icon

Keď otec opustí svoje dieťa

1. feb 2023

Nejedná sa o mňa ani o nikoho koho poznám čiže k veci.

Ak chlap ako otec opustí svoje dieťa, tak je to podľa vás to isté ako keď dieťa opustí žena, čiže matka?

zooeynka
1. feb 2023

@777januska777 toto je drist. Poznam minimalne styroch nebio otcov co vychovavaju deti z inych vztahov ako svoje a decka same ich povazuju za svojich otcov aj ked vedia ze nie su vlastni. O matke co by tak lubila muzove deti z predchadzajuceho manzelstva neviem ani o jednej ...zenam skor cudzie deti vadia ako muzom.

autor
1. feb 2023

@simona20201309 aký majú na to ostatný názor, a za mňa to je to isté, lebo príde mi dosť pokrytecké od spoločnosti, že ked to urobí muž tak reakcie okolia=,,nikto nič, ved pohodka" a ked to urobí žena tak, hned každý=,,krkavčia mater"
ale zase aj chápem ked má niekto iný názor, vzhľadom nato ako to aj spoločnosť vníma, (každý má svoj pohľad na veci)

autor
1. feb 2023

@zooeynka toto je by som povedala individuálne, nájdu sa aj super otčimovia alebo aj super macochy, čo majú tie deti rady ako svoje vlastné 🙂

zooeynka
1. feb 2023

Ono to bude tym, ze zena to dieta 9 mesiacov nosila v sebe, boli jedno telo, v bolestiach ho porodila a to mimko je od nej bytostne zavisle(jasne, zaopatri ho aj sestricka v spitali)....kdezto otec "len pustil semeno"a fajka zhasla. Cize ak zena po tomto procese opusti svoje mimi tak je fakt krkavcia mater a pri krkavcich otcoch sa to tak nepreziva, kedze on na celom procese figuroval iba pri "vyrobe". Jasne, ze je to nespravodlive.

autor
1. feb 2023

@zooeynka tak ja na žiadnu ženu ak nepoznám príbeh a dôvod toho prečo opustila svoje dieťa nebudem nadávať

zooeynka
1. feb 2023

Jasne, pribehy ludi su rozne. Niekedy sa situacia zle vysklada pre tehotnu zenu....

autor
1. feb 2023

@zooeynka to ano, a ked už súdiť s tým, že poznáme celý príbeh, lebo nikto nevie čo nám život prinesie a hocičo sa môže stať, a zase (aj ked je to smutné), ale ak matka vie, že sa nebude vedieť postarať o dieťa tak pre to dieťa by aj bolo lepšie ak by sa oň staral otec alebo hocikto iný, kto mu dá aspoň všetky základné veci.
,,nikoho nesúd, pokiaľ si nežil jeho príbeh"

simona20201309
1. feb 2023

Ja by som skôr napísala, že je naozaj ťažké nesudit. Našťastie obrovská väčšina matiek to skrátka nedokáže urobiť a neurobi to. Nevzdá sa dieťaťa aj keď je situácia neskutočne zložitá, aj keď to vyzerá tak, ze sa to nedá zvládnuť. Preto to mnoho žien nedokáže pochopiť, ako dokáže nejaká matka opustiť svoje dieťa. Priznám sa, bohužiaľ, ani ja to nedokážem pochopiť a tiež sa na takéto ženy vždy budem pozerať krivo. Nebudem tu opisovať svoj príbeh, ale za akých okolností som priviedla prvé dieťa na svet, tak väčšina by sa rozhodla pre potrat. Naozaj vtedy sa zdala byť tá situácia neriešiteľna. A naopak. To dieťa mi prinieslo obrovské šťastie, nebolo to ľahké, ale v konečnom dôsledku vyriešilo všetky problémy. Vďaka môjmu rozhodnutiu prežívam opäť šťastný, dovolím si tvrdiť, ROZPRAVKOVY život. Preto si myslím, že žiadna výhovorka prečo matka opustí dieťa nie je akceptovateľná.
Ako písala @zooeynka , žene to bábätko rastie pod srdcom. Dýcha za neho, .... sú jedno telo. Pre to dieťa je matka csetko. Preto ci opustí dieťa otec, alebo matka, je to obrovský rozdiel.

simona20201309
1. feb 2023

Matka je s dieťaťom na materskej. V podstate matka ho učí rozpravat, chodiť, kŕmi ho, Stará sa o neho, a potom ho opustí? Co sa da na tom ospravedlniť a nesudit? Ze chcela ešte žiť? Ze nezvladala situáciu? Nie. Je krkavcia matka. Nevytvorila si k dieťaťu vzťah. A áno, stava sa to aj otcom. Ale otec dieťa nenosí 9mesiscov, neporodi, nie je doma nonstop 3r s dieťaťom, .....

zafir01
1. feb 2023

Netuším. Mne odišla mama keď som bola pubertacka. Prevzala som po nej rolu, a starala sa o chod domácnosti popri strednej škole. S otcom bol vždy nás vzťah niečo ako zamestnanec a šéf. Až teraz, posledné roky, sa to s otcom veľmi zlepšilo. Vzájomne.
Odchod otca, či matky, myslím. Ze oboje poznačí dieťa do budúcna.

autor
1. feb 2023

@simona20201309
tak väčšinou ano, matka ostane doma, ale ak by nebola a bol by napr. otec tak to dieťa si vytvorí vzťah s otcom a bude to to isté 🙂 a nikto by nemal nikoho súdiť pokiaľ sa neocitol v jeho situácii, a ked spoločnosť nenadáva na mužov tak nemá právo nadávať ani na ženy. aj ako písala Zafri odchod rodiča dieťa poznačí, je jedno či otec alebo matka, poznačí i ked možno iným spôsobom. i ked aj rozumiem prečo máš taký názor aký máš, neberiem ti ho, ale je to dosť spoločenské, fungujeme takto už dlhodobo, i ked niečo tam aj bude akoby z prirodzenosti, ale spoločnosť robí veľa, aj rodové stereotypy...ako som písala, neviem čo nám život pripraví, čo nás čaká, i ked aj mne príde divné ako môžu rodičia opustiť svoje dieťa, alebo ho nemajú radi, ale nepríde mi ani v pohode mať dvojaký meter na tú istú vec.

simona20201309
1. feb 2023

Samozrejme ze je to iné, keď je otec ten, čo sa stará viac ako matka a zrazu opustí doeta. Každá situácia je individuálna, ale to nie je dvojaký meter ani rodové stereotypy. To je skratka príroda- matka a dieťa. Tak ako žena bude vždy ženou, chlap chlapom, vevericka veverickou, tak matka matkou a otec otcom.
Dieťa otca potrebuje, rodina ma byt úplná, ale svoj názor nezmením.

simona20201309
1. feb 2023

@zafir01 no vidíš. Tak prečo úlohu matky neprebral otec ale ty? Lebo muži skratka nemajú taky zmysel pre starostlivosť, nemajú tie prirodzene pudy. Tak ako matka dokáže predvídať na detskom ihrisku, otcovia väčšinou nie.
Toto je presne ten príklad, prečo si myslím, že matka je pre dieťa dôležitejšia.
A je mi to ľúto, že si prišla tak mladá o mamku. Muselo to byť ťažké.

autor
1. feb 2023

@simona20201309 tak dvojaký meter to je ked na mužov nikto nič nepovie a na ženy každý nadáva

simona20201309
1. feb 2023

Ty nechápeš alebo nechceš pochopiť?
Véd sme sa ti tu snažili vysvetliť, prečo to tak je.

autor
1. feb 2023

@simona20201309 no nie nechápem

autor
1. feb 2023

@simona20201309 z časti aj rozumiem ked má niekto taký názor ako ty, ale ja tam absolútne žiadny rozdiel nevidím, ale tak to som ja :D

simona20201309
1. feb 2023

Nadáva sa aj na chlapov. Nikto takého chlapa nepochvali. Od chlapa sa to dá očakávať. Niektori chlapi nezvládajú situácie, ktoré prinášajú deti. Nezvládajú, ak sa narodí dieťa postihnuté. V takom prípade utekajú dosť často. Nie je to o dvojakom metri ale o tom, že od chlapov to je 9vela beznejsie. Nadáva sa rovnako aj na ženu ale to sa nedeje tak často. Preto je to o to viac sokujucejsie.

autor
1. feb 2023

@simona20201309 to ano, chlapi o niečo častejšie odídu, ale dvojaký meter to je, lebo v podstate ide o opustenie dieťaťa, principiálne je to to isté.
a ja netvrdím a je mi jasné, že ich za to nikto nechváli, ale spoločnosť to ani nejako nerozoberá, alebo aj rozoberá, ale iným spôsobom a nie tak drastickým, možno je to mojím zmyslom pre spravodlivosť :D a nepáči sa mi ked niekto na tie ženy nadáva a vôbec nič nevedia o jej živote ani čo ju k tomu viedlo

zafir01
1. feb 2023

@simona20201309 môj otec je celoživotný workoholik .. A keď mama píla a koli jej dlhom sme takmer prisli o dom, otec vzal všetky jeho úspory, vyplatil jej v tych časoch viac než pol milióna Sk, čo mala dlzob. A hoci vždy mal 2 práce, jedna bola jeho koníček, tak v čase, keď ostal sám na 3 deti, a mama výživné neplatila. Otec ju ani nedal, bol rad, že o nej nepočujeme.. Tak musel byť stále v práci.
On sa z chýb poučil, a my sme tiež prežili..

Teraz mam muža, ktory sa o deti postarať vie. Je zodpovedný a venuje sa im. Po večeroch nájdem moje tri deti v izbe najstaršieho syna, ako sa po ňom valajú a hrajú pexeso. Keď vidí, že som unavená uvarí, keď vidí, že oracja dopraka, povie, či vyvesam ja, alebo on to vyvesa ( ale robím to ja, lebo on to vyvesa strašne 😂🙈)
Tým chcem povedať, že som poučenia z chýb rodičov, a teraz mam muža, u ktireho vie, že by moje deti postradali rovnako ako mňa. Ze sme si rovnocenní. Ze im vie povedať, že ich ľúbi, vie im navariť, pohrať sa s nimi, vie ale aj zvýšiť hlas, keď treba, a to isté aj ja

oblecenie99
1. feb 2023

Autorka, ty už dieťa máš?

autor
1. feb 2023

@oblecenie99 mám 1

oblecenie99
1. feb 2023

Iba naozaj čisto zo zvedavosti som sa pýtala... Lebo si tu dala veľmi zaujimavu tému. Asi sa na ňu nedá až tak všeobecne odpovedať, dá sa na to pozerať z rôznych uhlov... Asi súhlasím s názorom Simony vyššie, ona to celkom dobre zhrnula... Ja som tu už trošku dávnejšie a kto ma cca eviduje, tak vie, že sama som už párkrát napísala, že to povestnej materinske puto sa tvorí postupne a žena sa matkou nerodí, ale sa ňou postupne stáva... Napriek tomu si myslím, že v prípade ženy je opustenie dieťaťa o kus závažnejšie. Odkedy mám dieťa a postupne som si zvykala na materstvo, na neho, a prichádzali všetky starosti, strach, dovtedy nepoznaný pocit zodpovednosti, na druhej strane aj nekonečna radosť a láska, tak sa sama vnímam v role rodiča ináč ako môj manžel.. on by fyzicky zvládol byť hore aj v noci, ale predsa som to ja, čo sa zobudím na najmenší pohyb dieťaťa, na jemné zamrmlanie, zavolanie, ja zvládam nekonečné hodiny byť pri ňom v prípade choroby, mňa volá v spánku, pri chorobe, pred zaspávanim, a pritom je môj muž dobrý otec, majú skvelý vzťah a dovolím si tvrdiť, že je s ním aspoň tak často ako so mnou, ale aj tak je to iné...

zooeynka
2. feb 2023

Autorka by si zelala nejaku spravodlivost, nech sa aj na muzov, kt.opustia vlastne dieta pozera ako na krkavcich otcov....bohuzial to tak nie je. Ano, nikto ich za to chvalit nebude, ale zabudli sme tu spomenut dolezity fakt - ak muz opusti dieta, tak on vlastne opusti zenu a dieta jej "necha". Ak opusti dieta tak proste nemiluje jeho matku a toto je cely problem. Castokrat takito muzi zalozia nove rodiny, vyrobia nove deti a pokial novu zenu miluju tak ju neopustia a tym padom neopustia ani nove deti....zahada vyriesena.

autor
2. feb 2023

@zooeynka tak tým, že sa rozvedie so ženou tak neznamená, že aj deti musí ,,opustiť" môže sa s nimi stretávať alebo sa aspoň nejako zaujímať a mť ich rád

zooeynka
2. feb 2023

Ano, moze. Co dodat....

mirco50
Odpoveď bola odstránená
mikadooo
5. feb 2023

Nie, ja to nevnímam ako to isté. Štandardne matka venuje deťom viac času ako otec. Možno to niekomu príde nefér, ja si myslím, že puto dieťaťa a matky je silnejšie. Ale možno je to tým, že ja som v svojom živote a okolí nezažila otca, ktorý sa o dieťa staral viac času ako matka, ktorý mal naň viac trpezlivosti ako matka, ktorý robil viac pre potreby dieťaťa, ako matka...🤷. Jasné, keď matka dieťa zanedbáva a stará sa v podstate otec, tak bude lepšie, keď s ním ostane otec, ale myslím si, že v tomto prípade by tento otec to dieťa ani neopustil, to by skôr spolu s dieťaťom opustili matku.

autor
5. feb 2023

@mikadooo chápem ked ma niekto taký názor ako ty, ale stále nevidím nič relevantné čo by ma presvedčilo, že je to iné 🙂 . Skrátka nevidím v tom rozdiel.🙂

mikadooo
5. feb 2023

Aha ok, veď ja ťa nejdem presviedčať. Ja ako mater si neviem predstaviť opustiť svoje deti, zato otcov, ktorí odišli, poznám celkom dosť. Tak možno podvedome to beriem, že bez matky by to nedali, zatiaľ čo bez otca to dávajú a prežívajú mnohé...