Mali by sme požičiavať peniaze rodine a priateľom?
Aký máte názor na požičanie peniažkov rodine, partnerovi ci kamarátom, ak nejde o veľkú sumu a viete. Ze vám ich za pár dní vrátia?
Ak by to bolo raz za čas tak áno, ale ak by to bolo pravidelne tak nie.
Ja som uz takto pozicala, aj mi bolo pozicane takze som urcite za. Kto ma pomoct, ked nie najblizsi. Ale zavisi to od toho, komu sa poziciava. O mne moji blizki vedia, ze by ma nesplateny dlh matal cez den aj v noci a ze proste splatim. Takisto to ja viem o mnohych ludoch, co poznam. Ale zase su aj ludia, ktorym by som pozicala max. 50€.
Tak určite radšej požičať si od rodiny, než v banke na úrok.
Požičiavať keď má človek peniaze navyše a nebudú mu chýbať.
Záleží od situácie. My sme požičali, ale zároveň aj nám bolo požičané. Reálne ak by nám nepomohla rodina zábezpeku svojho domu, tak ten svoj nemáme. Po skolaudovani nášho domu sme presunuli zábezpeku.... Ale tie zviem, že nie každý rodič by s Ana nieoc také dal. Preto som ja tým mojim veľmi vďačná. Ale aj iní ľudia z rodiny nám pomohli. Realne - nebyť rodiny, tak teraz dom nemáme. Je to veľká pomoc mať rodinu, na ktorú sa vie človek o obrátiť. Samozrejme my svoje dlhy splácame. Ale som za to, že ak ide o dobrých ľudí, ktorí sa naozaj snažia, pracujú a sú spoľahliví a ty na to máš, tak je fajn pomôcť.
Ale samozrejme treba ja rozlišovať - ak ide o to prispieť na luxusné auto, tka to mi príde ako nezmysel. Ale ak niekto potrebuje doložiť k tomu, aby mal bývanie, tak to je dobrá pomoc. Aj keď treba si dávať pozor, či v tej rodine nie je alkohol, gbling a pod.
Iba ak by mi tie peniaze nechybali. Moja mama takto po malych sumach roky rokuce poziciavala kolegyni, vobec sme o tom nevedeli, ona bola sama s 3 detmi a proste jej niekedy nevyslo. Vzdy po vyplate poctivo vratila.
Vacsie sumy by som pozicala iba na zmluvu, aj rodine, kde by bolo jasne napisane, ako a kedy bude suma vratena.
ano v ramci rodiny a najlepsej kamaratke som raz. inym nie
Požičala som v rodine viackrát ale viem na čo , nie také, ze nemáš 100-ku do výplaty?
Ja nemám dobré skúsenosti s pozicanim peňazí "kamarátovi", ale v rámci rodiny mám ľudí, ktorým by som bez váhania požičala, kebyže mám toľko a istý čas by mi tie peniaze nechýbali a viem že to fakt potrebuju.
Tak záleží od toho, ako často to je...k mojej mame chodia niektoré osoby žiaľ viac menej pravidelne. .treba žiť tak ,aby si požičiavať nemuseli.
áno, ale vždy platí že požičať sumu čo nebude chýbať ak nevrátia. Teda ak mám 20 000 eur úspory čo nepotrebujem tisícku nemám problém požičať. Ale napríklad ak mám úspory 3000 eur a o pár týždňov chcem kúpiť kotol za 2500 eur nepožičiam 2000 eur a potom ak sa ten dlžník dostane do problémov nebudem mať na kotol.
Ja som za nie, mne samej by bolo trápne pýtať stále sú ponuky hoc aj na nejakú brigádu na privyrobenie keď treba peniaze na nečakaný výdavok a keď niekto nemá finančnú gramotnosť tak požičiavanie ho k nej nenaučí. Nikto si nepožičiava len raz, keď zistí, že v prípade potreby má niekoho na koho sa obrátiť tak to bude využívať.
mne mama bezne pozicia napriklad ked kupujem nove auto, minule mi pozicata 20k, vedela som, ze moje stare auto za tu cenu predam a potom jej ich vratim. Termin ani zmluvu sme nemali ziadnu, ja som v pohode bez potreby pozicky kupila nove auto, nesla som samozrejme na doraz s financiami a ked som stare predala rovno som jej peniaze vratila. Takto to robime vzdy ked kupujem auto. cize mozno uz nejakych 7x sme to spravili. Inak som si nikdy nepoziciavala, odomna si nikdy nikto nepozical. Nepoznam ani nikoho kto by si potreboval pozicat taku nizku ciastu ako 100, 200, 500 eur.. ved to kazdy ma
Zalezi na tom kolko a pri akej prilezitosti. Je rozdiel pozicaj mi drobne na zmrzlinu a pod., (ked sa neda platit kartou - stava sa co raz castejsie) pripadne vacsiu ciastku ak je to vynimocna situacia a vies, ze sa Ti vratia…. Alebo ak je to clovek, kt ma permanentne suchoty
Ak viem, že by mi vrátili, tak by som požičala menšiu sumu, ale nemám s tým dobre skúsenosti. Ochotne požičiam iba synovi a mame, lebo oni si požičajú nie preto,že nemajú peniaze,ale preto,že ich nemajú práve k dispozícii. A to sú iba výnimočné prípady.
@eeffka tak mozno ma kolegyna niekde investovsne odkial nemoze alebo nechce
vybrat. Inak takych ludi je dost co takto na tom stoja ze cakaju na vyplatu a bude ich stale viac
my si nepoziciavame a ani nepoziciavame nikomu...nemame s tym dobre skusenosti. Moji rodicia pozicali mojim krstnym peniaze a roky sa nam vyhybali lebo mali napoziciavane z pol dediny. Švagor nam pomaly 7 rokov dlzi okolo 500e. Splacal po 50e prvych par mesiacov a potom uplne prestal.
Jedine od nasich som si minule pozicala 1500e pretoze bankomat bol 2 dni v dedine prazdny, vedela som ze oni nieco prave financne riesili tak na 2 dni som si pozicala a hned vybrala z bankomatu a vratila. Ak by nemali, tak idem do mesta a vyberiem tam, len mam denny limit tak by som musela 2dni ist...
@slavomira236
@mirola ziadne investicne ucty nema, ziju z ruky do huby. Plat nema minimalku
Najbližšej rodine a kamarátom a tým problém nemám. Ale max do 100€. Musia to byť ľudia ktorým dôverujem na 500%.
Ja nikomu nepožičiavam a ani ja si od nikoho nepožičiavam. Keď som bola mladá mala som kolegyňu a tá si odo mňa požičiavala pred výplatou a potom som to zatrhla lebo začala si požičiavať pravidelne.
Koľko krát sa stane ze mi sestra napise ci nemám poslať 10 eur alebo mamka ze nevychádza a vždy potom vrátia. Rovnako ja keď potrebujem. A vždy vrátime. Občas sa stane ze ja im poviem nech nechajú tak, oni mne tiež. Ale ak by som vedela, že si len požičajú q nikdy nevrátia tak nie. Ci rodina ci nie. Viem ako sa k peniazom správajú a prečo občas nevychádzajú.

Poziciavat len v pripade, ze nebudu chybat, ak ich nevratia. Pri rodine/partnerovi/kamaratoch je vyssie riziko….
A ak uz pozicat, tak prevodom na ucet s poznamkou, ze je to pozicka splatna do konkretneho datumu. 🤷🏼♀️