icon

Má môj muž nezdravú závislosť na rodinnom živote?

Dnes o 07:08

Mám pocit, že máme ponorku s manželom...čoraz častejšie sa hádame a nejako neviem, ako situáciu zlepšiť. Možno si po prečítaní príspevku poviete, že som totálne sprostá a mala by som si radšej vážiť to, čo mám doma a ja už ani neviem, čo od dobroty (a možno to tak naozaj je a potrebujem, aby ste ma poriadne virtualne "prefackali"...), ale aj tak si neviem pomôcť a tento stav mi jednoducho vadí.
Muž je skvelým otcom, naozaj ukážkovým...ale mám pocit, že to už extrémne preháňa. Pre neho neexistuje nič iné, čo sa voľného času týka iba trávenie času so synom a so mnou. Naozaj nemá žiadne záľuby, koníčky, ba posledné mesiace mám pocit, že už nemá ani žiadne iné vlastné potreby. 😏Dookola rieši iba syna (má 4 roky), vozí ho stále niekam, vymýšľa spoločné aktivity, programy, krúžky...no naozaj ako platený animátor. V podstate každý náš víkend začína vetou na syna "Čo chces robiť? Kam pôjdeme?", tak podla toho sa riadime. Ja už ani neviem, kedy sme boli niekde naposledy dvaja, riešili dospelácke veci.... a to možnosť na to máme, babky veľmi radi postrážia. Aj keď sme na chvíľku sami, tak má hneď potrebu riešiť syna...ja som mu už povedala, že ho začínam vnímať už iba ako otca nášho syna a nie ako chlapa. 😏 Rozhovor nepomáha, vraj jemu to takto vyhovuje, on žije pre rodinu a to ho robí šťastným. Zbytočne mu vysvetľujem, že nie je úplne OK, ak jeho šťastie závisí výlučne od iných...vraj jemu to takto vyhovuje. Ja chodím cvičiť, raz za čas von s kamarátmi, niekedy sa pôjdem iba tak prejsť, byť sama, pre seba a podobne. On nič...nikam nechodí, nič nerobí, iba práca a aktivity so synom. Nespočetne veľakrát som mu navrhovala, nech si ide tiež zašportovať, nech ide von s kamošmi (ak nejakých vôbec ešte má...), aby sme dieťa dali babke a spravili si spoločný výlet iba dvaja alebo s kamarátmi, troška riešiť IBA "dospelácke veci"...ale on nič, on je šťastný iba keď sme celá rodina spolu aj so synom. Neviem, ako inak mu to mám vysvetliť, že aj keď sme rodičmi neprestali sme byť aj "samostatné dospelácke jednotky". Začína to mať vplyv u mňa aj čo sa intímnej stránky týka...naozaj nemám chuť na sex s "tatinkom", chýba mi môj muž. 😟

Strana
z2
biba_18
Dnes o 07:13

nie, nie si sprostá. proste ti chýba chlap 😏

titla
Dnes o 07:29

Ja Ti tiez rozumiem. Spominala si, ze rozhovor nepomaha, ale skusila si to podat tak, ze jemu mozno cas vo dvojici nechyba, ale Tebe ano, takze nech to berie, ze to robi pre Teba - urobi radost Tebe, matke svojho dietata, svojej manzelke. Naplanujte si rande, dieta k babkam (aj mlady si to uzije) a budujte svoj vztah. Musi si muz uvedomit ze peknym vztahom medzi rodicmi dava synovi najlepsi priklad, ktorym si dieta buduje zaklady svojich partnerskych vztahov v buducnosti. Jednoducho celu konverzaciu na tuto temu otocit, ze je vlastne sebecky, lebo so sucasnou situaciou je spokojny len on.
To je len napad. Tvoj muz zachadza svojim spravanim do extremov a to nikdy nie je dobre.

anonym_0af947
Dnes o 07:43

@anonym_autor a keď je to naopak - žena matka rieši len a len dieťa, deti a počíta sa len keď je rodina spolu, to by ste tiež hodnotili ako problém? Či vtedy to nie je extrém?

autor
Dnes o 07:49
@titla

Ja Ti tiez rozumiem. Spominala si, ze rozhovor nepomaha, ale skusila si to podat tak, ze jemu mozno cas vo dvojici nechyba, ale Tebe ano, takze nech to berie, ze to robi pre Teba - urobi radost Tebe, matke svojho dietata, svojej manzelke. Naplanujte si rande, dieta k babkam (aj mlady si to uzije) a budujte svoj vztah. Musi si muz uvedomit ze peknym vztahom medzi rodicmi dava synovi najlepsi priklad, ktorym si dieta buduje zaklady svojich partnerskych vztahov v buducnosti. Jednoducho celu konverzaciu na tuto temu otocit, ze je vlastne sebecky, lebo so sucasnou situaciou je spokojny len on.
To je len napad. Tvoj muz zachadza svojim spravanim do extremov a to nikdy nie je dobre.

@biba_18 Veru chyba...
@titla Presne toto som mu uz minule povedala, ze jeho zmyslanie je sebecke! On sa odul a povedal, ako mu ja mozem toto hovorit, ked on vsetko robi iba pre nas a pre rodinu...tak som mu vravela, ze toto su ale jeho skreslene predstavy, to nie su realne moje potreby. Rovnako som mu vravela, ze tymto na nas iba vyvija natlak, lebo jeho stastie je cisto podmienene na mne a synovi. Na dalsi den, ked si zjavne nechal prejst tieto myslienky hlavou mi povedal, ze z casti aj chape, o com rozpravam a pokusi sa to zmenit...ale nevidim odvtedy ziadny progres, ba vcera sme sa znova kvoli tomuto pohadali. Uz mu mam chut povedat aj o tom sexe, zatial som sa bala, ze ho tym velmi budem ranit...asi ale budem naozaj musiet otvorit aj takto tuto temu a vazne sa o tom porozpravat.

anonym_8428d1
Dnes o 07:49

Tak ho prekvap a zorganizuj ty nieco,co budete len vy 2ja,rezervuj wellnes pobyt na cely vikend,zariad strazenie a chodte.Obaja si oddychnete a neberie energiu.

autor
Dnes o 07:51
@anonym_0af947

@anonym_autor a keď je to naopak - žena matka rieši len a len dieťa, deti a počíta sa len keď je rodina spolu, to by ste tiež hodnotili ako problém? Či vtedy to nie je extrém?

@anonym_0af947 Ano, hodnotila by som to rovnako ako problem. Nevidim rozdiel.

autor
Dnes o 07:52
@anonym_8428d1

Tak ho prekvap a zorganizuj ty nieco,co budete len vy 2ja,rezervuj wellnes pobyt na cely vikend,zariad strazenie a chodte.Obaja si oddychnete a neberie energiu.

@anonym_8428d1 Mozno to skusim...popravde bojim sa toho. Ved ked sme len sami dvaja, ked vecer zaspi syn, tak ma potrebu bavit sa iba o nom 😮‍💨.

maryetta
Dnes o 07:59

Rodina si v prvom rade ty ako manzelka ktoru si sam vybral. Pre ktoru sa rozhodol.
Je suepr ze chce travit cas so synom. Ale nech si uvedomi ci ja toto nie je na skodu. Casom pride na to aj sam.

anonym_d06151
Dnes o 08:00
@anonym_autor

@anonym_8428d1 Mozno to skusim...popravde bojim sa toho. Ved ked sme len sami dvaja, ked vecer zaspi syn, tak ma potrebu bavit sa iba o nom 😮‍💨.

@anonym_autor choďte spolu do kina, tam sa nerozpráva počas filmu o deťoch, možno vypne oteckovské myšlienky. Tak ako sa z niektorých žien stanú výlučne matky, tak jeho pohltilo otcovstvo. Ale je fajn, že sa s ním dá o tom porozprávať a že sa aspoň pokúsi s tým niečo urobiť, aj keď sa mu zatiaľ veľmi nedarí

anonym_8428d1
Dnes o 08:03
@anonym_autor

@anonym_autor tak sa bavte o praci,ako sa mu darilo,ty hovor o svojej praci.Ste zabudli sa rozpravat ako muz a zena,rozpravate sa uz len ako rodicia.Aj sa smejete spolu???

anonym_8428d1
Dnes o 08:04
@anonym_autor

@anonym_autor plany do buducnosti nerozoberate???Kto co by chcel,kedy chcel ako chcel.Skus mu o tom hovorit,mozno sa toho chyti.

tiezjedna
Dnes o 08:05

@anonym_autor aj mne by takýto opičí prístup asi mierne liezol na nervy. Teda za predpokladu, že nemáme žiadne spoločné chvíle len vo dvojici (a tým nemyslím večer pri telke, keď dieťa zaspí), tak asi dosť výrazne... Ja si neviem vôbec predstaviť, že by sme si s manželom občas nezaleteli niekam na výlet, len my, ako milenci... Našťastie sme v tomto nastavení obaja rovnako a keby bola možnosť, tak pokojne zdrháme častejšie😂 A to sme spolu viac než 20 rokov😍

zunaf
Dnes o 08:14

@anonym_autor Presne ako píšeš, človek by nemal svoje šťastie podmieňovať niekým iným. A keby si na to išla spôsobom, že je úžasné, že sa venuje synovi, tvoria si väzbu, ale nech si predstaví, že o nejakých 6 - 10 rokov už syn nebude chcieť tráviť víkendy s vami a vy dvaja sa medzitým úplne odcudzíte. To sú potom presne tí rodičia, čo sú nešťastní, že celý život som obetoval/a deťom, bez nich neviem, čo ma baví, čo chcem a oni si teraz dovolia žiť vlastný život.

anonym_8428d1
Dnes o 08:22
@tiezjedna

@anonym_autor aj mne by takýto opičí prístup asi mierne liezol na nervy. Teda za predpokladu, že nemáme žiadne spoločné chvíle len vo dvojici (a tým nemyslím večer pri telke, keď dieťa zaspí), tak asi dosť výrazne... Ja si neviem vôbec predstaviť, že by sme si s manželom občas nezaleteli niekam na výlet, len my, ako milenci... Našťastie sme v tomto nastavení obaja rovnako a keby bola možnosť, tak pokojne zdrháme častejšie😂 A to sme spolu viac než 20 rokov😍

@tiezjedna staci ist do obchodu,popritom sa v meste najest a kludne ist domov.Chvilka blaznenia,prijemne s uzitocnym.

autor
Dnes o 08:25
@tiezjedna

@anonym_d06151 Tak ked nevypne doma pri TV, tak si nemyslim, ze vypne v kine 😁, ale ano...skusim vymysliet a naplanovat nejaku aktivitu spolocnu, uvidim co to spravi. A ano, akoze on je ochotny sa o tom rozpravat...ale zatial velmi nevidim snahu o zmenu. Ja sa naozaj snazim pochopit aj jeho...som ochotna aj pre kompromis, vlastne netreba hned z extremu do extremu, ale ja som mu aj vysvetlovala, ze ako bude znasat, ked raz syn bude v puberte a bude chtiec cas travit viacej s rovesnikmi, ci to vobec "prezije" pri takomto zmyslani 😏?

@anonym_8428d1 Ale jasnez ze sa bavime aj o tychto veciach...ale mne jednoducho chyba ta "jeho osobnost", ktora sa cisto premenila na otecka bez akychkolvek inych potrieb. Predtym sportoval, mal konicky, zaujmy...teraz nic. Odpoved znie: nemam cas, venujem sa rodine 🤷.

@tiezjedna No ved presne, cas pred TV sa ani nerata...neviem preco sa tak vsetko radikalne zmenilo. Netvrdim, ze sme nikde vobec dvaja odvtedy, co sa syn narodil neboli, to nie, ale moznosti by sme mali ovela viacej a ja to jednoducho potrebujem. Chcem sa citit aj ako normalny dospely clovek a nie iba ako rodic...on nie je schopny syna nechat sa iba tak zahrat sameho, jednoducho musi stale nejake aktivity s nim vymyslat. Ja neviem, ci sme niekedy boli schopni viest nejaky normalny rozhovor v pritomnosti syna, lebo vsak ked je tam on, tak sa pome roztrhat a na 100% venovat iba jemu. Syn je zvyknuty, ze ked je v blizkosti jeho otec, tak ma stale 100% animatora 😮‍💨 a mne sa to vobec nepaci, kedze mi to nepride OK.

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
anonym_a53004
Dnes o 08:35
@anonym_autor

@anonym_d06151 Tak ked nevypne doma pri TV, tak si nemyslim, ze vypne v kine 😁, ale ano...skusim vymysliet a naplanovat nejaku aktivitu spolocnu, uvidim co to spravi. A ano, akoze on je ochotny sa o tom rozpravat...ale zatial velmi nevidim snahu o zmenu. Ja sa naozaj snazim pochopit aj jeho...som ochotna aj pre kompromis, vlastne netreba hned z extremu do extremu, ale ja som mu aj vysvetlovala, ze ako bude znasat, ked raz syn bude v puberte a bude chtiec cas travit viacej s rovesnikmi, ci to vobec "prezije" pri takomto zmyslani 😏?

@anonym_8428d1 Ale jasnez ze sa bavime aj o tychto veciach...ale mne jednoducho chyba ta "jeho osobnost", ktora sa cisto premenila na otecka bez akychkolvek inych potrieb. Predtym sportoval, mal konicky, zaujmy...teraz nic. Odpoved znie: nemam cas, venujem sa rodine 🤷.

@tiezjedna No ved presne, cas pred TV sa ani nerata...neviem preco sa tak vsetko radikalne zmenilo. Netvrdim, ze sme nikde vobec dvaja odvtedy, co sa syn narodil neboli, to nie, ale moznosti by sme mali ovela viacej a ja to jednoducho potrebujem. Chcem sa citit aj ako normalny dospely clovek a nie iba ako rodic...on nie je schopny syna nechat sa iba tak zahrat sameho, jednoducho musi stale nejake aktivity s nim vymyslat. Ja neviem, ci sme niekedy boli schopni viest nejaky normalny rozhovor v pritomnosti syna, lebo vsak ked je tam on, tak sa pome roztrhat a na 100% venovat iba jemu. Syn je zvyknuty, ze ked je v blizkosti jeho otec, tak ma stale 100% animatora 😮‍💨 a mne sa to vobec nepaci, kedze mi to nepride OK.

@anonym_autor toto robí veľa žien a neuvedomujú si to.Ty máš nešťastie, že u vás je ten rodinnejsi a viac zatazenejsi na dieťa muž.My sme doma v tomto obidvaja opici a zaťažení na deti.A možno to je dôvod, že sme spolu 16 r bez vážnejších kríz.to, že ho to napĺňa nezmenis tým, že ho zavoláš do kina, alebo wellnes.My sme všade chodili s deťmi
tak nám to príde prirodzene.Bud budeš tráviť ešte viac času sama, s kamarátkami, alebo...tak skús plánovať čas viac pre vás dvoch.Ppdla mňa to len pretrpi, aby si bola spokojna

tiezjedna
Dnes o 08:35
@anonym_autor

@anonym_autor nepríde ti to ok, pretože to nie je ok. Odhliadnuc od toho, že tebe to lezie na nervy a postrádaš "partnera", tak syna to naučí akurát to, že nebude schopný samostatne sa zabaviť. Je krásne, že sa mu venuje, ale dieťa sa musí naučiť aj hrať sa samo, aj sa nudiť. A hlavne tráviť čas s rovesníkmi, nie iba s rodičmi, otcom...

petamich
Dnes o 08:39
@matkamirko
Odpoveď bola zmazaná

@matkamirko chciet travit cas s partnerom a vlastne mat aj partnera a nie len otca pre svoje dieta je hladanie niecoho noveho a vzrusujuceho? no nemyslim si, akurat ako si spravne podotkla castokrat su to zeny, ktore sa upnu na dieta, spravia z neho stred vesmiru a chlap partner je na vedlajsej kolaji a tu je to naopak 🤷‍♀️

autor
Dnes o 08:41
@matkamirko
Odpoveď bola zmazaná

@matkamirko Ja svojho muza milujem, sme spolu 17 rokov, ja nechcem ziadneho ineho, chcem jeho, ale chcem aby bol znova aj muzom a nie len otcom. Rodina je pre mna tiez dolezita, ale nie som iba rodicom...pre mna rodicovstvo jednoducho nie je jedinym zmyslom zivota. No a vztah k synovi mam uplne normalny, lubim ho nadovsetko, ale moje potreby su rovnako dolezite, ako tie jeho a za tym si stojim.

petamich
Dnes o 08:43

Autorka u nas sa k tomu tiez schylovalo a celkovo je moj manzel ovela viac sustredeny na dieta ako ja. Ja svoje dieta lubim najviac na svete ale to neznamena, ze ma byt tym jedinym pre co zijem, stale som tu ja a moj muz a rodina a priatelia. My sme si to opakovane vydiskutovali a trvala som na tom, ze musime travit cas sami dvaja (tiez mame ochotne babky), prve pokusy boli rozpacite pre oboch, lezali sme vo wellness a pozerali fotky maleho 😅 ale casom sa to proste nejako "napravilo", manzel pochopil, ze malemu je so svokrovcami dobre, ze aj oni si to uzivaju a su vdacni za ten straveny cas takze win-win. Ale teda ja som ta, co musi planovat veci, na sviatky dostava vylety, pobyt, listky....ale tak u nas to tak bolo aj pred dietatom, ze ja som bola ta, ktora riesila tieto veci.

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
autor
Dnes o 08:56
@petamich

Autorka u nas sa k tomu tiez schylovalo a celkovo je moj manzel ovela viac sustredeny na dieta ako ja. Ja svoje dieta lubim najviac na svete ale to neznamena, ze ma byt tym jedinym pre co zijem, stale som tu ja a moj muz a rodina a priatelia. My sme si to opakovane vydiskutovali a trvala som na tom, ze musime travit cas sami dvaja (tiez mame ochotne babky), prve pokusy boli rozpacite pre oboch, lezali sme vo wellness a pozerali fotky maleho 😅 ale casom sa to proste nejako "napravilo", manzel pochopil, ze malemu je so svokrovcami dobre, ze aj oni si to uzivaju a su vdacni za ten straveny cas takze win-win. Ale teda ja som ta, co musi planovat veci, na sviatky dostava vylety, pobyt, listky....ale tak u nas to tak bolo aj pred dietatom, ze ja som bola ta, ktora riesila tieto veci.

@petamich No u nas bol vzdy ten akcnejsi moj muz, v podstate stale planuje dovolenky a vylety on...ale aktualne ich uz planuje tak, ze co je vhodne pre dieta napr. naplanuje den navsetvy najlepsich ihrisk vo velkomeste 😅 (fakt sme mali dovolenku, na ktorej sme iba den travili na ihriskach 🥴). Ja chapem, ze mame dieta...ale tak da sa to aj nejako skombinovat a neprisposobovat cisto potrebam toho dietata. Ja som na toto nebola u neho zvyknuta, proste napr. on sa predtym aj s kamosmi zobral raz za cas na stanovacku a turistiku, ci bicyklovacku...aktualne nic a ani nechce. Mne by to pritom vobec nevadilo.
No ale asi budem musiet byt aj ja asertivnejsia, viacej sa angazovat, co sa planovania nasich aktivit tyka...priznavam, ze tu som to zanedbala skor ja a nechavala vsetko na neho, ako som bola zvyknuta a potom to uz nabralo take grady, ze vlastne riesime furt uz iba detske vylety a programy lebo vsak u neho ma prioritu uz iba toto 😏.

zuzubb007
Dnes o 08:57

Pre tvojho muža je dieťa na prvom mieste nad všetkým, to čo opisuješ je ako keby som počula opis o sebe, reálne milujem čas s rodinou, nehovorím, že deti nejdú k starkym na pár hodín, ale proste stále mi chýbajú, koľké ženy by dali všetko za to, aby to takto fungovalo, ja nemám potrebu napríklad chodiť na kávičky a podobne, dieťa má len 4 roky a potrebuje rodičov, ty niesi presne ten typ mamičky čo by nedokázala byť bez dieťaťa dva dni bohužiaľ, tiež robím program kvôli deťom nonstop vymýšľam aby sa nenudili atď. takže ja chápem muža, aj toto robia ženy skorej 😜, a ako chces tráviť čas s mužom, keď ty si robíš sama program s kamoškami a tak, však zahŕň tam aj muža, že máte dieťa neznamená, že nemôžete chodiť všetci traja spolu vsade

autor
Dnes o 09:00
@zuzubb007

Pre tvojho muža je dieťa na prvom mieste nad všetkým, to čo opisuješ je ako keby som počula opis o sebe, reálne milujem čas s rodinou, nehovorím, že deti nejdú k starkym na pár hodín, ale proste stále mi chýbajú, koľké ženy by dali všetko za to, aby to takto fungovalo, ja nemám potrebu napríklad chodiť na kávičky a podobne, dieťa má len 4 roky a potrebuje rodičov, ty niesi presne ten typ mamičky čo by nedokázala byť bez dieťaťa dva dni bohužiaľ, tiež robím program kvôli deťom nonstop vymýšľam aby sa nenudili atď. takže ja chápem muža, aj toto robia ženy skorej 😜, a ako chces tráviť čas s mužom, keď ty si robíš sama program s kamoškami a tak, však zahŕň tam aj muža, že máte dieťa neznamená, že nemôžete chodiť všetci traja spolu vsade

@zuzubb007 Tak kazdi sme iny...pre teba bohuzial, pre mna chvalabohu. 😉

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
marekkkkkkk
Dnes o 09:05

Parova terapia ideal, viem posunuť kontakt ak by si chcela...

autor
Dnes o 09:26
@marekkkkkkk

Parova terapia ideal, viem posunuť kontakt ak by si chcela...

@marekkkkkkk Dakujem, v najhorsom pripade urcite pojdeme tymto smerom, zatial to vsak skusime riesit dvaja.

anonym_ac1dd9
Dnes o 09:36

ak ma dieta len 4 roky a vy ste spolu 17 rokov, to by mohlo byt vysvetlenie
bud ste sa tak dlho snazili, alebo tak dlho odkladali - v kazdom pripade on sa nasiel v otcovstve a vypli sa mu vsetky kontrolky. aj ta, co sa tyka teba
stava sa to - mam takeho kolegu, ktory je neznesitelnym sposobom zalubeny do svojho 10 rocneho dietata, az je to neprijemne vsetkym, on to nevidi, je to priam chore
nemam radu, ale cim viac budes tlacit, tym to bude horsie
podla mna je to dost aj o takej prirodzenej inteligencii cloveka, ktory vie a chape veci v suvislostiach a to sa neda naucit ani vynutit

anonym_663d61
Dnes o 10:01

@anonym_autor no ja neviem ale keby sa moj muz vyhybal spolocnosti dospelych a vsetok volny cas venoval iba dietatu, poslem ho na terapiu lebo toto vobec nieje zdrave - dieta iba roznaznava, robi iba co ono chce, podriafuje sa mu a plni si svoje decke snicky - ani ako otec nestoji za nic....

Strana
z2