Mám akceptovať šesťmesačný oddych syna po vysokej škole?
Pekny den prajem.
Ako by ste reagovali, keby vam vas 27-rocny syn oznami, ze by po skonceni VŠ (teraz v maji) rad zostal doma, dobrovolne nezamestnany, tak na cca 6 mesiacov, aby si fyzicky a psychicky oddychol a dal sa dokopy. Musim napisat, ze studium sice narocne ma, ale zdravotne je v poriadku, aj psychicky.. Jednoducho si chce takto oddychnut, neplanuje ziadnu brigadu, ziaden pobyt v zahranici, jazykovy certifikat, cokolvek.. Jeho predstava je taka, ze by bol este rad ziveny rodicmi. Neviem, pride len mne tato poziadavka cudna? Chapala by som tak 2 mesiace oddychu po skole a potom robit, ale 6mes?… Aky mate nazor vy? Prehanam alebo je to tak dnes normalne a aj vase deti si dali taku pauzu po VS a nechali sa zivit rodicmi?
@bonboniera Koľko máš rokov? Tipujem 50+. Asi si jedna z tých, čo netuší, že existuje aj práca z domu. 😅 U nás sme doma všetci. Pyžamová pohoda od rána do večera. Vďaka technológiám. Pracovné návyky a dom sa absolútne nevylučujú.
@mamamasama drzá si a ešte aj nechapava 🙂 keď bude polroka doma, asi ťažko zistí kam chce aby jeho kariéra smerovala. Nechápem co sem pletieš home office keď sa tu bavíme o tom ze mladý chce polroka doma oddychovať. Takže skus najprv premýšľať o tom co napíšeš a budes druhých poucovat o niečom co absolútne nesúvisí s témou ;)
@bonboniera Juuuuj teta. Trafila som, že? Už je iná doba.
@mamamasama s veľkou pravdepodobnosťou som mladšia od teba. No nič, vidím v profile ze mas tri deti, v klude si ich chovaj doma nezamestnané do ich 30tky. Ja si zatiaľ budem užívať svoj homeoffice, ktorý s touto témou nemá nič spoločne.
@bonboniera 🤭🤭🤭
Odporúčam mu začať si skôr hľadať prácu lebo môže sa stať že si prácu nenájde hneď. Mohol byť mať problém si nájsť prácu po tom pol roku. Absolventi majú väčšinou problém si nájsť prácu hneď.
Ja mám 21.rokov pracujem rodičia by mi nedovolili len tak ostať doma.
@mamamasama to čo už môže mať chlap za robotu z domu? To je skôr na smiech 🤭
@mamamasama však nech chlapec leží na gauči aj do smrti, ale nie za peniaze svojich rodičov. Má 27! , nie 17, o kariére mohol rozmýšľať kým študoval, alebo môže rozmýšľať popri hocijakej robote.
Ty keď rozmýšľaš čo ďalej v kariére/živote tiež sa nasáčkuješ svojim rodičom do domu a necháš sa nimi živiť? Asi nie, tak sa zamysli, či podporovanie takéhoto vychcaného, lenivého dospelého chlapa je správne.
To mu nebude trápne, že ty cca 50 ročná žena budeš chodiť do práce, starať sa o domácnosť a ešte mu dávať peniaze??
@mamamasama 27 ročný už má mať dávno nájdené smerovanie. Do školy 20rokov nechodil hádam bezcieľne. Ak nemá a musí sa pol roka hľadať = niekde nasrala chyba. Podľa mňa teda.
@simca06022011 je mi jasne ze generacie sa menia, maju inu motivaciu, ine problemy, dokazem sa vcitit do toho. Ale ja mam 35 ako tiez som “predchvilou” koncila VŠ, a pauzu som nechcela, citila som sa debilne ze mi mame pomahala s prispevkom na ubytovanie a jedlo a nieto ze by som jej povedala ze tak mami teraz je cas na oddych.
Ze mi proste pride ze v 21 rokoch by som to este ako tak pochopila ale chalan ma zachvilku 30 a zmysel pre zodpovednost 0
Urcite ma nejaky probpem, skuste sa otvorene porozpravat
Nie. Dva mesiace ok, lebo skôr asi aj tak nezoženie prácu. Ale musí aspoň zháňať. Potom už pekne prispievať na domácnosť. A keď mal náročnú výšku, mal by zohnať jednoducho, resp. by mal dostať ponuky od firiem on.
Mám 27, vyštudovaný technický odbor, 2 deti a vlastné bývanie. (Nie, manžel nie je za vodu). Nevravím, že nám rodičia nepomohli alebo žijeme v prepichu. Ale počas školy som si vybavila rôzne praxe, z čoho som si čo to našetrila a ešte pred ukončením štúdia som mala robotu vybavenú
Nesuhlasila..dostatocne dlhe zazemie ste mu dali
..a po 6 mesiacoch nicnerobenia bude mat velky problem sa nastartovat a ist do prace (este k tomu do jeho prvej prace)
@feuille vlastnú firmu, ale posmej sa 🤣
@mamamasama neda mi nezapojit sa, v uvodnom prispevku autirka pise, ze nema ziadne plany na "hladanie sa" chce si oddychnut a nechat sa zivit rodicmi. Ak sa niekto chce hladat tak asi skusa staze, worksopy ale hladat sa doma u rodicov na gauci?
@mamamasama pracovné návyky a pyžamo od rána do večera je oxymoron.
@rayla más pravdu, popri práci študujú pracujúci aj pedagogiku, právo a iné odbory, dokonca si robia doktorské tituly, nemyslím tým medicínu. Nepostrehla som však, že by autorka spomínala akú školu syn študuje. A aj keby to bola práve medicína, kladie si neúmerné podmienky po skončení štúdia. Ak by aj medicínu skončil, musí si ešte spraviť atestáciu popri výkone práce lekára, čo je ešte ťažšie, keďže okrem štúdia musí ešte pracovať, často v nemocnici na zmeny, vtedy tiež povie, že potrebuje oddych?
@lilope prave myslim, ze keby studoval medicinu, tak uz je davno v nejakej nemocnici a pracuje. Nepoznam lekara a to mam len v rodine 3 mladych lekarov, co by po skole bol na volno a oddychoval. A pocas skoly tiez co to popracovali, cez prazdniny stazovali atd.
@simca06022011 neviem prečo sa tu vyrukovalo hneď s náročným odborom ako je napr. medicína, vôbec nevieme, čo syn vyštudoval. Ako píšeš, kamarátky, čo vyštudovali medicínu, ihneď po skončení hľadali nemocnice kde by ich vzali a museli o ne doslova bojovať.
Veď ak je schopný sa o seba postarať, nech oddychuje kľudne aj pol roka.... ale určite by som ho neživila...
Ja som to urobila. Pocas vs som brigadovala, mala som nasetrene tak, ze som byvala zdarma, ale ostatne som si hradila sama. Venovala som sa sebe a hladaniu prace. Zamestnala som sa nasledne v novembri v dream jobe v obore za mega peniaz. A mala som 23.
27 absolvent je trochu stary, zda sa ze oddychov od 18tich mal uz aj tak dost 😂Hnitie na gauci za tvoje € by som nedovolila. Uvedomely sebarozvoj ano.
A este je bezne, ze absolventi idu po vs do zahranicia, zarobit, pouzivat (len tym sa moze oddialit zacatie realneho zivota)
@adreena prave pracujem v pyzame. Som szco. Pracovne navyky mam, zacala som este pocas vs a kym som bola bezdetna, mala som dve prace. Preco je nutne zovseobecnovat??
Inak autorka, asi by som patrala po (psychickej?) pricine. Syn si uvedomuje, ze “vsetci ostatni” kamosi budu v praci?
Ako si ten oddych predstavuje? Len ležať? Keď skončil školu, osobne si myslím, že to je len taká jeho predstava..Pol roka ho to nebude baviť.. možno sa cíti teraz unavený, tak ma na to takúto optiku.. žiadna kaša sa neje taká horuca, uvidíte..
ak by mal zarobene, preco nie, zas ten system, ze v 26 vydat, deti a muklovat do dochodku v robote-ani sa necudujem, ze mladi nechcu.
ale ako pisem-musel by mat nieco nasporene, z mojho dost biedneho platu by som nezivila. kludne si moze prenajat byt, aj zdielany a v tej izbe nech robi, co che. ja ako rodic som si svoju ulohu splnila, nech si uz zije zivot podla svojich predstav.
vobec by som ho do nicoho netlacila a uz vobec nie do nejakej hypoteky a hned prvej prace. zivot sa meni zavratrne, uz to nie je o tom byt vdacny za prvu robotu, sediet a muklovat.
Autorka sa nám nejak odmlčala.
@bielasovicka toto milujem, neda info a my tu vsetky varime z vody a este s apobijeme😀
@lilope nevieme, vsak ja len na to... ze ak by studoval medicinu... :DD co vytiahli.. co urcite nestudoval.

@mamamasama technológia mu nasimuluje pracovný deň a vybuduje pracovne návyky?