icon

Kompromisy vo vzťahu

lenotazka
3. nov 2025

Ahojte,

máme s partnerom teraz ťažšie obdobie. Najvážnejším problémom je moje uplatnenie v meste, v ktorom bývame. Mala som tu kedysi prácu, ktorú som mala veľmi rada ale majiteľ tú prevádzku zatvoril a odvtedy to tu nie je ružové.

Ja som odvtedy na sebe zamakala - zlepšila som si angličtinu z B1 na C1, študujem externe vysokú školu, ovládam programy (SAP). Predtým som znížila dosť so svojich nárokov na prostredie aj prácu aby som nabrala skúsenosti v inej oblasti. Problém je, ze v tomto meste je nadľudský výkon nájsť si dobrú prácu.

Predtým ako som začala študovať mi môj partner tvrdil, že chyba je v mojich skúsenostiach a CV. Ja som mala iný názor a snažila som sa mu vysvetliť, že v TN je proste tých príležitosti aké hľadám veľmi malo. Táto situácia trvala už dlho. Viem, že Trencin on miluje a sťahovanie do BA u neho neprichádza do úvahy. Tak som navrhla, že by sme sa mohli presťahovať aspoň do TT - fajn kompromis podľa mna, ja by som mala prípadnú prácu v BA bližšie alebo možnosti priamo v TT. Nechcel o tom ani počuť - vraj inde je to s prácou rovnaké a iba vidim trávnik vedľa zelenší. Vkuse mi hovoril, že sa to poddá a niečo sa nájde. Ja mam ale iné predstavy o práci a prostredí. Chcela by som robiť v medzinárodnom prostredí a používať angličtinu. Celkovo mam pocit ze v Ba je väčšia koncentrácia otvorenejsich ľudí. Potom to tu dopadne vždy tak, že nikde sa mi nepáči pretože to pre seba nechcem. Na to mi partner hovorí ze mam vysoké nároky na prácu.

Keď si poslem cv do medzinárodnej firmy v BA, pozvanie na pohovor mam skoro vždy do pár dni. Naposledy som sa im tak páčila v jednej firme, že mi dokonca ponúkli inú pozíciu a chceli ma dvaja timlidri naraz. Teraz som zas našla ponuku čo mi sedí so zárobkom 2000 brutto.

V iných veciach je môj partner výborný a bolo by mi ľúto keby ten vzťah ukončíme. Ale mne jednoducho príde sebecké, že niekto nechce urobiť kompromis. Mne sa trencin tiež strašne páči ale už dlhú dobu tu bojujem s uplatnením. Chcel tu zostať len preto ze sa mu tu paci a páči sa mu okolie. V tomto meste nemá rodinu, priateľov, dokonca dochádza každý deň do Trnavy do prace. Ja tu roky neviem nájsť prácu akú chcem a jemu sa páčia kopce. Príde mi to sebecké. Čo si myslite vy.

Strana
z2
amdornik
3. nov 2025

@lenotazka áno, je to od neho sebecké, to je môj názor. podľa mňa sa on bojí, že ty budeš postupne kariérovo nad ním. Nemá dostatok sebavedomia a nemiluje ťa z úprimného srdca, takto to vidím ja. neuvádzaš svoj vek, ale cítim z príspevku, že pracovné uplatnenie je pre tebe veľmi dôležité. na tvojom mieste by som sa pohla ďalej. či s ním alebo bez neho.
či on si to predstavuje tak, že zakrpatieš v TN, všetko štúdium a školenia zanecháš za sebou ako nepotrebný prach, porodíš mu 3 deti a budeš žienka domáca?

anonym_3c31ba
3. nov 2025

@lenotazka aj mne to príde sebecké. Chlapi sú sebeckí a nevedia sa obetovať,ustúpiť zo svojho pohodlia. Otázkou je či ty obetujesš svoje plány, úspech a budúcnosť, kvôli mužovi, čo neobetuje nič kvôli tebe. Pozri ja mám 50 rokov a radím ti sa vykašľať na jedného chlapa a riešiť si svoj život. Jeden chlap nie je žiaden záväzok pre ženu.

amdornik
3. nov 2025
@anonym_3c31ba

@lenotazka aj mne to príde sebecké. Chlapi sú sebeckí a nevedia sa obetovať,ustúpiť zo svojho pohodlia. Otázkou je či ty obetujesš svoje plány, úspech a budúcnosť, kvôli mužovi, čo neobetuje nič kvôli tebe. Pozri ja mám 50 rokov a radím ti sa vykašľať na jedného chlapa a riešiť si svoj život. Jeden chlap nie je žiaden záväzok pre ženu.

@anonym_3c31ba veru, pravdu máš. mať tak 20 rokov menej a terajší rozum..... 😀

strelkyna1
3. nov 2025

Mne tiez pride Trnava ako v pohode kompromis. Alebo teda skus najst pracu s HO, s Tvojim jazykom by sa mohlo zadarit. Su pozicie, kde staci prist raz, dvakrat do tyzdna. Sice by to bolo z TN o drzku, ale kym nemate deti, tak sa to da prezit a ak by Vam to vyslo, tak uz budes zapracovany zamestnanec a mozno sa bude dat dohodnut aj na 100 percent HO. Alebo najdi nieco v Trnave a mozete dochadzat s partnerom spolu.

flimelka
3. nov 2025

Nevzdala by som sa vsetkeho kvoli chlapovi. Ries svoj zivot, karieru, vsetko, co povazujes za dolezite a neupinaj sa nanho. On nie je ochotny schopny kvoli tebe obetovat nic, takze by som to rozhodne na tvojom mieste tiez nerobila 🙂

luccija
3. nov 2025

@lenotazka vyzeráš byť rozumná a snaživa a je to od neho sebecké.Zit budete z výhľadov a okolia,?
Aj, keby si si našla niečo v TT a dochádzali by ste spolu raz budeš mať deti a dvojnásobne sa ti to vráti toto predlžovanie hore, dole dieťa v MD atď...ja by som sa ho snažila presvedčiť ísť bývať do TT a, keď nenájdeš nič tam, tak budeš dochádzať do Ba, ale to tiež neskôr ti bude na príťaž.Preco ste v TN odtiaľ pochádzate píšeš, že tam nemá nikoho?Nedaj sa dotlačiť, že máš zobrať prácu kde ťa nezaplatia a nebaví ta.Aby sa mu nestalo, že zostane v TN sám a môže sa kochať akurát tými výhľadmi.

luccija
3. nov 2025

..pendlovanie hore dole ..

krasneleto
3. nov 2025

je to sebecke... a zial mala by si byt v tomto ohlade sebecka aj ty voci sebe... ty si sama za seba. nepises co to mate za vztah, ci mate spolocnu nehnutelnost, alebo on taku lukrativnu pracu, ze nevie ist do ineho mesta atd... ci mate deti, alebo planujete... alebo zarobi dostatocne na to, aby nevycital, ze mas sice pracu, ale horsie platenu atd... v kazdom pripade, obaja partneri , kedze v praci travime najvacsiu cast dna, by ste mali byt spokojni....

lucylaw
3. nov 2025

Takže vy bývate v TN,on dochádza každý deň do práce do TT,ale napriek tomu sa mu tam nechce presťahovať,aj keď vie,že ty by si si vďaka tomu ľahšie našla prácu? Tak to je sebec 1.ligy a ja osobne by som mu dala jednoznačne ultimátum,buď tá Trnava alebo môže ostať v TN sám..Akože ja chápem,že by ti to bolo ľúto,ale musíš myslieť aj na seba,chlap tu dnes je,zajtra byť nemusí a aby si si raz nebúchala hlavu o stenu,že si premárnila šancu na prácu,ktorú si reálne chcela..Okrem toho,otázne sú aj jeho city k tebe,keď ho absolútne nezaujíma to,ako sa cítiš ty a aké máš potreby..

anonym_62a45d
3. nov 2025

@lenotazka áno sebecké. Urobte kompromis, choďte za prácou a kúpte si malú chatku v Trenčíne, kde bude tráviť voľný čas.

bludna
3. nov 2025

@lenotazka Priala by som ti aby si dokazala byt rovnako sebecka ako on a odhodlala sa urobit to co chces 🙂 Mozno sa neskor prida. Ak nie, smola, v BA je muzov dost.

anonym_1c9196
3. nov 2025

ak ťa nedokáže podporiť teraz, o 20 rokov už vôbec nie, choď za svojím a ak sa nepridá tak smola

titla
3. nov 2025

A on stiha do tych kopcov co obkolesuju TN kazdy den vybehnut? Popri dochadzani z TT? Kedze to je take dolezite, ze sa z tade nepohne... lebo urobit si cez vikend vylet do prirody v okoli TN nie je az taky problem ani ked byvas v TT alebo BA...
Na tvojom mieste prehodnotim cely vztah. Ak za takychto podmienok nie je ochotny urobit kompromis. Teraz to je miesto kde zijete, o par rokov si moze postavit hlavu na inom klucovom probleme. A casom zistis, ze si to len ty kto vo vsetkom ustupuje a na tvoje potreby sa nehladi vobec.

anonym_d97c7e
3. nov 2025
@anonym_3c31ba

@anonym_3c31ba Muž má oveľa vyššiu hodnotu než nejaká kariéra. Hovorím minimálne sama za seba. Môj zmysel života je môj muž a nie žiadna práca či vzdelanie. Ja mám ale skvelého muža a asi nie každá ma na takého šťastie.

anonym_1c9196
3. nov 2025
@anonym_d97c7e

@anonym_3c31ba Muž má oveľa vyššiu hodnotu než nejaká kariéra. Hovorím minimálne sama za seba. Môj zmysel života je môj muž a nie žiadna práca či vzdelanie. Ja mám ale skvelého muža a asi nie každá ma na takého šťastie.

@anonym_d97c7e zmyslom života nemôže byť iný človek (muž či dieťa), zmyslom života je vyrásť na najlepšiu možnú verziu samého seba a ak sa dá tak aj pomôcť vyrásť aj ľuďom okolo teba, pomôcť im na tejto ceste

danica2711
3. nov 2025

@lenotazka choď svojou cestou, vyzeráš byť šikovná baba, tvoj terajší partner sa ti s týmto prístupom časom stane guľou na nohe

kattrin5
3. nov 2025

Neviem teda aku pracu hladas ale som z TN a vacsina mojich kamosiek zi strednej( OA) sli na vysky a robia v TN a teda robia pre medzinarodne firmy a zarabaju tiez 2000Eur+ v TN! Jedna kamoska robi pre firmu z BA a chodi do officu raz za tyzden do BA, vlakom sa to v pohode da. Ono zasa jasne v BA je toho urcite viac ale da sa najst dobra praca aj v TN, zrejme niesi v TN dostatocne competitive na pozicie ktore by si ty chcela, kazdopadne ked chces vyskusat BA, tak by som tiez bud hladala kompromis s priatelom a ked on nechce, chod sama.

lenotazka
autor
3. nov 2025
@kattrin5

Neviem teda aku pracu hladas ale som z TN a vacsina mojich kamosiek zi strednej( OA) sli na vysky a robia v TN a teda robia pre medzinarodne firmy a zarabaju tiez 2000Eur+ v TN! Jedna kamoska robi pre firmu z BA a chodi do officu raz za tyzden do BA, vlakom sa to v pohode da. Ono zasa jasne v BA je toho urcite viac ale da sa najst dobra praca aj v TN, zrejme niesi v TN dostatocne competitive na pozicie ktore by si ty chcela, kazdopadne ked chces vyskusat BA, tak by som tiez bud hladala kompromis s priatelom a ked on nechce, chod sama.

@kattrin5 Verim tomu, že aj tu také pozície sú ale je ich menej. Pri menšom počte ponúk je väčsia konkurencia a prácu dostane niekto skúsenejší. Hľadám v oblasti nákupu, pripadne logistiky. Ďalšia vec je typ napríklad vyrobných podnikov v okolo TN - väčšinou automotive, technický smer v ktorom nemám skúsenosti. Aj keď som dostala pozvanie na pohovor, vždy prišlo zaváhanie z ich strany pri tejto téme. Premýšlala som uz aj nad dochádzaním. Ale to by znamenalo dochadzat zo zaciatku denne min. 3 hodiny. Akože dá sa to zvádnuť len… keď si vezmem, že to mam robiť preto, že niekomu sa páči Trenčín… :D

sashabb
3. nov 2025

Mne to nejako nesedí. Čo má on z toho dňa v TN keď pracuje a cestuje do TT? Je to choré, nič vás tam nedrží, a ešte by vám to uľahčilo a ušetrilo kopu času. Postavila by som ho pred hotovú vec.

sisska96
3. nov 2025
@sashabb

Mne to nejako nesedí. Čo má on z toho dňa v TN keď pracuje a cestuje do TT? Je to choré, nič vás tam nedrží, a ešte by vám to uľahčilo a ušetrilo kopu času. Postavila by som ho pred hotovú vec.

@sashabb možno jeho rodina.....

vevebono
3. nov 2025

Je to magor. Dochádza hodinu a pol denne. Kopce ste si kľudne mohli nechať na víkend predsa. Aby ho tam ale držali ozaj len tie kopce.
Ja by som ho postavila pred hotové. Buď s tebou, alebo sama. Hotovo.
My sme sa sťahovali vo februári. Obetovala som svoju prácu, lebo manžel dostal lákavú ponuku v NR. Teraz posielam životopisy jedna radosť, dúfam, ze do januára sa mi podarí nájsť niečo. Ale strach nemám. Držím ti palce

anonym_10d749
3. nov 2025

Ak ti ide len o lepsi zarobok (co si myslim z tvojho prispevku, ze nie), nech Ti podpise papier, ze sa do konca zivota bude o teba financne starat a kazdy mesiac ti vyplacat to, co by si zarobila v inom meste.
Ak ti ide o to mat pracu, ktora ta bavi, vzdelavat sa, mat nejake to postavenie a uznanie v zivote, tak zial, taky partner ktory by ma v tom nepodporoval by nebol vhodny partner pre mna. U mna by bol toto velmi vazny dovod na rozchod.

anonym_3c31ba
3. nov 2025
@anonym_d97c7e

@anonym_d97c7e " môj zmysel života je môj muž" 🤦raz budeš veľmi ale veľmi sklamaná. Čo už, život nie je prechádzka ružovou záhradou, učíme sa neustále. 🤔

amdornik
3. nov 2025
@anonym_10d749

Ak ti ide len o lepsi zarobok (co si myslim z tvojho prispevku, ze nie), nech Ti podpise papier, ze sa do konca zivota bude o teba financne starat a kazdy mesiac ti vyplacat to, co by si zarobila v inom meste.
Ak ti ide o to mat pracu, ktora ta bavi, vzdelavat sa, mat nejake to postavenie a uznanie v zivote, tak zial, taky partner ktory by ma v tom nepodporoval by nebol vhodny partner pre mna. U mna by bol toto velmi vazny dovod na rozchod.

@anonym_10d749 vieš, ono je to tak... ak by taký papier podpísal hoci aj pred notárom, tak o 20 rokov si môže autorka s tým papierom utrieť zadok. nemáme nič také v zákone podložené, že na základe nejakého papiera bude on povinný.... dokonca manželstvom sa zaväzuješ k istým povinnostiam a vidíš, ako to vyzerá v mnohých rodinách.... chlapi serú na ženu, na deti, užívajú si (myslím časť, nie všetci, píšem to ako príklad) a pritom sa pred inštitúciou ba dokonca mnohí pred Bohom!!! zaviazali, že budú žiť život manželský tak, ako sa patrí. a nedodržia to. verím tomu, že si to myslela ako sarkazmus...

a presne, autorka nech ide. má víziu, má chuť, všetko jej to pretečie prstami kvôli jednému chlapovi... myslím, že lepší chlapi na ňu čakajú, nie taký sebec. ale toto ma dorazilo. že on i tak chodí do TT denne... nechápem, prečo nesúhlasí s návrhom ísť žiť tam (alebo do blízkeho okolia)... je to magor.

anonym_3c31ba
3. nov 2025
@amdornik

@anonym_10d749 vieš, ono je to tak... ak by taký papier podpísal hoci aj pred notárom, tak o 20 rokov si môže autorka s tým papierom utrieť zadok. nemáme nič také v zákone podložené, že na základe nejakého papiera bude on povinný.... dokonca manželstvom sa zaväzuješ k istým povinnostiam a vidíš, ako to vyzerá v mnohých rodinách.... chlapi serú na ženu, na deti, užívajú si (myslím časť, nie všetci, píšem to ako príklad) a pritom sa pred inštitúciou ba dokonca mnohí pred Bohom!!! zaviazali, že budú žiť život manželský tak, ako sa patrí. a nedodržia to. verím tomu, že si to myslela ako sarkazmus...

a presne, autorka nech ide. má víziu, má chuť, všetko jej to pretečie prstami kvôli jednému chlapovi... myslím, že lepší chlapi na ňu čakajú, nie taký sebec. ale toto ma dorazilo. že on i tak chodí do TT denne... nechápem, prečo nesúhlasí s návrhom ísť žiť tam (alebo do blízkeho okolia)... je to magor.

@amdornik presne tak autorka, ty sa len spoliehaj na seba a keď máš ambície a chuť rast, tak rozhodne neber ohľad na " PRIATEĽA, čo miluje prírodu viac ako svoju priateľku".

anonym_04d406
3. nov 2025
@anonym_3c31ba

@amdornik presne tak autorka, ty sa len spoliehaj na seba a keď máš ambície a chuť rast, tak rozhodne neber ohľad na " PRIATEĽA, čo miluje prírodu viac ako svoju priateľku".

@anonym_3c31ba alebo priateľka miluje viac svoju kariéru a chechtáčiky, ako toho priateľa? Máš pravdu, treba si ísť za svojím, čo tam po vzťahoch.

lenotazka
autor
3. nov 2025
@anonym_04d406

@anonym_3c31ba alebo priateľka miluje viac svoju kariéru a chechtáčiky, ako toho priateľa? Máš pravdu, treba si ísť za svojím, čo tam po vzťahoch.

@anonym_04d406 Možno ten príspevok tak pôsobí ale nie som kariérista. Skôr to beriem tak, že pracovst človek musí, trávime tam veľmi veľa času a keď už, tak chcem aby ma to bavilo a dávalo to nejaký zmysel.

lusilla
3. nov 2025

Takto ti poviem, ked sme este nemali deti a len sa rozhliadali tak sme uvazovali ist byvat prave prec z BA, niekam do pokojnejsej casti slovenka. Zvazovali sme KE, BB a TN, tie sa nam zadali fain, teda aj ine miesta ale tieto boli take dominantne. Vies kde sme si nenasli pracu ani jeden ani druhy? Ano bol to Trencin, co som si hovorila neexist ved je to povazska magistrala velke okresne mesto. No nie ani tuk. Pritom odvetvia ktore mame su top v zamestnani na slovensku. Nakoniec sme ostali z rodinnych dovodov v BA a ja mam aktualne dvoch kolegov z TN jeden je v Bratislave ale casto chodi do TN a mozno by sa neodstahoval keby mal pracu. Druhy je na plnom HO a pracuje z domu pre nas len preto ze tam u nich by taku pracu nezohnal. Trnava je super a pan je egoista a teda lenivec ked nechce postupit o level dalej.

amdornik
3. nov 2025
@lenotazka

@anonym_04d406 Možno ten príspevok tak pôsobí ale nie som kariérista. Skôr to beriem tak, že pracovst človek musí, trávime tam veľmi veľa času a keď už, tak chcem aby ma to bavilo a dávalo to nejaký zmysel.

@lenotazka nedaj sa odradiť hlúpymi rečami. zjavne niekto neviem prehryznúť, že niekto iný je schopný na sebe pracovať, aby docielil to, čo ho baví..

lenotazka
autor
3. nov 2025
@lusilla

Takto ti poviem, ked sme este nemali deti a len sa rozhliadali tak sme uvazovali ist byvat prave prec z BA, niekam do pokojnejsej casti slovenka. Zvazovali sme KE, BB a TN, tie sa nam zadali fain, teda aj ine miesta ale tieto boli take dominantne. Vies kde sme si nenasli pracu ani jeden ani druhy? Ano bol to Trencin, co som si hovorila neexist ved je to povazska magistrala velke okresne mesto. No nie ani tuk. Pritom odvetvia ktore mame su top v zamestnani na slovensku. Nakoniec sme ostali z rodinnych dovodov v BA a ja mam aktualne dvoch kolegov z TN jeden je v Bratislave ale casto chodi do TN a mozno by sa neodstahoval keby mal pracu. Druhy je na plnom HO a pracuje z domu pre nas len preto ze tam u nich by taku pracu nezohnal. Trnava je super a pan je egoista a teda lenivec ked nechce postupit o level dalej.

@lusilla áno to je známa vec, že sa tu ťažko hľadá práca. Počula som to už od veľa šikovných ľudí s výškami aj skúsenosťami. Je to tu fakt špecifické tým, že veľa ponúk sa týka oblasti strojárstvo, automotive …Plus vo výrobách typu Hella a Leoni majú aj na office joboch v benefitoch príspevok v stovkách eur za odporučenie nového zamestnanca, tak to ide si myslím vo veľa prípadoch po známosti.

Strana
z2