icon

Je súčasný feminizmus už príliš extrémny?

yoginka231
19. jún 2025

Nepride vam, ze niekedy posledna vlna feminizmu ide trochu cez ciaru? Jasne, rovnost je super, ale niektore veci su uz celkom usmevne ako ked baba, co rada pecie kolace a chce rodinu, dostane prednasku, ze je "pod vplyvom patriarchatu". Lebo sa rada postara o svojho muza.

Fakt su vsetky rozdiely medzi zenami a muzmi iba "spolocensky konstrukt"?

Ja osobne sa necitim utlačovana, kvôli tomu že som žena. Určite su spoločenske skupiny ktore to maju o dost tažšie, napriklad osamele matky, ale nemyslim si že zato že som žena tak od začiatku mam všetko tažšie.

A rovnako si nemyslim že zato že je niekto chlap že je hned zly alebo tak sa narodi. Ako mna nedefinuje len to že som žena, tak rovnako tych mužov čo poznam to nerobi že oni su len ako muži.

Mna zaujima, ako to vidite vy. Pride vam tato vlna feminizmu fajn alebo uz trochu extrem? Diskutujme!

Strana
z8
lenka_da
19. jún 2025

ale feministka sa môže venovať pečeniu koláčov a kľudne môže túžiť po rodine, to sa predsa vôbec nevylučuje

denkabemommy
19. jún 2025

Nový článok pre ženský magazín? 🤣

martinmmartin
19. jún 2025

Este tam musis primiesat fyzicku atraktivitu vs ohyzdnost , u chlapiv ani moc tak nie ale u zien je to komplet ina jazda zivotom

rozculena
19. jún 2025

zrejme nechápeš pojem feminizmus

rozculena
19. jún 2025
@martinmmartin

Este tam musis primiesat fyzicku atraktivitu vs ohyzdnost , u chlapiv ani moc tak nie ale u zien je to komplet ina jazda zivotom

julialeffer
19. jún 2025

Tuto temu som studovala dlhsiu dobu a som nazoru, ze sucasny feminizmus uz davno presvihol tu hranicu rovnocennosti pohlavi a momentalne vytvara dvojity meter. Dam ti priklady: ak sa zena zivi sexualnou pracou je to sex-positive, ak muz plati za take sluzby, je to kurevnik. Ak je zena vo vztahu neverna, bola zanedbavana a mala na to pravo, ak je muz neverny, tak je to kurevnik. A mohla by som pokracovat dalej. Kedy sa to zmenilo? Niekedy poslednych 10 rokov, hlavne socialnymi sietami a roznymi radikalnymi influencerkami. Staci si urobit prieskum nazorov vo vekovej skupine 15-25 a budes prekvapena.

lenka_da
19. jún 2025
@julialeffer

Tuto temu som studovala dlhsiu dobu a som nazoru, ze sucasny feminizmus uz davno presvihol tu hranicu rovnocennosti pohlavi a momentalne vytvara dvojity meter. Dam ti priklady: ak sa zena zivi sexualnou pracou je to sex-positive, ak muz plati za take sluzby, je to kurevnik. Ak je zena vo vztahu neverna, bola zanedbavana a mala na to pravo, ak je muz neverny, tak je to kurevnik. A mohla by som pokracovat dalej. Kedy sa to zmenilo? Niekedy poslednych 10 rokov, hlavne socialnymi sietami a roznymi radikalnymi influencerkami. Staci si urobit prieskum nazorov vo vekovej skupine 15-25 a budes prekvapena.

@julialeffer no ja neviem, asi žijem v nejakej zvláštnej komunite ale nepoznám nikoho, kto by považoval prácu prostitútky za niečo pozitívne, alebo by velebil neverné ženy

julialeffer
19. jún 2025
@lenka_da

@julialeffer no ja neviem, asi žijem v nejakej zvláštnej komunite ale nepoznám nikoho, kto by považoval prácu prostitútky za niečo pozitívne, alebo by velebil neverné ženy

@lenka_da Nie si v skupinach generacie Z na socialnych sietach 🙂 Ti ludia budu formovat nasu spolocnost uz o par rokov ked sa dostanu do produktivneho veku.

viestta
19. jún 2025

Ja ziadny feminizmus okolo seba nevnimam, uz vobec nie extremny. Viem upiect aj kolac, viem opravit sifon. Viem si obliect vecernu robu a ist za damu do divadla a viem obliect monterky a vymalovat steny. Je vela muzov, ktori navaria, napecu lebo chcu a vedia to. Preco by to nemali robit? Len preto, ze je to "zenska praca"?
Ak niektora zena nevie opravit sifon a vymalovat steny a potrebuje na to chlapa, nevidim v tom ziaden problem. Rovnako ak sa niektora rozhodne byt zienkou domacou a nepozaduje od chlapa ziadnu pomoc, je to tiez jej rozhodnutie, ktore je v poriadku.
V poriadku uz nie je ak sa stazuje, ze to nezvlada a muz sa nijak nezapaja do chodu domacnosti, starostlivosti o deti a vyhovara sa na to, ze je muz a bude robit len muzske prace a staci, ze nosi domov peniaze.
A uz vobec nevnimam okolo seba to co si ty (nespravne) oznacila za extremny feminizmus

mandzula
19. jún 2025
@lenka_da

@lenka_da mozno to netreba vnimat priamo cez "fyzicke" prostitutky, pozrime sa na tie OF virtualne - uz nie su az tak fuj, uz sa stavaju beznou sucastou nasho zivota napr. v roznych "hodnotnych" reality show. Odprezentuju si to ako umenie (ano, ako umenie sa dnes da obhajit cokolvej, staci pribeh a spravne publikum) a vidis ich vsade, kam pozries, su vzorom pre nase decka a uz to pomaly nikoho nevzrusuje.

madeincssr
19. jún 2025

Tu na MK je dvojaky meter niekedy do oci bijuci. Ono je to asi [aj] tym, ze inak zmyslajuce damy (naozaj obojstranne rovnopravne) sa vyjadruju menej, lebo by mohli byt ukamenovane radikalnymi akoze-feministkami.
Podla mna urcite role/prace su a mozno by mali zostat rodovo specificke a ani jedna strana by sa za ne nemala hanbit (mozno to su tie male percenta stastnych manzelstiev/partnerstiev). Inak sa existencia pohlavi zuzuje na rozmnozovanie a rodenie.

rejka7
19. jún 2025
@julialeffer

@julialeffer " ak sa žena živí sexuálnou prácou je to sex positiv" 😱😱 a to kde sa takto o tom hovorí?

julialeffer
19. jún 2025
@viestta

Ja ziadny feminizmus okolo seba nevnimam, uz vobec nie extremny. Viem upiect aj kolac, viem opravit sifon. Viem si obliect vecernu robu a ist za damu do divadla a viem obliect monterky a vymalovat steny. Je vela muzov, ktori navaria, napecu lebo chcu a vedia to. Preco by to nemali robit? Len preto, ze je to "zenska praca"?
Ak niektora zena nevie opravit sifon a vymalovat steny a potrebuje na to chlapa, nevidim v tom ziaden problem. Rovnako ak sa niektora rozhodne byt zienkou domacou a nepozaduje od chlapa ziadnu pomoc, je to tiez jej rozhodnutie, ktore je v poriadku.
V poriadku uz nie je ak sa stazuje, ze to nezvlada a muz sa nijak nezapaja do chodu domacnosti, starostlivosti o deti a vyhovara sa na to, ze je muz a bude robit len muzske prace a staci, ze nosi domov peniaze.
A uz vobec nevnimam okolo seba to co si ty (nespravne) oznacila za extremny feminizmus

@viestta Nevidis to, lebo nezijes v kozmpolitnom svete. V BA, Viedni alebo inej metropole EU su tie zivotne styly v mladej generacii uplne ine. Namiesto kupy bytu sa objedna docasne Airbnb, namiesto varenia donaska z Woltu, namiesto kupy auta Bolt, namiesto opravovania sifonu sa objedna remeselnik, na kolac sa chodi do IKEA. Vsimla si si tie rozdiely? Radikalny feminizmus funguje len v spolocnosti, kde tie zeny maju pristup ku sluzbam. Radikalne feministky ziju v mentalnej bubline ze vsetko zvladnu, aj firmu zalozit, aj o deti sa starat, popri popijani gastanoveho latte v kaviarni a na sex ma Tinder, za hodinu sa jej ozve 100 chlapov, ale ak by nemali sluzby, tak sa im ten sen rozpadne. A kedy sa to zmeni? Staci prvy vacsi konflikt vo svete alebo klimaticka kriza, ked ako spolocnost prepneme do survival modu. Akonahle tie sluzby nebudu bezne alebo budu drahe, zase prevladne tradicnejsi pohlad na to.

lenkakravcova
19. jún 2025

@yoginka231 áno, tretia a štvrtá vlna feminizmu mi príde extrémna. Prvá bola o rovnosti prístupu k vzdelaniu a práci, o možnosti voliť. Druhá o zapájaní mužov do domácnosti.
Tretia vlna je o tom čo píšeš a štvrtá obsahuje články ako "manželstvo je väzenie pre ženu", čo už je ďaleko prestrelené.

zmrzlinka2021
19. jún 2025
@julialeffer

@viestta Nevidis to, lebo nezijes v kozmpolitnom svete. V BA, Viedni alebo inej metropole EU su tie zivotne styly v mladej generacii uplne ine. Namiesto kupy bytu sa objedna docasne Airbnb, namiesto varenia donaska z Woltu, namiesto kupy auta Bolt, namiesto opravovania sifonu sa objedna remeselnik, na kolac sa chodi do IKEA. Vsimla si si tie rozdiely? Radikalny feminizmus funguje len v spolocnosti, kde tie zeny maju pristup ku sluzbam. Radikalne feministky ziju v mentalnej bubline ze vsetko zvladnu, aj firmu zalozit, aj o deti sa starat, popri popijani gastanoveho latte v kaviarni a na sex ma Tinder, za hodinu sa jej ozve 100 chlapov, ale ak by nemali sluzby, tak sa im ten sen rozpadne. A kedy sa to zmeni? Staci prvy vacsi konflikt vo svete alebo klimaticka kriza, ked ako spolocnost prepneme do survival modu. Akonahle tie sluzby nebudu bezne alebo budu drahe, zase prevladne tradicnejsi pohlad na to.

@julialeffer
Žijem v Bratislave.
Wolf, Bolt, IKEA a pod sú bežnou vecou, nič zvláštne.
Som feministka , poznám svoju hodnotu, vážim si seba, nekurvim sa, mám milujúceho manžela, rodinu. To čo píšeš nemá nič s feminizmom. Striedať sex. partnerov a pod je neraz vecou úplne iných problémov, neraz až dôsledkom sexuálneho zneužívania v detstve
Feminizmus je o tom že má nedefinuju moje pohlavné orgány, že som bola stvorená jedinečné a nie som nepodarok preto, že nezapadam do nejakej sablony

yelena159
19. jún 2025
@julialeffer

@julialeffer Je to aj opačne. Keď má žena 3 deti s troma mužmi, je to k*rva. Keď má muž 3 deti s troma ženami, nikto sa nad tým ani nepozastaví.
Keď žena nechce deti, je sebecká a "nie je žena". Keď muž nechce deti, tak čo? Nech nemá.
A dosť to vidíš čo sa týka filmov, napr. zo sveta superhrdinov. Vyjde film/seriál, kde je hlavný superhrdina chlap, je veľká sledovanosť, zarobí to veľa. Vyjde film/seriál, kde je hlavný superhrdina žena a chlapi sú pobúrení, lebo štúdio je "woke" a ten hate online je naozaj vidieť. Samozrejme, zarobí to podstatne menej.

selena_luna
19. jún 2025
@denkabemommy

Nový článok pre ženský magazín? 🤣

@yoginka231 vdaka feministickemu hnutiu mas pravo volit, mas vzdelanie aj slusny plat za svoju pracu. Mozes si vybrat povolanie - od lekarky, po pravnicku, astronautku, prezidentku po mechanicku ci kulturistku- kludne hocico. Takze ano, je super ze sa necitis utlacovana. Pretoze to ine zeny pred rokmi vybojovali. A o tom je feminizmus : za rovne sance a prilezitosti, za moznost slobodnej volby. Nie je to boj proti muzom, ale boj za prava zien. To je obrovsky rozdiel.
4 vlna mi pride ako boj proti kybersikane, ci otvaranie enviro tem, co tiez nevidim ako radikalne. Jasne - silne presadzovatelky feminizmu mozu vnasat svoju osobnu nenavist k muzom, ale to nie je to, co feminizmus ma byt.

sszuzu8
19. jún 2025

Ja vnímam ze ako žena musím bojovať hlavne v práci kde sú muži lebo oni sa nesú ako pavy aké majú výkony ze chlap je viac. 🤦‍♀️A ja len krehká žena 🙈tak si idem výkony aj ja porovnateľné s ich výkonmi a berú ma hneď inak. 😃 Táto doba mi príde mužská. Ženy to zas také ľahké nemajú. Nemáš penis nemáš pravdu 🤦‍♀️ jasne ze bojujeme o svoje miesto a tlačíme sa pred mužov

alica110
19. jún 2025

Mne sa skôr zdá, že ženy berú mužom možnosť byť mužom. Strašne sú sebestačné, čo je samozrejme v poriadku, ale muži kvôli tomu spohodlneli a prestali sa snažiť.

selena_luna
19. jún 2025

Btw, zeny na slovensku stale dostavaju za rovnaku pracu v priemere az o 16 az 19 percent nizsi plat ako muzi - teda posledne 2 mesiace v roku pracuju zadarmo. Takze tento boj za rovnost este zdaleka neskocil, zial.

biba_18
19. jún 2025
@julialeffer

@lenka_da Nie si v skupinach generacie Z na socialnych sietach 🙂 Ti ludia budu formovat nasu spolocnost uz o par rokov ked sa dostanu do produktivneho veku.

@julialeffer ale to čo píšeš nemá s feminizmom nič…

viestta
19. jún 2025
@julialeffer

@julialeffer kozmopolitne mesto BA 😅 Toto fakt pobavilo. A ja nevidim nic zle na tom ak si niekto sluzbu objedna. Nie kazdy musi vediet vsetko. Ani zena, ani muz. Sluzby su predsa na to aby sa vyuzivali. Ja si vymalujem sama, lebo ma to bavi. Keby ma to nebavilo zavolam si maliara. Aj navarim, lebo viem a obcas ma to aj bavi. Keby nieco, tak si jedlo objednam.
A Tinder a podobne? Kazda doba prinasa nieco ine. Dnes sa "zije" na internete a pred 50 rokmi sa "zilo" na dikotekach. Tak isto boli Ance radodajne, aj kaviarenski inznieri, ale netvorili vacsinu. Akurat sa o nich viac vedelo. Presne tak ako sa dnes vie o tych ig hviezdach jasnych aj nejasnych.
Ale nic z toho nema nic s "prehnanym feminizmom", pretoze feminizmus je o niecom inom.

tykat
19. jún 2025

@yoginka231 v sucasnosti sa hlavme rozmohli ludia ktori si myslia ze bez vyjadrenia ich nazoru ani slnko rano nevyjde. Keby sa radsej starali o seba ako do cudzich zivotov.

rozculena
19. jún 2025

objednávať jedlo z donášky a volať si inštalatéra je prejav feminizmu? OF je feminizmus?
pre boha,o čom to tu trepete?

lenkakravcova
19. jún 2025
@yelena159

@julialeffer Je to aj opačne. Keď má žena 3 deti s troma mužmi, je to k*rva. Keď má muž 3 deti s troma ženami, nikto sa nad tým ani nepozastaví.
Keď žena nechce deti, je sebecká a "nie je žena". Keď muž nechce deti, tak čo? Nech nemá.
A dosť to vidíš čo sa týka filmov, napr. zo sveta superhrdinov. Vyjde film/seriál, kde je hlavný superhrdina chlap, je veľká sledovanosť, zarobí to veľa. Vyjde film/seriál, kde je hlavný superhrdina žena a chlapi sú pobúrení, lebo štúdio je "woke" a ten hate online je naozaj vidieť. Samozrejme, zarobí to podstatne menej.

@yelena159 zase opačne:
V športe sú viac platené ženy v priemere. Na onlyfans nenájdeš veľa mužov, alebo modelky zarábajú viac než modely. Máš určite pozície, kde proste ženy majú viac.

A to s deťmi to je to isté ako u mužov s peniazmi. Muž, ktorý nemá peniaze lebo pracuje malo a venuje sa sebe je tak trochu úbožiak, neschopný. Žena - v pohode.

Proste tieto rozdiely medzi mužmi a ženami tu budú stále. Lebo sú staré ako ľudstvo samé. Na niečo sú vhodnejšie ženy a na niečo muži. Tak to je a ani feminizmom a ani opacnymi hnutia mi sa to nezmení. Vždy sa to nakoniec vráti k základu.

selena_luna
19. jún 2025
@lenkakravcova

@yelena159 zase opačne:
V športe sú viac platené ženy v priemere. Na onlyfans nenájdeš veľa mužov, alebo modelky zarábajú viac než modely. Máš určite pozície, kde proste ženy majú viac.

A to s deťmi to je to isté ako u mužov s peniazmi. Muž, ktorý nemá peniaze lebo pracuje malo a venuje sa sebe je tak trochu úbožiak, neschopný. Žena - v pohode.

Proste tieto rozdiely medzi mužmi a ženami tu budú stále. Lebo sú staré ako ľudstvo samé. Na niečo sú vhodnejšie ženy a na niečo muži. Tak to je a ani feminizmom a ani opacnymi hnutia mi sa to nezmení. Vždy sa to nakoniec vráti k základu.

@lenkakravcova k OF prave naopak, ceska investigativna pagenotfound upozornuje ze casto modelky nemaju pristup k svojmu uctu, fanusikom odpisuju najati chatteri... je to miesto skrytej novodobej formy pasactva, kde baby realne prachy ani neuvidia ale svojim telom zarabaju pre inych...
A sport? Ano, zenske hokejistky a futbalistky musia mat teda milionove kontrakty....mam v rodine profi zensku sportkovkynu a viem ako baby bojuju s tym ze nikdy nebudu pre verejnost dost zaujimave, ani rovnako hodnotene ci slavne ako ich kolegovia.
A jasne, vratme sa k zakladu - ked mohli byt zeny beztrestne znasilnovane, vlastne otrokyne. Ved co taky feminizmus. Uz to ze mas svoj slobodny nazor a slobodne ho prejavis, to je ovocie feminizmu. Nikto nespochybnuje rozdiely medzi muzmi a zenami. Ved rovnost neznamena ze sme rovnaki.

bu_bu_bubak
19. jún 2025

Na socialnych sietach si z toho robia srandu. Ked muz plati ucty a stara sa o seba tak je to normalne, ked to robi zena tak je queen, boss bitch a wakanda forever.

Mne feministky osobne neprekazaju, ale je trocha zvlastne ked sa stazuju, ze poriadni muzi uz nie su. Su samostatne do bodu kedy si muzi popri nich pripadaju zbytocni.

Preto je tolko nepopularnych vtipov o ultra feministkach. Kazda je nou do bodu kym nepride ucet na stol.

rozculena
19. jún 2025
@bu_bu_bubak

Na socialnych sietach si z toho robia srandu. Ked muz plati ucty a stara sa o seba tak je to normalne, ked to robi zena tak je queen, boss bitch a wakanda forever.

Mne feministky osobne neprekazaju, ale je trocha zvlastne ked sa stazuju, ze poriadni muzi uz nie su. Su samostatne do bodu kedy si muzi popri nich pripadaju zbytocni.

Preto je tolko nepopularnych vtipov o ultra feministkach. Kazda je nou do bodu kym nepride ucet na stol.

@bu_bu_bubak ty si jeden z tých,čo tiež nepochopil,čo je feminizmus

viestta
19. jún 2025
@bu_bu_bubak

@bu_bu_bubak muz je zbytocny, lebo sa zbytocnym spravil sam. Sam si za to moze.
A ozaj, feminizmus je o inom...

777januska777
19. jún 2025
@yelena159

@yelena159 s časťou súhlasím, ale s filmami no neviem ci je to úplne o tom. Problem filmov je, že často sa tie ženské hrdinky natočia bud ako úplne trúby alebo sú to taky muž v sukni. Napriklad teraz najnovšie seriál andor je kvalitný seriál,kde ženské hrdinky sú reálne a dobre urobene. A môžem povedať, že ženské hrdinky majú rovnakú popularitu ako mužskí hrdinovia. Ja si preto myslím, že filmarsky svet úplne nedokáže vytvoriť kvalitné ženské hrdinky.

Strana
z8