Komu patrí byt?

konvalinka146
27. dec 2021

Ahojte, chcem sa opýtať. S mužom sme si kúpili spoločne auto aj byt počas manželstva. Auto je jeho keďže ja vodičák nemám ale v ránci refinancovania sme to zlúčili do hypotéky, ktorú som splácala aj ja. Byt je spoločný, vlastníci sme obaja ale refinancovanie v banke nám vyšlo na základe založenia nehnuteľnosti mojich svokrovcov. V liste vlastníctva sme samozrejme obaja. Ja som počas manželstva zarábala viac, väčšina veci v byte je kupena mnou. Muž ma vyhodil s bábom z domu nic ho nezaujima len byt a auto. Je to kupene spolocne, vsetko… ja sa tlacim u rodicov v malom byte a on je zatial v nasom velkom byte a vyhraza sa ze mi nic neda. Byt je zariadeny “luxusne” su tam fakt drahe veci ako gril kuchyna pracka susicka nabytok na mieru kosacka bazen … pred manzelstvom som mala uver 20 tisic ktory je tiez refinancovany v hypoteke a stale sa mi nim vyhraza (tolko stalo aj jeho auto). Mna z domu vHodil, nebyvam tam co ak bude pozadovat polku hypoteky? Na vianoce mi napisal smsku ze ak zostavam nadalej v bytr chce polku najmu… je mozne ze muzovi zostane vsetko a ja zostanem s malym a holou ritou?

20iffka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
oblecenie99
27. dec 2021

Zo zákona je spoločný byt aj auto.

mirkasmile
27. dec 2021

@konvalinka146 som len laik, no nakoľko je písaný ten byt/dom na oboch, patrí obom.
Skôr sa treba poradiť v tomto s právnikom, tak isto....už vybavujete aj rozvodové papiere?
Ešte keď tak na fb je skupina opýtaj sa právnika

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
konvalinka146
autor
27. dec 2021

@20iffka napis prosim

oblecenie99
27. dec 2021

V každom prípade smer advokát, tam by smerovali moje prvé kroky hneď potom, čo by som bola nútená opustiť spoločnú domácnosť. Teoreticky ti tu poradiť vieme, aj v právnej poradni ti vedia poradiť, ale praktické kroky a písomné výzvy a podania ti urobí iba právnik. Ak si ešte nebola, tak neváhaj, nečakaj.

lalenka33
27. dec 2021

Je tu skupina právne poradenstvo, spýtaj sa tam a dostaneš odpoveď od právnikov a nie odpovede typu jedna pani povedala, ja som to tak mala, tak tak to je

lienka.7
27. dec 2021

@konvalinka146 ako ta mohol vyhodiť zo spoločného bytu??? Však si mala ty vyhodiť jeho potom... a na koho je písaná hypo ako prvého??? Rozumej, komu z účtu odchadza? Tebe ci jemu?
Auto aj byt su spolocne, tak žiadne ze ty "jeho" auto nechceš... nebud hlúpa.
No a ako písala
@20iffka mas bločky co si všetko kupovala? Aj keď ano, mohla si zarábať aj 3x viac, ale všetko je spolocne.... preto fakt smer pravnik

20iffka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kamajka
27. dec 2021

Prepac ja poradit neviem, ale kosacka a bazen? V byte?

ivkazba
27. dec 2021

@konvalinka146 majetok, ktorý ste nadobudli počas manželstva je spoločný, pokiaľ nebol financovaný s peňazí, ktoré jeden z vás zdedil alebo mal darované. Je nepodstatné, kto zarábal viac, príjmy sú spoločné, nie tvoje a jeho. Vyhodiť ťa z tvojho bytu nemôže.

V každom prípade, radím riešiť to s právnikom a absolútne neodporúčam riešiť to s laikmi, ktorí ti tu napíšu, že mali bločky a faktúry a aj tak nič nepomohlo. Takéto rady a skúsenosti môžu narobiť iba zle. Takže neodporúčam toto riešiť s laikmi v správach ale výlučne s tými, ktorí vedia poradiť po právnej stránke a to vie iba právnik/advokát.

sense
27. dec 2021

@kamajka môžu mať kľudne prízemný byt, my sme tiež mali byt na prízemí s obrovskou terasoua travnatou plochou a tiež sme mali kosačku

lienka.7
27. dec 2021

@20iffka tak neviem akého právnika si mala... a žiaľ tiez záleží akého sudcu mas. Lebo mam pocit ze niektorí sú tam omylom. A ako píšeš, tito hajzli sa spoliehajú, ze im všetko prejde. A co sa tyka auta, ak bolo v rámci bsm, nemoze si ho len tak predať. Lebo tiez he vase splolocne. Vysporiada sa tak isto.

kamajka
27. dec 2021

@sense tak áno, ale bazén už sa mi zdá moc

sense
27. dec 2021

@kamajka tak záleží aký zrejme nie 25x10m

konvalinka146
autor
27. dec 2021

@lienka.7 nanho je pisana

konvalinka146
autor
27. dec 2021

@kamajka je to byt so zahradou
Vpredu Ak vzadu za bytom. Takze ano bazen

naloxon
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sisa_s
27. dec 2021

@konvalinka146 v minulej teme (19.12) si pisala o cerstvo postavenom dome, teraz byt so zahradou a bazenom...

20iffka
27. dec 2021

@lienka.7 pravnik bol fajn,ale bolo by treba vsetky faktury preverovat a chodit atd. A ja som nemala sil... Malu som davala do poriadku,seba a peniaze si dufam zarobim... Mam uzasnu rodinu,takze asi tolko k tomu...auta sa zbavil,ked som mu povedala,ze sa chcem rozviest....zase by to boli opletacky....je to o nervoch vsetko....preto vzdy drzim palce...😉

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sisa_s
27. dec 2021

@elizabet173 to sa pytam pri kazdej druhej teme, s kym su schopne zit a robit si deti...

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz