Manipulácia zo strany matky

sandryta92
25. mar 2024

Ahojky. Chtela bych se poradit , co mam delat se situaci v ktere se momentalne nachazim.
Je mi 32 let, ziju 3 roky na Slovensku. S moji maminou jsem mela vzdy relativne dobry vztah. Mamce bude 70let, ma manzela mladsiho s kterym je 8 let. Maji nejake problemy, ale i prez to jsou stale spolu. Mam jeste 3 sourozence co ziji v Cechach stejne jako mamka. Jenze mamku skoro nenavstevuji, ja jsem sni stale aspon na telefonu. Ale uz me to dost ubiji, protoze casto jen posloucham jake maji problemy , jak rika ze ho nemuze ani vyhodit (manzela), ze by byla na vse sama, ze se o ni nikdo nestarame. Ze kdyby byla sama tak ji nechame umrit atd. Stale nas vsechny srovnava, kdyz ji nenotujeme tak v tu chvilku jsem nejhorsi ja, nebo pak ta druha … Stale posloucham jak na ni kasleme.. a ze uz tu ani nechce byt, ze vychovala 4 deti a ze ani jedno o ni nema zajem .
Strasne me to psychicky nici a unavuje. Ja s pritelem mame dve deti, 2,5 a 5 let chlapce. Mame dum, hipoteku. Ja jsem na rodicaku. A i kdyz by jsme treba chteli, tak jak muzu pomoci kdyz neni jak? Pred nekolika lety kdyz jsem dodelala skolu a sla hned pracovat tak jsem ji prispivala kazdy mesic na najem pulku. A to jsem jeste platila svuj byt. Mamka byla uz v duchodu. Myslim si, ze jsem pomohla co to slo. Ale ted mame rodinu, a svoje zavazky. Ale prez to i kdyz jsem daleko tak se snazim aspon na telefonu ji podporit skoro den co den . A stale posloucham jake maji problemy doma, a jednou rekne ze udela to, a pak je to zas jinak. A doma je to na me videt, ze jsem utrapena . Protoze to je stale dokola. Pak mi i rekne ze neprijede na Slovensko, a kdyz reknu ze prijedeme my do Cech, ze by jsme spali u taty meho, tak mi rekne at si necham tatu. Ze k ni at ani nechodime . Tak potom co je toto za mamu ktera rekne toto svemu diteti? To ze by jsme spali u otce je proto, ze deti jsou hlucne, a mamka ma rada svuj klid . Veci doma na miste atd.. A je zvykla na svuj poobedni klid. Zkratka clovek se snazi vzdy udelat nejaky ustupek, ale stejne je to malo… Snazim se ji stale omlouvat sama v sobe… :( protoze me to zkratka boli .. Budu vdecna za kazdou radu…

katkaseiner
25. mar 2024

Mamina sa stavia do pozicie trpitela a zda sa ze zo 4 deti to funguje uz len na teba...preco sa ostatný surodenci a maminou nestretavaju pripadne ju nekontaktuju?
Tu uz tebe pomoze len to ak trochu obmedzis kontakt. Mamine totiz nepomahas (ona bude trpitelka aj keby si byvala o ulicu dalej) a sebe a rodine škodiš. Pokecaj so surodencami co sa deje v rodinnych vztahoch, preco maminu nenavstevuju, mozno len zistis ze robila to isté aj im a tak to stopli - a uplne ich pochopim. Ak mamina nezvlada vase navstevy, pozvi ju k sebe - co ale som pochopila ze pre nu asi nie je dobre riesenie...
Napíšem to takto . Bud ma mamina nejaku diagnozu alebo sa neskutocne nudi a tak ti tym robi zle. Spravne riesenie nie je, je len take pri ktorom ty budes v komforte .Drzim palce

0silvia0
25. mar 2024

@sandryta92 mama je tenkokozi, alebo skryty narcista. S tym nic neurobis, pouziva na teba triky a tahy tejto poruchy osobnosti, lebo jej to zeries a ma tym nad tebou moc.
Tie jej vykecy neber osobne, obmedz telefonaty na 5 minut, prestan v sebe zivit pocity viny, ktore do teba mama zasiala.
Ked si sama nevies poradit, skus najst vhodneho terapeuta.

sandryta92
autor
25. mar 2024

@katkaseiner Napsala jste to vystizne . Nejstarsi sestra sni nemluvi vubec uz spoustu let. Druha sestra ta sni obcas zavola a navstevuje ji velmi malo. Sestru tez zatezuje se svymi problemy . Ale ne az tak jako me . Ja jsem nejmladsi. S bratrem nema dobre vztahy, jelikoz bratr v mladi fetoval atd . Takze si snim zazila sve . Coz i chapu. Ono spis jde o to, ze kazda jsme ji drive prispivali. Tenkrat nejstarsi sestra ji nosila penize, pak i druha sestra, a pak nakonec ja . Jenze kazda jsme se osamostatnila a mame svoji rodinu. A ona svymi slovy uz si prijde nepotrebna a zbytecna . A i po tom vsem co jsme pro ni drive udelali a pomahali, a ted uz tomu tak neni, tak to bere tak, ze na ni kasleme. A ze kdyby nemela manzela, tak by byla ve zle situaci. Musela by si odtrhnout od pusy, a i to se ji asi nelibi. Me je to lito,stale poslouchat to same :(. Protoze to pak svym zpusobem zasahuje dost i do meho zivota. Jsem psychicky unavena a vysata. Tak nevim co delat. Kdyz prijdeme o kontakt tak bude rikat, ze kaslu na mamu, ze ona me vychovala atd..

sandryta92
autor
25. mar 2024

@0silvia0 Ano to je pravda. Je totiz videt ze mluvi hlavne o sobe . Stale jeji problemy cely telefonat. A mysli hlavne nejvic na sebe … Stale je to jen ja ja ja. Muj tata stale rika, ze bude na stari zla, jako jeji mamka . Ktera umrela pred 3 rokami. Stale zminuje jen ji, ze kdyby tu mela aspon ji. A my jsme asi vosk. Bojuju stim v sobe, aby me to tak neovlivnivalo. Abych se nezrapila. Kazdy mi to rika, ale ja se v sobe stale presvedcuji a rikam si, ze je to prece moje mama😞

lucia.t
25. mar 2024

@0silvia0 preboha, každý je hneď narcista. Najlepšie riešenie je odtrhnúť sa od chudery mamy, ktorá vychovala 4 deti, ale vlastne sa na žiadne nemôže spoľahnúť, ak by sa dostala do problémov? Super pocit. Asi nechápete, že sa môže cítiť zraniteľná? Možno sa bojí. Žiadne z jej detí ju vlastne nekontaktuje, jedno len telefonicky a zisťuje možno, že obetovala všetko zbytočne, lebo toto je proste doba egoizmu ☹️ Smutné. Mohla byť radšej sama alebo s jedným dieťaťom, mala by možno kariéru, viac peňazí a nikto by ju neobvinoval z narcizmu a manipulácie len preto, že sa sťažuje, lebo sa asi necíti v bezpečí a možno teraz ona potrebuje pocit, že sa raz o ňu niekto postará. Zamyslite sa trochu všetci tí, čo sa hneď oháňať narciznom, či to nie je len človek, ktorý potrebuje na staré kolená tiež nejaký pocit bezpečia.

0silvia0
25. mar 2024

@sandryta92 mamu nezmenis, ona bude stale takato. Mame porad terapeuta a prehliadaj lamentacie. Skus obracat tie ponosy na pozitivne veci. Vidis mama, ezteze mas manzela, takto ste dvaja, a viete si pomoct.
Rada by som pomohla, ale sama by som prijala financnu pomoc, raz, ked bude lepsie, mozno sa bude dat.

0silvia0
25. mar 2024

@lucia.t chudera mama čaká finančné príspevky od dcéry na rodičáku? Toto je v poriadku? A čo myslíš, prečo chuderu mamu deti nekontaktujú? Kto bude počúvať nonstop sebestredného človeka? To, že má 70 rokov nedáva nikomu právo strpčovať svojim vlastným deťom život. Veď má muža, sama si ho vybrala. Ale už ho chce vyhodiť. To čo je za správanie ženy?
Viem, čo je to narcistická osoba a viem ako sa správa. Každý v jej blízkosti sa necíti dobre. V takomto prípade si musí každý chrániť svoje psychické zdravie. Neexistuje, aby všetci skákali okolo jednej toxickej osoby a skákali ako ona píska.

Nerozumiem rečiam o obete, jej deti sa na svet nepýtali, keď už sa narodili, bolo jej povinnosťou sa o vlastné deti postarať. Nikdy by som nevyžadovala od vlastných detí aby preukazovala vďaku za to, že som sa o ne starala. Bola to moja povinnosť. A žiadny rodič, ktorý dobre vychová svoje deti, nezostane na staré kolená sám. Jedine že by sa nesprával počas výchovy až tak ukážkovo, ale to nie je problém tých detí.

sandryta92
autor
25. mar 2024

@lucia.t Chapu co tim myslite . Jenze toto asi nebude moc ten pripad . Protoze ona ma ty moznosti. Mohla by k ni jit bydlet vnucka, kdyby vyhodila manzela, jsou spolu stejne jen ze jsou :(. Bohuzel. Je tam velky vekovy rozdil. Pak ji i starsi sestra nabidla ze by sla k ni bydlet. Ale ona se stale na neco vymluvi. A vlastne z x moznosti nezustane zadna … A nebo prijde Vam i normalni, ze starsi sestre rekne, at se rozejde s tim pritelem co je , a at se da do kupy s tim co byla predtim- a to proto, ze bydli na sidlisti kde bydli ona ? Pritom to byl clovek co popijel casto atd . Ted ma sestra normalniho pritele a je konecne spokojena po spouste letech..
Nebo ze nam zacne rikat z niceho nic, ze proda byt, ze proda vsechno zlato co od nas dostala, ze nechce aby po ni nic zbylo. Atd atd. Je toho proste spousta😞

simca06022011
25. mar 2024

mam podobnu mamu v niektorych veciach (hlavne tom "starani sa", nik nechodi, a neustale staznosti na cely svet, alebo aj ked nie, tak iba rec o nej... alebo kritika nejakeho ineho surodenca, ktory tam prave nie je okolo) a riesim to jedine : obmedzila som kontakt. Takz e ak chces mat svoj kludny zivot aspon trochu, budes to musiet obmedzit trochu aj ty. Tak ako to spravili tvoji surodenci.
Nepchajte k matke vnucku, ona sa mala na stare kolena spravat tak, aby ste ju neobchadzali, rovnkao sa mohla ako tak zabezpecit. Vnucka si tiez zasluzi klud a nie o staru babku sa starat... to si dohodnite v ramci surodencov. Ano, pomozeme, ak niekto ma nizky dochodok, naozaj nevychadza, dohodnu sa surodenci pomozu. Ale ziadne taketo vydieracky.
Mne keby zacala mama vyplakavat ze preda dom a zlato, tak jej poviem, nech preda.. bude s holou ritou na ulici. JE TO DOSPELA osoba. Ak nema nejake dusevne problemy, co by ju mojol vysetrit lekar, tak aj tak s jej cinmi neurobite NIC, nepresvedcite. Proste ona len vydiera citovo. Moja babka bola na stare kolena taka uhundrana, vsetkych by za vsetko vydedila, nechcela sa prestahovt k ziadnemu synovi, ani len blizsie ani nic.. prost esme si na frflanie zvykli a neriesili, ale nik to nepocuval takto. Usta nam v rodine narastli kazdemu, kazdy sme sa ohradili ak sa nam nieco nepacilo, debatu ukoncili. NIK sa nenechal vydierat, nebodaj urazat. Ostalo mi to aj do vztahu s mamou, nepaci sa mi, stopnem ju ze odtial potial... a nech netrepe blbosti :D

lucia.t
25. mar 2024

@sandryta92 jasné, uvažuje aj sebecký, len som proste alergická už na výrazy toxický a nacizmus, lebo mám pocit, že každý sa chce odstrihnúť od človeka, ktorý si možno sam nevie dať rady s tým, čo prežíva, je v kríze atď. Nehovorím, že skákať, ako on piska, ale stat pri nom aj v ťažších chvíľach tak, ako mama isto stala pri vás, keď ste boli malé a mrncali jej do ucha 😉 ale chápem, že komu niet rady, tomu niet pomoci... So staršími ľudmi je to často ťažké

domkakvet
25. mar 2024

@sandryta92 to su take povahy, iba brat ju taku aka je.

nelili1978
27. mar 2024

@sandryta92 nevyhovies, nech sa snažíš ako chceš. Môj svokor to isté. Byva so svagrinou, ktorá sa stále vyhrazala, že odíde s rodinou do bytu, ak nebude to a to.....tak dosiahla, že je dom na ňu. Stále sa so svokrom/jej otec/hádajú. Počúvali sme s manželom z oboch strán sťažnosti. A už ma to prestalo po 15 rokoch baviť, prestala som tam chodiť. Manžel chodil do posledných Vianoc. Svokor spravil zase výstup, tak Manžel sa naštval a prestal chodiť. Stále sa svokor sťažoval, ako tam nechodíme, ako jeho brucho bolí, keď vyšetrenie nepotvrdilo chorobu, zase nemohol chodiť na wc....a stále vysaval energiu. My stále v robote, svagrinu ma v dome. Jednoducho sa s ním nedalo už. Čiže ja radím odstrihnut