icon

Je podmienečná láska dôvodom vzdialenosti starých rodičov?

28. nov 2024

Ahojte, ja by som nesmierne chcela pochopit jednu vec, zatial mi to nik nevedel vysvetlit 😀 fakt ma to velmi zaujima.
Viackrat som si vsimla taky jav - generacia rodicov/ starych rodicov - teraz maju cca 50-60. Ak sa napriklad pohadaju so svojim dietatom, vnucata ich automaticky absolutne nezaujimaju, zrazu sa na ne uz neopytaju. Ale robia akoby “co sa patri”, proste aby sa nepovedalo - poslu pohladnicu, darcek. Ale vnucata uz nevidaju, nepisu, nepytaju sa.
Alebo ked sa pohadaju so svojimi detmi - sice na ne cely rok seru, ale aj keby traktory padali, tak na narodeniny a meniny im zapraju, lebo ved to sa patri.
Preco? Lebo sa to patri? Lebo je to podmienecna laska? Mam rad vnucata, len pokial som v kontakte s detmi?
Ja si totiz myslim, ze je dolezite budovat vztah dieta-rodic, vnuca-stary rodic, davat lasku, pocit bezpecia, o problemoch sa rozpravat. To je ovela dolezitejsie ako napisat trapnu spravu na narodeniny alebo poslat nejaky darcek.

Strana
z2
autor
28. nov 2024

@gribka1 vidis, aka si young-minded a empaticka😀 mna skratka zaujimalo, ci toto niekto pozna a ci nasiel odpoved na otazku PRECO..som typ cloveka, ktory rad skuma, filozofuje, pozna odpovede na otazky..a ci ja som divna, ci mam nukat dieta starym rodicom, posielat im fotky a podobne..podla mna by sa mali zaujinat sami a nemusia posielat ziadne darceky. Neznasam, ked ludia robia veci, lebo sa “patria”..a co by na nas povedali, ze sme ani darcek neposlali..no aspon by som povedala, ze nie su falosni.

autor
28. nov 2024

Ja pre svoje deti chcem stabilnych ludi okolo, nie ludi, ktori tam budu len vtedy, ked ja s nimi nebudem nahodou pohadana..nie kazdy druhy tyzden, mesiac, rok..ja som totiz tiez nemala stastie na milujucich starych rodicov a vela som sa kvoli tomu natrapila

gribka1
28. nov 2024

Buď aká si, oni sú takí, pretože tiež nedostali lásku, a sú zatrpknutí, niekde tam sa zabetonovali, ze len oni a iba oni. Mozno museli oni žobrať o pozornosť svojich predkov a teraz to praktizujú na svojich deťoch, aby tiež doliezali. A to ako sa u nás vraví, že še patrí mi gúľalo očami este ako dieťaťu 🤣🤣🤣. Nedokázala som to už vtedy, čistá rebélia a ostalo mi to dodnes. Možno by pomohol fakt šťavnatý rozhovor , ked vyprovokovaní ludia povedia aj to čo nechcú, čiže pravdu. A na tom by sa dalo pracovať.

autor
28. nov 2024

@gribka1 niee, nie, moj zivot je bez nich (zial) ovela jednoduchsi. Ja len, co sa tych vnucat tyka, ma zaujimalo. Ze wtf darceky posielat, ale neopytaju sa “ci ziju”

bystrozraky
28. nov 2024

Máš úplnú pravdu, najmä v tom, ako treba budovať vzťah a sústrediť sa na to, na čom naozaj záleží. Problém je, že táto generácia bola vychovávaná štýlom: „Potrestaj ho, ak sa ti niečo nepáči.“ A tak teraz trestajú citovým vydieraním.

Je dôležité to pochopiť, pretože bez komunikácie a trpezlivého vysvetlenia celej situácie sa veci nepohnú. Možno by im pomohlo, keby sa na to pokúsili pozrieť z vonkajšej perspektívy a predstavili si, že by niekto iný robil niečo podobné ich vlastnej rodine.
Ešte jeden spôsob, ako obísť ten mechanizmus trestania urážaním, je využiť spoločný zážitok. Napríklad zorganizovať rodinnú oslavu, kde uvoľnená atmosféra, trocha alkoholu a pár úprimných úsmevov môžu pomôcť, aby si uvedomili absurditu svojho správania, ktoré prejavujú.

Prajem veľa šťastia, nech sa situácia zlepší, a krásny deň plný úsmevov! 😊

autor
29. nov 2024

@bystrozraky predstava rodinnej oslavy je pre kazdeho jedinca majuceho v rodine narcistov a manipulatorov hotovy horor 😂 ja ti dakujem za krasne slova a podporu. Ale veru v pripade mojej rodiny su vsetky rozhovory uplne zbytocne 🙂

bystrozraky
29. nov 2024

...no mal som to na mysli ze budu narcisti. Ale na narcistov tiez nic neviem, tam im pomoze potom len dobry psychiater a k nemu sa ich asi neda dostat....Jedine co mne na takych pomaha, je vnimat ich tak ako su, proste ich spravanie len pozorovat s tichym usmevom do nicoho sa nenechat zatiahnut a moc ich neprovokovat 🙂 to je ich hra....

0silvia0
29. nov 2024

no tak keď máš v rodine kopec narcisov a manipulátorov, tak tu ťažko niečo zmeniť. Ich toxicitu ani nepochopíš, len sa môžeš modliť, aby narcistické gény nepodávali ďalej do ďalších generácií.

matab19
30. nov 2024

U nás to funguje takto....keď sa svokra nahnevá na môjho manžela (jej syna),nerozpráva sa ani so mnou,ani s mojimi deťmi.Ona to totiž berie tak,že sú to moje deti , nie deti moje a jej syna.Jej zvrátené zmýšľanie nám prinieslo veľa pekla do rodiny,ale manžel stojí pri mne a za tie roky už vieme,že nemá zmysel jej niečoho vysvetľovať,že nie je ochotná počúvať,či si nechať niečo vysvetliť,nič nepomáha.Je to ukážkový narcista.

Strana
z2