icon

Má priateľ ignorovať zdravotné problémy?

7. dec 2025

Ahojte, mám priateľa, ešte spolu nežijeme zatiaľ. Ja som samostatná a priateľ tiež. Je pomerne silne ovplyvnený staršou sestrou, ktorá je dominantná a je zdravotná sestra. Teraz k veci. Už pár mesiacov má problém partner s bruchom. Bolesti na dennej báze, kŕče, chudne nám pred očami, problém so stolicou, brucho má nafuknuté a má tam aj tzv. ascites - tekutinu v bruchu. Od začiatku som mu povedala, nech žiada okrem gastroskopie aj MRI brucho a ideálne kolonoskopiu, je už vo veku, že minimálne preventívne mu to mali urobiť. Jeho lekár je možno príjemný, milý, ale taký 35% lekár, vyšetrenia neurobí. Takže mu dal USG brucha a spravil endoskopiu, že všetko v poriadku, žiadna kolono nebude, ani MRI. Priateľ sa upokojil, že lekár vie čo robí, predpísal mu Famosan na žalúdok a to je všetko. Samozrejme, nič sa nezmenilo, stále bolesti brucha, stále kŕče, stále problém so stolicou, stále nafuknuté brucho a už sa mu tam urobilo niečo ako "kýla" alebo diastáza, ťažko povedať. Bol na kontrole na svojom gastre a lekár povedal, že mu urobí endoskopiu koncom januára. Žiadna kolonoskopia ani náhodou. Prosila som priateľa, nech ide ku inému lekárovi, nech ide aspoň na centrálny príjem, ke´d má tie bolesti, že sa na neho pozrú a niečo mu dajú a minimálne si vypočuje druhý názor. Ani počuť o tom. V piatok poobede povedal, že pôjde na centrálny príjem - nikam nešiel, bolesť práve ustúpila. večer mi volá, že ideme v sobotu poobede. Včera čakám, že ho odveziem, on sa pripravuje, holí, sprchuje, a napokon mi zavolá, že on počká do rána, že pôjdeme ráno, čo je lepšie. Dnes o pol deviatej mi volal, že teda ideme, že potrebujem tak dve hodiny, kým sa dá dokopy.... (2h? to vážne? Sprcha, obliecť a ideme do pol hodiny).
Tak som mu volala o 10.00, kým som sa túlala po nákupnom centre a čakala na neho. Že ešte potrebuje hodinu. Tak mu volám o jedenástej a nič. A on mi o pol dvanástej volá, že on teda nikam nejde, že na neho je to narýchlo, on sa tak rýchlo nevie dať dokopy, že to vlastne ja ho tam ženiem a on tam nechce ísť. Pýtam sa a nechcel si počuť ten druhý názor? Hej, chcel, ale ja predsa len vybehnem za svojím lekárom a porozprávam sa s ním. Hovorím mu, že si sa s ním rozprával už 4x nijako ti nepomohol a už dávno si mohol mať možno po probléme.
Že on si chce urobiť po svojom.
Povedala som dobre, urob si po svojom kľudne, ale na čo ma tu držíš na gumičke?
Ideme v piatok a ja som v pohotovosti a čakám. Ideme v sobotu a ja svoj program prispôsobím tomu... napokon ideme v nedeľu a ja namiesto toho aby som varila obed a mala domáci pokoj, čakám nastúpená kedy ideme a idem po teba...

Samozrejme, že sa urazil, pritom povedal mne, že čo sa urážam.. a zložili sme.
Bojím sa o neho. Takto zomrel jeho otec, lebo neriešil problém, ktorý mal.

Strana
z2
princkrason
9. dec 2025

rychlo si ho vezmi, treba ist na logicky,ak je to vazne tak budes vdova a budes aj dedit a ak nie, tak je zdravy a budete svoji .... 😎

anonym_d4ff66
9. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_d4ff66 čo ak by sme mali deti? Nebudem komentovať, ja mám dve dospelé deti už... aj on...

@anonym_autor to som nemala odkiaľ vedieť. Každopádne platí to isté čo som písala ak sám nechce nedonútiš ho. A myslím že to bude mať presne ten efekt ako tu písala už iná pani, že ťa napokon začne obviňovať a hádzať vinu za svoj stav na teba.

autor
9. dec 2025
@ivanka33

@anonym_autor žiadna zdravotná sestra,ani lekár by neodignorovali pacienta s takýmito ťažkosťami, tobôž nie s ascitom v bruchu....mne z toho vychádza jedine,že priateľ už má stanovenú diagnózu a tebe neoznámili...a toto sú teda chronické prejavy s ktorými musí fungovať....ešte mi nedá sa neopýtať na užívanie alkoholu napr. ak nie teraz ,tak v minulosti....

@ivanka33 nema stanovenu diagnozu, pecen je uplne v poruadku, alkohol nepije. MRI brucha som videla, vlastne vsetky som videla. Lekari nevedia pricinu…

anonym_f44fbd
9. dec 2025
@anonym_autor

@ivanka33 nema stanovenu diagnozu, pecen je uplne v poruadku, alkohol nepije. MRI brucha som videla, vlastne vsetky som videla. Lekari nevedia pricinu…

@anonym_autor ak ma vsetko v poriadku moze to mat aj psychicke, zo stresu
myslim ze zvelicujes ak by mal ascites nema vsetko v poriadku volnu tekutinu v nalom mnozstve moze mat

autor
9. dec 2025
@anonym_f44fbd

@anonym_autor ak ma vsetko v poriadku moze to mat aj psychicke, zo stresu
myslim ze zvelicujes ak by mal ascites nema vsetko v poriadku volnu tekutinu v nalom mnozstve moze mat

@anonym_f44fbd no má denno denné bolesti, nemôže jesť, schudol 10 kg, včera mu niečo ruplo na ľavej strane, nevie dostúpiť na nohu, okrem toho má ascites v bruchu a niečo s dvanástornikom. Preto berie lieky. Môj osobne názor je, že má niečo s hrubým črevom. Ja by som nezveličovala, len jemu je každý deň zle a má bolestia sťažuje sa mi.

mk1111111111
9. dec 2025

Ale, preco chirurgovi? Treba ziadat na gastro dalsie vysetrenia. Ak nie je dobry gastro, treba obvodneho, nech ho posle inam

ivanka33
9. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor potravinová intolerancia?...lepok,laktóza?

autor
9. dec 2025
@mk1111111111

Ale, preco chirurgovi? Treba ziadat na gastro dalsie vysetrenia. Ak nie je dobry gastro, treba obvodneho, nech ho posle inam

@mk1111111111 lebo to vyzerá aj na pruh, on už mal operované obe strany - prietrž mal. Čiže vyzerá, že to bude zase niečo podobné. Gastro tvrdí, že má všetko OK. Krv má v poriadku, MRI brucha v poriadku, CT v poriadku, rozbor stolice v poriadku, intolerancie nemá, endoskopia/gastroskopia - niečo dvanástnik/opuch - lieky na to dostal a nič sa nezmenilo.

mikadooo
9. dec 2025

@anonym_autor z toho čo píšeš, mi naozaj príde, že to on tak berie, že ty ho nútiš a on asi ani na tú pohotovosť až tak nechcel. Tak ho nechaj tak. 🤷. Keď mu bude zas zle, on sa ozve aj sám. A chystať sa nemusíš nijak, pre akútny stav si vie zavolať sanitku, tak mu potom zavolaj sanitku a vylož si nohy. Ja viem, že je to ťažké, ale skús nebyť príliš iniciatívna, ako vidíš, budeš iba za zlú. Načo? 🤷

ivanka33
9. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_f44fbd no má denno denné bolesti, nemôže jesť, schudol 10 kg, včera mu niečo ruplo na ľavej strane, nevie dostúpiť na nohu, okrem toho má ascites v bruchu a niečo s dvanástornikom. Preto berie lieky. Môj osobne názor je, že má niečo s hrubým črevom. Ja by som nezveličovala, len jemu je každý deň zle a má bolestia sťažuje sa mi.

@anonym_autor "niečo s dvanástornikom a opuch"...môže byť potom chronická pankreatitída a tiež to naznačuje tá bolesť vľavo...tak presne tie bolesti a príznaky aké má....stačí menšia diétna chyba a je to....

autor
9. dec 2025
@ivanka33

@anonym_autor "niečo s dvanástornikom a opuch"...môže byť potom chronická pankreatitída a tiež to naznačuje tá bolesť vľavo...tak presne tie bolesti a príznaky aké má....stačí menšia diétna chyba a je to....

@ivanka33 pri chronickej pankreatidíte by mal vyššie amylázy, lipázy, mal by zvýšené CRP(nemusí, ale spravidela je) a nejaký nález na USG by mohol byť. Minimálne markery z krvi. Ja mám chronickú pankreatitídu, nemám opuch na dvanástniku, mám zvýšené AMS konštantne.

Strana
z2