Majú vaši rodičia schopnosť viesť hlboké rozhovory?
Ahojte, vedia sa vasi rodicia/svokrovci rozpravat aj o hlbsich temach, pripadne sa zamerat v rozhovore na vas? Po sviatkoch stravenych u rodicov u svokrovcov sa zamyslam nad tym, ze moji rodicia a ani svokrovci sa vobec nevedia rozpravat mimo povrchne temy, resp. viest nejaku zmysluplnu konverzaciu mimo toho, co budeme varit, co ide v telke, co treba nakupit a pripadne ohovaracky rodiny. Mna sa spytaju max ako sa mam a po kratkej odpovedi je tema ukoncena a a zacnu mi hovorit co ma nove ktory sused (ktoreho som 15 rokov nevidela a nezaujima ma). Zaujem o nejake nazory, prezivanie, pripaadne pracu a pod. nula. Je to ich generaciou (60+)? Alebo som proste vychytala taketo kusy do rodiny? Navstevy su premna vlastne iba o pocuvani ich nezmyslov, naplnenie z konverzacie ziadne
Nie je to generáciou, je to nimi. Väčšina ľudstva je taká, povrchné témy, nič do hĺbky 😂.
@anonym_autor Áno vedia/ vedeli. Veľmi vzdelaní. Generácia 75+.
Ahoj. S rodicmi sa porozpravame o comkolvek. Zaujimaju sa o mna, o manzela, o deti, rozpravame o vsetkom. So svokrovcami nie. U nich su to len take zdvorilostne frazy, aby rec nestala a porovnavanie sa, kto sa ma horsie a kto ma viac chorob.
@anonym_autor toto mas v kazdej generacii. Aj 40+ co poznam riesia len pepco, sinsay a v ktorom letaku je co v akcii. Dianie na Slovensku nula, nula nic ziadny zaujem, o zahranici ani nehovorim...a to su ludia s VS.
Možno len nechceli vyvolať napätie,hádky v rodine.Uvedomujú si,že mladí majú iné názory napr.na politiku ako oni.A ty si navrhla nejaké témy,ktoré teba zaujímajú?Možno by boli aj radi,keby poznali tvoje priority,záujmy o dianie vo svete,v chémii,o ochrane prírody apod.Možno sa len boja hodiť takú tému a za také štuchnutie aj budú radi.
@anonym_autor Na taku temu potrebujes cas. To zvacsa na navsteve nie je vhodne aby sa zapojili 3 clenovia a zvysok co? Ma sa na vas pozerat? Preto su casto temy neutralne/povrchne aby sa kazdy mohol zapojit.
@anonym_autor tak ja neviem, pri vianocnych navstevach ani nie je priestor na hlbsie debaty. Ja sa viem hlbsie porozpravat len s niekym, s kym mam na to priestor a cas.
A hlbsie debaty nie su na povel. To musi naskocit ta spravna tema v tom spravnom momente pri spravnych okolnostiach s tym pravym clovekom.
@anonym_autor moja mama vedela, a otec este stale. Bol VS profesor, blizi sa k 90ke, vo vsetkom okrem AI sa orientuje a v kazdom rozhovore to vidno, ze premysla.
@anonym_1f8590 presne, este politika - moj otec max do 20 minut odkedy sme prisli na navstevu zacne nadavat na politicke dianie (nie ze debata co je nove - iba hundranie a hromzenie)... ja neviem v akej galaxii mu to po tom, co sme sa mesiac-dva nevideli pride normalne.
ohladom toho, ze na to nie je cas na navsteve - my sme stravili par dni s prespatim u jednych a par dni s prespatim u druhych, nie su to ziadne hodinove navstevy na kavu. a je to tak vlastne vzdy ked sme spolu, iba teraz cez sviatky som si to tak hlbsie uvedomila (ako sa uz tesim domov za kamaratmi a kolegami ako sa poropzravame o normalnych veciach).
clovek aj ked zacne hovorit nieco o sebe tak zaujem/dodatocne otazky nula, resp. by na mna cudne pozerali co to vytahujem za hluposti, ze som sebestredna... asi to bude aj ich prostredim a nedostatkom hlbsich socialnych zrucnosti, vsetci z rodiny su taki
kazdopadne poznam a mam v okoli aj super ludi na pokec v ich veku, preto mi je to vzdy tak luto po stretnutiach s nimi (ale su to ludia z ineho prostredia a mentalneho sudka)
@anonym_autor ani moji sa nevedia a ani sa uz moc nesnazim. Ale u nas je poblem ze aj ked ide nejaka hlbcia tema sice pocuju ale nepocuvaju.
Ako okolností dovolia. Ked sme u mojich rodičov a je tam XY deti, tak nezačneme hlbokú temu pri ktorej by som odskakovala každých päť sekúnd. Detto u svokrovcov.
Ak sme samé, kľudne sa porozprávame aj o vážnych veciach.
@anonym_1f8590 presne, este politika - moj otec max do 20 minut odkedy sme prisli na navstevu zacne nadavat na politicke dianie (nie ze debata co je nove - iba hundranie a hromzenie)... ja neviem v akej galaxii mu to po tom, co sme sa mesiac-dva nevideli pride normalne.
ohladom toho, ze na to nie je cas na navsteve - my sme stravili par dni s prespatim u jednych a par dni s prespatim u druhych, nie su to ziadne hodinove navstevy na kavu. a je to tak vlastne vzdy ked sme spolu, iba teraz cez sviatky som si to tak hlbsie uvedomila (ako sa uz tesim domov za kamaratmi a kolegami ako sa poropzravame o normalnych veciach).
clovek aj ked zacne hovorit nieco o sebe tak zaujem/dodatocne otazky nula, resp. by na mna cudne pozerali co to vytahujem za hluposti, ze som sebestredna... asi to bude aj ich prostredim a nedostatkom hlbsich socialnych zrucnosti, vsetci z rodiny su taki
kazdopadne poznam a mam v okoli aj super ludi na pokec v ich veku, preto mi je to vzdy tak luto po stretnutiach s nimi (ale su to ludia z ineho prostredia a mentalneho sudka)
@anonym_autor tiez mam to iste doma a to chodime 3x rocne. Akoby ich nic ohladom mojej prace nezaujimalo. Ako take vseobecne veci co nove aj ked aj vtedy nie som si ista ci ich odpoved zaujima alebo je to len preto aby rec nestala. Je to kazdopadne divne.
@anonym_autor samozrejme sa rozprávajú aj moji rodičia aj my proste treba tu komunikáciu stále a to ja s mužom mame už po 50 a moji rodičia už skoro 80
@anonym_autor a nezamýšľala sa si nad tým, že skrátka nechcú viesť dlhé hlboké konverzácie? Ja som právnik a počúvam zložité veci každý deň a NECHCE sa mi riešiť s rodinou otázky morálky, náboženstva a pod. Minule sa má niekto pýtal, ako môžem obhajovať zločincov? Tak, vysvetlenie asi tak na pol hodinu a ku tomu protistrana stále tlačí svoj názor a podobne. Načo?? Načo mám presadzovať svoj názor, vysvetľovať, argumentovať, podávať. Slová idú aj tak do vetra, zbytočne sa zvyšuje napätie a eskalácia vnútorných medziľudských konfliktov. Následné ohováranie a podobne. Chcem sa baviť o zlomenom Dedovi mrázovi a zemiakovou šalate. NEZAUJIMA ma názor druhých na politiku a podobne. Je to ich názor.
@anonym_autor svokrovci maju 70 a so svokrou riesime a rozoberame vela, jej zivot, priatelov, problem v rodine, priatelku, ktorej sa dieta rozvadza a aj naopak, nas, mna, moju pracu. Svokor je typicky chlap, taketo veci neriesie ale rozpravame sa o zahrade, o vine, o politike....
S mojou mamou paradoxne nemam az taky blizky vztah ale zivot nas doviedol k tomu, ze musime aj take tazsie temy aktualne riesit a riesime. Mama este nema 60.
Moj manzel ale napr. na take debaty nie je a nerozprava sa so svojimi rodicmi. Skor fakticky a pragmaticky odpoveda, ziadne siahodlhe debaty. Takze moze to byt aj typom cloveka, nebude to vekom podla mna.
@anonym_autor nie, nie ste jedina taka rodina. U nas sa riesi len jedlo a pocasie. Nevedia sa rozpravat, len pocuvaju nas deti ako sa bavime. moji rodicia 70+
preberáme pracovné vzťahy, odborné témy keďže profesijne sme si blízky, okrajovo politiku názory máme približné, deti, rodinu a keďže máme aj jednu spoločnú nehnuteľnosť tak okolo nej veľa tém a taktiež povinností
@anonym_autor u nas ako cez.kopirak:)
@anonym_autor toto mas v kazdej generacii. Aj 40+ co poznam riesia len pepco, sinsay a v ktorom letaku je co v akcii. Dianie na Slovensku nula, nula nic ziadny zaujem, o zahranici ani nehovorim...a to su ludia s VS.
@ivana11155 ja mám opačnú skúsenosť, ľudia 40+ majú prečítených množstvo kníh, vedia sa so mnou baviť na každú tému a naopak veľa mladých ľudí má nesmierne zúžený pohľad. S rodičmi a svokrovcami, kým žili som sa mohla baviť na každú tému, či to bola vnútropolitická situácia, alebo situácia vo svete, šport, hudba, umenie....
@anonym_autor Nie. Rozpravame sa normalne. A ak mama povie nieco o susedoch, tak o tych, ktorych som poznala, ked som byvala s nimi. Obcas svokra spomina ludi, ktorych som v zivote nevidela, ale zas..ona ma 87 rokov, potrebuje sa uz zo vselicoho vyrozpravat, ale s nou sa daju viest rozne debaty na rozne temy, kedze je velmi scitana a nadalej sa venuje rozsirovaniu svojich vedomosti, studuje si rozne temy.
Nevedia. Svokrovci sa bavia o ludoch z dediny ktorych nepoznám, ale to mi nevadí posedim si svoje odtrpím. Chodim k nim 2x ročne takze v pohode vydrzim. Horsie je to u mojho otca ktorý iba sedi a spomina. Ako bol mladý,ako bolo na vojne, ako sa za socializmu zilo. Tie iste prihody dookola 30 rokov uz vieme všetci naspamäť. Ale sedíme počúvame a musíme vydržať. Raz mesačne toto posedenie u neho absolvujeme. Nosim si sebou panadol migréna,vzdy ked odchadzam od neho ma strašne bolí hlava.
Nieje to generačné, je to o ľuďoch ako jednotlivcoch. Na ich obranu, možno nebola správna spoločnosť? Nie z každým sa da debatovať do hĺbky a s niektorými ľuďmi sa do debat nepustas vrámci vlastnej sebazáchovy 😆
Moji rodičia boli o čosi starší, dnes by boli "70tnici", ale u nas sa vždy viedli hlboké debaty na rôzne témy a taký bol aj okruh ich známych. Ja mám zas opačný problém, neviem, respektíve trpím ked musím viesť 'small talk '. Viesť konverzáciu o ničom je tiež umenie...
rozprávajú o tom, čo napĺňa celý ich deň, mama rieši prechádzky so psom, kedy kakal a koľko jedol, max. ešte kedy čo ide zavariť a kedy odvážajú smeti, svokra rieši iba svokrove zdravotné problémy a lieky, proste je to už vekom (80 r.) , všetko vzdelaní ľudia, ale už nemajú nové impulzy, a sme vďační, že sa zatiaľ postarajú sami o seba
U nas to iste, v podstate sa nemame o com bavit a ked uz, tak skoro vyhradne o ich zivote, znamych. Ziadne osobne rozhovory o tom, co prave prezivame, coho sa bojime, ake mame sny, o tom, kto vlastne sme. Vsetko povrchne rozhovory, je mi to aj luto, lebo ich v podstate nepoznam. Ked zomru, uz bude neskoro. Ale ja som si aj zvykla, proste nie sme na rovnakej vlne, a vieme aj tak pekne stravit cas. Ale je to divne, ze sa o mna nijak hlbsie nezaujimaju, v podstate to tak bolo cely zivot. Im staci, ked som fyzicky na blizku a radsej si robia svoje. Podla mna su to ludia, ktori mali deti deti lebo tak to malo byt, dali im vsetko materialne ale nie su schopni emocnej intimity.
Vieme pokecat, ale niektore veci im nevesiam na nos, lebo viem aka by bola reakcia, ale v poslednej dobe sa riesia susedia, kto svieti dlho do noci, kto skoro rano. Kto je v zahrade, komu prisli deti.a politika sa sleduje aj cez sviatky a kriminalky do radu, sport od rana do vecera, esteze uz pojdem domov za par dni.
Nevedia. Mama rieši len ľudí z dediny, susedov kto má čo nové a bla bla. Otec ako bolo dobre za komunistov, ako tento svet vyrieši len vojna, politika....Svokor to je kapitola sama o sebe, ten hovorí len o sebe a o svoje alkoholové zážitky, a svojich krčmových kamarátov spomína.
Nie nevedia. A načo? Už sa narozprávali dosť za celý život. Už ich to asi nebaví. Ved my budeme tiež takí po 60ke.
Nie, nevedeli, na hlbšie témy som mala priateľov. Už to ale neriešim, žijem si svoj život
Ja si zas neviem predstaviť nejak moc rozoberať hlboké témy na návšteve. Každému to nemusí byť príjemné, nevie sa tak otvoriť pred viacerými ľuďmi atď,.takže väčšinou sú len také konverzácne

Aj moji rodicia su taki. A to maju do 55. A zabudla si este spomenut politiku😂