icon

Kedy je ideálny čas na civilný sobáš?

lenicka2506
31. aug 2025

Dobrý deň, Chcela by som vedieť názor niekoho iného. S priateľom sme spolu 11 rokov. Ja mám 13 ročného syna z bývalým partnerom, ktorý sa absolútne nezaujíma ani neplatí výživné.
Ja a priateľ sa chceme zosobášit, malý civilný sobáš. Problém je, že nemáme vlastné bývanie. Chceme si podať žiadosť o Pridelenie mestského bytu. Môj príjem je Príspevok na opatrovanie ZŤP syna , priateľov invalidný dôchodok.
Mame počkať na pridelenie bytu a až potom mať sobáš alebo mať sobáš skôr a ako manželia požiadať o byt? Zatiaľ bývame každý u rodičov.
Ja rodičom prispievam 150 eur na byt, platím smeti za seba aj syna + robím bežne nákupy do domácnosti + výdavky súvisiace so starostlivosťou o syna.
Priateľ prispievam mame 140 eur na byt.

lenicka2506
autor
31. aug 2025

Tiež neviem , že keby nájdeme komerčný prenájom vhodný pre nás cenovo keby priateľ odíde z bytu od mamy či by ten byt jeho mame nechali keby tu už nebýval

anonym_e46e35
31. aug 2025

My sme si podali žiadosť o družstevný byt, keď sme boli ešte len partnery. Čakali sme rok, zavolali nám dva dni pred svadbou, či ešte máme záujem. Na zmluve sme vedení obaja, aj keď sme neboli ešte manželia. Ja si myslím, že je absolútne jedno, či ste svoji alebo nie. Môžte tam byť spolu alebo len sama, nás sa pýtali.

anonym_2888dc
31. aug 2025
@lenicka2506

Tiež neviem , že keby nájdeme komerčný prenájom vhodný pre nás cenovo keby priateľ odíde z bytu od mamy či by ten byt jeho mame nechali keby tu už nebýval

@lenicka2506 Vy ste podarená família. Nikto z vás nemá poriadny príjem, len poberáte sociálne dávky a ešte by ste chceli, aby vám mesto pridelilo rovno celú bytovku.

lenicka2506
autor
31. aug 2025
@anonym_2888dc

@lenicka2506 Vy ste podarená família. Nikto z vás nemá poriadny príjem, len poberáte sociálne dávky a ešte by ste chceli, aby vám mesto pridelilo rovno celú bytovku.

@anonym_2888dc stačí nám 2 izbový byt, hlavne aby v ňom bola detská izba pre syna. Ja žiaľ pracovať nemôžem popri starostlivosti o ZŤP syna z viacerými diagnózami, má stupeň odkázanosti VI. Priateľ je invalidný dôchodca nad 70 %. Môj príjem je spolu 949,87 eur + výživné 90 eur. Priateľ má invalidný 460 eur.

anonym_dcf90b
31. aug 2025

@lenicka2506 na úrade ti poradia viac.Cakat na byť môžeš aj roky.Co vyhras sobášom prečo sa chces vlastne sobášiť?Priateľ nevie ísť na brigádu?

lenicka2506
autor
31. aug 2025
@anonym_e46e35

My sme si podali žiadosť o družstevný byt, keď sme boli ešte len partnery. Čakali sme rok, zavolali nám dva dni pred svadbou, či ešte máme záujem. Na zmluve sme vedení obaja, aj keď sme neboli ešte manželia. Ja si myslím, že je absolútne jedno, či ste svoji alebo nie. Môžte tam byť spolu alebo len sama, nás sa pýtali.

@anonym_e46e35 družstevný byt dostali moji rodičia po svadbe. Kontaktovala som aj OSBD no dostala som odpoveď, že oni už byty neprideluju takže jedine cez Mestský úrad

lenicka2506
autor
31. aug 2025
@anonym_dcf90b

@lenicka2506 na úrade ti poradia viac.Cakat na byť môžeš aj roky.Co vyhras sobášom prečo sa chces vlastne sobášiť?Priateľ nevie ísť na brigádu?

@anonym_dcf90b chceme za zosobášit pretože sa milujeme, chceme prežiť život spolu. Priateľ si myslel, že po svadbe máme väčšiu šancu, že nám byt pridelia

lenicka2506
autor
31. aug 2025
@anonym_dcf90b

@anonym_dcf90b čo sa tej brigády týka pýtal sa na Sociálnej poisťovni či si môžem privyrobiť no povedali mi, že nie, že má plný invalidný. Vlastne on nikdy nepracoval

lenicka2506
autor
31. aug 2025
@anonym_dcf90b

@anonym_dcf90b obaja máme 38 rokov. Kamošky, bývalé spolužiačky sú už dávno vydaté z vlastným bývaním, no nemajú dieťa z postihnutím. Takmer všetky bývajú v Zahraničí

natalka13
31. aug 2025
@lenicka2506

@anonym_dcf90b čo sa tej brigády týka pýtal sa na Sociálnej poisťovni či si môžem privyrobiť no povedali mi, že nie, že má plný invalidný. Vlastne on nikdy nepracoval

@lenicka2506 priatel moze pracovat. Urcite mu toto nepovedali na SP.
460e je zalostne malo, coby robil ak by nemal mamu? Kde a z coho by zil?

lenicka2506
autor
31. aug 2025
@natalka13

@lenicka2506 priatel moze pracovat. Urcite mu toto nepovedali na SP.
460e je zalostne malo, coby robil ak by nemal mamu? Kde a z coho by zil?

@natalka13 porozprávam sa s ním on tom. Teraz ma napadlo, keby sme sa časom zosobášili nemôžu mi skrátiť Príspevok na opatrovanie, a na hygienu? Každý rok sa dokladuje príjem. Chcem si všetko zistiť vopred

petronelag
31. aug 2025

To si lepšie overte, priateľ môže aj pri plnom ID pracovať. A keď mu vlastne už mesto jeden byt pridelilo s mamou, pochybujem, že mu pridelia aj druhý, hlavne pri takomto príjme.

natalka13
31. aug 2025
@lenicka2506

@natalka13 porozprávam sa s ním on tom. Teraz ma napadlo, keby sme sa časom zosobášili nemôžu mi skrátiť Príspevok na opatrovanie, a na hygienu? Každý rok sa dokladuje príjem. Chcem si všetko zistiť vopred

@lenicka2506 netusim ci ti skratia prispevok ked vam zrataju prijmy.
Inak zamysli sa este nad tym sobasom, brat si niekoho s takym nizkym prijmom bez prace🤷‍♀️

lenicka2506
autor
31. aug 2025
@natalka13

@lenicka2506 netusim ci ti skratia prispevok ked vam zrataju prijmy.
Inak zamysli sa este nad tym sobasom, brat si niekoho s takym nizkym prijmom bez prace🤷‍♀️

@natalka13 určite si to nechám prejsť hlavou

oriesocek
31. aug 2025
@lenicka2506

@lenicka2506 aj keď ma invalidný, môže pracovať. Podľa toho čo zvládne. Napr na vrátnici a podobne, možno to by vedel. Pýtal sa evidentne zle, alebo nepochopil odpoved.

srnqqa
1. sep 2025
@lenicka2506

@lenicka2506 pracovať môže. Priateľ má tiež plnú invalidku a normálne je zamestnaný. Dokonca robí aj nočné, 12ky. Pokiaľ mu zdravotný stav umožňuje, na jeho mieste by som sa zamestnala, neviem si predstaviť vyžiť zo 460 € pri dnešných cenách. A byť na tvojom mieste, by som sa s ním o tom porozprávala a trvala na zamestnaní sa. To čo potom robí celé dni doma?
Čo sa týka príspevku, myslím, že sa nekráti, naši nikdy nespomínali, že by ho mama mala krátený len za to, že oco bol zamestnaný. Krátili by jej ho, keby mala ona iné príjmy, napr. z brigády a myslím, že jej ho pokrátili, keď jej bol pridelený jej vlastný ID.

lenicka2506
autor
2. sep 2025
@srnqqa

@lenicka2506 pracovať môže. Priateľ má tiež plnú invalidku a normálne je zamestnaný. Dokonca robí aj nočné, 12ky. Pokiaľ mu zdravotný stav umožňuje, na jeho mieste by som sa zamestnala, neviem si predstaviť vyžiť zo 460 € pri dnešných cenách. A byť na tvojom mieste, by som sa s ním o tom porozprávala a trvala na zamestnaní sa. To čo potom robí celé dni doma?
Čo sa týka príspevku, myslím, že sa nekráti, naši nikdy nespomínali, že by ho mama mala krátený len za to, že oco bol zamestnaný. Krátili by jej ho, keby mala ona iné príjmy, napr. z brigády a myslím, že jej ho pokrátili, keď jej bol pridelený jej vlastný ID.

@srnqqa má Váš priateľ aj preukaz ZŤP? Bol uznaný ÚPSVAR ZŤP. To ste nenapísali. Priateľ sa informoval opäť na sociálnej poisťovni a aj na Úrade práce, povedali mu, že si nesmie privyrobiť inak mu zoberú celý invalidný dôchodok ( poberá 465 eur)

lenicka2506
autor
2. sep 2025
@srnqqa

@srnqqa priateľov kamarát je tiež invalidný dôchodca, chcel si privyrobiť rozvozom letákov, zistili to z poisťovne a invalidný mu zobrali, ešte musel vracať za tie mesiace čo nosil noviny.
Zrejme je to individuálne a záleží aj od diagnóz

luccys
2. sep 2025
@lenicka2506

@srnqqa má Váš priateľ aj preukaz ZŤP? Bol uznaný ÚPSVAR ZŤP. To ste nenapísali. Priateľ sa informoval opäť na sociálnej poisťovni a aj na Úrade práce, povedali mu, že si nesmie privyrobiť inak mu zoberú celý invalidný dôchodok ( poberá 465 eur)

@lenicka2506 Nechcem byt zla, ale to so zakazom prace sa mi zda trochu vymyslene...akoze ludom daju 465 e a povedia im "uz nemozete pracovat, toto Vam musi stacit?" Hm. Akoze dobre, zije s mamou a nejako sa da, ale keby musel byvat sam? Bez sance.

lenicka2506
autor
2. sep 2025
@luccys

@lenicka2506 Nechcem byt zla, ale to so zakazom prace sa mi zda trochu vymyslene...akoze ludom daju 465 e a povedia im "uz nemozete pracovat, toto Vam musi stacit?" Hm. Akoze dobre, zije s mamou a nejako sa da, ale keby musel byvat sam? Bez sance.

@luccys keby býval sám tak to nezvládne. Ja s ním na sociálnu ani na úrad práce nechodím, iba on vie čo mu povedali

oriesocek
2. sep 2025
@luccys

@lenicka2506
@luccys oni si mylia dávky. ked ma ID - moze normálne pracovat. ked ma prispevky na Z´TP, tak tie maju ine pravidla a tie bud kratia alebo zaniknu - take ako prispev ok na auto, osobnu asistenciu, pomocky. takze ak ma ID, moze pracovat, ako tu vsetky piseme a nic mu kratit nebudu. ak ma nejake pripsevky na ZTP, tak tie mu mozu zobrat, ale tak je na jeho rozhodnuti, ci bude mat napr 30 eur na osatenie alebo robit na vratnici za 800-900 eur.

natalka13
2. sep 2025
@lenicka2506

@srnqqa priateľov kamarát je tiež invalidný dôchodca, chcel si privyrobiť rozvozom letákov, zistili to z poisťovne a invalidný mu zobrali, ešte musel vracať za tie mesiace čo nosil noviny.
Zrejme je to individuálne a záleží aj od diagnóz

@lenicka2506 blbost. uz si vymyslas.

luccys
2. sep 2025
@oriesocek

@lenicka2506
@luccys oni si mylia dávky. ked ma ID - moze normálne pracovat. ked ma prispevky na Z´TP, tak tie maju ine pravidla a tie bud kratia alebo zaniknu - take ako prispev ok na auto, osobnu asistenciu, pomocky. takze ak ma ID, moze pracovat, ako tu vsetky piseme a nic mu kratit nebudu. ak ma nejake pripsevky na ZTP, tak tie mu mozu zobrat, ale tak je na jeho rozhodnuti, ci bude mat napr 30 eur na osatenie alebo robit na vratnici za 800-900 eur.

@oriesocek Podla mna sa mu proste nechce a toto ma ako vyhovorku. Zvykol si na par stovak a staci mu to.

lenicka2506
autor
2. sep 2025
@natalka13

@natalka13 ja si nevymyslam.

lenicka2506
autor
2. sep 2025
@natalka13

@natalka13 povedal mi to priateľ, nemám overené jeho slova

oriesocek
2. sep 2025
@lenicka2506

@lenicka2506 ale ja ti hovorim ine a ja mam ID. musela som kvoli mojmu stavu zmenit prácu, nemozem uz cestovat, sediet v kancelráricha a na meetingoch 10-12 hodin, atd...., ale reálne pracujem na plný uvazok. nemám vybavenie tie ZTP - tie prispevky, kedze to som neriesila a ani nebudem. tym, ze pracujem, tak to nedáva zmysel...

natalka13
2. sep 2025
@lenicka2506

@lenicka2506 tak ta klame on, nechce sa mu pracovat, zije s matkou a nic nerobi, doma navarene poprane upratane....€ ma na kavicky

natalka13
2. sep 2025

vezmete sa a zivit ho budes ty

lenicka2506
autor
2. sep 2025
@natalka13

@lenicka2506 tak ta klame on, nechce sa mu pracovat, zije s matkou a nic nerobi, doma navarene poprane upratane....€ ma na kavicky

@natalka13 na kávičky nechodí(me). Perie a upratuje doma on, čo sa stravy týka vari jeho mama alebo si on objedná z rozvozu, nemá problém si však uvariť polievku, pečené zemiaky, halušky či iné jedlo

lenicka2506
autor
2. sep 2025
@natalka13

vezmete sa a zivit ho budes ty

@natalka13 bývanie pol na pol, sama ho platiť rozhodne nebudem. Náklady budú zrejme zostávať na mne na domácnosť a starostlivost o syna