icon

Komplikovaný vzťah s otcom

15. okt 2025

Ahojte.. od mala mám veľmi komplikovaný vzťah s otcom, môj otec je zvláštny človek.. Trpela som nízkym sebavedomím aj keď som podľa okolia atraktívna ale ja som často mala hlavne kvôli otcovi pocit, že nie som dosť.. Chodila som aj ku psychologičke, čo mi veľmi pomohlo ale akosi mám stále v hlave zakorené, že je náročné ma mať rád.. Otec mi často hovoril, keď som bola dieťa, že nikto so mnou nevydrží, aká som otrasná povaha, že som citlivá, ako každý chlap odo mňa utečie a podobne. Momentálne randím s jedným chlapom a občas sa prichytím pritom a rozmýšlam, či som nerozprávala príliš veľa, či som nebola v niečom príliš.. A je to veľmi náročné... Dnes keď som bola u našich a pýtali sa čo nové a ja som povedala pár vecí z práce tak z neho vyšlo že ty utrápiš každého svojimi problémami, pritom som len skonštatovala, že to tam ide dolu vodou, čo je fakt. Viaceré kolegyne zvažujú zmenu práce.. A doteraz mi tá veta ide hlavou.. Najhoršie je, že keď som skúšala otcovi vysvetliť, že mi týmito rečami škodí jeho odpoveď je, že je úprimný..

marsmykkok
15. okt 2025

No a nemá pravdu? Ak s rodičmi nežiješ a vidíte sa napríklad raz za mesiac určite by som im nerozprávala o problémoch v práci detailne... Proste by som to prešla jednou vetou alebo bola ticho a danú situáciu s nimi prebrala až keby kvôli tomu odídem z práce. Poznám X takýchto toxických ľudí čo proste zo človeka len vysávajú energiu a sťažujú sa na všetko a je to ťažké fakt pre tú druhú stranu. Ako jasné, vždy ťa má druhý človek podržať, pomôcť, máš právo sa zdôveriť, ale všetko musí byť s mierou a ľudia čo sú večne sťažujúci a negativistický tak to je fakt ťažké s nimi žiť.

denithestrange1993
15. okt 2025

@anonym_autor najhorsie je stale rozmyslat aby som niekoho naaahodou neurazila,aby som nebola malo ani prilis xyz, proste prisposobovat svoju osobnost aby ma brali ostatni medzi seba. Nie. Ten pravy partner ta bude respektovat taku aka si, mozno mu nebudes vzdy na 100% vyhovovat,ale ty na tejto zemi nie si aby si splnala nejake ocakavania druhych. Ja som sa vzdy snazila taka byt,prisposobovat sa,zapadnut,byt tu pre ostatnych. Uz nie. Treba si nastavit hranice co je extremne narocne. Odporucam ti pokracovat u psychologicky.

denithestrange1993
15. okt 2025
@marsmykkok

No a nemá pravdu? Ak s rodičmi nežiješ a vidíte sa napríklad raz za mesiac určite by som im nerozprávala o problémoch v práci detailne... Proste by som to prešla jednou vetou alebo bola ticho a danú situáciu s nimi prebrala až keby kvôli tomu odídem z práce. Poznám X takýchto toxických ľudí čo proste zo človeka len vysávajú energiu a sťažujú sa na všetko a je to ťažké fakt pre tú druhú stranu. Ako jasné, vždy ťa má druhý človek podržať, pomôcť, máš právo sa zdôveriť, ale všetko musí byť s mierou a ľudia čo sú večne sťažujúci a negativistický tak to je fakt ťažké s nimi žiť.

@marsmykkok milujem ako sa dnes naduziva slovo toxicky. V skutocnosti nevies kolko autorka rozpravala o svojom probleme,jej rodina ju vsak nemala takto zarazit. Poviem ti priklad,moj oco nam niekedy naozaj do detailov vysvetluje svoje pracovne problemy do ktorych my nemame sancu vidiet,ani si to predstavit. Uz ked to fakt prehana tak poviem len ok stacilo,alebo nechaj tak neviem si to predstavit. Naozaj nie je nutne urazat svojho blizkeho ked sa chce len zdoverit,potom ked ho to nezaujima nech ss nepyta na pracu.

marsmykkok
15. okt 2025
@denithestrange1993

@marsmykkok milujem ako sa dnes naduziva slovo toxicky. V skutocnosti nevies kolko autorka rozpravala o svojom probleme,jej rodina ju vsak nemala takto zarazit. Poviem ti priklad,moj oco nam niekedy naozaj do detailov vysvetluje svoje pracovne problemy do ktorych my nemame sancu vidiet,ani si to predstavit. Uz ked to fakt prehana tak poviem len ok stacilo,alebo nechaj tak neviem si to predstavit. Naozaj nie je nutne urazat svojho blizkeho ked sa chce len zdoverit,potom ked ho to nezaujima nech ss nepyta na pracu.

@denithestrange1993 No práve to, neboli sme pritom. Teda nevieme či je otec prehnane kritický v tomto na ňu alebo naozaj ako tvrdí úprimný, lebo naozaj ak to preháňa je to pre tú druhú stranu ťažké. Ale tá veta že ich utrápi svojimi problémami od neho mi znie skôr fakt tak, že to cítil že na neho prenáša to trápenie a bolo toho moc na neho a necítil sa príjemne. Ak by na ňu bol prehnane kritický skôr by použil frázy že je uhundraná a podobne.

denithestrange1993
15. okt 2025
@marsmykkok

@denithestrange1993 No práve to, neboli sme pritom. Teda nevieme či je otec prehnane kritický v tomto na ňu alebo naozaj ako tvrdí úprimný, lebo naozaj ak to preháňa je to pre tú druhú stranu ťažké. Ale tá veta že ich utrápi svojimi problémami od neho mi znie skôr fakt tak, že to cítil že na neho prenáša to trápenie a bolo toho moc na neho a necítil sa príjemne. Ak by na ňu bol prehnane kritický skôr by použil frázy že je uhundraná a podobne.

@marsmykkok tieto zovseobecnovania ty vzdy, ty kazdeho...su praveze toxic ked sme uz pri tom 😂. Za mna normalny otec vypocuje svoju dceru a ked je toho na neho vela tak sa odmlci ale takto ju zhodit,ze ved nikto s tebou nevydrzi ked sa len stazujes su odveci a svedcia viac o otcovi ako o dcere.

simona20201309
15. okt 2025

@anonym_autor tvoj otec je zakomplexovany . . .
Akokoľvek by sa moje dieťa chcelo vykecavat, nikdy by som ho nesfukla pod čiernu zem že utrapis rečami...
Načo sa ta niečo pýtal? Komu inému máš.vyliat svoje srdce ak nie rodičom?
Na tvojom mieste mu už nič okrem aktuálneho počasia a teploty von nepoviem.

colombianita
15. okt 2025
@marsmykkok

@marsmykkok ale prosím ťa, ešte aj ty rýp do autorky... Určite sa dá byť úprimný aj bez toho, aby si otec takto kopol do dcéry... Jej otec to asi nevie, ako veľa ľudí z tej generácie, ale tak ona má právo sa cítiť zle pri takých poznámkach, zvlášť keď si uvedomuje, že taká komunikácia na nej zanechala negatívne stopy od detstva...

Autorka, tebe asi neporadim, sama nemám veľa vecí vyriešených s otcom, a neviem či sa niekedy vyriešia, ale tak snažím sa už aspoň, aby ma to tak neovplyvňovalo, proste jedným uchom dnu, druhým von...

anonym_50e0be
15. okt 2025
@marsmykkok

@marsmykkok ty si presne typ co len na vsetkom hlada negativa😃

zuzanita1609
15. okt 2025

Môj vzťah s otcom by som chcela vrátiť späť,nestihla som. Ale naučil ma, všetko, čo som ako dcéra potrebovala vedieť. Rúbať drevo, vymeniť poistku na starej škode, byť uctivá k starším a mať rešpekt ku všetkému živému,od stromov po divokú zver (nebol poľovník,bol pilčík). Dokonca huby zbieram len tie,čo sám zbieral. Poľovníkov nemám v obľube doteraz 😏.

denithestrange1993
15. okt 2025
@zuzanita1609

Môj vzťah s otcom by som chcela vrátiť späť,nestihla som. Ale naučil ma, všetko, čo som ako dcéra potrebovala vedieť. Rúbať drevo, vymeniť poistku na starej škode, byť uctivá k starším a mať rešpekt ku všetkému živému,od stromov po divokú zver (nebol poľovník,bol pilčík). Dokonca huby zbieram len tie,čo sám zbieral. Poľovníkov nemám v obľube doteraz 😏.

@zuzanita1609 ako to prosim suvisi s autorkou a jej prispevkom? Ved jasne kazdy mame nejakeho oca s lepsimi akebo horsimi vlastnostami,zalubami a kazdy ti nieco da do zivota. Nemyslim si,ale ze to co bol alebo nebol polovnik pomoze autorke s jej nesebavedomim.

zuzanita1609
15. okt 2025
@denithestrange1993

@zuzanita1609 ako to prosim suvisi s autorkou a jej prispevkom? Ved jasne kazdy mame nejakeho oca s lepsimi akebo horsimi vlastnostami,zalubami a kazdy ti nieco da do zivota. Nemyslim si,ale ze to co bol alebo nebol polovnik pomoze autorke s jej nesebavedomim.

@denithestrange1993 pomôže, pretože sú otcovia, ktorí chceli vychovávať prvorodených synov. Asi preto 😉

denithestrange1993
15. okt 2025
@zuzanita1609

@denithestrange1993 pomôže, pretože sú otcovia, ktorí chceli vychovávať prvorodených synov. Asi preto 😉

@zuzanita1609 no ju zda sa naucil len to,ze sama o sebe pochybuje,neveri si a stale je v strehu ci je pre ostatnych dost.

anonym_ecf54d
16. okt 2025

neviem či by ma bavilo chodiť aj na tie návštevy. nebol by lepší len telefonát?

anonym_04896a
16. okt 2025

Rodič zvyčajne veľmi dobre vie, aké má dieťa a obyčajne sa nemýli. Treba si to priznať a pracovať s tým, nie hľadať falošnú útechu na internete.

anonym_7d1844
16. okt 2025
@marsmykkok

@marsmykkok o čom to rozprávaš? Akí toxickí ľudia? O tom je vzťah rodič a dieťa. Komu inému sa má dieťa zdôveriť s problémami, keď nie rodičovi? Ja som to mala tak, že moji rodičia tu boli pre mňa ( a že tých zlých chvíľ bolo veľa ) a veľmi mi pomohli, vždy ma vypočuli, povedali svoj názor, podporili ma. V ich vyššom veku som tu bola ja pre nich - pri každom stretnutí som počúvala, ako ich všetko bolí, ako išlo všetko hore, ako nevyšli kvety v záhradke, ako sa zase niečo pokazilo, ako je všetko drahé apd. A ja som ich samozrejme s láskou vypočula, poradila, nasmerovala, pomohlla som, kde bolo treba. To je život, od toho je rodina.

efka77
16. okt 2025

Chyba nie je v autorke. Otec je neempaticky. Tie komentare jeho vobec nie su normalne. Aj ako rodic moze poradit,moze nesuhlasit ale jeho komenty su vyslovene podkopavajuce a. smerujuce k utvrdeniu dcery ze nech urobi cokolvek stale je to zle lebo nikdy nic normalne neurobi.....
Osobne by som sa tomuto nastavila -na navsteve vypocula ich problemy a temy. Sama by som hladala porozumenie a plnohodnotne rozhovory niekde inde. Bohuzial.
Niektoi rodicia proste nemaju co dat. S tym sa asi treba zmierit,uz si dospela a sama si urcujes okruh ludi s ktorymi sa budes stratavat. Ktori pochvalia,ocenia ta aka si a ak aj treba povedat nejaku radu nerobia to sposobom zhadzovania. Drz sa,nedaj sa ubijat. Je to na tebe 💪

efka77
16. okt 2025

Je to smutne,lebo podvedome hladame u rodicov tu podporu,lasku,pochopenie. Niekedy to vsak nepride. A to sa treba naucit pochopit a ak sa to neda len to vzat na vedomie. Ale viem ako to trapi......

motylik2559
16. okt 2025

@anonym_autor Ahoj, ked vies aky je otec, na co mu rozpravas veci ohladom prace? Ked sa na pracu pyta, povedz,ze vsetko ok a tym to zhasne. Ty sa vobec pri nom "nerozkvakavaj" do detailov. Dalsia vec, otcovi sa treba postavit raznejsie a nie ako ustrachane dievcatko, ktore sa balo kazdej jeho zakomplexovanej kritiky. Psychologicka ta nenaucila, ze sa treba pouzivat "preco"? Napr. ked ti povie,ze kazdeho utrapis, opytaj sa raznejsim tonom, preco si to myslis...ked ti povie, lebo si taka, onaka, tak mu na oplatku povedz,...otec teraz ti ja poviem preco som taka, ako si ma teraz vykreslis a spusti...povedz mu, ako sa k tebe spraval od detstva, ako ta ponizoval, zhadzoval, ze to normalny otec decku nerobi, ziadna ucta k tebe ako dietatu a k tebe ako dospelej...vsetko zo seba vylej...Uvidis ako sa ti ulavi, lebo najlepsie je povedat veci priamo osobe, skrz ktorej mas odmalinka problemy a okrem toho konecne oslobodis zo seba to ustrachane dievcatko priamo pred tym clovekom, bude sa ti ovela lahsie dychat, lebo toto v sebe nosis cely zivot, a toto je to, co potrebujes oslobodit. Takze to skus tak ako som ti napisala, postav sa mu. Pozri autorka, otec neotec-ani ked je to rodic nema pravo ta zhadzovat a ponizovat. Ty potrebujes svoju sebahodnotu oslobodit uplne, aby si ju v sebe mala a toto je sposob, ako to docielit. Pri priatelovi bud kludne sama sebou, bud ta bude mat rad uprimne taku aka si, alebo nech ide kade lahsie. Prides mi ako dobre dievca/zena. Este sa vratim k tomu otcovi, ked mu to vsetko povies, tak kludne na konci toho povedz,ze odchadzas a nech sa ti ozve az ked sa zacne s tebou bavit s uctou, ktoru si zasluzis. A takto aj zistis,ci tvojmu otcovi skutocne na tebe zalezi-ty sa mu neozvi skor, ako on tebe, aj keby to trvalo dlho...pokial mu na tebe zalezi sa ozve a uvidis, aky bude. Velmi ti drzim palce autorka, bud silna!🍀

alickapusinka
16. okt 2025

Ja ked nič nechcem vedieť nič sa nepýtam teba sa pýtali o práci ked si im povedala otec to všetko obratil proti tebe obyčajný manipulátor prerušila by som kontakt poprípade obmedzila len na nevyhnutnu časť stretnuť sa bez akýchkoľvek otázok a pýtania sa. Na tvoju osobu. Ak s nimi nežiješ pod jednou strechou tak o to lepšie.Vždy by som mu na tvojom mieste povedala načo TI mam niečo hovoriť sťažovať sa nechcem nemam žiadný problém.A potom uvidš viac krát jeho reakciu len musiš tak reagovať.Viac krát som povedala aj ja svojmu otcovi vetu že v mojom živote nie je nič zaujímave čo by si mal vedieť.Skúšal to viac krát teraz sa nepýta nič.A takto je to lepšie.

anonym_50f217
16. okt 2025
@anonym_04896a

Rodič zvyčajne veľmi dobre vie, aké má dieťa a obyčajne sa nemýli. Treba si to priznať a pracovať s tým, nie hľadať falošnú útechu na internete.

@anonym_04896a v tomto vobec nemáš pravdu.

anonym_50f217
16. okt 2025

@anonym_autor pokiaľ vie, ze ti take správanie ubližuje a pokračuje, najlepsie bude obmedziť kontakt.
Ja som sa tiez cítila ako neschopná, nic nebolo dobre. Stale ma iba kritizovali, hlavne mama. Po narodeni druhého dietata som obmedzila kontakt, oni sa o vnúčatá aj tak velmi nezaujímajú a ja som bola uz strasne unavena zo všetkých tych reči, rypania a kritiky. Je velmi ťažké rozprávať sa s ľuďmi, pri ktorých musis davat pozor na to co povies. V svokrovcoch som ale nasla oporu a s nimi sa mozem rozprávať normalne a nemusim sa báť ze ma za vsetko skritizuju.

denithestrange1993
16. okt 2025
@anonym_04896a

@anonym_04896a jasne su rodicia ktori nadavaju detom do ku... Pi.. atd cize aj vtedy maju pravdu?

anonym_414da2
16. okt 2025

Aky je rocnik tatko, 1980 +-? Je to v nich, v ich krvnom obehu, deptat svoje decka, akoby kazdou vetou oznamovali - mal som ta iba omylom-to je strasne, ze som ta splodil...pri takych len mlcat, alebo nechat ich, nech hovoria, tie ich splodiny mrtvej duse🌿

zabka79
16. okt 2025

@anonym_autor otec bude porucha osobnosti.🙄..normalny clovek toto nehovori. Neempaticky mrzout...so sarkastickymi poznamkami akoze vtipny. Na vsetkom hlada negativnu stranku. Robi mu dobre ponizovanie a posmievanie. Rodicia napachaju vela skody 😒 prestuduj si narcizmus a mozno sa zoznamis " s otcom". Prajem vela sil. Si dost taka ako si !!! Nepotrebuhes aby ti to niekto potvrdzoval.

sova7
16. okt 2025

Zbytočne budeš chodiť k psychológom keď neurobíš nič so základným problemom. Otec. Lebo si s ním v kontakte. A keď sa aj niekam posunies stretnutie a ním ta hodi nazad. Je to podobné ako keby berieš lieky na ekzém ale stále používaš agresívny prasok na pranie. Jemu je zbytočne čokoľvek vysvetľovať a hovorit s ním o svojich pocitoch. Ak si úprimná ma zas materiál ako ti ublizit. Tvoje pocity ho nezaujímajú. Ak nedokážeš fungovať tak že sa budete vídať minimálne aspoň s ním nerozoberaj svoje záležitosti bud stručná nevysvetľuj inak ta debata s ním zakazdym da dolu. On vie čo robí aj že ti to ubližuje a presne preto to aj robí. S ním blizky vzťah mať nebudeš on ťa akurát potrebuje ponizovat robí mu to dobre a zmenu nečakaj. Je to autor. Nie otec.

sova7
16. okt 2025
@anonym_7d1844

@marsmykkok o čom to rozprávaš? Akí toxickí ľudia? O tom je vzťah rodič a dieťa. Komu inému sa má dieťa zdôveriť s problémami, keď nie rodičovi? Ja som to mala tak, že moji rodičia tu boli pre mňa ( a že tých zlých chvíľ bolo veľa ) a veľmi mi pomohli, vždy ma vypočuli, povedali svoj názor, podporili ma. V ich vyššom veku som tu bola ja pre nich - pri každom stretnutí som počúvala, ako ich všetko bolí, ako išlo všetko hore, ako nevyšli kvety v záhradke, ako sa zase niečo pokazilo, ako je všetko drahé apd. A ja som ich samozrejme s láskou vypočula, poradila, nasmerovala, pomohlla som, kde bolo treba. To je život, od toho je rodina.

@anonym_7d1844 autorka takúto rodinu nemá

anonym_272304
16. okt 2025

Vôbec by som sa s ním nestretavala. Obklop sa ľuďmi, ktorí ťa pozdvihnú....

sova7
16. okt 2025
@anonym_04896a

@anonym_04896a veľmi sa mýliš! Sú rodicia ktorý svoje deti neznášajú nevnimaju ich. Majú určitú predstavu o tom aké by mali byť a aké sú skutucne ani netusia. Rodičia s poruchou osobnosti im je úplne fuk čo dieta potrebuje cíti robí im dobre ublizovat nedajú si námahu dieta spoznať. To čo opisuje autorka je až nenávisť čo s toho ide aj keby bolo dieta akékoľvek rodič by mal pren urobiť všetko a bojovat zaň. Čítam si prispevky žien ktoré majú ztp deti podporujú ich hovoria o nich s láskou bojujú za ne. Tu otec zhadzuje ponižuje zdravú dcéru ktorá sa snaží fungovať aj napriek tomu že ju neustále ponižuje a nevazi si ju a nie je ani ochotný zmeniť prístup to je jeho problém nie to že by ona bola zlá

efka77
17. okt 2025
@sova7

@anonym_04896a veľmi sa mýliš! Sú rodicia ktorý svoje deti neznášajú nevnimaju ich. Majú určitú predstavu o tom aké by mali byť a aké sú skutucne ani netusia. Rodičia s poruchou osobnosti im je úplne fuk čo dieta potrebuje cíti robí im dobre ublizovat nedajú si námahu dieta spoznať. To čo opisuje autorka je až nenávisť čo s toho ide aj keby bolo dieta akékoľvek rodič by mal pren urobiť všetko a bojovat zaň. Čítam si prispevky žien ktoré majú ztp deti podporujú ich hovoria o nich s láskou bojujú za ne. Tu otec zhadzuje ponižuje zdravú dcéru ktorá sa snaží fungovať aj napriek tomu že ju neustále ponižuje a nevazi si ju a nie je ani ochotný zmeniť prístup to je jeho problém nie to že by ona bola zlá

@sova7 presne tak. Je to smutne ale plati ze nie kazdy rodic je dobry clovek. Ten otec ma sam nejaky problem. Je to nestastny clovek. Ale zmenit sa nechce tak to treba brat na vedomie - navstevy kratke a strucne. Obklopit sa ludmi,ktori ta podporia. Rodinu si nevyberas ale ludi ktorymi sa obklopujes ano.