Mám bratovi radiť ohľadom výchovy?
Čaute baby. Mám takú dilemu, a neviem čo s ňou. Môj brat dlhodobo žije mimo slovenska a teraz majú malé dieťatko, polročné.. sú teraz prvýkrát s nim na sk. Len s nim robia zvláštne veci. Už sedí (s tým že ho manuálne dávali sedieť dosť rýchlo) nepretača sa ešte, dávajú ho na nohy, lebo je nervózny a tak sa mu páči.. ešte nezačali s prikrmami, ale ovocnú výživu dávajú. Používajú klokanku namiesto nosiča.. strašne mi je nepríjemné vidieť tieto veci, ale nechcem sa do nich starať, a mudrovat a dávať rady, sama to nemám rada, ale viem že toto všetko je nesprávne.. 😩 ja mám už svoje deti, ale nechcem vyzerať že všetko viem najlepšie.. ako sa zachovať? Nechať to tak? Nenápadne im naznačiť niečo? Narovinu? Ďakujem.
skôr nie. tiež máme so švagrinou rozdiel medzi deťmi 5 mesiacov a hoci dobre vychádzame a ona je krstná našej, vidím veľa vecí, ako hovoríš, čo by sa nemalo, resp. je nesprávnych.. ale je to ich dieťa... samozrejme veľakrát by som jej to chcela povedať, ale nehovorím.. aj tak ťa nebude počúvať a bude robiť podľa seba, lebo si myslí, že to je to najlepšie..
Keď odídu späť,určite zase budú robiť po svojom. Viem,že sa na niektoré veci pozerá ťažšie, ale ak nestoja o radu,radšej kašli na to.
Napr ja som bola vždy rada ak som dostala takéto informacie. Podľa toho aký máš s nimi vzťah. Tiež som Nevedela ako správne manipulovat s babom, alebo som mala hroznú sedacku..atd. a bola som rada ze mi to kamoška povedala. Ja by som určite jemne niečo naznacila..uvidíš na reakciu.
Urcite maju vela informacii aj bez toho ze im uuuplne kazdy nieco radi. Ale kedze je to Tvoj brat, mozno v OK atmosfere nadhodis temu a uvidis ako to beru. S bratom, nie jeho zenou. Aj ak mate dobry vztah, brat je brat...
Ale i tak.... vies,.. ked uz mas svoje deti, cize mozes povedat ze Ty si chyby nerobila?
Takze ak chces fakt kvoli malemu nieco poradit (dolezitejsie veci), isto by som neriesila hluposti ci mu davaju ovocnu vyzivu a pod., to je ozaj take ze 100 ludi 100chuti a keby mi toto niekto vytyka a sam ine robi (a kazdy ine nespravne veci robi), tak je lepsie neradit.
"""Už sedí (s tým že ho manuálne dávali sedieť dosť rýchlo) nepretača sa ešte, dávajú ho na nohy, lebo je nervózny a tak sa mu páči.. """Na tomto nic nevidim moj syn v 7mesiacoch zacal chodil..Ano dobre citas..V 11mesiacoch doslovne LIETAL po schodoch...Ma 6 mesiacov.Ovocna vyziva by mu tiez nemala skodit pokial je napr.kojeny...Alebo na umelom...Klokanka nie je ten najstastnejsi sposob ale pokial ho(ju)nenosi nonstop v nej, tak by som neriesila...Ano aj ty si to nemala rada, tak nechaj to tak...Su to banalne veci..Neriesila by som to vobec...
ved to je normlane radit si, aj kamosky si radia, povedia ako to robili oni, skusenejsie zacinajucim, raz povedat
@viera ty mozno nie, mna to sokuje rovnako ako autorku... mne syn zacal chodit v 8m, takze verim, ale zase sa najprv pretacal, potom sedel a na nohy sa postavil sam...
@autorka zavisi od vasich vztahov. a ako to citis. Su veci, ktore ja robim uplne inak ako brat. a s vela vecami nesuhlasim. A mozno je to platne aj opacne. A uprimne, nepacilo by sa mi, keby mi brat povedal, ze toto robim zle a podobne. Takze to nerobim ani ja jemu. Ale pokial to pride v diskusii, kludne si vymenime nazory. S respektom. Ty ides vychovou, ktora respektuje fyzio a vyvoj dietata. Ale mas vela rodicov, ktore deticky podsadzaju, davaju do pavuka a podobne. Tak ako mas mamicky, ktore deti dreziruju na odplienkovanie a ine, ktore pockaju, kym je dieta podla ich kriterii pripravene. Kazda ma svoju pravdu a kazda sa snazi urobit ako najlepsie vie pre svoje dieta. Je pravda, ze som sa vela naucila prave vdaka nevyziadanym radam, ale zaroven si myslim, ze som bola "otvorena" a hladala informacie. Keby mi to bol niekto povedal v nevhodnu chvilu, ci nevhodnym sposobom, tak by som to asi nebola brala, aj ked to bolo dobre myslene.
@autumm suhlasim.skus jemne naznacit.pripadne jedenkrat vyskusaj poradit.ak ta hned stopnu,alebo to ani nevyskusaju tak sa na to vykasli..
Asi by som skusila tie prikrmy,s tym sa da najjednoduchsie nieco spravit. A vies to aj tak medzi recou spomenut..odporuc im pripadne nejaku knizku podla ktorej si isla.
Ak chces skus im kupit od kiedronovej a ze je super,ako darcek pre nich :D ja som podarovala kamoskam ked boli tehotne a velmi ocenili 🙂
Nie, neradila by som. Je to ich dieta a ako s nim manipuluju je ich vec. Ty si spravila najlepsie ako si vedela pre svoje deti ako a oni robia najlepsie ako vedia pre svoje. Aj tak by si z tvojich reci nic nevzali a robili by si to dalej po svojom 🤷🏼♀️
@lienka9 super, ďakujem za tip a aj ostatným žienkam za názory.. ja určite nechcem krvopotne meniť ich spôsoby, len chcem jemne naznačiť, že sa to dá robiť aj správnejšie, ale ak by ma stopli len pri tom náznaku,tak určite by som viac neriešila. Určite nerobím všetko najlepšie ani ja, ale ja už mam odchovane 3deti a tiež som bola rada za rady skúsenejších
zalezi aka je zena brata, tvoja vsagrina. ja by som bola rada za taku radu, ak bola podla lekarov a fyzio, nie ze sa to tak kedysi robilo. ak mi niekto povedal ako spravne drzat dieta na rukach alebo co, bola som rada, hlavne ak sa do toho vyznal. potom som si sama hladala a citrala a snazila sa robit veci tak aby neskodili detom. jedine co ma sralo, ak niekto mi vravel ze sa to ma tak, nemal to nicim podlozene, len ze to s atak kedysi robilo , a opakoval mi to 200x ze to mam tak robit, tak dieta obliekat.
cize skus povedat, podloz fyzio , aj ze si to moze pozriet napr na fyziomama na fb, ale neryp do toho viac, uz sa zariadia sami ako uznaju za vhodne.
určite nie. ak sa ta nespýtajú sami tak nie.
s veľa vecami čo si písala sa stotožňujem, ale do druhych sa nestarám. tiež mi nebolo prijemne počúvať od švagrinej “zaručene dobre rady, lebo ona to tak robila, tak toto musi byt najlepšie a ja to robím zle”
mozes vyjsť za tu najhoršiu…
@kristinka92 veď práve, je to tenký ľad a hlavne ich prvé bábo.. viem aká som bola ja, keď mi radila svokra a mama, ale oni to robili až násilne, tiež mi to nebolo príjemné, ale tiež ma to štve, ale asi si zahryznúť do jazyka a dúfať, že to čo robia zle, nebude mať dopad na ďalší fyzio vyvin dieťaťa
ahoj, tiez by som kupila knihu, dobra je kniha od kiedronovej - je ich viac. ja som kupila svagrinej. ale neotvorila ju a mala odmalicka sedela opreta o vankus a behala za ruky atd
Ja mám rada, keď mi niekto povie svoj pohľad na vec, pokiaľ vidím, že daná osoba sa naozaj venuje starostlivosti o dieťa. Nikdy to neberiem ako nevyžiadanú radu, ale sa zamyslím a buď to aplikujem alebo nie. Tiež aj ja poradím ak sa ma pýtajú, ale niekedy aj sama a daná osoba to tiež zváži a po čase vidím, že niečo aj aplikovala. Neznášam však mudrovanie typu "mala by si ju naučiť to a tamto" a keď sa opýtam, AKO, tak je druhá strana ticho.
nemiesala by som sa, ale niektore veci sa daju cez otazku... napr. "Nebojis sa, ze bude mat krivu chrbticu, ked ho uz davas sediet? Som citala, ze to moze nastat, tak ja som sa bala, a nedavala som svojich sediet, kym sami vedeli." a tak podobne: "Nebolieva ho brusko, ked uz papa ovocie? Lebo mojich bolelo." A podla reakcie uvidis aj sama, ci radsej prestat s takymi vetami, alebo je to v pohode.
Ako s tymi vyzivami by som sa vobec neplietla co mu davaju jest - u nas sme davali ako prve prikrmy obilninove kase a popuceny banan s pomarancovym dzusom cerstvo vytlacenym - a bolo to a je na odporucanie pediatricky, proste ako prve sa zaraduje ovocie a dieta zdrave a dokonca aj maju radi ovocie ani anafilacticky sok necostali, ani nemaju ziadne alergie potravinove
@lilitela preco by ho malo boliet brucho? Pretoze na sk sa dava najprv zelenina a az potom ovocie? Davat najprv zeleninu a potom ovocie nie je celosvetovy standard a nezarucuje ti, ze dieta brucho boliet nebude. V svedsku dokonca odporucaju zaradovat detom gluten uz od 4 mesiacov - lebo dosli na to, ze cim skor zaradia tym mensie% celiakov maju v populacii 🤷♀️
Ako riešila by som take zdraviu ohrozujúce veci. Napr sa vykaslala na prikrmy. Tak sa potrápia, s tým, že začali ovocím. Odporucila by som jemne, že klokanka nie je vhodna, tiež som sa nechala poucit na tomto fore, chcela som ju kúpiť a docitala som sa, prečo nie. A to ťahanie za ruky a pod nie je dobre. To mi stačilo vidiet jedno 10 ročne dievcatko v rodine, čo takéto urýchľovanie s nou spravilo a aj napriek cvičeniu má krivú chôdzu a nášľapuje ako keby cez spicky a má od malička problemy s chrbticou.
Nestaraj sa, ak chces mať naďalej s nimi dobrý vzťah 🫣😁
Nie, nemá to význam, keď ho pasívne posadzali škody už sú napáchané a aj tak si budú robiť po svojom, zbytočne budete mať napätie vo vzťahoch.
Naznačiť a keď odignorujú, nestarať sa.
@viera ked dieta nema dostatocne vyvinute svaly, tak mu to len uskodi. V 7 mesiacoch deti "chodia" akurat drziac za ruky dospeleho, to tiez nie je stastne riesenie, doslova velmi nestastne. Takze ano, je to zle, a je to dost zle. Ved my sme generacia pavukov, tahania za ruky a sedov s oporou. Skvela generacia, ktora uz 30tke riesit problemy s chrbticou, a to az tak, ze uz ziadna poistovna nepoistuje ochorenia chrbtice
Niekto taketo soft rady privita, niekto sa urazi... Mozno by som len jemne nieco poznamenala (napr. jeeej vy sa mojkate v klokanke? my sme pouzivali ergonosic, ten dokonca podporuje spravny vyvin klbikov a pod.) a uvidela by som podla reakcie
Su zo zahranicia, tam su urcite ine zvyky. A mozno im len chybaju informacie.
Niet napr tajomstvom, ze v usa klokankuju aj celebritie matky, a verejnost sa nad tym rozplyva, no my slovensky vieme svoje 😉
Davat ovocnu vyzivu pred zeleninou je tiez blbost. Rovnako posadzanie.
Drzim sa rceni, nevyziadana rada je vzdy zla rada, ale da sa to obist. Nechces rypat, zalezi ti na synovcovi.
Vyborna je hra na zvedavu, a do krat hra to, ze su v cudzine 👍 nepoucujes, dozvedas sa preco robia veci tak ako robia v ich krajine
"Jej, aj vy pouzivate nosic? Tieto u vas ficia? Lebo tu v SR sa pouzivaju vyhradne ergo nosice lebo..."
"Vyziva? Teda to je zaujimave, takto sa u vas odporuca? Maju na to odovodnenia? U nas v SR sa striktne ide podla tabulky 'xy' lebo... Aj vsetci dr tak odporucaju, zvlastne ako iny kraj iny mrav'
No a potom je to na nich.
Maximálna by som jemne načrtla tému, skôr tak že sa zaujímaš ako je to teraz/u nich v krajine a pritom podala niake info ako si to robila ty....darovala knižku o prvých jedlách pre bábätko. Ak máš ešte ten nosič a bola by som im ho ochotná darovať tak skúsiť ponúknuť.
Ale viac by som na to netlačila.
Je ine ako radi mama svokra-lebo to co sa teraz pouziva- sa volakedy nepouzivalo. A naopak.
Mne sama mama povedala ze ona mi radit nebude. Lebo casy sa zmenili a vela je ineho. Aaby mi neradila sprostosti ktore “uz neplatia”.
Ale zase ani bratovi ani svagrine neradim. Ak sa poradi alebo napr pri chorobe poviem ze ja som im dala taky liek a pomohlo. A uz nech sa zariadi sama ci si poradit da alebo bude skusat nieco ine.
Mam kamaratky ktore maju prve babo. Ja mam tri. A same mi napisu ze ci im viem poradit. Je to ale ine ak same napisu.

Informácií je dosť a prístupných. Nevyžiadanej rady nedávaj. Keby chceli,opýtajú sa.
Vždy každá generácia mamiciek je vždy najmúdrejší,otázkou je,kt.ta generácia bola zlá,lebo všetci sme tu,dospievanie,starneme a žijeme🤣
Prežili sme aj výchovu svojich rodičov,tak asi až taká zlá nebola😊