icon

Kto má prvý pozdraviť?

15. okt 2025

Podľa vás, ma sa prvý pozdraviť ten, kto príde do miestnosti /priestoru, kde už ľudia sú, a teda pozdraviť sa im, alebo to ma byt naopak, ze keď niekto niekam príde, majú sa mu prví pozdraviť ti, ktori uz tam sú? Ďakujem

veselo_neveselo
15. okt 2025

Ten, kto vstupuje do miestnosti.
Ten, kto je hostitel.
Ten, kto ma "nizsie postavenie", napr student zdravi profesora.
Vyber si podla situacie 🙂

domkakvet
15. okt 2025

@anonym_autor ten kto vstupuje do miestnosti.

autor
15. okt 2025

No, porovnávať postavenie veľmi nemôžem, lebo v mojom prípade ide o kanceláriu v práci, tzv. open office, kde nas sedí pri stoloch viac. Ja často do prace chodievam skoro, casto som tam prvá sama. A stáva sa mi, ze proste prídem a začnem hneď pracovať, neriešim kavicky a hlúposti, ponorím sa do práce, a keď niekto príde a jednoducho si ho nevšimnem, tak sa on prvy pozdraví Lebo predsa ma vidi, ze uz som tam. Ja oči na dverách nemám. No ale mame takú jednu kolegyňu, ktorá ráno pride, ale nikdy sa nepozdravi prvá, čaká to od nas/odomna. Pride mi, ze je nevychovana lebo Mala by sa asi teda ona prvá pozdraviť. Len som si chcela overit, ze ako to funguje a ako by to malo byt.

anonym_65df22
15. okt 2025

Podľa etikety prichádzajúci do miestnosti kde je skupina ľudí, sa zdravý prvý.

liwka303
15. okt 2025

Jednoznačne sa má pozdraviť ten, kto príde do miestnosti ako nový a nie tí, ktorí tam už sedia. To by ma po pravde ani nenapadlo

anonym_079215
15. okt 2025

Ja to mám tak na záhrade. Ja som von a pride suseda na svoju zahradu a nepozdraví ma. Doteraz som ju pozdravila vždy ja, ale už som si povedala dosť. Pripisovala som to veku, že som mladšia, ale predsa 5 rokov nie je taký rozdiel, aby ma nemohla pozdraviť ona prvá, keď ja už na záhrade som. Takže t.r.sme sa ešte nepozdravili, ani nerozprávali.

balerina2025
15. okt 2025

tiez si myslim ze ten kto vstupuje

biba_18
15. okt 2025

ten čo vstupuje. nemôže vedieť či v miestnosti nie je niekto vyššie postavený, pokiaľ to nie je samotná kráľovná na oficiálnej návšteve…

bloger
15. okt 2025

Záleží podľa situácie. Väčšinou však ten kto príde do miestnosti.

spongebob1
15. okt 2025

@anonym_autor Podla spolocenskej etikety, ten kto vchadza, pozdravi prvy.
Prirovnanie, ktore nam hovorili v skole. Tela, ktore vojde do kravina, zabuci. 😃

anexa
15. okt 2025

Keď niekde prídem, tak automaticky sa pozdravím a neriešim ale myslím, že je to aj slušné sa pozdraviť

denithestrange1993
15. okt 2025

@anonym_autor ako logicky kto pride do officu sa pozdravi lebo v tej chvili nie je este v pracovom mode, ty ked makas fakt nerobis vratnika a striehnes kto kedy pride a pozdravi sa. Ja som mala taku kolegynu,ktora dosla do officu ticho z jej strany az ked prisla ku kolegom kamosom tak tym sa pozdravila,za mna sedlacina.

buberova
16. okt 2025

Tiež robím v open office keď prichádzam pozdravím sa. Väčšinou sa mi odzdravia 1-2, často aj nikto. Vôbec nič si z toho nerobím 😂 viem že to nie je osobné, len proste pracujú alebo filtrujú okolitý ruch. Kolegyne ktoré sú najbližšie k môjmu stolu sa mi odzdravia vždy a prehodíme 2-3 vety

jana_eyre_2
16. okt 2025

My sa v práci zdravime navzájom, sme stále v pohybe.. ak niekto príde na oddelenie, pozdraví zväčša prvý, niekedy ja ktorá tam už som.. cez oddelenie sa premelie cez deň kopa ľudí, sú aj taki ktorí nezdravia vôbec.. tých si zapamätám a potom zásadne nezdravim.. (robím v logistike, je tam vela ľudí, v nasom tíme sa zdravime všetci normálne a dobre vychadzame, ale z tých ostatných tímov je to niekedy také zvláštne) jeden chlap, sa vždy na mňa pozrel, ja tak automaticky pozdravila a on nič.. som sa potom vždy cítila ako taká chuderka, tak sa teda vždy tvarim ako on, pozriem na neho a som ticho.. o to viac ma prekvapilo keď ma minule pozdravil sám od seba.. ale odvtedy som ho nestretla, tak neviem či sa len pomylil.. 😅

dadis
16. okt 2025

U nas v praci sa ti castokrat na chodbe niekto ani neodzdravi spat 🤷‍♀️ - uz kolega pisal na intranet, ci ludom uz fakt j.be (ale slusne to sformuloval). Moja sefka taka bola, prisla do kuchynky, kde sme stali - ani bu ani mu - potom pozdravis a nic 😃. Nuz tie tieto perimenopauzalne stavy su ako permanentne PMS ..(som v tom s nou, nebojte 😅)

cina1
16. okt 2025

ano, kto vchadza, pozdravi prvy, inak ako tu uz pisali, mladsi starsieho, nižšie postavený vyššie postaveneho, muz zenu. ale tiez mame takeho nekrochanca, ktory zasadne nezdravi, raz na neho kolega normlane zabukal 😀..je to taky nafukanec a uz ho ignorujem...iank bezne niekedy uz mechanicjy pozdravim, ani sa nezamyslam, ze kto ma prvy pozdravit...nestoji to za to, este aj takymito vecami sa zaobetat...

dadis
16. okt 2025
@cina1

ano, kto vchadza, pozdravi prvy, inak ako tu uz pisali, mladsi starsieho, nižšie postavený vyššie postaveneho, muz zenu. ale tiez mame takeho nekrochanca, ktory zasadne nezdravi, raz na neho kolega normlane zabukal 😀..je to taky nafukanec a uz ho ignorujem...iank bezne niekedy uz mechanicjy pozdravim, ani sa nezamyslam, ze kto ma prvy pozdravit...nestoji to za to, este aj takymito vecami sa zaobetat...

@cina1 Inak v minulej praci sme mali takeho trtka, bol veduci odd a kolegyna mi povedala, ze vsimni si, ked pozdravis prva, tsk pozdravi, ale prvy nikdy..a fakt 🙂 a tak som ho prestala zdravit 🙂 a potom ho spravili riaditelom a mna presunuli pod neho 🙂 🙂 Ale potom si dokonca aj potykal, ale ked uz bol moj sef, tak som ho zacala zdravit 🙂🙂. Ale trtkom ostal

kitycat
16. okt 2025

A toto je tvoj jediny pracovny problem?

Naozaj sa ides urazat, ze kolegynka nezdravi?

anonym_7b072f
16. okt 2025

môžem sa spýtať, kto navrhuje tykanie v prípade, že ide o nadriadeného, muža a ženu, čiže jeho zamestnankyňu, ktorá je od neho o pár rokov staršia?

ivanakal
16. okt 2025

A nie je to jedno? Slušnosť káže pozdraviť. Všade kde prídem, pozdravím. Keď niekoho stretnem, pozdravím. Keď odchádzam, pozdravím. Nečakám, či Fero, Juro, Anča pozdravia prví a ak nepozdravia, tak nemám pozdraviť ani ja? .... Veľa ľudí neodpovie na môj pozdrav, o tých si pomyslím svoje. Ale mama ma učila pozdraviť vždy.

anonym_fe79bd
16. okt 2025
@anonym_7b072f

môžem sa spýtať, kto navrhuje tykanie v prípade, že ide o nadriadeného, muža a ženu, čiže jeho zamestnankyňu, ktorá je od neho o pár rokov staršia?

@anonym_7b072f v "biznise" plati vylucne pozicia, nie pohlavie a vek... takze vzdy nadriadeny navrhuje podriadenemu...

cacianka
16. okt 2025

áno, platí pravidlo, že kto vstúpi - pozdraví.
ako deckám pomáhalo toto pravidlo upraviť prakticky : aj krava keď príde do maštale zabučí 🙂
človek//ľudia už prítomný/í v miestnosti sa slušne odzdravia.
Z miestnosti čo dopravného prostriedku, obchodu, nejakej prevádzky sa najprv vychádza a až potom vchádza.

evcagabi
16. okt 2025

@ivanakal ja napr.ked som brigadovala v mensej predajni a ludia neodzdravili, zvykla som pozdravit este raz a vacsine to tuklo 😅 aj ja som zvyknuta zdravit a necakat, ze to urobia druhi. Moja mala v kocari to obkukala od mna, a uz zdravi aj ona - zatial len mavanim a dufam, ze jej to ostane a nebude ako nejake tela, co uz je uplne bezne

ivanakal
16. okt 2025
@evcagabi

@ivanakal ja napr.ked som brigadovala v mensej predajni a ludia neodzdravili, zvykla som pozdravit este raz a vacsine to tuklo 😅 aj ja som zvyknuta zdravit a necakat, ze to urobia druhi. Moja mala v kocari to obkukala od mna, a uz zdravi aj ona - zatial len mavanim a dufam, ze jej to ostane a nebude ako nejake tela, co uz je uplne bezne

@evcagabi ja ked som bola tinedzer, alebo teda mladsia, ked ma niekto neodzdravil (vacsinou to boli starsi ludia), tak som nadrzovku povedala "MU" 😂

anonym_caafe8
Autor odpoveď zmazal
autor
16. okt 2025
@kitycat

A toto je tvoj jediny pracovny problem?

Naozaj sa ides urazat, ze kolegynka nezdravi?

@kitycat ty si tá moja neokrôchaná kolegyňa?
Ved som sa normálne a slusne opýtala jednoduchú vec, žiadne emócie, žiaden hnev ani urazanie som nepoužila. Nie, toto nieje môj jediný pracovný problém, ale do iných ta je prd makový, a nemáš absolutne dôvod ma tu urážať a pohorsovat sa, nad mojou neskodnou a slušnou otázkou... Nevolas sa náhodou Radka? 😂😂

kitycat
17. okt 2025
@anonym_autor

@kitycat ty si tá moja neokrôchaná kolegyňa?
Ved som sa normálne a slusne opýtala jednoduchú vec, žiadne emócie, žiaden hnev ani urazanie som nepoužila. Nie, toto nieje môj jediný pracovný problém, ale do iných ta je prd makový, a nemáš absolutne dôvod ma tu urážať a pohorsovat sa, nad mojou neskodnou a slušnou otázkou... Nevolas sa náhodou Radka? 😂😂

@anonym_autor nie nevilam sa Radka. Ale pokial sa ona nezdravi, tak co ma po tom? Ty ked prides tak pozdravis. Hotovo.
Ale obcas sa schovavas za "ponorenie do prace" ved dobre :D

A zboznujem slovne spojenie -slusne som sa opytala- ... si skratka hnidopich, ktory sa pozdravi, ty prd makovy :D ak mas inak fajn oracu toto ti moze byt srdecne jedno, ze Radka nikoho, vratane teba, nezdravi :D

martin96321
17. okt 2025
@anonym_autor

No, porovnávať postavenie veľmi nemôžem, lebo v mojom prípade ide o kanceláriu v práci, tzv. open office, kde nas sedí pri stoloch viac. Ja často do prace chodievam skoro, casto som tam prvá sama. A stáva sa mi, ze proste prídem a začnem hneď pracovať, neriešim kavicky a hlúposti, ponorím sa do práce, a keď niekto príde a jednoducho si ho nevšimnem, tak sa on prvy pozdraví Lebo predsa ma vidi, ze uz som tam. Ja oči na dverách nemám. No ale mame takú jednu kolegyňu, ktorá ráno pride, ale nikdy sa nepozdravi prvá, čaká to od nas/odomna. Pride mi, ze je nevychovana lebo Mala by sa asi teda ona prvá pozdraviť. Len som si chcela overit, ze ako to funguje a ako by to malo byt.

@anonym_autor Ako si napisala,sedi vas tam viac....neviem kolko 10? 20? 3? Rano by som pozdravil vsetkuch naraz a neriesil. A samozrejme nevrieskal . Takze kto pocul ten pocul a kto nie,tak ten si domysli,ze som zdravil.