Mám ostať vo vzťahu bez vášne?
Téma: Rozísť sa alebo ostať a zmieriť sa s tým, že to už inak nebude?
Ahojte, mám dilemu. Sama v sebe. A chcem vedieť váš názor. Mám 45r, partner 48 rokov. Sme spolu už 20 rokov. Deti nemáme. Nás vzťah upadol do rutiny, ale takej, čo sa mi nepáči. Partner je málo kontaktný, málo prejavuje city a emócie. Ja som dotyková, kontaktná. Chcem sa objať, chcem sa pobozkať, pritúliť, povedať si, že sa milujeme a ľúbime. V našej rodine sme boli kontaktní u nich sú chladní a neprejavujú si emócie. Nebol taký vždy, ale pred 40tkou sa to u neho začalo lámať. Sex s ním ma už nebaví. Nevie ako na mňa. Páči sa mi, fyzicky ma priťahuje, ale v posteli už obaja nejavíme záujem. Celkovo sa naše partnerstvo zmenilo na brato - sesterský vzťah. Rozumieme si, podporujeme sa, vypočujeme sa, sme tu jeden pre druhého, poznáme svoje chyby a silné stránky a máme pre seba pochopenie. Skôr je to rutina, asi obom vyhovuje táto stálosť. Ale ja by som rada zažila niečo viac. Chcem cestovať s partnerom, chodiť na výlety, žiť tu a teraz, chcem zažiť lásku, vášeň, spoločné plány a ciele... Na druhej strane ho milujem a neviem si predstaviť bez neho život. Len nie som šťastná. A ani on nie je, to viem určite. Ostať? Odísť? O peniazoch to nie je, nie som na ňom finančne závislá, mám vlastný byt. Len teraz neviem. Je tráva u suseda vždy zelenšia? Alebo mám ešte dobrý vek na to, začať odznova?
@anonym_autor a s ním si to prebrala?
@anonym_autor o vztah sa treba starat, neustale na nom pracovat. Nie som si ista, ci sa da este zvratit takyto stav, ked uz to zaslo tak daleko. Chyba ti zamilovanost, ale ta je vzdy len na zaciatku, pokial vedome nebudete na tom pracovať, kazdy vztah casom sklzne do takychto kolaji. V tomto vztahu nepises o ziadnych hadkach, konfliktoch, to je teda este ten lepsi pripad.
Mas s nim odkomunikovane, co ti chyba? Inak ak chces cestovat, nerozumiem, kde je problem. Schyt sa, vymysli vylet alebo dovolenku, naplanuj ho a jemu to podaj ako hotovu vec. Hadam neodmietne.
a skusila si sa s nim porozpravat? povedat na rovinu,ako to je a ze takto sa uberat nechces? mozno sa spamata a mozno to citi rovnako a nevie sa s tebou tiez rozist .. este nieste tak stary pol zivota pred tebou - takze ak sa nechce zmenit on zmenila by som partnera a skusila stastie inak aj ked sama na zaciatok ... ste vo veku,kedy uz sa ludia venuju detom a rodine .. vy ste sa sni len nevzali .. nemate spolocne konicky ...
@anonym_autor mňa zaujala veta..,že si uvedomujes že určite nieje šťastný tiež...
@anonym_autor o vztah sa treba starat, neustale na nom pracovat. Nie som si ista, ci sa da este zvratit takyto stav, ked uz to zaslo tak daleko. Chyba ti zamilovanost, ale ta je vzdy len na zaciatku, pokial vedome nebudete na tom pracovať, kazdy vztah casom sklzne do takychto kolaji. V tomto vztahu nepises o ziadnych hadkach, konfliktoch, to je teda este ten lepsi pripad.
Mas s nim odkomunikovane, co ti chyba? Inak ak chces cestovat, nerozumiem, kde je problem. Schyt sa, vymysli vylet alebo dovolenku, naplanuj ho a jemu to podaj ako hotovu vec. Hadam neodmietne.
@lindusss2016 on je domased, nechce chodit nikde. Nebol taky vzdy. V mladosti bol aktivny, rad medzi ludmi, vsade sme chodili spolu, vela sme sa smiali, zabavali, nasa zamilovanost trvala viac ako 10r, vsetci nam hovorili, ze sme akokeby sme sa dali cerstvo dokopy. Potom sa zmenil. Obaja sme sa zmenili. Ja chcem nieco vidiet, nieco zazit, niekde ist, s nim. A teraz ak chcem, musim ist sama. On zvladne so mnou ist maximalne do obchodu. V kine sme boli raz za rok, nadaval na to. V divadle raz, vybral on, tiez nadaval. Do mesta na trhy pojdeme raz, bude nadavat, ako je vsetko drahe a kolko je tam ludi. Nerobime spolocne nic.
a skusila si sa s nim porozpravat? povedat na rovinu,ako to je a ze takto sa uberat nechces? mozno sa spamata a mozno to citi rovnako a nevie sa s tebou tiez rozist .. este nieste tak stary pol zivota pred tebou - takze ak sa nechce zmenit on zmenila by som partnera a skusila stastie inak aj ked sama na zaciatok ... ste vo veku,kedy uz sa ludia venuju detom a rodine .. vy ste sa sni len nevzali .. nemate spolocne konicky ...
@anonym_613155 rozpravam sa s nim uz 5 rokov na tuto temu a je to praveze horsie z roka na rok. Je velmi negativny, ufrlany, nikde nechodime. Mam pocit, ze je v depresii. Skusala som mu navrhnut psychologa - nechce o tom ani pocut. Preto si myslim, ze nie je stastny. Potreboval by nejaky impulz. Normalne mu prajem spoznat zenu, kde by sa sialene zamilovat a zase by v sebe prebudil toho muza, do ktoreho som sa zamilovala.
@anonym_autor ok, ak nemáte deti a nie ste jeden na druhom finančné zavisly,tak choďte od seba ..môj nazor
Ja len, nie len on sa zmenil. Aj ja, samozrejme, chyba nie je na jeho strane. Aj na mojej. Obaja sme sa od seba nejako vzdialili. A hodnoty sa nam zmenili, politicke nazory apd.
Vela parov takto dopadne, povedala by som, ze vacsina, ale kedze maju spolu deti a majetky, už to nejako "doklepu" spoločne. Aj ked si každý žije "po svojom".
Vás vyššie uvedené nespaja, navyse sa snažíš a je to horšie. No lepšie to nebude. Podla mna by ste sa mali rozist. Celoživotny šťastný naplnený partnerský vztah je skor mytus než realita.
A život máš len jeden...
Je úplne normálne, že sa človek za života mení, menia sa okolnosti, preferencie. Možno mu začína andropauza. Treba si vyložiť karty na stôl a povedať, čo komu prekáža, čo cíti, necíti, ako si predstavuje ďaľšie fungovanie. Lebo je rozdiel skysnúť doma ďalších 30 rokov s ofučaným chlapom, a je rozdiel žiť plnohodnotný život, sama, alebo s milencom. Ja by som svoj život nepremrhala. Mám len jeden a chcem ho pekne prežiť.
@anonym_autor ak si pre vzťah za 5 rokov spravila maximum - rozhovor, spoločne traveny čas, atď a nevidiš záujem z druhej strany, tak by som zvolila rozchod.
Čas ti nikto nevráti a prežiť ho s niekým , kde nie si šťastna, ? Držím palce
Ja len, nie len on sa zmenil. Aj ja, samozrejme, chyba nie je na jeho strane. Aj na mojej. Obaja sme sa od seba nejako vzdialili. A hodnoty sa nam zmenili, politicke nazory apd.
@anonym_autor ale ľudia sa menia celý zivot...a málo kedy k lepšiemu 🙂. Preto su medzipartnerske vzťahy tak náročné ..človek ktoreho si berieš bude za desať rokov úplne iný nehovorím čo za 20.... Ja sám sa menim celý život tak že sa na jeho sklonku vôbec nespoznam
Je úplne normálne, že sa človek za života mení, menia sa okolnosti, preferencie. Možno mu začína andropauza. Treba si vyložiť karty na stôl a povedať, čo komu prekáža, čo cíti, necíti, ako si predstavuje ďaľšie fungovanie. Lebo je rozdiel skysnúť doma ďalších 30 rokov s ofučaným chlapom, a je rozdiel žiť plnohodnotný život, sama, alebo s milencom. Ja by som svoj život nepremrhala. Mám len jeden a chcem ho pekne prežiť.
@jamimo no na vsetky tieto pokusy moje o zlepsenie pocuvam, ze ja som v menopauze. Ze ani jeho rodicia nikam nechodili, ze ani jeho rodicia si neprejavovali naklonnost a mali spolu krasne manzelstvo 45 rokov, kym mu nezomrel otec. Ale ja takto zit nechcem. U neho sa prejavuje neha tesne pred sexom, a potom mame 15 min sex a potom koniec. Ale takto to nebolo. My sme sa dlhe roky od seba nevedeli odlepit... a to nie je teda len o tom. Celkovo mam pocit, ze oaja nezijeme, iba prezivame. Ani on nie je stastny vidim to. Lubim ho a chcem, aby bol stastny. Ak to znamena, ze bude s inou zenou, ja budem za neho iba rada.
Mam kamaratku,cez covid ked sa dokopy nikam nedalo isť si jej manzel tak zvykol na gauč a tv,ze po covide ho uz nikam nedokazala vytiahnuť.Rozviedli sa,vraj ju ťahal dolu,ona sa tvari v pohode,do divadla,na vylety chodi s kamoskami,ale myslim,ze celkom šťastna nie je.Ineho si nehľadá,nie intenzivne.Ale oni su starši ako vy.
Vzťah sa časom meni,sex už nie je na prvom mieste,u niekoho je tá istota a dôvera viac. Rozisť sa je jednoduche a potom čó? Chlapa na sex najdeš lahko,mozno aj vyletovať budete,ale ci pride aj tá ozajstná podpora a dôvera? Chces to riskovať?
Čim som starsia,tým viac si vázim to,ze mam doma oporu,pochopenie,istotu...
Aked som mnou niekam nechce či skor nemôze isť,tak chodim s rodinou a kamoskami,mylim to divadlo ci welnes vikend.Ale vratim sa domov a vzdy ma caká niekto koho ľubim.
@jamimo no na vsetky tieto pokusy moje o zlepsenie pocuvam, ze ja som v menopauze. Ze ani jeho rodicia nikam nechodili, ze ani jeho rodicia si neprejavovali naklonnost a mali spolu krasne manzelstvo 45 rokov, kym mu nezomrel otec. Ale ja takto zit nechcem. U neho sa prejavuje neha tesne pred sexom, a potom mame 15 min sex a potom koniec. Ale takto to nebolo. My sme sa dlhe roky od seba nevedeli odlepit... a to nie je teda len o tom. Celkovo mam pocit, ze oaja nezijeme, iba prezivame. Ani on nie je stastny vidim to. Lubim ho a chcem, aby bol stastny. Ak to znamena, ze bude s inou zenou, ja budem za neho iba rada.
@anonym_autor môžeš byť aj ty v menopauze, ale aj tak sa dá žiť kvalitný život, nie prežívať. A dovolím si ťa opraviť. Ty nemáš chcieť aby mal byť šťastný. To musí chcieť ON. Tento spasiteľský syndróm rovno hoď do prievanu. Ináč skončíš ako stará frustrovaná tetka, ktorá bude v 80 hundrať na celý svet okolo a ľutovať 30 premárnených rokov života na gauči 🤷♀️
@anonym_autor
Teraz si predstav že dnes poobedie sa rozides s priateľom? Budeš za to vďačná? Ak áno, správ to. Kamarátmi naďalej môžete ostať, len ty budeš konečne šťastná.
Vieš, on nie je zodpovedný za tvoje šťastie.
Mne to príde ako ponorka....potrebujete obaja zažiť dáke vzrušo, ste znudeni. Skúste nájsť spoločný koníček, hocičo čo vás baví oboch a aspoň to robiť spoločne. Neviem, či by som sa na tvojom mieste rozchádzala, nikde nemáš záruku, že stretneš lepšieho. Nik nie je 100%. Možno by vám obom pomohla zmena vzduchu, dovolenka....A možno aj víkend bez seba, aby ste si proste chýbali...
@anonym_autor Tvoj vztah podla tvojho opisu znie harmonicky az na par detailov, ktore ale nie su nezvycajne po tak dlhom spolocnom zivote. Komunikujete o tom?
Ja by som navrhol kratke odlucenie - nie ako rozchod, len na zvysenie chuti po tom druhom. Skuste to - stretnite sa raz alebo dvakrat za tyzden a uvidis to, ze iskra sa vrati. Trochu samoty dokaze cloveka "vyhladovat" a tiez tonpomoze uvedomit si, co v tom druhom mame.
cestuj s kamoškami, alebo sa zapíš do turistického klubu, aby si si naplnila túto potrebu niekam chodiť, muž nech je doma ak nechce chodiť, ale ja by som sa nerozvádzala, ak sa podporujete a rozumiete si, bola by škoda sa rozchádzať
cestuj s kamoškami, alebo sa zapíš do turistického klubu, aby si si naplnila túto potrebu niekam chodiť, muž nech je doma ak nechce chodiť, ale ja by som sa nerozvádzala, ak sa podporujete a rozumiete si, bola by škoda sa rozchádzať
@anonym_autor isteže je nešťastný, ste úplne rozdielni. nechaj ho ísť vlastnou cestou a ty si choď tiež. toto nemá význam. on chce odpočívať, ty chceš stále niekam lietať (mimochodom, píšeš, že prvých 10-15 rokov ste aj veľa pochodili, bolo ti málo?) možno chlap chce konečne zažiť aj to povestné teplo rodinného krbu. možno má nejaký zdravotný problém, o ktorom sám netuší a jeho únava je vystupňovaná. možno len samotná depresia... tak či onak namiesto milujúcej partnerky, ktorá prejaví pochopenie, reaguješ tak, že mu dávaš "kázeň", ako to bolo kedysi a ako to chceš takto stále. 20 rokov je dlhá doba. môže byť vážne unavený. aj z teba a tvojich aktivít.
v dobrom radím - rozíďte sa.
@marek775 toto myslím si, povedie do zabudnutia a postupne úplného odlúčenia. ale môže to byť dobrá cesta k tomu, aby ten rozchod nebol veľmi nepríjemný a veľmi bolestivý, ale postupný. lebo čo myslíš, čo sa stane, keď ten chlap ostane konečne sám a konečne si urobí tak, ako chce alebo potrebuje? však tomu sa len dobre stane. uvedomí si, že mu je lepšie a že konečne nemusí počúvať výčitky.
@anonym_236cb6 však nie je vydatá, čítaj prvý príspevok
Cca 20 rokov je podla mna kriticka doba. Ak partneri nie su suladnymi najlepsimi priatelmi a nemaju vacsinu spolocneho (nazory na zasadne veci, spolocnu vasen pre nieco, konicky, sposoby travenia volneho casu, podobny denny biorytmus, stupen prejavovania citov, kontaktnosti, naruzivosti), tak po vyprchani motylov a chemii pride rutina, steteotyp az nuda, prazdnota. Ale po rozideni uz ani jeden z nich nemusi (jasne, su vynimky) najst vhodnejsieho partnera - takeho, s ktorym budu aj po 15-20 rokoch obaja stastni.
@anonym_autor skus sa na chvilu odstahovat a uvidis, co bude. Ci si budete chybat, alebo si obaja vydychnete. Kludne sa stretavajte, randite, mozno to opat zaiskri a ked nie, tak si aspon budes ista, ze odist bola spravna volba.
Urob to. Neváhaj. Nestrať ďalšie roky. Keď bude chcieť, cestu do k tebe nájde.
Rozhodni sa sama, kedze je to narocne a my nezijeme tvoj zivot. A kazdy z nas zije inak, ma ine nazory. Ak si nestastna, malo by to byt jasne, rozvod, ale hrozi, ze budes este viac neskor. Najst blizkeho cloveka je velmi tazke a ty nepoznas samotu. S vekom sa menime a sme pohodlnejsi. Vravi sa, ze mame vnimat viac tie pozitivne veci
Pokracovanie: a nie naopak. Sama som rozvedena a po rokoch menim pohlad na vsetko.. drzim palce, nech sa rozhodnes spravne.
@anonym_autor ukončila by som to a to čo najskôr. Si ešte príliš mladá na to, aby si zbytok života prevegetovala. Ja som mala len o dva roky menej, ako ty, keď som stretla muža, ktorý mi vyhovuje absolútne po všetkých stránkach. Keby som ostala v prvom manželstve, nikdy by som nemala šancu žiť tak, ako žijem a to už takmer 20 rokov. Máš len jeden život, nikto to nevráti ani dnešný deň, ani minulý víkend, ktorý len prežiješ. Držím ti palce, aby si našla človeka, s ktorým ťa bude znovu baviť svet.
Určite by som sa v tomto veku nerozvadzala po dvadsiatych rokoch manzelstva. Ty si svoje potreby napln s kamoskami. Čo ziskaš keď sa rozvedieš? Keby si bola ekonomicky, psychycky, alebi fyzicky týraná. Zila s alkoholikom alebo gemblérom, tak nepoviem, ale urcite za takychto okolnosti, by som sa nerozvadzala.
Určite by som sa v tomto veku nerozvadzala po dvadsiatych rokoch manzelstva. Ty si svoje potreby napln s kamoskami. Čo ziskaš keď sa rozvedieš? Keby si bola ekonomicky, psychycky, alebi fyzicky týraná. Zila s alkoholikom alebo gemblérom, tak nepoviem, ale urcite za takychto okolnosti, by som sa nerozvadzala.
@anna777115 veľmi nechápem, ako si má s kamoškami naplniť svoje potreby. Cestovanie, aktívny život áno, ale intímny život, objatia, pocit, že je tu jeden pre druhého, asi ťažko. Neviem, čo by mi prinášal život so spolubývajúcim, okrem toho, že by ma bývanie stálo o niečo menej. To je u mňa slabá motivácia na to, aby som s mužom ostávala. Ja ale nemám problém existovať sama, záleží aj na tom, ako to vníma ona
Mam kamaratku,cez covid ked sa dokopy nikam nedalo isť si jej manzel tak zvykol na gauč a tv,ze po covide ho uz nikam nedokazala vytiahnuť.Rozviedli sa,vraj ju ťahal dolu,ona sa tvari v pohode,do divadla,na vylety chodi s kamoskami,ale myslim,ze celkom šťastna nie je.Ineho si nehľadá,nie intenzivne.Ale oni su starši ako vy.
Vzťah sa časom meni,sex už nie je na prvom mieste,u niekoho je tá istota a dôvera viac. Rozisť sa je jednoduche a potom čó? Chlapa na sex najdeš lahko,mozno aj vyletovať budete,ale ci pride aj tá ozajstná podpora a dôvera? Chces to riskovať?
Čim som starsia,tým viac si vázim to,ze mam doma oporu,pochopenie,istotu...
Aked som mnou niekam nechce či skor nemôze isť,tak chodim s rodinou a kamoskami,mylim to divadlo ci welnes vikend.Ale vratim sa domov a vzdy ma caká niekto koho ľubim.
@janinah až na to, že ja tie zážitky chcem tráviť spolu s mužom, nielen s kamoškami a rodinou ...mám totiž doma presne to isté, až na to ze máme deti už veľké a z muža sa stal domased, ktorý nikam nechce ...posiela ma samú..a toto tiež nechcem, takže rozmýšľam aj ja čo mám robiť, podporu a istotu mám, ľúbim ho, ale chcem zdieľať zážitky spolu..skúšala som odísť na týždeň, nechýbal mi.....

A zobudila si sa teraz...ved skus