Koľko oddychu potrebuje muž po práci?
Ahojte ženy, doma sa väčšinou povadime pri tomto potrebujem názor nestrannej osoby
Muž robí od 6-17:00-18:00 príde domov a oddychuje maximálne prebali a okupe s mojou pomocou potom si ľahne a leží a zase ide do roboty v sobotu buď robí alebo je doma v nedeľu tiež lenze nerobí nič som na domácnosť sama mám pocit že všetko v domácnosti robím ja ...ako to máte vy ? Kedy má chlap pomáhať ? Či má naozaj oddychovat po práci a nemá nič robiť ?
Kazdy den taky pracovny cas a bez volna, tak to je dost, ale je potrebne aby tvoj muz ten pracovny cas zacal riesit.
Akú prácu má muž?
Možno má mnohé ukamenujete. No nikdy, keď som bola na materskej, som nežiadala od muža, aby sa staral ešte aj o deti a domácnosť. Jeho robota bola chodiť do zamestnania, oddýchnuť si doma, aby na ďalší deň vedel fungovať a vracal sa k nám rád domov. Mojou úlohou bolo postarať sa o deti a domácnosť. Samozrejme,zo začiatku mal tendenciu k malej vstávať. No mne to nejako nedalo,že ja budem spať a on o 5 ráno vstávať a fungovať. Jasne, pri chorobách sme ani jeden nespali, starali sme sa obaja. A keď som nastúpila do práce,tak tá práca a starostlivosť o deti sa opäť prerozdelili. Každá rodina má vlastné fungovanie, neexistuje,že čo funguje v jednej, bude aj druhej. Nám to takto vyhovovalo, iní by sa možno za hlavu chytali. Každopádne ale viem,že ťahať 12stky 6x do týždňa je zaberak a vyčítať mu,že veľa oddychuje mi príde úplne zle.
Koľko má chlap oddychovať? To je taká istá otázka ako koľko má oddychovať žena.
Ľudia by mali mať priestor si po práci oddýchnuť, lebo nie sú stroje a keď nebudú oddychovať, tak sa to časom odrazí na ich zdravotnom stave. Taktiež ľudia sú rôzne stavaní fyzicky, majú rozdielne fyzicky či psychicky náročné práce, roznu pracovnú dobu, rôzny vek…
Na druhej strane, oddych by nemal byť zneužívaný na “vyzuvanie sa” z iných povinností, to už musí človek vedieť, akého partnera doma má.
Ako to máme my? Keď som bola na materskej muž rozbiehal firmu, robil denne dvanástky, niekedy aj dlhšie, soboty minimálne pól dňa, v nedeľu voľno. Ráno vozil dcéru na autobusovú zastávku, v lete čosi porobil okolo domu, v nedeľu navaril obed, deťom sa venoval v sobotu a nedeľu poobede, po práci len kratko.
Zvyšok bol na mne - nákupy, varenie, upratovanie, rozvoz na krúžky, aktivity, starostlivosť o deti.
Nikdy som muža nečakala po 12 hodinovej robote pri dverách - tu máš dieťa staraj sa a choď uvariť večeru, lebo ja som varila už 3x a ty si na rade.
Keď som začala pracovať samozrejme veľa veci sa muselo zmeniť, ale o tom téma nie je.
Ako žena na materskej som mala dostatok času na starostlivosť o deti, domácnosť a popritom aj oddych, kým môj manžel zabezpečoval rodinu finančne.
Autorka - choď tak makať ako robí tvoj muž a potom napíš ako si sa po práci cítila, či si mala potrebu si oddýchnuť, alebo si si opásala zásteru/natiahla rukavice a pustila sa bez prestávky do ďalšej práce.
Ja som kedysi robila 10 hodinové smeny, nemala som vodičak, cesta domov mi trvala 1,5 hodiny a bola som rada, že som už mala doma ako tak samostatne dieťa, lebo už som veľa energie teda nemala (to bolo pred materskou) a to som nemala fyzicky náročnú prácu, skôr psychicky.
Jedna vec plat na Tom koľko robí má asi dosť malý či?si vyhoreta z 1 dietata?skús robiť doma len najnutnejšie a postupne. To mi príde ako zlý svoj timemanagnent proste že aj seba uzenies. Nič to na Tom nemení že potrebuješ aj čas na seba a to už je o manželskej DOHODE kedy si ten čas vytvorís. Moji vedia že musím trikrát do týždňa vypadnúť aspoň na pol.hodinu z domu inak budem veeelmi nepríjemná. Ak mám toto splnené som šťastná prestastna. Robiť denne 12tky mi príde veľmi veľa
No muž nie je stroj. Si doma na materskej, casu habadej. Tak.ked robí 12 hodiny denne, Príde domov o šiestej večer a ešte ma robiť domáce práce??🙄🙄🙄
@really8 píšeš, že keď príde z práce berie deti von, takže nemôže prísť neskoro.
Autorka aká je tvoja predstava?veď večer s tebou okupe čo má robiť variť na druhý deň?mne je aj čudné čo viete dvaja kúpať, soboty robí, takže voľný deň má v nedeľu a to sa určite dieťaťu venuje či nie?.Ty si môžeš s dieťaťom počas dňa pospať, keď sa ti nechce variť zavoláš donášku, Tvoj muž robí v práci, tak ako ty robíš doma.Blbe je, že nemá nikto z vás žiadny čas na seba okrem nedele.Tvoj muž má toho dosť verím, že aj ty, ale neflaka sa robí nadčasy, aby ste mali.Tieto hádky nemajú víťaza dúfam, že to vieš akurát sa odcudzite.Tak budeš spokojnejšia, keď nebude robiť nadčasy a bude menej peňazí, ale poobede poupratuje a n
Tu sa treba rozhodnúť. Bud viac peňazí alebo viac pomoci. Keď chceš aby viac pomáhal treba počítať s nižším príjmom. Treba sa porozprávať a dohodnúť sa co bude pre oboch vyhovujuce
Aitorka,
ved to je masaker! Už si niekedy tak robila? Viedol miz vzdy aktívny štýl života? Bavili ste sa o tom ako to budete mat rozdelené pri dieťati? A co maju povedať slobodne matky, ci vdovy - tým ani omylom nema kto pomôcť.
Prvé dva roky na materskej som okrem tých prvých 3-4 mesiacov bola v pohode. Domacnost nebola pikobelo, bavila a tesila som sa z malého. Potom prišlo druhe dieta a mus od 7 -17/18 mimo. Nema fyzickú pracu ale denne dochádza nim travil 3-4 hodiny v buse, vlaku s debilnymi ľuďmi co nemajú chovania.
Codil domov uplne vyflusnuty. Nie je lemra ale tiez som robila rôzne dlho aj cestovala. Nie je to sranda. Ja som aj za spoluúčasť muza v domacnosti ci pri deťoch, ale prd platné to je v prípade únavy. Pojde sa unaveny s nom hrat a, vysmykne sa mu a co potom? Ja ked som unavená, ani smeti nevysypem, urobi to muz. Bývame na 3ke bez výťahu. Som anemicka. Keby on chcel odo mňa perfektnú domacnost, len sa hádame.
A to ti hovorím ako matka na materskej pri dvoch detoch. Ked sa mu dalo vzdy sa podieľal na com treba. Ani jeden z nás nie je perfektný ale trochu pochopenia treba.
Hovoríš, že nemáte veľa peňazí. No neviem. Niektoré rodinu žijú z menej. Ja chápem aj teba, jasne nemáš čas na seba, stále rovnaký kolotoč.
Keď nám toho zrazu bolo moc, zacala som hľadať pani na občasné výpomoc v domácnosti.
Nám to dosť pomohlo. Tiez nie sme milionári, ale zaručí ta výpomoc potom aj voľný čas pre mba. Vy mate jedno dieta, my dve a kolotoče chorob, ktoré zastihnúť aj mňa.
Je to náročné ale preto občasná výpomoc
Ja viem, je to luxus ale prináša svoje benefičný. Skúste nad tým popremyslat takto.
A ja som po 12stke v gastre bola teda riadne vychudnutá, neviem si predstaviť v tom čase mat dieta.
@svetlonos ja som nerobila 12tky ale napr moja mama ano. V nemocnici takze si nesedela za pasom. A ked prisla domov nezavrela nas do pivnice, ze si musi oddychnut. Starala sa o nas sama, ucila sa s nami, varila, upratovala. Ale stale nevieme co robi jej muz a preco tak dlho. Ale u zien je to normalka ze?
Preboha co je stroj? Ze kolko ma.chlap oddychovat
.ja ked skom robima 12tky vten den som doma.nerobila nic lebo som uz bola KO. Vstavala.som 4.30 a domov chpdila 18.30. Ak by odomna este niekto nieco chcel poslem.ho kade lahsie.
Moj muz v domacnosti „nepomaha“, riadne sa spolupodiela na fungovani spolocnej domacnosti. Pracujeme obaja, cize aj starostlivost o dieta si delime na ca. 50/50. Ked som bola s dietatom na rodicovskej, nevalala som predsa doma sunky, ale starala sa o nase spolocne dieta, a teda pracovala bezplatne , kym muz pracoval za peniaze. Aj vtedy sme si delili ulohy v domacnosti zhruba na polovicu s tym, ze nakup, varenie a velku cast upratovania som preberala ja, kedze som to stihla pocas dna s dietatom. V noci som cez tyzden vstavala ja, kvoli kojeniu, cez vikendy potom vzal rano muz dieta a mna nechal dospavat. Ale take, ze pridem o siestej z prace a sadnem na gauc, sichta skoncila, u nas nikdy nebolo. Vacsinou mi prevzal dieta, aby som do osmej, kym ho ulozime spat, mohla este nieco upratat, spravit veceru, vybrat pracku. Alebo naopak-ja som mala dieta, on dokoncil, co este trebalo v domacnosti riesit.
Môj muž robí od pondelka do piatka od siedmej do pol štvrtej.
Odchádza z domu o piatej a prichádza o šiestej.
Nerobí doma vôbec nič.vlastne iba čo on sám chce.
Veď si musí oddýchnuť. A ani by som to od neho nechcela.
A to máme deti 5
Cez víkend pokiaľ nie som v robote tak to nerobí tiež nič 😄 ale ako som hovorila ja to nechcem. Chcem aby oddychoval
Autorka mas 1 dieta. Uz nie male babatko. Ja neviem ale ked som bola s dietatom doma stihala som vsetko. A to moje dieta od 9 mesiacov ani nespavalo. 2x denne sme chodili von. Bolo navarene oprate.muz chodil casto aj na sluzobky robil cez vikendy tskze som casto byvala sama Neviem co sa stalo ze v dnesnej dobe zeny nestihaju nic.
A ako to bolo pred dietatom?
Že malo zarába 1600€🤣🤣zobuď sa prosím ta
No on robí 12 a žena na materskej robí koľko hodín? Ja si myslím že, keď príde z práce pol hodinu/ hodinu nech si oddýchne a ešte jednu vec nejakú zvládne napríklad vyložiť a naložiť umývačku riadu. Podľa mňa nie je fér, aby všetko bolo len na žene. U nás muž chodí okolo 16.30 a aspoň tú umývačku obriadi ale to ho musím poprosiť, sám od seba nič 😁. Držím palce 💪😉✊.
ja mu verim, ze ma dost... a verim aj, ze ty mas dost... povedala by som, ze je u vas doma cas na to aby ste sa porozpravali ako.dalej...a mozno on hladal pracu inde, mozno ked bude mat dieta dva roky dat dieta do jasli a ist robit aby si to on mohol dovolit ist pracovat menej hodin inam... v podstate scenare by som mohla kadejake vypisat, ale to je predmet vasho rozhovoru doma a podla mna pridete na nieco co vam bude obom vyhovovat... celkovo ak je takto hotovy z prace, tak ta praca tymto sposobom nonstop 12tky a nadcasy nie je pre nho
Obaja idete nad svoje limity a otazne je, kolko toho este vydrzite. Co sa muzovej prace tyka, je na najlepsej ceste skoncit na pnke. Fyzicky ubitý a psychicky vycerpany. A ty zdeptaná tiez. Trebalo by ubrat, pretoze ked ty po case nastupis do prace, padne vam domacnost na hlavu.
Môj tak robil keď som bola 3 roky doma dochádzalo hodinu do roboty a hodinu z roboty,, odo mňa mal zákaz cez týždeň doma robiť aby si užíval par hodín malú keďže som bola celý deň doma a aby sme mali čas pre seba,,, víkendy si pospal do 10:00 nechala som ho tak a potom von alebo na výlet,, teraz obaja robíme blízko on autom 10 minút ja peši 5 minút teraz si pomáhame obaja on chodí o 16.00 ale malú nosí do škôlky, školáčka sa nachysta sama a ja do 14.00 a idem pre malú, rýchlo niečo urobím a ideme na prechádzky ešte von
Koľko má muž oddychovať? Toľko koľko žena, s ohľadom, že on nemusí vstávať v noci k dieťaťu, keď ide ráno do práce 😅. To je čo za otázka 🙈. Je rodič ako matka. Matka pracuje doma -dieťa, otec v práci.
Chlap má pomáhať? No nemá, je to aj jeho domácnosť, takže normálne sa stará ako žena. U nás niekedy muž viac ako ja 🙃. My už obaja ale chodíme do práce. Ja na kratší úväzok, zanášam aj vyberám deti zo škôl, muž od 6 do 16-18, ako kedy + so synom chodí na hokej 3x týždenne -aj cez víkend, ja s druhým synom na tanečnú 2x týždenne 🙂.. upratuje ten, kto sa toho skôr chytí, varenie ako kedy, viac asi ja. ale nikdy nebolo všetko len na mne, nerobím matku môjmu mužovi.
@abcmajacba zbožňujem, keď niekto porovnáva materskú s nejakou náročnou prácou a ešte sa tvári, že robí 24/7. Žena ma celý deň na to, aby sa postarala o domácnosť, často krat je to nejaký pidi 3 izbový byt, navarila a venovala sa dieťaťu, kto toto nezvláda a tvári sa, že maká ako baník, tak by asi len ťažko zvládal 12 hodín makať v robote s pár prestávkami na jedlo a potom ešte doma makať v domácnosti a točiť sa okolo detí, privrieť oko na 5 hodín a pokračovať v makaní v robote. Samozrejme ešte pred smenou nachystať celej rodine raňajky, zbehnuť kúpiť čerstvé pečivo a hodiť aspoň jednu dávku prádla do práčky a vyložiť umývačku, nech ten, čo sedí cely deň doma na zadku má čas vysedávať na sociálnych sieťach.
@sisaka súhlasím a teraz nás tu ukameňujú 🤣

@really8
ty to ale realne nevieš porovnať. Jasne ze aj pri detoch je to náročné ale iné ako ťahať 12stky 6 dni v týždni. On nie je lemra. A pokial to chce ešte pár rokov plnohodnotné prežiť, treba aj skladník hormon a neuhnat sa.
Ty si niekedy robila 12stky vo fabrike? Je to masaker. Moja mama ich robila, vedľa kolegyna aj s muzom. Doma si kľučky podávali a starali sa o w rocne dieta. Vydržali 2 roky a odpalilo ich to - mladí 27 rocni. Ona odisla a nasla inú robotu. Pre muza mala pochopenie keďže vedela o com to je.
A ešte jeden veľmi dôležitý fakt. Kazdy cl8vek dengue inak. Jeden je ako zajac durasel a stačia mu 4 hodiny spanku, energie ma za troch. Ineho by to zabilo.
Nemôžeš hodnotiť podľa seba predsa všetkých.
A to nie som žienka domáca, co bude muza ofukovat aby nič nerobil!
Ale 12stky denne su fakt masaker.