icon

Je normálne, že spolubývajúce perú každý deň?

23. jún 2024

Príde vám to normálne? Cez týždeň minimálne 3x do dňa je spustená práčka, cez víkend 1-2krát. Je to trojizbák a tá tretia (študentka) sa nasťahovala nedávno. S ňou som mala akože používať spoločný sušiak, ale to sa nedá, lebo je nonstop obsadený. Zajtra si idem kúpiť svoj vlastný a práčku spustím na 6hodin vkuse, je mi to jedno, ony prali nepretržite cely týždeň. Príde vam to normálne?? Veď nemajú decká ani, neperu nič frajerove, to čo budú akože robiť, keď budú raz prať pre celu rodinu? 10x do dňa? Alebo hraju pred sebou, aké sú ultra čistotne?

januska12323
23. jún 2024

@markusrasford veď si to zaplatia, aj tu často čítam, že si oblečie niečo na 5 minút a hneď ide do práčky, sú takí ľudia. Ja ti tiež nechápem ale keď sú spolubývajúci musia sa dohodnúť oni.

apolka77
23. jún 2024

@benit precitaj si článok čo som dala vyššie . Aký to má dopad na životné prostredie.
Ja periem každý 3-4 deň iba RAZ a predstáv si nikto z nás nesmrdi .

syslik81
23. jún 2024

skor ako sutazit kto bude skor pri pracke nieje rozumnejsie si pokecat a spravit rozvrh ktore dni si kto poperie,aby mala kazda sancu si oprata a osusit?

lenka_vi1
23. jún 2024

@laurita285 to u mňa ostáva celoživotná záhada co môžu dvaja ľudia denne prať. Nepochopím fakt. Teda ak neperu v tej práčke 4 kusy.

laurita285
23. jún 2024

@lenka_vi1 neviem ako ty ale ja aj muž si každý deň do práce obliekame čisté oblečenie, ideme do fitka kde tiež použijeme čisté oblečenie za každým, ideme niekam na večeru, kam si tiež dám čisté oblečenie, nehovoriac o tom, že aj povlečenie periem, uteráky, utierky, kde-tu občas deky. doma nosím iné oblečenie ako na von, do záhradky nosím iné než to v ktorom sa povaľujem doma...
Aj bundy/kabáty treba oprať po sezóne, zadrbané topánky tiež nenosíme a šupnem ich do práčky, záclony sa perú tiež viac než raz za dekádu... používam uteráčiky na pleť... nuž ale štandardy čistoty/prania a všetkého má každý rôzne a tak je to ok.

laurita285
23. jún 2024

@lenka_vi1dovolím si ti tie práčky aj zrátať
Môj muž vlastní 2x monterky, 6ks firemné tričko. Aby chodil čistý do práce, tak jeho veci treba obrať min 2x týždenne.
Spoločné športové veci po 3dňoch (čiže v priemere 2x týždenne) to máš min 6tričiek, 6 spodných oblečení plus spotené uteráky k tomu.
Oblečenie ktoré nosím ja do práce, teda jemné blúzky z hodvábu a pod, periem 2x týždenne (používam skôr kapsulový šatník než kvantum harabúrd)
A potom sme také "medvedíky čistotné" že si dovollíme ešte raz za týždeň pustiť práčku napr s uterákmi a povlečením, prípadne s niečím iným extra ako klasické oblečenie na denné povalovanie a pod.
Keď ideme niekam na hory, do záhradky alebo chcem niečo "extra" vyprať, čo sa deje bežne tak sme na 7 praniach a to nerátam ešte také vymoženosti ako to že merino treba prať osobitne a opatrne a takto by sa dalo pokračovať do nekonečna.

viera77
23. jún 2024

Nestále denno-denné pranie? Neustále denno-denné sušenie 3 kusov v sušičke (áno, poznám aj takých ľudí).....nuž, toto je výsledok modernej konzumnej doby a spoločnosti.

markusrasford
23. jún 2024

@laurita285 akú mate ročnú spotrebu studenej vody?

benit
23. jún 2024

@apolka77 nic citat nemusum. Prat musim ked je plny kos na pranie. Jedine ze by som to nosila tebe😁

lakebabe
23. jún 2024

My sme dvaja periem denne, ale aj keď som bola sama prala som denne, každé ráno pyzamo do prania, veci z prace, veci z fitka, domace oblečenie, uterak a pracka plná. To nehovorím o prani perín raz týždenne, deky..
Ale ak si budete deliť vyúčtovanie za elektrinu a vodu bude problém. Normálne si spravte rozpis kto bude kedy používať pracku

laurita285
23. jún 2024

@markusrasford uff, neviem fakt ale okolo 150 ročne ak si pamätám? resp my máme len studenú a bojler k tomu

veltraud
23. jún 2024

Mozno maju malo oblecenia...ale je to extrem, podla mna. My sme dvaja a periem priemerne dve pracky tyzdenne, plus extra uteraky, utierky, obliecky, ked sa nazbieraju na plnu pracku.

markusrasford
23. jún 2024

@laurita285 myslíš 150 kubikov

laurita285
23. jún 2024

@markusrasford eur :D fakt neviem, príde faktúra a zaplatím :D

laurita285
23. jún 2024

@markusrasford len tak pre zaujímavosť, naši nájomníci mali nedoplatok za teplú vodu 1000 eur (skutočný náklad za teplú vodu 1800) takže naša voda aj napriek praniu mi príde ako nič :D

mamickalisticka
23. jún 2024

Tak ja mám muža a tri deti a periem tak 3 až 4x do týždňa 🫣 je to určite veľa, ak si delite účty rovnakým metrom 😵‍💫

maca1984
23. jún 2024

My sme len dvaja dospelí a ja periem každý deň.
A je mi u prdele že je to neekonomické, neekologické.

karolinakr
23. jún 2024

vyser sa na sušiak, povedz majiteľovi, že perú denne a nedoplatky budeš musieť doplatiť aj ty, alebo vam zdvihne nájom
alebo nech vam kupi pračku s väčším bubnom, ja mam tiež na 9kg, sice mi nezda,že menej periem 😨 , ale rozhodne viac sa tam zmestí oproti 5kg, to je isté

lakebabe
23. jún 2024

@karolinakr toto bude problém v každom shareovanom byte. Kamoška sa tak vkuse sťahovala, v jednom si baba robila každé deň plne vane prišiel nedoplatok za vodu, v ďalšom zas baba prikurovala celú zimu elektrickým ohrievacom, dali im zaplatit nedoplatok na trojmo. Všade bude čosi. Túto sa to bude ťažko dokazovať kto minul kolko

karolinakr
23. jún 2024

@lakebabe tak potom jedine ich podrezať :-d

lakebabe
23. jún 2024

@karolinakr 😄😄😄 aj to je možnosť ale majiteľovi to bude podla mňa úplne jedno kto tam čo robi a im asi ešte neprišiel nedoplatok za elektrinu a vodu neprali by ako v pracovní 😂

autor
23. jún 2024

Tak žienky, išla som skontrolovať zas ten sušiak, keďže opäť teraz doprala a na noc už nechcem spúšťať práčku. Prala nejake spodné prádlo (pár kusov), 2 tielka, 1 nočnú košeľu asi a kuchynské rukavice.

autor
23. jún 2024

A inak presne ako to tu niekto spomínal: triedia úplne všetok odpad, všetko musí byt na 100%. Normálne si myslím, že si na tom ulietavaju, že aké sú ultracistotne a ultrabio. Cvičiť chodí len jedna z nich, aj to max 2-3x do týždňa.

simona92101
23. jún 2024

My sme doma 5,z toho 3 deti-jeden atopik.a veru periem denne 2-3 pracky.neviem co kazda vie denne prat,nemaju sancu zaplnit pracku.ako to mate poriesene s energiami?

fantaghiro21
23. jún 2024

A to kde v Tramtarii zijete?
Vsetky ste studentky?
Ja ,ked som chodila na VS, a bola ubytovana na bytetak som si bud veci zbierala,doniesla domov kazdy tyzden(piatok) a tam oprala.Alebo mi oprala mama.Alebo som mala obdobia,kedy som bola mesiac na byte a tam som si oprala v malickej pracke raz za tyzden 2 -3 varky?
Takze s cudujem.
Nas je teraz 5 ,a to tvoje spolubyvajuce peru viac,ako ja,alebo tak ako ja (a to mam okrem seba doma 3 deti a manzela)
A to mam dieta refluxove,pri ktorom prestriedam oblecenie len taky fukot...
Kazdy den menime pradlo,oblecenie za ciste,kazdy tyzden nove postelne pradlo....

Tie spolubyvajuce kde ziju,ako casto cestuju k rodine?
Mozno v batohoch pribalia pradlo aj od rodin,ze vsak mozno mate "lacnejsie" pranie,ked sa to rozrata medzi vas....🙃

vilma7
23. jún 2024

Ja pečieme 1x do týždňa a to mam rodinu. Svetla, tmavé deťom, mne s manželom 1-2 pracky plus jednu Maxim dve s postelnym prádlo, uterákmi a tie zhruba každý druhy týždeň. Takže za mňa, Peru veľa.

jana_eyre_2
23. jún 2024

Mne je hrozne smutno, keď vidím ako ľudia neekologicky žijú a ešte im to je doslova aj "u prdele".. týka sa to nás všetkých a ľudia stále v 21 storočí nechápu potrebu žiť ekologicky... Čo už..

Autorka, nezávidím ti.. určite sa ohrad, pretoze vysoký účet za vodu a elektrinu sa bude týkať aj teba..

nevenka
23. jún 2024

Tak keby ste vyrastali na dedine, kde ma kazdy vlastnu studnu a hoci je voda "zadarmo", tak v lete studne vysychaju. Takze ja si dobre rozmyslim, co a ako budem prat a hoci nas je 6, tak neperiem kazdy den. Ta pracka zozerie strasne vela vody.
U nas doma bola priorita, aby voda bola na pitie, varenie, potom na umytie riadov a nas a az potom pranie a splachovanie. V lete sa chodilo prevazne na latrinu vonku a len v noci dnu. Splachovlai sme aj vodou z potoka, ak daka tiekla. Aj pralo sa v takej vode a dezinfekcia do pradla. Nehovorim, ze je to spravne, ale tak aby ste vedeli, ze mat pitnu vodu je vzacnost. Aj deti ucime, ze zbytocne pustat vodu pri sprchovani, umyvani zubov, nie je spravne.
Ked som bola na private, prali sme si aj spolu, vsak sa da dohodnut a dat dezinfekcia do prania. A velakrat som si preprala dvoje gatky aj rucne.
Ak su normalne, tak sa da dohodnut. Len treba komunikovat a uvidis, ake su a ci sa da.

veltraud
23. jún 2024

To oprala gatky s kuchynskymi rukavicami :D??? Akoze, ja nie som hakliva na pranie, oddelujem len biele aa vsetko ostatne, ale teda kuchynske periem zvlast, uteraky zvlast...

fantaghiro21
23. jún 2024

@veltraud mna tiez celkom zmrvilo,ked son si ti predstavila.
Ved to rovno gatkami moze riady utierat
Vysledok ten isty...