Je rozdelenie financií na dovolenke v manželstve fér?
Zdravím. S manželom uvažujeme že by sme konečne niekam zašli na dovolenku po rokoch s naším skoro 3 ročným synom. Chcem vedieť ako ste mali vy rozdelené platenie, myslím hlavne tých čo nemajú spoločný účet. Mam dojem že si manzel predstavuje že pôjdeme fifty fifty a to mi moc nepríde fér keďže stále som na rodicaku a do roboty sa vraciam az v septembri. Teda nepride mi to vobec normalne pomerovo podla toho co zarobi on a kolko smiesnych penazi dostanem ja. Dalsia vec ze nejde ani o tu dovolenku ale všeobecne sa hádame stale len kvôli financiám, furt je nervózny že platí všetko pritom to čo dostanem tak ide na dieta a takisto časť potravín, výdavkov, nezostane mi nic. Inak si rozumieme ale toto mi nepríde že ťahá za jeden povraz, je mi z toho do plaču. Pokiaľ viem tak manželia majú spoločné peniaze a nie takto stále vydelovat, veľakrát sme sa kvôli tomu pohádali. Akoze ja mam blbé zmýšľanie alebo on je sebec a chapem to správne?
Ďakujem
@anonym_autor skôr by som si na tvojom mieste polozila otázku, prečo nemáte financie v manželstve spoločné? Za mňa takýto muž je idiot 😉
áno je sebec, nie je fér že jeden živorí a druhý prehadzuje prachy vidlami. Ak si na rodičáku mal zaplatiť aj dovolenku aj výdavky s ňou.
sme dlhorocni manzelia, peniaze mame oddelene, dovolenku platime na polovicu aj ked ja zarabam viac.
@anonym_autor ano, tvoj manzel je sebec. v manzelstve je vsetko spolocne. my mame uz dlho oddelene ucty, vydavky platime zhruba na polovicu, ale ked jeden z nas je jedno ktory, mal napriklad vacsie nepredvidane vydavky, alebo nemal prijem, vzdy sme poslali tomu druhemu peniaze aby mal dost. napriklad ked on zaplatil nejaku vacsiu opravu auta, tak som mu poslala, ked som bola ja na rodicaku, tak on posielal mne. nikdy sme sa nehadali pre peniaze.
@anonym_autor MANZELIA? S DIETATOM A DELENIE PENAZI? choreeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
mali sme spoločný účet a dve karty k nemu, však z rodičáku som kúpila plienky a jedlo pre dieťa a už nebol... teraz sú síce vyššie ale aj tak je to určené pre dieťa, nie ako príjem matky, navyše ty si doma s dieťaťom, nemáš príjem, čiže toto bremeno dočasne musí znášať muž
by som sa kašľala na jeho dovolenku... nech si ide sám. lakomec .
moju kolegyňu manž ktorý podniká každý rok pozýva na dovolenku. zaplatí všetko on. sú asi 30 rokov manželia.
u nás financie mám na starosti ja. manžel ani plat. kartu nemá a ani nechce.
@anonym_autor nič neriešime moje tvoje, ak keď mame každý svoj ucet, vsetky peniaze sú spolocne
My sme manželia, tiež zarábam podstatne viac ako on, 2x toľko. Čo sa týka dovolenky, platíme ju na polovicu. Aj všetky veci v domácnosti platíme na polovicu. Každý mesiac dáme obaja rovnakú sumu na spoločný účet, z ktorého sa všetko hradí. Rovnako to bolo, keď som bola na MD a potom manžel bol na rodičovskej.
Vy ste manželia a máte peniaze spoločné zo zákona.
@anonym_autor ahoj, ja som tiež na rodičovskej. U nás platil manžel celú dovolenku za nás aj deti, máme All inclusive, ja som si len vzala v hotovosti na drobnosti, čo si budem chcieť kúpiť. Inak tiež máme rozdelené financie, ale zas keď mne nevyjde mesiac, normálne od muža vypytam, že mi nestačil mesačný prídel, že potrebujem doložiť, lebo som mala vyššie výdavky. Niekedy si pofrfle, ale ešte sa mi nestalo, že by som nemala peniaze. U nás mi muž dáva na stravu + všetky väčšie výdavky ako darčeky, topánky, zimné oblečenie, atď. Platí vždy on. Keď sa vrátim do práce, bude to rozdelené rovnomernejšie.
@anonym_autor predpokladam, ze ked si pracovala, tak si bola sikovnica a platilo sa vsetko na polovicu. Potom pride kruta realita. Pretoze samostatna zena, ktorá je skromna a nenarocna, pritahuje chlapov, ktorym to imponuje. Tato je nenarocna, tu beriem. Potom pride takato situacia a uz muzi krutia rypakmi. Ja som financie vzdy riesila s partnerom v zaciatku vztahu. Pri roznych situáciách som sa snazika vysnorit, aky ma nazor na delenie a pod. A vzdy som si takto vyselektovala drzgrosov. Mne napriklad manzel platil dovolenky aj ked sme nemali syna. Pretoze on je platovo uplne niekde inde, ako som ja. Normálne mu povedz, ze na tu dovolenku nemas peniaze a ze v tom pripade nikam nejdes. Uvidis jeho reakciu 🙂
@anonym_autor to čo máš za debila muža?
@anonym_autor nič neriešime moje tvoje, ak keď mame každý svoj ucet, vsetky peniaze sú spolocne
@rachel36a ak my tak mame, každý vlastný účet, mame vzájomne prístup na tie úcty, ale oeniaze sú spoločne + syn má účet + sporiaci účet
Teda ja väčšinou vybrakujem svoj aj jeho, ale tak muž zatiaľ infarkt nedostal 🤣
@anonym_autor nemas blbe zmyslanie.cela situacia ako opisujes je absurdna. Aj ostatnych,ktori si to v manzelstve delia.ty kokso,to ako si delite domace prace fifty-fifty? Ratate cez smart hodinky spalene kalorie a cas?🙈
@anonym_autor dnes bude u niekoho doma dusno :/
@anonym_autor nerozumiem ako si mozete rozumiet, ked v takejto zasadnej otazke si nerozumiete.
Do prace ides v septembri, tak pojdete na dovolenku o rok, ked na nu budes mat, co uz.
Aj ked ja by som s takymto chlapom zit nechcela, a presla by mi chut ist s nim na dovolenku.
"Sorry, zlato, ale ja na tú dovolenku nemám. Zober malého a užite si to spolu ❤"
By som rada videla jeho reakciu
@anonym_autor skor, ako dovolenku rieš s mužom, ako budete fungovať, keď nastúpiš do práce. Ako si budete deliť starostlivosť o domácnosť a syna, keď budete pracovať obaja. Predpokladám, že počíta s tým, že u neho sa nezmení nič, ty budeš chodiť do práce, poletíš do škôlky, budeš naďalej variť, prať, upratovať, venovať sa dieťaťu a večer sa polomŕtva venovať jemu v posteli. A on bude ešte urazený, že nie si dosť vášnivá a po pár rokoch ťa vymení za iný model. Peňazí bude mať našetrených dosť, takl prečo nie, ty už budeš opotrebovaná. A dosť možné, že tú novú ženu v jeho živote ani nenapadne platiť na polovicu. To kde na takých blbov chodíte? Vy ste sa nikdy nebavili o tom, ako to bude s financiami? Či on určil a ty si šúchala pätami? Mne sa ani nechce veriť, že tieto témy nie sú vymyslené, že sa ženy nechajú takto zahnať do kúta.
@anonym_autor zvláštne. Sme manželia, každý mame zvlášť účet z určitých dôvodov (prípadná smrť, darček druhému apod.) a keby som aj celú dovolenku platila ja, je to úplne jedno, nakoľko sú všetky peniaze aj tak spoločné
@anonym_autor skor, ako dovolenku rieš s mužom, ako budete fungovať, keď nastúpiš do práce. Ako si budete deliť starostlivosť o domácnosť a syna, keď budete pracovať obaja. Predpokladám, že počíta s tým, že u neho sa nezmení nič, ty budeš chodiť do práce, poletíš do škôlky, budeš naďalej variť, prať, upratovať, venovať sa dieťaťu a večer sa polomŕtva venovať jemu v posteli. A on bude ešte urazený, že nie si dosť vášnivá a po pár rokoch ťa vymení za iný model. Peňazí bude mať našetrených dosť, takl prečo nie, ty už budeš opotrebovaná. A dosť možné, že tú novú ženu v jeho živote ani nenapadne platiť na polovicu. To kde na takých blbov chodíte? Vy ste sa nikdy nebavili o tom, ako to bude s financiami? Či on určil a ty si šúchala pätami? Mne sa ani nechce veriť, že tieto témy nie sú vymyslené, že sa ženy nechajú takto zahnať do kúta.
@anonym_44f12a poznám veľmi podobný prípad …..nová pani manželka to komplet otočila : vo je tvoje je sj moje a čo je moje do toho tá nič 🤣🤣🤣😡😡😡
Všetci sa smejeme a hovoríme že karma je zdrama, akurát že karma sa vola Nina a poistila to malou Ninou
@anonym_autor dnes bude u niekoho doma dusno :/
@goodidea myslím, že dusno nebude. Autorka témy sa tu posťažovala, povie si, že tento rok ešte nepôjde a na budúcoročnú už našetrí. Pochybujem, že by sa ten jej blb len tak ľahko vzdal tohto modelu hospodárenia, veď jemu maximálne vyhovuje. Iná žena by si už dávno dala určiť súdom výživné a myslím, že by k tomu ani nedošlo, stačilo by, že by mu tým pohrozila a nedala sa roky ekonomcky týrať
Mame oddelene ucty ale peniaze vnimame ako spolocne. Manzel plati cakom prask vsetko. Dovolenky nakupy skoly sukromne deckam. Ja mam svoj ucet z ktoreho platim max kozmetiku a handry aj to len ked objavim nieco nahodou. Ale vsetko co na tom ucte usetrim stejne potom miname spolu.
Nedokazala by som zit s clovekom s ktorym by som musela riesit financie v zmysle co je moje a co je tvoje.
Boli casy kedy som zarabala omnoho viac ako on. Boli casy ked sme zarabali obaja dobre a aj casy ked sa vsetko posralo a boli sme dost na tenko. Teraz zaraba niekolko nasobne viac on ale nikdy sme neriesili kto co komu plati pretoze sme rodina.
My máme len NAŠE peniaze, muž zarába 2x toľko než ja a stále sú to naše peniaze. Žena aj keď zarába menej, príp.nič počas materskej, predsa prináša do rodiny hodnoty, ktoré prevýšia mužov plat. Tak hlavne že ste hrdo platili na polovicu už počas randenia..
Ked sme este nemali na zaciatku spolocny ucet, tak muz aj tak platil vsetko
U nás tieto veci platí manžel aj bez toho, že sme mali dieťa. Jednoducho si ho asi rozmaznala a teraz má šok, že jeho výplata nie je len jeho.
A este dodam ze ked sme spolu zacali chodit to sme boli spolu pol roka on este studoval ja som uz zacala pracovat tak ma pozval na dovolenku ktoru komplet zaplatil.
Mas chuja doma. Ako si delite dieta. On ma lavu polovicu a ty pravu?
Mame oddelene ucty ale peniaze vnimame ako spolocne. Manzel plati cakom prask vsetko. Dovolenky nakupy skoly sukromne deckam. Ja mam svoj ucet z ktoreho platim max kozmetiku a handry aj to len ked objavim nieco nahodou. Ale vsetko co na tom ucte usetrim stejne potom miname spolu.
Nedokazala by som zit s clovekom s ktorym by som musela riesit financie v zmysle co je moje a co je tvoje.
Boli casy kedy som zarabala omnoho viac ako on. Boli casy ked sme zarabali obaja dobre a aj casy ked sa vsetko posralo a boli sme dost na tenko. Teraz zaraba niekolko nasobne viac on ale nikdy sme neriesili kto co komu plati pretoze sme rodina.
@pralinka25 veď tak to má byť, o tom predsa manželstvo je. Keď je žena na MD alebo RD, finančne potiahne muž, ak príde muž o prácu, má dlhodobú PN a pod. potiahne zase ´žena. Nikde nie je napísané, že budú mať rovnaký príjem , aký majú dnes, do dôchodku. Inak poznám takého debila, jeho exmanželke zafinancovali rodičia väčšinu stavby domu, takže si nemuseli brať hypo, ona je lekárka, takže ak príjem fajn. Keď bola na RD, tak mal snahu vydeľovať jej peniaze

😳😳😳😳 v peniaze nemáte spoločne ? Dieťa máte ako rozdellene ?
Ja si toto neviem ani predstaviť.