utekom.

aurinia
29. jan 2024

@lulupulu súhlas...tiež sme mali také obdobie že som zvažovala odchod. Buď jeho alebo môj. Trvalo to pár rokov. Žial. Ale teraz máme veľmi pekne obdobie, už niekoľko rokov. Hádam sa to nepokazí. Nám pomohla úprimnosť, otvorenosť, viac času osamote, bez deti. A teda, ja som taká, že na mňa ak zaútoči slovne...ide paľba naspäť ...nejak som sa naučila mu to povedať tak, že s tým prestane, neurazí sa, nepohadame sa, nepokazim rodinnú atmosferu..a niekedy ho donutim sa ešte ospravedlnit. Všetko pekne sarkasticky a s úsmevom. Ale k tomu som potrebovala nejak vyzriet, nebolo to od začiatku.

bubinkaaa
29. jan 2024

Nečítam všetky príspevky...takže neviem čo ti kto poradil.Žiaľ Tvoj manžel len kopíruje model rodiny,v kt.vyrastal.
Moja rada ale znie:-musíš to čím skôr stopnúť.....neexistuje ,aby ťa takto usmerňoval,ponižoval,poučoval atď....dať mu ultimátum. Buď s tým prestaneš,alebo od Teba ja odchádzam, -berie mi to energiu,už nevládzem takto s tebou fungovať ďalej ...a uvidíš ,buď si to uvedomí a zmení sa to medzi vami alebo ho nepustí jeho ego....v tom prípade je lepšie zísť z kratšej cesty ako sa takto trápiť po celý zivot

kankam
29. jan 2024

@vanilkovazmrzka to musi autorka po precitani skonstatovat ci su tam take tendencie alebo nie.
Ja som chcela len poukazat ze clovek vo faze bombardovania laskou aj ked zachyti nejake varovne signaly velmi casto aj tak zostane okkamany a vstupi do vztahu a nie je to o nedostatku vnimania u obete.Skor ako pise Tomsik o dobroprajnosti, emotivnosti a viere vo videnito najlepsieho u milovanej osoby ...
Presne vedia ako a co zabera a vkastne hraju divadlo kym neziskaju doveru ...
Niekde sa to zhorsuju postupne, napr.po narodeni dietata ked uz pozornost je venocana aj niekomu 3tiemu ...

vanilkovazmrzka
29. jan 2024

@kankam ano rozumiem 🙂 uz len zistit, co s tym… asi jedine nenapadne zmiznut

kocurikpupcek
30. jan 2024

@aurinia prosím vieš dať nejaké príklady tých sarkastických poznámok, po ktorých stíchne? 😁Ja to volám,že som štiplavá ako paprika a on protivák protivný ako cesta do roboty.