Mám bratovi radiť ohľadom výchovy?
Čaute baby. Mám takú dilemu, a neviem čo s ňou. Môj brat dlhodobo žije mimo slovenska a teraz majú malé dieťatko, polročné.. sú teraz prvýkrát s nim na sk. Len s nim robia zvláštne veci. Už sedí (s tým že ho manuálne dávali sedieť dosť rýchlo) nepretača sa ešte, dávajú ho na nohy, lebo je nervózny a tak sa mu páči.. ešte nezačali s prikrmami, ale ovocnú výživu dávajú. Používajú klokanku namiesto nosiča.. strašne mi je nepríjemné vidieť tieto veci, ale nechcem sa do nich starať, a mudrovat a dávať rady, sama to nemám rada, ale viem že toto všetko je nesprávne.. 😩 ja mám už svoje deti, ale nechcem vyzerať že všetko viem najlepšie.. ako sa zachovať? Nechať to tak? Nenápadne im naznačiť niečo? Narovinu? Ďakujem.
@elizabet173 mám kamarátku ktorá takto dostala knihu od inej kamarátky a hrozne sa urazila, že či si myslí že jej výchova je zlá.. ľudia sú proste na svoju výchovu citliví..
@autorka nie neradila by som, nerobila by som nič.. je to ich dieťa, robia to čo si myslia že je najlepšie.. nikto nerobí nič dokonalo, ak si je svojou výchovou istý, tak aj tak sa ho dotkne aj ta najmiernejsie mienena rada.. ja mám v tomto veľku výdrž, moja sestra, kamarátka, majú totálne iný prístup ako ja.. ja riešim len svoje deti, hoci niekedy vnútorne sa trocha soknem pristupom čo by som ja nikdy neurobila, aj tak nedám na sebe nič znat.. je to čisto ich vec.. zasiahla by som ak by niekto dieťaťu ubližoval.. nesprávne fizio, alebo nesprávne jedenie nepovažujem za ublizovanie ale jednoducho za iný prístup..
@tiika inak ja mám prvého syna čo má hypermobilne kĺby, vpadnuty hrudník (môj muž aj svokra to má tiež), z toho skoliozu.. od malička cvičí, skolioza sa zlepšuje.. ale tie nevyžiadane rady niektorých žien čo rady poučia ako je to tym že som ho posadzala (čo nie je pravda) tak sa ma vedia dotknúť.. ľudia vďaka mnohým informáciam majú dojem že vedia viac ako ostatní.. avšak aj najlepším prístupom k dieťaťu sa človek nemusí vyhnúť problémom s pohybovým ústrojenstvom.. (píšem len preto lebo spomínaš ako by mohla ušetriť dieťaťu problémy).
z toho co si napisala - minimalne klokanku by som im vysvetlila rozdiel s nosicom, lebo tak visiet ako v klokanke to musi to dieta fakt az boliet, je rozdiel sediet a visiet .. na ine by som kaslala… ved zachvilu odidu zachvilu nato nebudes musiet pozerat :D
Ja vzdy poviem "som citala" , "ja som robila, lebo..." a tak. Nikomu nevravim ako to ma robiť on, ale tiež mam niekedy chuť okoloiducim pritiahnut nosič keď majú dieta pri kolenach 😅
a vysvetli mi niekto ze co je natom zle ked uz vyzivu davaju ked ma 6m ? ved to je tiez prikrm ci nie?
@hortenziaj s tymi lekarmi by som brzdila, su aj taki co tvrdia ze materske mlieko po prvom roku je skodlive 🤦🏼♀️ alebo zakazuju jest niektore veci popri dojceni pricom je dokazane ze to co zena je priamo neovplyvnuje “travenie” babatka atd. atd. je vela aj pediatriciek co zaroven zastavaju “ staru skolu “
@hendikep no niektore si myslia, ze existuje len jediny sposob zavadzania novych pokrmov do jedalnicka dietata - dalej uz nestudovali 😂
@hendikep tak tam tiez selektujem ohladom toho kto sa vyzna a kto nie, a vela hladam , citam. nastastie mam pediatricku, aj ked starsiu, ale pridza sa fyzioteraputov, aj mne radilo v tom co robit , nerobit s dietatom. ohladom prikrmov povedali, ale nebola som s tym na 100% stotoznena, hladala som inde. aj pri lekaroch si treba vediet vybrat, mas pravdu...proste pri vychove deti treba hlavne zdravy rozum a selektovat, nie vsetko cp sa robilo kedysi/robi teraz bolo/je vhodne,
@hendikep nenapísala som, že je to škodlivé 😊 ale dávať kupovanú výživu ako prvú pri zavádzaní "jedla".... A presne pre to, nechcem mudrovať. Nie som najmudrejšia a je to ich vec, ale veľakrát sa potom ženy čudujú, prečo potom dieťa nechce jesť klasické bezchutne varené zeleniny .. napr. Alebo mu dávajú tie piškotky dlhé s cukrom navrchu. Tiež sa mi to nepozdáva, ale nič som nepovedala.
@jana_eyre_2 áno, určite sa vyhnúť všetkému nedá, to je pravda, niečo je skratka genetika a iné veci (niekto sa stravuje veľmi zdravo a dostane rakovinu, či inú chorobu, niekto pije, fajčí, je mastné, vyprážané atd. a zdravie mu slúži, ale koľko takých je; to neznamena, že teraz zdravé stravovanie zavrhneme). Nuž ale vela veciam sa predchádzať da. A teda, ak sa spýtaš hocijakého fyzio, doktora, alebo tu na stránke - nikto neodporučí pavúka, podsadzovanie, vodenie za ruky, klokanku kvôli zdravotným problémom. A áno, aj ten chlapček moze byt napokon v poriadku. Ale asi mu tie zdravotne problémy hrozia vo väčšej miere. A čo si všetci vždy prajeme.. vela zdravia. A to maličké? Aj jemu bude teta priať vela zdravia a v duchu dúfať, veď snáď bude v poriadku? Ale nič preto nespraví. Veď rodičia si i tak urobia po svojom. Možno tu radu príjmu, možno nie. No jeho teta sa boji toho, aby sa nedajbože niekto na ňu nenahneval.
@autorka
Mne to pride cudne, že sa ľudia boja už vôbec medzi sebou nieco povedať. Ano, záleží na forme, obsahu a adresátovi. Sme tak znechutení tými cudzími radami, že uz si radsej hladime kazdy svojho miesto toho, aby sme sa pokúsili niekomu pomôcť. Čo je toto strach skrytý za respekt k druhému? Individualizmus? Veď, keď sa mame radi, myslíme to spolu dobre, staráme sa vzajomne o jeden o druhého, tak snáď jedna vecná, dobre mienená rada, nemôže nikomu ublížiť. Rodinu beriem ako spoločnosť mne najbližších ľudí, ktorym dôverujem, zalezi mi na nich a na ich šťastí. A verím im natoľko, že snáď mi povedia, keď budú mat potrebu mi niečo povedať, či už v dobrom alebo v zlom. Neberiem ich ako niekoho, kto sa ma starať len o seba.
To je ako z extremu do extremu. Snáď je to trosku ine, ako ked ta susedia, babky na ulici, svokra či hocikto iný poučujú, napomínajú, kritizujú, robia to stále dokola, majú potrebu o svojom názore presviedčať.
Urcite by som sa nestarala. Je to ich dieta. A kde ziju v akej krajine.
Nic im nehovor, nemozes “zachranit” vsetky deti sveta. Akurat sa na teba nahnevaju. Ja sledujem na insta jednu babu, uz ma 7 deti a non stop ich vlaci v klokanke tvarou vpred. Doslova su zavesene na genitaliach 🤮 A ziju v USA. Proste iny kraj, iny mrav, vykasli na to, niekde proste este mentalne nedozreli na iny typ vychovy.
@majkamasar Británia
@aurora33 Moja neterka chodila v 8m. Naozaj chodila. 4nozkovala uz tusim v 4m. Bola velmi rychla vo vsetkom pohybovom, teraz je skolacka a aktivne sa venuje sportu. Verim, ze mozu byt este aj o nieco rychlejsie deti.
Nie .hlavne žiadne rady....keby chceli poradiť .tak sa tá spýtajú.je to každého vec čo robí so svojím dietatom
Mam sestru v Holandsku a teda oni zavádzali potraviny úplne inak než my, už si to nepamätám presne ale začínali ovocím a kopu potravín co u nás deti nemôžu tak tam normálne jedli... Jasne ze segra dávala deťom ako jej kázala doktorka a ako boli zvyknuté v jasliach, nie podľa slovenských zvykov. Tak isto im nedavala čiapky, prikrivky do kočiara tu na ňu teda matky zazerali riadne...
Skratka iný kraj, iný mrav....
Ps. Ja som bola taka typická bio/eko/matka ale vela veci som musela robiť proti svojmu presvedčeniu, napríklad dieta nehorázne vrieskalo v akomkolvek nosiči, šatke, manduci ale v klokanke bola spokojná. V 6 tích mesiacoch sa pri každej príležitosti snažila postaviť na nohy, v 7 mich to už dokázala sama vďaka tyčkam na postieľke, v 9 tich prvé samostatné kroky.. Sedieť sa naučila keď mala vyše roka... No vysvetli bábätku ze to malo byt naopak..
Fakt nerieš, nechaj ich nech si vychovávajú podľa seba. Na ovocnéj výžive, klokanke ani sedení nieje nič extra strašne... Ty si robila ináč, oni inac
ved ani ja som nehovorila nic o skodlivosti :D len som sa pytala seriozne co je natom zle lebo mam babatko uz druhe a tiez som zacala ovocim.. lebo som sa docitala ze je jedno cim zacnem aj ked pri prvej dcere som bola viac dosledna a zacinala som zemiakom :D ked mam pocit pri tych clankoch o prikrmoch ze kazdy hovori uplne nieco ine :D
Ak by bol moj brat a jeho žena "jednoduchší", tak by som to povedala. Ale ak sú to dvaja normálni dospeli ľudia, tak nie. Takéto veci by som neriešila.
Podla mna "keby chceli od teba radu, tak sa spytaju" nemusi platit. Na niektore veci sa jednoducho nespytas, lebo by ta ani nenapadlo, ze ich robis zle. Moj vlastny priklad - pouzivali sme nie velmi dobre vajicko do auta - zistila som to, ked z neho dieta zacalo vyrastat a zistovala som si veci o pokracovacich autosedackach. Vies ako ma to mrzelo? Ze som dietatu danym vajickom skodila na chrbticu, ale jednoducho mi ani nenapadlo, ze ked kupim 3kombinaciu vcelku dobrej znacky kocikov, nie lacnu, ze vajce bude zle. A isto som porobila dalsie chyby, ale nikto ma na ne neupozornil. Studujem si vela veci o detoch, ale ocividne niektore mi uniknu a robim ich nevedomky zle. Bola by som vdacna, keby ma niekto na ne upozornil. Inak podobnu situaciu mame aj my v rodine, moj nazor je, treba na veci upozornit a podla reakcie uvidis, ci v tom pokracovat aj v buducnosti.
A este, viackrat tu bolo spomenute, ze pasivny sed nie je taka strasna chyba. To je velke zlahcovanie, je kopec zdrojov, ktore jasne vysvetluju, preco je pasivny sed skodlivy. Ved to musi byt aj logicke - co moze byt dobre na tom, ked dieta je dane nasilu do sedu, ked sa v nom nevie udrzat a vselijako sa skruca do stran. Ani samotnemu dietatu to nemoze byt pohodlne. Posadzanim dietata si akurat zarabaju na problemy v buducnosti. Plus kombinacia s klokankou - este horsie pre chrbticu. A nedajboze otocenou tvarou dopredu - to zas vplyva negativne na psychiku dietata.
@marianarem ok 8 mesiacov, beriem, ale nie 7 mesačne, to mi naozaj hlava neberie.
@aurora33 mojej susedy syn tak chodil, v 7dmich mesiacoch- bolo to jej 5te dieťa, je to žena ktorá vie čo robí a nerobila nikdy nič čo by jej mohli ženy z mk vyčítať.. (nemám rada ten názov že ekobio matka, ale neviem ako inak ju označiť aby sa dalo pochopiť že ho viedla spravne)
Ano človek čo má deti ktoré chodia neskôr si to asi predstaviť nevie, ale to neznamená že sa to nedeje.. (moje deti všetky chodili neskoro)
@hanaxxx súhlasím. Nie je blbosť riešiť ako sa dieta nosí. Tak ako zdravie a bezpečnosť nie sú blbosť. Klokanka nepatri medzi ergonomické nosiče ani zďaleka, pretože odporuje úplne všetkým základným požiadavkám na správne nosenie dieťaťa. Áno, je lacná a možno je v nej dieta rado, keď vidi, ale chrbtica, bedrové kĺby budú radšej, keby klokanku nevideli.
@autorka Skús sa na to pozrieť zo svojho hľadiska. Keby si bola na ich mieste a nevedomky ubližujes dieťaťu bola by si rada, keby ti niekto poradi? Možno vela mamičiek nie, no ja určite áno a bola by som ti vďačná.
@jana_eyre_2 takze takto: to, že neverim tomu, že 7 mesačne dieťa dokáže reálne samé chodiť pekne v priestore, neznemana, že moje deti chodili neskoro, alebo ako píše spomínaná pani, že ja hovorím svojim deťom že niečo nedokážu a podobne dristy.
Po druhé: čo je to že tvoje chodili neskoro? Pretože ak je dieťa zdravé tak ma čas do 18mesiacov. To len tu na MK su očividne nejaké preteky v tom kto ma šikovnejšie dieťa. Nabudúce sa tu urcite nájde mamička ktorej dieťa bude chodiť už v pôrodnici :D
Povedať môžeš, pochybujem však, že si z toho niečo vezmú. Tiež mám svagrovcov, co som im povedala, že deti sa zle hýbu, co a ako treba... srali na to, o pol roka prišli a dieťa pri chodzi ťahalo za sebou jednu nohu. A veľa vecí robia úplne na hlavu, záujem o deti minimálny. Ale oni vedia najlepšie. Takým ľuďom nevysvetlis... bud rada, že tu nežijú a nemusíš sa pozerať na tie chudence deti :(

Viem, že nevyžiadané rady sú k ničomu. No na jednej strane môžeš ušetriť dieťaťu problémy s klbkami, chrbticou, držaním tela, chodidlami… na druhej možno utŕžil nejakú necelú poznámku. Asi by som volila prvú možnosť. Prednejšie by mi bolo predsa len to dieťa. Mna by to trápilo viac a možno by som si aj vyčítala, že som nič nepovedala. Ste predsa rodina a napokon možno brat nejakú radu uvíta. To ako by si najlepšej kamoska nechcela poradiť, že sa urazí. Keď to povieš vecne, úprimne, dobre mienené… možno sa predtým opýtaš, či mu poradiť môžeš, alebo skonštatujes, že radiť im nechceš, no zial nedá ti to… snáď to vezme v pohode. Prip. mu môžeš dať odkaz na nejaký článok, video, diskusiu, knihu, bude to brat ako všeobecne odporúčanie a nie, že si si to vymyslela a je to len tvoj názor.