Je "snaživá" kompliment alebo urážka?
Čaute, som prváča na výške. Veľmi ma baví čo študujem, som spokojná, ba ma to naplňa. Žiaľ mám strašnú smolu na zápočty, bud ho napíšem perfektne alebo musím opakovať, nič medzi tým. Viackrát sa ale stane že musím opakovať i ked väčšina spolužiakov to dá úplne v pohode a ani si s tým nelámu hlavu.. Na druhý pokus ho už vždy napíšem, aj to na vynikajúci výsledok. Zo skúšok som zatiaľ mala len A alebo B. Teraz sa aj stalo že zo všetkých študentov nedalo zápočet len ozaj jedenástina a bola som medzi nimi aj ja. Ked som sa zverila spolužiačke že sa bojím že si o mne pomyslia že som hlúpa alebo jedna z tých ktorú časom vyhodia mi odpovedala že som ,,snaživá”. Čo to znamená? Je pravda že som pedantná, snažím sa ale to mi je k ničomu ak ma všetci majú za sprostú. Neviem sa zbaviť myšlienok čo si o mne kto myslí.
Podľa mňa je život slobodnejší a krajší, ak ho človek žije bez neustálych obáv, čo si druhí myslia. Vlastne ja si tak myslím, že na to, aby človek žil život naozaj podľa seba sa týchto obáv doslova až potrebuje zbaviť.... Aj keď chápem, že to nejde lusknutím prsta a často je to dlhý proces. Mňa táto veta až nemilo zarazila ("Je pravda že som pedantná, snažím sa ale to mi je k ničomu ak ma všetci majú za sprostú")... To, že ťa "všetci majú za sprostú" je len tvoje vnímanie, nie realita 🙂 A že ti to je k ničomu? Snažíš sa predsa kvôli sebe, a nie kvôli druhým. No nie? 🙂
A podľa mňa slovo "snaživá" bolo myslené v dobrom.
Študuj. Uč sa. Teš sa, že študuješ čo ťa baví a napĺňa (to je fakt super 🙂). Užívaj si život. Snaž sa netrápiť druhými. Snaž sa neporovnávať - každý máme svoje tempo. Držím palce.
keby som sa mala trápiť tým,čo si o mne kto myslí🙄
Mám v paži,to nie je môj problém
Podstatne je len co si o sebe myslis ty. Ak si myslis ze si hlupa a casom ta vyhodia je dost mozne ze sa to stane. Popracuj na svojom sebavedomi Spoluziakov po VS Mozno uz nikdy nestretnes je uplne fuk co si o tebe myslia. Ale seba mas az do smrti . Seba by si mala ohurit . Ver ze dokazes viac nez si myslis .
99% spoluziakov po VS uz nikdy neuvidis. Takze ak si mienis nechat ovplyvnit piatimi rokmi studia celozivotnu mienku o sebe ludmi, co zabudnu, ze si existovala do troch mesiacov od ukoncenia skoly a obdrzania titulu…
Uvedom si, aku hlupost sa chystas urobit.
Prestan to pitvat. Iba si tym ublizis.
Radsej sa uc. To je fuk na kolko pokusov das zapocet a skusky. Dolezite je, ze skolu ukoncit zvladnes. Skor je dolezite, ako sa potom uchytis v zivote.
S myslenim nastavenym zo skoly, ze si looserka, co vsetko aj tak dobabre, to nebude bohvie co.
A urobis si to ty sama. Neurobia ti to oni.
No a snaziva znamena, ze ti to moc nejde, ale nevzdavas sa a vzdy to nakoniec dokazes. Ze extra nadanie pre studium toho, co studujes, nemas, ale kedze ta to bavi, tak nadsenim a pevnou volou sa cez to vzdy prehryzies.
Takze skor take neutralno-pozitivne hodnotenie.
@moonlight1210 prečo by na to nemala keď ma A, B?
Asi sa neučíš rovnako keď máš najprv FX a potom A. Možno to na prvý krát podcenis. Prejdeš? Prejdeš. Čo riešiš? Preto sú 3 opravné. Ak by si prenášala 6 predmetov tak áno, to ti aj ja poviem že na to proste nemáš (aj to nemusí byť vždy pravda, niekedy je študent len proste lajdak)
Namiesto kamosiek a tvojej snazivosti by som sa zamerala, prečo ti nejdú zapocty, pretože máš za sebou ešte len jeden semester a druhý je teraz. Možno aj tie by si lepšie zvládala, keby si nebola taký perfekcio a napísala ich len tak ,, normálne.
Dcéra sctym tiež mala trošku problém, viac učiteľov jej povedali, nech uberie plyn a je viac v pohode. A vieš čo zabralo to, aj zapocty robí super a skúšky bez problémov
Snaziva - kamaratka ti dala kompliment ...
Snaziva - sice Ti to nejde ale tym, ze sa snazis, to das. Mozno tvoja snaha dosiahnut co najlepsi vysledok, ta stresuje tak, ze zapocet nespravis. Uvolni sa, lebo sa zblaznis. Zaklad je urobit … Ono ani cerveny diplom (ak sa este nieco take dava) Ti nezaruci ani dobru pracu ani nie je dokazom IQ… na VS sa ucis uz len vylucne pre seba a dobrovolne
Ze jedenastina 🙂 ozaj znies snazivo, ucivo sa musis biflovat, alebo aky odbor mas?
Snaziva môže znamenať, že moc ti to nejde ale nevzdávas sa alebo to mohla myslieť tak, že moc veci prežívaš 🙂. Užívaj si študentský život, všetko okolo toho a neboj sa prepadnúť zo skúšky, si prvacka, počkaj keď budeš vyššie, sa budeš smiať ako si veci zbytočne prežívala. Polovica študentov nemá čo na vysokej škole robiť a predsa sú tam 🙂
Vies, ako zistis, ze si naozaj dospela? Ked budes mat uplne u prdele, co si kto o tebe mysli.
@simona20201309 tak inak.
Milujes varenie. Ale je to u teba hop alebo trop.
Niekedy navaris vyborne na prvu dobru, inokedy ti to nevyjde, skonci to v kosi a musis varit odznova. Ale na ten druhy pokus je to uz dobre, jedle a vsetci to zjedia.
Takze si dobra kucharka a zaroven nie si. Ale nie v zmysle, ze varis zle, ale ze na dobry vysledok potrebujes obcas viac pokusov.
Jednoducho, nemas od boha kucharske nadanie, ale snahou a volou sa vies dopracovat k vybornemu vysledku.
Snazivy hovorime zvycajne cloveku, ktoremu to vacsinou nejde na prvu dobru, ale nevzda sa a dalsi pokus je uz dobry. Je to pozitivne hodnotenie snahy a vytrvalosti.
Je to skôr kompliment. Je to niečo také, že sa nevzdávaš. A to je vynikajúca vlastnosť. Drž sa toho. Všetko dobré.
Tiež si myslím, že ti to povedala ako povzbudenie,že sa snažíš o dobré známky=to jest,že sa nevzdávaš a dáš ďalší zápočet za dobrú známku 😁
Pozor na vyhorenie! Aj neskor v živote, keď budeš raz matka..
Vieš, že perfekcionisti sú najčastejší psychiatricki pacienti? Neuraz sa, píšem o sebe, som predant a toto som raz čítala v odbornej literatúre a myslím si, že títo ľudia majú blízko k zrúteniu, pohybujú sa na tenkom ľade..
A pátraj v detstve,v minulosti, prečo si toľko neveríš.. Prečo potrebuješ k sebahodnote mienku iných?? Pozri sa okolo.. Cim "jednoduchší" človek, tým sa mu ľahšie žije.
Musíš popracovať na vlastnej hodnote, Ty sama, od seba a nečakať, že Ti ju niekto raz vybuduje.
Si veľmi múdre dievca, už len preto, že si na výške, nie?
Prestan riesit, kto si co o tebe mysli.
každu druhu skušku nespraviš a si snaživá?
Perfektionizmus nie je dobra zivotna filozofia, vedie k vyhoreniu, skus zvolnit, mozes mat kludne aj éčko, stale by si spravila, mozno sa zameraj na sposob ucenia, aby to nebolo bud- alebo
Myslím že je to úplne jedno čo si myslia. My sme mali spolužiačku o ktorej každý vedel že ma skúšky vybavené a je úplne blbá. Po škole mala vybavenú tu najlepšiu prácu. Bohužiaľ taký je život. A myslíš že by ostatní s ňou nemenili? Ale menili pretože sa ma stále lepšie ako oni hoc nie vlastnou zásluhou. Ale to je jedno.
Nie je to tak ze keď sa učíš si perfekcionista a príliš detailne prechadzas témy no a potom ako sa čas kráti tak na tie ostatne ti nezvýši toľko času? To mi z toho vychádza keď spomínaš ze na druhý pokus to dáš na výbornú. Skus si možno lepšie rozvrhnut čas, nemusíš všetko vedieť na 100 % ale mať zakladny prehľad o každej téme. A potom pomaly nabalovat.
Ak budeš neustále myslieť na to, kto si čo o tebe myslí utrápiš sa. A tvoj život sa ti presype pomedzi prsty a ani si ho neužiješ. Tak ako TY chceš. Nie iní. Sme sociálne bytosti, chceme zapadnúť, byť prijatí ale musia tam byť isté hranice. Buduj si svoje sebavedomie na základe toho čo si dokázala, nie toho, čo si o tom myslia iní. Dobre, porovnávaj, ale nakoniec si racionálne pomenuj, čo si zvládla a pochváľ sa, buď na seba hrdá. Je kopec dievčat, ktoré sa na VŠ ani nedostali, ktoré nemajú ani maturitu... Fakt to nerieš. Uživaj si študentský život a snaž sa školu hlavne dokončiť. Či to bude s červeným, zeleným, či bodkovaným diplomom, to nikdy nikoho nebude zaujímať 😏
Sustred sa na skolu a kasli na to co si myslia ludia. Co mas z toho kto si co mysli? Vsetkym aj tak nevyhovies. Budes mat dobre znamky- bifloska. Zle znamky- duta. Dlha sukna- puritanka. Kratka sukna- kurva.......Mas svoj zivot,tak sa zaujimaj o seba.
Spolužiačka to pomenovala presne a diplomaticky. Nie si prirodzene bystrá, známky máš vydreté, naučené. To je všetko. Ak sa chceš na škole udržať, musíš sa pravidelne a veľa učiť, zatiaľ čo niekomu inému sa stačí do toho pozrieť a akúkoľvek skúšku urobí s ľahkosťou.
Ale toto si musela vidieť už na strednej škole. Takéto rozdiely boli vždy.
Snaživa je kompliment .
Je to vynikajúca vlastnosť , že sa nevzdávaš.
Netráp sa nad tým čo druhí hovoria.
Dôležité, že ťa škola baví .
Nerieš slovo snaživá, ale zameraj sa na podstatu problému ktorý je tam, ze stále riešiš čo si kto o tebe mysli. Študuješ predsa pre seba, alebo pre druhých? Známky ti budu v budúcnosti tak na dve veci, na hocno a na nič. Tiež son vyštudovala VŠ, známky tuším ani nemám nikde evidované🙂
Joj moja, život máš ešte pred sebou. Budú ľudia, ktorí ti dajú nálepku sprostá aj keby si bola najlepšia v ročníku.
Na výške je čas na dozrievanie. Život nie je o porovnávaní alebo o napĺňaní predstáv druhých. Ži svoj život a teš sa.
Teš sa z každého postupu, z každej akcie, priateľstva, lásky.
V živote nikto nebude pozerať na tvoje známky, ale na to čo máš v hlave a hlavne ako to vieš premietnuť do praxe ! Pracuj na svojom sebavedomí, lebo v živote je dôležité, aby si sa vedela "predať.".
Pozri sa, študuješ pre seba, nie pre tých, čo si o tebe myslia čokoľvek. Snaživa je tá, ktorá chce, aby všetko bolo tak ako má a dosiahla maximum. Nerieš druhých, ries svoje výsledky a svoju pohodu a kľud medzi štúdiom. Držím ti palceky, nech sa ti darí v štúdiu 👍

Keby si radšej analyzovala tie zápočty. Úplne nepodstatnú vec riešiš.