Kedy novému partnerovi spomenúť panickú poruchu?
Ahojte, rada by som sa zoznámila s mužom a idem vyskúšať zoznamovacie aplikácie.
Mám už viac ako 20 rokov panickú poruchu, tetániu, úzkosti a aj občasné depresie, v liečbe. V minulosti som bola 2x v nemocnici na nastavovaní liečby a zmenu AD.
Mám aj polovičný ID, ale riadne pracujem a na prvý pohľad by ste to o mne nepovedali.
V akom bode, by mal muž vedieť, čo je za mnou a čím si prechádzam? Lebo je to fér, aby to vedel a mohol sa rozhodnúť, či do toho chce ísť, lebo ono život s človekom s PP a úzkosťami je iný... ale na druhej strane neplánujem vešať svoj zdravotný stav na nos každému mužovi.
@sova7 ja som nenapisala ze na prvom rande. napisla som ze vtedy ked vztah vidi ako perspektivny a chce dalej rozvijat.
@alantroj to, či chcem vzťah vôbec rozvíjať vidím tak najskôr po 3 mesiacoch, ideálne 6. Dovtedy je to len kamarátstvo. S mojím ex som sa dala dokopy po roku a pol stretávania sa - len tak, bez ničoho...
@anonym_7c987a tiez nechapem, co tu robia z tetanie a uzkosti vedu, dobre, depresia moze byt vazna, ale tetania, ved to ma 50 percent ludi, ani o tom nevedia, ja som na to prisla tiez len nahodou
@zuzana76 no ľudí desí slovo psychiatrická diagnóza. Tetania nie je diagnóza je to syndróm. Sú to prejavy tela. Ale panická porucha už je diagnóza. Legitímna. Čo ma však zaujalo je, že tu jedna osoba napísala, že ak by mal človek polovičný ID na psych. diagnózu, tak by to pre ňu bola stopka, lebo sa nedáva len tak. No na samotnú PP a tetaniu ID neuznávajú. Ale ak, tak maximálne do 35%. Avšak ak má iné diagnózy, tak spolu môže mať 45%, čiže nárok mu vznikne. Rovnako ako som ja, mám 40% na chrbticu - čo samotné mi nezakladá nárok na výplatu ID, a 10% na ostatné diagnózy, kde je aj mimo iného PP a úzkosti. Ak sa niekto lieči 20 rokov, berie liečbu a bol aj v nemocnici, tak často mu tie % na psych. dajú. Ja beriem psychiku tak ako pohybový aparát alebo srdce. Rovnako na to môžete ochorieť, rovnako musíte brať liečbu a rovnako je to zlé, keď to nefunguje.
@zuzana76 no ľudí desí slovo psychiatrická diagnóza. Tetania nie je diagnóza je to syndróm. Sú to prejavy tela. Ale panická porucha už je diagnóza. Legitímna. Čo ma však zaujalo je, že tu jedna osoba napísala, že ak by mal človek polovičný ID na psych. diagnózu, tak by to pre ňu bola stopka, lebo sa nedáva len tak. No na samotnú PP a tetaniu ID neuznávajú. Ale ak, tak maximálne do 35%. Avšak ak má iné diagnózy, tak spolu môže mať 45%, čiže nárok mu vznikne. Rovnako ako som ja, mám 40% na chrbticu - čo samotné mi nezakladá nárok na výplatu ID, a 10% na ostatné diagnózy, kde je aj mimo iného PP a úzkosti. Ak sa niekto lieči 20 rokov, berie liečbu a bol aj v nemocnici, tak často mu tie % na psych. dajú. Ja beriem psychiku tak ako pohybový aparát alebo srdce. Rovnako na to môžete ochorieť, rovnako musíte brať liečbu a rovnako je to zlé, keď to nefunguje.
@anonym_autor ano, preto ja vravim, nevraviet na zaciatku, tetania ani nie je psychiatricka, ale neurologicka diagnoza. A je to naozaj len syndrom. Uzkostna porucha sa da tiez pekne manazovat, panicka tiez a vsetko toto sa moze kedykolvek u kohokolvek objavit.

Napr. ja nechapem vobec co riesis.. robis z toho velku vec. Ze mas tetaniu a obcas uzkost? A co ako? Predychas, prejde to a ide sa dalej. Mas depresivne stavy? Take ze nevyjdes z izby a chces si ublizis? Toto je vazne. Ale uzkosti? Ved casom mu to povies.. este nikoho nemas a uz riesis co kedy povedat. Kliiiidek.. uz teraz sa zbytocne stresujes. 🤗 ved konaj za seba tak ako to ty citis. Neriad sa tym co ti povedia ine zeny. Asi sama najlepsie zhodnotit spravanie daneho muza a ci je (bude) normalny a zvladne to s tebou. Ved zas nic zasdne sa nestane. Ja mam tetaniu 10 rokov a mam problemy kvoli tomu s dychanim. S manzelom som 16 rokov a vzdy ked prisiel na mna stav uzkosti pomohol mi to predychat.. ukludnit sa. Nosim so sebou sypke magnezium. Mam dve deti. Nerobim z toho vedu ani stred mojho zivota. Uzkostne situacie nastanu iba ked je stresu zrazu privela. Preto ich mam naozaj iba obcas. Neovplyvnuje to moj zivot nejako vyrazne.. netrpi manzel ani deti. Len ty sama voes ako realne na tom si a ci sa tvoj “stav” bude dotykat aj buduceho muza.
@anonym_7c987a tiez nechapem, co tu robia z tetanie a uzkosti vedu, dobre, depresia moze byt vazna, ale tetania, ved to ma 50 percent ludi, ani o tom nevedia, ja som na to prisla tiez len nahodou