icon

Je vzťah kamarátky k jej dcére zdravý?

27. nov 2025

Ahojte, troska osemetna tema, ale chcem poradit.
Sama som (zatial) bezdetna, ale viacero kamosiek mam uz s detmi, deti mam rada, takze aj napriek tomu, ze sa nam pomenili priority, vieme si najst cas a stretnut sa.
Taky uz ale problem nastava u jednej kamosky. Mam pocit, ze je az choro zahladena do vlastnej dcery a svoj zivot uz prestala zit. Sme od seba dalej, tak si vacsinou len volame, stretneme sa menej casto. No vzdy, vzdy, ked sa rozpravame, rozhovor sa tak na 95% toci okolo jej malej - aka je uzasna, sikovna, co vsetko uz vie, neustale ju chvali, na kolko kruzkov chodi, ako ju vsetci chvalia, posiela mi jej fotky.. Opytam sa kamosky, ako sa ma, zacne o malej, opytam sa jej na cokolvek, vzdy sa dostane k malej a zacne monolog o nej. Casto mam pocit, ze si nepriamo pyta odo mna pochvaly, ako dobre ju vychovava. Ak si mala oskrie koleno a ide jej trocha krvi, robi z toho total dramu, hned sa ide kupovat odskodne do hrackarstva atd.. Ked bola este babatko, uplne som to chapala a z malej som sa tesila, no uz vyrastla a ma 7 rokov, no spravanie kamosky sa nezmenilo. Co ma naposledy dorazilo, ze z tej malej robi taku dospelacku, necha ju pocuvat veci, s kt som sa jej chcela zdoverit a nemali byt pre detske usi (volali sme a nevedela som, ze ma ma na reproduktore).. zrazu len pocujem tu malu, ako sa pyta „Mami, a co je to a to.. A preco?” a ona jej to zacne vysvetlovat a zrazu ubehne 10 minut len tymto, absolutne ignoruje, ze spolu volame a vysvetluje malej. Pri ziadnej kamoske som toto nezazila, vzdy sa porozpravame aj o detoch, ale aj o sebe, tie baby maju cas aj na seba, neriesia len deti.. ale tu mam pocit, ze len o tom jednom, nech sa hocako snazim zmenit temu. Moja otazka - povedali by ste jej to otvorene, nech zacne troska zit zivot aj pre seba a nie stale len riesi malu alebo by ste radsej obmedzili kontakt… snad ked uz bude v puberte, nebude na nu tala naviazana..? 😅A vobec, je taketo spravanie este zdrave alebo uz to hranici s niecim?

Strana
z2
sss777
27. nov 2025

@anonym_autor
Každý sa nájde v niečom inom, tvoja kamoška sa našla v rodičovstve. Ak je tak spokojná, je to v poriadku, ak to tebe nevyhovuje, nestretávaj sa s ňou.

anonym_97b491
27. nov 2025

@anonym_autor tak to dieťa je pre ňu aktuálne stredobod vesmíru, nevidím na tom nič zlé. Keď ťa to obťažuje tak na to nereaguj, reaguj minimálne. Ona si svoj život žije, nemusíš jej dávať rady ako to má robiť.

judit47
27. nov 2025

Mne sa paci, ze taketo postrehy maju vzdy v 99.9% bezdetne zeny ,, s vela detmi v okoli,,😂😂😂

cimage
27. nov 2025

Ak ti to nevyhovuje, tak jej nevolaj. Ja mam deti a s kamoskami pokecame o detoch, poohovarame muzov/priatelov 😁, ale hlavne riesime ine veci. Mam aj bezdetne kamosky. To vzdy len tak zbezne poviem co je nove, ak sa opytaju na deti. Mne by to tiez vadilo a to mam deti.

anonym_8df3e8
27. nov 2025

Sama mám malú dcerku ale viem že pre iných (aj pre členov rodiny) je hovorenie o dieťati a posielanie fotiek dieťaťa proste otrava.

autor
27. nov 2025

Ale pre mna nie je otrava, ked mi o detoch hovoria, ja mam deti rada, sama dieta chcem, vypocujem si ich staznosti/radosti, ale aby cely cas sa rozhovor tocil okolo malej? A navyse, kamaratka vyhladava moj kontakt vacsinu casu, pretoze ona ziadne ine kamosky okrem mna nema… kedysi mala, ale odkedy sla na matersku, o vsetky prisla. Zostala som jej len ja, preto mi vzdy povie, aka je vdacna za mna.. a ja ju mam uprimne rada, ale nepotrebujem 2 hodiny stale len o jej dcere pocuvat.. A ja nemam to srdce sa jej zacat umyselne vyhybat kvoli tomuto, ale uz mi to zacina prekazat.

sss777
27. nov 2025
@anonym_autor

Ale pre mna nie je otrava, ked mi o detoch hovoria, ja mam deti rada, sama dieta chcem, vypocujem si ich staznosti/radosti, ale aby cely cas sa rozhovor tocil okolo malej? A navyse, kamaratka vyhladava moj kontakt vacsinu casu, pretoze ona ziadne ine kamosky okrem mna nema… kedysi mala, ale odkedy sla na matersku, o vsetky prisla. Zostala som jej len ja, preto mi vzdy povie, aka je vdacna za mna.. a ja ju mam uprimne rada, ale nepotrebujem 2 hodiny stale len o jej dcere pocuvat.. A ja nemam to srdce sa jej zacat umyselne vyhybat kvoli tomuto, ale uz mi to zacina prekazat.

@anonym_autor
Tak jej skús nejako jemne naznačiť, že ti to vadí.

nyusika
27. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor
tak normalne a jasne prerus jej monokog a povedz
"faj, o xxx uz viem vsetko, teraz mi povedz, co mas nove ty"

autor
27. nov 2025
@nyusika

@anonym_autor
tak normalne a jasne prerus jej monokog a povedz
"faj, o xxx uz viem vsetko, teraz mi povedz, co mas nove ty"

@nyusika vies kolkokrat som ju takto uz prerusovala? Nie priamo tak, ako si napisala ty, ale jednoducho som to utla a zacala o inom, no ona sa proste potrebuje pochvalit, vyrozpravat a pocut pochvalu na seba a na tu malu. O sebe povie len, ze sa ma ako vzdy, a zacne o malej :/

anonym_959834
27. nov 2025

slovami klasika-deti su ako prdy, kazdy znesie len tie svoje.

anonym_959834
27. nov 2025

a ano, je to taky mor matiek malych a mladych deti, hlavne ak maju len to jedno.
vacsina matiek z toho vyrastie.

anonym_01ff8a
27. nov 2025
@anonym_959834

slovami klasika-deti su ako prdy, kazdy znesie len tie svoje.

,🤔, presne tak, keď autorka bude mať svoje dieťa, tiež bude s kamoškou preberať každé 💩, či má správny tvar, hustotu a prišlo práve včas. 😂😂 Apropo, keď sa sestre narodili deti, tiež som neznášala tie večne konverzácie o deťoch a neustále prerušovanie o detí. Teraz mám vlastne a bavíme sa hodiny o každom prde.🤣🤣🤣🤣. Príde mi to úplne samozrejmé. 🤔

anonym_18c66d
27. nov 2025

@anonym_autor máš pravdu, nie je to normálne ani zdravé. Takéto matky dovolia deťom všetko, najradšej by za ne aj dýchali. Hovoria iba o nich kde sa pohnú. Ak teda píšeš pravdu a je takáto stále, je to tzv opičia láska. Ja sama som matkou piatich detí, milujem ich najviac na svete ale aby som sa takto správala to už by som bola za hranicou normálneho zdravého vzťahu s deťmi a ku deťom.
Ak s tým neprestane, ona sama si poškodí, (zlou výchovou,) lebo takéto deti väčšinou nemávajú vo výchove hranice. Sama poznám z okolia jeden taký prípad, kde prišiel vek kedy dieťa skákalo potom matke doslova už po hlave a začali to riešiť až keď bolo neskoro. V puberte je ťažko potom už ukazovať čo môže a čo nie, keďže bolo od malička zvyknuté že je stredobod vesmíru, myslí si, že môže všetko.
Ak vidíš že ona inú tému nemá, máš na výber, buď ju budeš donekonečna počúvať, alebo obmedzuj s ňou kontakt. Ona sa len tak ľahko nezmení.

zuzanita1609
27. nov 2025

Poznám 😊. Tiež som nemamina a mám naj kamošku maminu,skoro sestru. Lenže my máme taký vzťah,že sa nebojíme jedna druhej povedať do tváre aj kritiku. Ona mi hocikedy povie, kedy sa už "zobudím" a porodím a ja jej,že nech sa trochu ukludí,nie je život iba rodiť 😁. Ale vždy to berieme s rezervou, ako totálnu úprimnosť medzi nami. Keď sme randili, schvaľovali sme si frajerov,hodnotili oblečenie, nálady,postoje atď, nikdy som sa jej nebála povedať pravdu do očí,taktiež ona mne. A o tom sú úprimné priateľstvá, byť k sebe úprimní. Ona je nadšená,že je mamina a ty to nepochopíš, pretože nie si. Ale tak jej to povedz, že si šťastná,že je šťastná,ale poj sa baviť o niečom,čo nás obe spája.

autor
27. nov 2025

Baby, opakujem, mam deti velmi rada, sama som roky nemohla mat, a teraz som konecne tehotna a o mesiac rodim, takze tema deti mi je blizka😃, toto, ze dieta je stredobod vesmiru som si zazila pri kazdej kamoske, do cca 3-4 rokov veku ich deti, potom sli do prace a uz sa viac fokusovali aj na ine. No ani s jednou som nikdy nezazila toto. Ze by sme sa stretli, este aj to mi nerobi problem ist do detskeho kutika, tam si dat kavu.. ale ked ona furt za tou malou odbieha, ci nieco nepotrebuje, ci je v poriadku, aj ked je meter od nas a hra sa, tak uz potom je to fakt o nicom.😅Clovek tam sedi a ma pocit, ze je tam navyse, pritom ona sa chce stretnut a porozpravat.. no, len skoda, ze teda to straca ucel. Myslim, ze je to udel nas zien, ked sa staneme matkami, ze zivot sa na isty cas toci hlavne okolo toho maleho stvorenia, ale vsetko ma nejake svoje medze..

0silvia0
27. nov 2025
@anonym_autor

Baby, opakujem, mam deti velmi rada, sama som roky nemohla mat, a teraz som konecne tehotna a o mesiac rodim, takze tema deti mi je blizka😃, toto, ze dieta je stredobod vesmiru som si zazila pri kazdej kamoske, do cca 3-4 rokov veku ich deti, potom sli do prace a uz sa viac fokusovali aj na ine. No ani s jednou som nikdy nezazila toto. Ze by sme sa stretli, este aj to mi nerobi problem ist do detskeho kutika, tam si dat kavu.. ale ked ona furt za tou malou odbieha, ci nieco nepotrebuje, ci je v poriadku, aj ked je meter od nas a hra sa, tak uz potom je to fakt o nicom.😅Clovek tam sedi a ma pocit, ze je tam navyse, pritom ona sa chce stretnut a porozpravat.. no, len skoda, ze teda to straca ucel. Myslim, ze je to udel nas zien, ked sa staneme matkami, ze zivot sa na isty cas toci hlavne okolo toho maleho stvorenia, ale vsetko ma nejake svoje medze..

@anonym_autor no tak ked porodis, tak jej tie monology vrat🤓

autor
27. nov 2025
@0silvia0

@anonym_autor no tak ked porodis, tak jej tie monology vrat🤓

Haha😂😄

anonym_674605
27. nov 2025

@anonym_autor úplne ťa chápem my máme takých známych teraz už až tak nie ale prvé 3 roky života keď sa narodila mala bolo to len o nej ako papka aká je zlata, nechytaj ju rukami studenými, vieš ju držať, hento tamto, mala ma nás rada aj mi ju no na stráženie by som si ju nezobrala keď vidim čo snou dorábajú.

A nie neni to tým že nemáš deti u nich to vidí celá rodina a tie ženy majú deti a tiež nechápu že žijú len tou malou… podľa mňa je to trošku chore.

katarinaba
27. nov 2025

Otvorene by som jej povedala, ze mam velku radost, ze moze byt na svoju dceru pysna, ze sa tesim s nou, ale, ze ked budeme spolu telefonovat, chcem v prvom rade preberat ju (kamosku), mna a nase dospelacke problemy. A tiez, ze niektore veci su urcene len pre jej usi. Urcite by som jej neradila, aby zila inak ako zije, to je vysostne len a len jej vec. Ak budete preberat temu deti, mozes jej uprimne povedat, ze si myslis, ze by nemusela byt nou taka posadnuta, ale tam to zacina a konci - tvoj nazor. Nie jej podsuvat svoje predstavy o zivote.
Ak nebude reflektovat na tvoju poziadavku o rozhovoroch mimo jej dietata, asi by som obmedzila kontakt, keby mi to vadilo. A ano, taketo mnozstvo by mi urcite vadilo. Ale aj keby v takom mnozstve hovorila iba o sebe. Kamaratsvo ma byt 50:50, nie len o tom, ze ona sa vyrozprava, pochvali, postazuje a ty cely cas cusis.

beronsche
27. nov 2025

@anonym_autor ta situácia s telefónom je silné cez čiaru.. kto súdny nechá čakať volajúceho a vysvetľuje niečo dieťaťu? Myslím, že väčšina rodičov dieťaťu vysvetliť, že musí počkať.

Mne sa zdá, že kamoška to preháňa. Ono, najviac touto opičou lásku škodí najmä dcérke.. naznačiť jej niečo môžeš. Aj rovno povedať, ale nemyslím si, že to padne na úrodnú pôdu...

lenka_da
27. nov 2025

@anonym_autor To môže byť len životná fáza. Tak vieš, aj zaľúbenosť prežíva každý inak, niekto si zachová viac racia, niekto úplne stratí rozum a oči má len pre partnera. To isté sa stáva vo vzťahu s dieťaťom, niektorú mamu to pohltí celú, niektorú menej. V škôlkárskom veku robia deti obrovské pokroky, pre niektorých rodičov je to fascinujúce, najmä teda pri prvom dieťati. Neboj sa, dieťa začne chodiť do školy, bude tráviť viac času s vlastnými kamoškami, príde puberta a vzťahy sa zmenia, aj tvoja kamoška sa "znormálni". Nič nie jej naveky.

motylik2559
27. nov 2025

@anonym_autor Ahoj, toto by aj mne vadilo. Je rozdiel co-to pokecat aj o malej, a ze teda taka bezna rec o dietati, ale je rozdiel uz ked z dietata robi poloboha. Tvoja kamoska to ozaj prehana a to co si napisala o tych telefonatoch, tak to je total cez🤦‍♀️ No mas blbu situaciu, lebo na jednej strane ti na kamoske zalezi a na druhej strane nie je zdrave uz to co ona robi. Popravde mne sa pacil ten napad vyssie, ze ked porodis, tak jej to mozes vratit😂 Ona ked bude otacat temu na jej malu velkacku, tak ty ju prerozpravaj o tvojom babatku, alebo pytaj od nej milion rad a stale otacaj len na tvoje dieta...A tam su potom 2 scerare, ktore sa mozu udiat: 1. bud sa spamäta a pochopi ake to je, ona sama zacne hovorit na ine temy (a ty sa konecne potesis) alebo 2. sama zacne obmedzovat kontakt, lebo zisti,ze jej dieta pre teba nie je "v kurze"😂🤷‍♀️

nyusika
27. nov 2025
@anonym_autor

@nyusika vies kolkokrat som ju takto uz prerusovala? Nie priamo tak, ako si napisala ty, ale jednoducho som to utla a zacala o inom, no ona sa proste potrebuje pochvalit, vyrozpravat a pocut pochvalu na seba a na tu malu. O sebe povie len, ze sa ma ako vzdy, a zacne o malej :/

@anonym_autor priamo treba.
Slušne, ale uuuuuplne jednoznačne.

lukbe
27. nov 2025

Pri tom hlasnom odposluchu si ju mala hneď stopnúť, žiadne naznacovanie, prípadne by som povedala, ze ďalej budeme rozprávať, ked bude mať na teba čas a vhodnu situáciu, v ktorej by nenarušala tvoje súkromie.

marci9
27. nov 2025

7 rokov počúvať litánie o cudzom decku by som jednoducho nedávala. Prerušila by som s ňou kontakt.

nicegirl369
27. nov 2025

@anonym_autor ja sama mám 3deti a milujem ich, ale takéto spravanie by mi veľmi vadilo. Každý súdny človek musí pochopiť, že ostatných nebaví počúvať dookola len chvalospevy na svoje deti. Navyse z takychto deti stavanych na piedestal vyrastu casto sebavedomi sebestredny arogantni ludia.

anonym_dce115
27. nov 2025

@anonym_autor Ojojoooj. Pripomina mi kamosku, dcera 16 a presne to iste. 🙉🙉🙉
Pocuva, skace do reci pocas telefonatov, ona sa bez nej nepohne ani na vikend, ved ona by si to neuzila. 🫣 Helikopterova single mama. Krasna zena, ale frajera si nenajde. Kazdy chlap mi povie, ze ocka robit nebude a ze sa neda pocuvat a zaujem by mali.

tatiana288
27. nov 2025

Pre mňa je veľmi unavujúce, keď sa niekto so mnou začne baviť len preto, aby mohol vkuse mlieť o sebe alebo o svojom dieťati. Keď každú tému obráti na dokonalosť svojich detí, skáče mi do reči a poriadne ani nepočúva čo hovorím ja. Akým prínosom je takýto druh priateľky, veď sa s ňou nedá ani normálne baviť. Deti mám dve, ale neviem si predstaviť, že o nich niekomu neustále kvákam. Väčšinou chodím za priateľkami na chvíľu vypnúť z módu "matky". Skús jej povedať niečo v štýle: Žaneta, teším sa z tvojej dcérky, ale zaujíma ťa vôbec čo hovorím ja?
Ak ju to netrkne, môžeš sa odmlčať a vyhovoriť sa na nadchádzajúci pôrod. Myslím, že ak je taká už 7 rokov, nezmení sa. Podstatné je čo ti taký človek prináša. Ak nič, nevidím dôvod v tom pokračovať.

anonym_522a49
27. nov 2025

@anonym_autor ja si myslím, že to nie je v poriadku. Ale ty s tým pravdepodobne nič nenarobis.

anonym_4ab0e3
27. nov 2025
@judit47

Mne sa paci, ze taketo postrehy maju vzdy v 99.9% bezdetne zeny ,, s vela detmi v okoli,,😂😂😂

@judit47 mne by to išlo totálne na nervy a dieťa mám len jedno, vytúžené, ale aby som s kamarátkami točila len o ňom?

Strana
z2