Mám akceptovať šesťmesačný oddych syna po vysokej škole?
Pekny den prajem.
Ako by ste reagovali, keby vam vas 27-rocny syn oznami, ze by po skonceni VŠ (teraz v maji) rad zostal doma, dobrovolne nezamestnany, tak na cca 6 mesiacov, aby si fyzicky a psychicky oddychol a dal sa dokopy. Musim napisat, ze studium sice narocne ma, ale zdravotne je v poriadku, aj psychicky.. Jednoducho si chce takto oddychnut, neplanuje ziadnu brigadu, ziaden pobyt v zahranici, jazykovy certifikat, cokolvek.. Jeho predstava je taka, ze by bol este rad ziveny rodicmi. Neviem, pride len mne tato poziadavka cudna? Chapala by som tak 2 mesiace oddychu po skole a potom robit, ale 6mes?… Aky mate nazor vy? Prehanam alebo je to tak dnes normalne a aj vase deti si dali taku pauzu po VS a nechali sa zivit rodicmi?
V momente ked rodič prestane poberať na dieťa prídavky, tak už dieťa nie je dieťa a má sa spolupodielať na chode domácnosti. Jasne, takže platiť svoje náklady. Samozrejme ak sa stane, že chvilu nemá, tak ho rodič može založiť, ale nie živiť.... Proste mu tie peniaze požičať. Pol roka nech oddychuje po 2 odpracovaných rokoch - dostane podporu :-P 😉 😀
Ale, ved to uz je chlap pred 30tku, nie dieta. Ja by som to v prvy moment povazovala za vtip.
Ak si bude platit byvanie, stravu, poistku, zdravotku... tak moze byt v posteli do kedy chce 🙂
V jeho veku uz maju iny byvanie, rodinu.. len aby ti neostal doma natrvalo. Poziadavka ako keby bol v puberte.
Rozhodnutie je, ale na tebe.
Nečítala som komentáre vopred upozorňujem , no reagujem na tvoju otázku: poďakovala by som mu za jeho úprimne oznámenie a odpovedala že v tomto ho podporovať nebudem bez urážky je už vekom dospelý muž, nie pubertiak.
v skratke, NIE. Nečítala som komentáre, ale kde je zaručené, že si hneď nájde prácu a nebude zo 6 mesiacov aj rok?
@sisaka ano ale v tom zahranici maju aj tzv. Platene studium, ze realne od prveho rocnika na strednej pracuju vo firme kde maju prax a viac vhodia do prace ako do skoly. V Nemecku kde ja zijem uz 16 rocni zarabaju cca 900€ mesacne v praci popri studiu. Tyzden škola, 2 tyzdne prax. A takto ked skončia skolu maju uz aj prax a skusenosti. To k tomu ak sa porovnava to ze v zahranici bezne deti odidu v 18tich. Áno odidu, tu bezne mladi byvaju v podnajme, ale maju aj financie na to 🙂
@simulienka123 bavíme sa tu o štúdiu na univerzite. Ale napriek tomu ťa môžem uistiť, že nie všetky krajiny majú školský systém ako Nemecko a ak niekto ide na univerzitu, tak 100% ani v Nemecku nie je na duálnom vzdelávaní, ale chodi celý čas do školy. To, že je bežné, že popri škole decká brigádujú je druhá vec, ale to môžu aj na Slovensku. V 18. rokoch žiadne “deti” nemajú majetky, žeby mohli vyskakovať a platí to, čo som písala vyššie. Sú tu považovaní za dospelých, je na rodičoch, či a do akej miery im finančne pomôžu - či už so školou - nie je zadarmo, alebo nákladmi na život, kým sa “rozbehnú”. V zahraničí žijem vyše 20 rokov, viem ako to tu funguje, jedno dieťa ma 26 rokov, druhé 17.

U nas to bola naopak, dcera este pred promociami bola na par vyberkach..zacala robit asi tyzden po skole,napriek tomu,ze nemusela...ale ona sa velmi tesila,ze bude konecne robit to,co vystudovala.