Mám žiadať vrátenie požičaných peňazí od priateľa?
Mám blízkeho priateľa, teda skôr som mala.
Pred niekoľkými rokmi zo zdravotných dôvodov skončil v práci. Bol na PN, ID mu neuznali, následne podpora. Po nej však už nemal žiadny príjem. Nežiadal odo mňa nič, to by nikdy neurobil. Mne ho bolo ľúto, veľa pre mňa v minulosti znamenal a stál pri mne. Požičala som mu dohromady 2.500 eur. Neskôr v roku 2024 sa krátko zamestnal, vrátil mi 300 eur. Opäť doma na dlhodobej PN. Aktuálne od novembra min. roka má ID, nie však vysoký. Každopádne sa snažil vracať po 50 - 100 eur, ako mu vyšlo. Ale bolo to tak, že mi 100 vrátil a pred koncom mesiaca pýtal 30. A tak vrátil 30, plus potom 70 a zase pred koncom mesiaca niečo pýtal. Ide mi ešte 1800 eur. V istom mojom veľmi empatickom momente som mu v máji povedala, nech mi už peniaze nevracia, napísala som mu to aj do správy. Že teda budem rada, ak bude vedieť vyžiť zo svojich peňazí bez vracania dlhu, že nech považuje dlh za splatený a nič od neho nechcem, že si môže vydýchnuť. On nesúhlasil, povedal že od septembra mi zase bude vracať, koľko to vyjde. Každopádne som to považovala aj považujem za svoj dobrý krok. V tom čase. Ale... veľmi ma ľudsky sklamal, keď som ja potrebovala jeho podporu, vykašľal sa na mňa ako kamarát. Nebolo to raz, nebolo to 2x. Vyeskovalo to pred 3 týždňami a ja som prerušila kontakt.
A teraz premýšľam... to moje dobré ľudské empatické ja, mu chce pomôcť.
Ale na druhej strane si hovorím, prečo mu mám nechať svoje peniaze, keď sa takto zachoval? Mne nikdy nikto nepomohol okrem rodičov, nikdy. Tak si hovorím, mám pýtať peniaze späť?
Ale na to len čaká, keď mu napíšem, on mi odpovie, vedel som to... vedel som aká si.
Aktuálne mi tých 1800 eur vyslovene nechýba, ale keby som ich mala, kúpila by som si novú posteľ s dobrými matracmi alebo si z toho dala urobiť dva zubné implantáty. Alebo išla po rokoch na dovolenku.
Momentálne to nechávam tak. Čo by ste urobili vy?
@anonym_autor určite by som si vypytala spät svoje peniaze
už si predsa povedala že dlh je splatený. či zas ideš niečo iné mu rozprávať?
možno si mu pomohla, len ja by som sa už hanbila na tvojom mieste eurá pýtať naspäť.
Druhý krát si rozmysli čo vlastne chceš . toto všetko mi príde ako deti v mš. keď sa spolu kamošíme tak si dáme aj modre z neba, keď sa pohneváme nič neplatí a okamžite chceme všetko naspäť.
@anonym_autor tak chces ich späť či nechceš
@minenkaa bije sa to vo mne. Už som mu raz povedala a napísala, že si ich má nechať. Teraz by som vlastne porušila svoje slovo a nestála za svojím rozhodnutím.
už si predsa povedala že dlh je splatený. či zas ideš niečo iné mu rozprávať?
možno si mu pomohla, len ja by som sa už hanbila na tvojom mieste eurá pýtať naspäť.
Druhý krát si rozmysli čo vlastne chceš . toto všetko mi príde ako deti v mš. keď sa spolu kamošíme tak si dáme aj modre z neba, keď sa pohneváme nič neplatí a okamžite chceme všetko naspäť.
@anonym_879cd6 presne to mi chodí hlavou. Že už som raz povedala a mám si stáť za svojim.
@anonym_autor súhlasím s anonymom predo mnou. Ked si povedala,ze dlh je splateny ,kasli na to a nabuduce uz nebud taka dobrosrdecna az hlúpa.
@anonym_879cd6 presne to mi chodí hlavou. Že už som raz povedala a mám si stáť za svojim.
@anonym_autor takže inak,chces si srat do huby alebo nie
@anonym_autor takže inak,chces si srat do huby alebo nie
@minenkaa nechcem si srať do huby, ale nikto zo mňa debila robiť nebude. Mal si premyslieť svoje konanie.
Rozhodni sa či ich chceš nazad a podľa toho s ním potom komunikuj. Nie raz jedno potom druhé a on má skákať.
Ak si mu už raz povedala, že to má považovať za splatené, tak už do toho nevŕtaj!
@anonym_autor takže pomsta
@minenkaa nie pomsta. Prajem mu len to dobré, nech sa mi darí a nech sa mu polepší. Len chcem svoje peniaze späť, to je všetko. Nech so žije svoj život najlepšie ako vie, ale už mu nebudem večne pomáhať.
Ak si mu už raz povedala, že to má považovať za splatené, tak už do toho nevŕtaj!
@hefo keď som chcela od neho, aby mi podpísal uznanie dlhu, povedal, že nepodpíše... prečo asi?
@anonym_autor ja by som to uz nechala tak, aby som neporysila slovo. Ber to ako dobry skutok, ktory sa ti pocita 🙂 ze si sa zachovala pekne napriek tomu ako ta kamarat sklamal. Je to slacherne
@anonym_autor ja by som to uz nechala tak, aby som neporysila slovo. Ber to ako dobry skutok, ktory sa ti pocita 🙂 ze si sa zachovala pekne napriek tomu ako ta kamarat sklamal. Je to slacherne
@luteam vieš čo, ak by to bolo 800 eur, osral pes. Ale je to 1.800 eur.
Kedze si mu už povedala že je to splatené už by som to nepytala. Má to aj napísané.. už by som viac do toho nevrtala. Ale uz by odo mňa nevidel ani cent.. žiadne na konci mesiaca mu nevyšlo alebo čo...alebo zaplatiť niekde za neho.. Už nič, Zero, 0€
Uz si stoj za svojim
Ano, jasne, pytaj ich nazad. Ci ti ich vrati je druha vec. Ale tuto blaboly o tom ako si nemas srat do huby pytanim vlastnych penazi nazad sa neriad. Nikto z ludi tuto by nedaroval svojich 1800 eciek nejakemu nymandovi, ktory ti sam povedal ze ti ich vrati. To uz nie je sranie si do huby, ze ich teraz vracat(zrejme)nechce? Pekne ich vypytaj a vobec sa necit blbo, sama dobre vies ze tebe nikto len tak tolko penazi nedaruje, tak preco by si mala rozdavat ty.
@anonym_autor ale ja to tiež beriem ako pomstu. Nechoval si sa tak ako si sa mal tak navaľ prachy ktoré som ti dodatočne darovala. Už si s ním prerušila kontakt , nebude viac od teba pýtať . Obráť list a choď ďalej, čas ktorý vynaložíš na vymáhanie dlhu ťa bude stáť viac nervov ako 1800 eur.
Nepytala by som naspat, by mi bolo riadne kktno, chapem, ze si zena a raz chces to a raz to, ale raz ked poviem, ze to je splatene tak logicky myslim aj do buducna, aj keby sa nieco zle medzi nami stalo, ze to nebudem vytahovat uz.
Ak som uz raz tej osobe dokonca napisala, ze nech dlh povazuje za splateny, tak by som uz nepytala tie peniaze. A to som pri peniazoch opatrna, ale tak ja by som taku hotovost nepozicala len tak hocikomu (a sorry, ani kamaratke/kamaratovi).
A aj podla mna je to pomsta. Ja som ti pomohla, ty mne nie, tak beriem spat, co som NAPISALA a chcem spat peniaze
@anonym_autor ale ja to tiež beriem ako pomstu. Nechoval si sa tak ako si sa mal tak navaľ prachy ktoré som ti dodatočne darovala. Už si s ním prerušila kontakt , nebude viac od teba pýtať . Obráť list a choď ďalej, čas ktorý vynaložíš na vymáhanie dlhu ťa bude stáť viac nervov ako 1800 eur.
@subartic ja to neberiem ako pomstu. Ty by si nechala svojich 1800 eur niekomu, koho pomoc si naozaj potrebovala, keď si bola v priamo ohrození a prosila si ho o pomoc? A on sa na teba vykašľal?
Ak som uz raz tej osobe dokonca napisala, ze nech dlh povazuje za splateny, tak by som uz nepytala tie peniaze. A to som pri peniazoch opatrna, ale tak ja by som taku hotovost nepozicala len tak hocikomu (a sorry, ani kamaratke/kamaratovi).
A aj podla mna je to pomsta. Ja som ti pomohla, ty mne nie, tak beriem spat, co som NAPISALA a chcem spat peniaze
@vlastnynazor po tom, čo spravil, a ako sa zachoval, keď som ho ja prosila o pomoc.. áno, ak sa rozhodnem, nebudem s tým mať problém.
@anonym_autor úprimne, celkom ti nerozumiem. Najskôr mávneš rukou nad 1800e, že nech, považujme to za splatené. A potom lamentuješ, že keby vrátil, tak si kúpiš posteľ, či nové zuby, alebo dovolenku, na ktorej si roky nebola… A neskôr píšeš, že keby to bolo len 800e, tak “osral pes”. No neviem, stále sa bavíme o dosť vysokých sumách…
Ale raz si povedala, aj napísala, že je to splatené, tak je to splatené.
@subartic ja to neberiem ako pomstu. Ty by si nechala svojich 1800 eur niekomu, koho pomoc si naozaj potrebovala, keď si bola v priamo ohrození a prosila si ho o pomoc? A on sa na teba vykašľal?
@anonym_autor ja by som v prvom rade nikdy nikomu nepovedala že mi takú sumu nemusí vrátiť a ty keď už si to spravila tak čo teraz čakáš veď to má aj písomne od teba...treba rozmýšľať dopredu
Ale tu otazka nestoji, ci by si ich mala darovat v pritomnom case. Ty uz si ich DAROVALA=minuly cas. A on to ma este aj pisomne. Toto je aj z pravneho aj moralneho hladiska ukoncene....Maximalne si mozes povedat, ze si tapa hlupa (ja si tak hovorim, pri zlom usudku). A on ti nema aky dlh podpisovat. Ma od teba pisomne, ze dlh je 0. Nerob zo seba este viac hlupu.
@anonym_autor úprimne, celkom ti nerozumiem. Najskôr mávneš rukou nad 1800e, že nech, považujme to za splatené. A potom lamentuješ, že keby vrátil, tak si kúpiš posteľ, či nové zuby, alebo dovolenku, na ktorej si roky nebola… A neskôr píšeš, že keby to bolo len 800e, tak “osral pes”. No neviem, stále sa bavíme o dosť vysokých sumách…
Ale raz si povedala, aj napísala, že je to splatené, tak je to splatené.
@gab1sol vidíš, a práve to ma momentálne povzbudilo k tomu, tie peniaze od neho pýtať späť. Áno, mám právo stiahnuť svoje slovo, ak on nedoržal svoje slovo. Dokážem späť vziať svoje rozhodnutie v takomto prípade. Neposkytnutie pomoci v čase núdze považujem za dostatočný dôvod.
@anonym_autor chapem ta je to vela penazi. Je v poriadku aj keby ich chces naspat. Ja som len napisala, ze by to bolo od teba pekne a slachetne, ale sama si nie som ista ako by som to brala na tvojom mieste musela by som poznat vsetky okolnosti
@minenkaa bije sa to vo mne. Už som mu raz povedala a napísala, že si ich má nechať. Teraz by som vlastne porušila svoje slovo a nestála za svojím rozhodnutím.
@anonym_autor ahpj, myslim ze nie je schopny vratit ti 1800e.mozno by ste zas fungovali na splatkach a dalsich malych pozicjach.cize postel by z toho nebola.tych 1800e nie je jeden balik, su to rozdrobene peniaze

@anonym_autor tak chces ich späť či nechceš