Manžel ma dlhodobo podvádza s rôznymi ženami - rozvod

11. máj 2023

Ahojte žienky, pýtam sa hlavne tých, ktoré si tým prešli... Zistila som, že manžel ma dlhodobo podvádza s rôznymi ženami, chcem požiadať o rozvod. Ako mám postupovať hlavne čo sa týka financií? Muž pracuje v zahraničí, zarába cca 4000-4500 eur. Máme tri malé deti, ja som momentálne s ročným dieťatkom na rodičovskej dovolenke. Mám svoj dom, ktorý sme ale prerobili spolu. Vyplatiť z neho nechce. Aké výživné (alimenty) mám žiadať, aby to súd akceptoval. Mám ešte vo svojom vlastníctve pozemky, môže na to súd prihliadat a znížiť mi kvôli tomu alimenty na deti? Ďakujem za každú info.

tosomja
11. máj 2023

Najprv sa rieši rozvod, zverenie dieťaťa do tvojej starostlivosti a určenie výživného. Na ďalšom pojednávaní zvlášť žiadosť treba písať o vysporiadanie majetku.
Výška výživného závisí od príjmov, berie sa do úvahy tvoj príjem a príjem otca dieťaťa, tak isto aj výdavky.
Spíš si všetky príjmy a všetky výdavky. Otec dieťaťa by mal prispieť polovicu z tvojich výdavkov. Nezabudni započítať aj nájom, energie (alikvotnu časť na deti) všetky lieky, krúžky, pomôcky do školy, školné, oblečenie, stravu...
A mimoriadne výdavky (výlety zo školy, školská taška, strojček na zuby, atď)

pribinak
11. máj 2023

Prosím tá, nájdi si právnika. Do tohoto sama nechod

mk22
11. máj 2023

Dobrý právnik.. Sama nie.. Ze dnes vyplatiť nechce, neznamená ze to bude platiť aj po rozvode alebo neskor.. Môže si nárokovať, že prispel na prerabku..
A primerane výživné, keďže ma príjem.. Nebuď skromná..

cacianka
11. máj 2023

@tosomja väčšinu píšeš dobre ale majetok sa nerieši na ďalšom pojednávaní
Je to samostatné konanie, za ktoré sa platia% z ceny majetku o ktorý sa súdia. Nie žiadosť,ale návrh .
Teda ak sa nevedia dohodnúť ako slušní ľudia, prípadne môžu využiť mediátora a dohodu od nich dať na schválenie súdom. Aby sme si to upresnili.
Autorka: v tejto veci je tu na koni mrte príspevkov , prečítaj si napr. skupiny Rozvody a sudy, pragrafy, a najmä Právne poradenstvo - to je super studnica na informácie a všetky rady. Stále sa to tu opakuje....

cacianka
11. máj 2023

@tosomja apropo - viac ako polovicu, keď ma tak vysoký príjem a hlavne keď on pracuje v zahraničí a gro starostlivosti - všetky povinnosti okolo detí ležia 10x viac na pleciach matky. Otec zaplatí polovicu matka druhú polovicu a ešte so musí odpracovať všetko okolo detí ( nákupy, varenie, pranie, upratovanie, učiť sa s deťmi, behať po lekároch, vodiť na krúžky, robiť program a full servis, keď sú choré je na očr a teda jej klesne podstatné príjem. Po práci utekat domov lebo deti, zatiaľ otec môže vo voľnom čase larom farom, tak si on môže nájsť iný Job alebo zobrať nadčasy, čo matka nemôže....

samimami777
11. máj 2023

Alimenty netuším ale čo sa týka výživného tak väčšinou 20% -30% rada čo tu znela polovica platu na deti 2000€ až 2200€ je kompletne mimo realitu na Slovensku.
Citujem:
maximálna suma je limitovaná najmä majetkovými pomermi rodiča, pretože platí, že dieťa (aj plnoleté) by malo mať rovnakú životnú úroveň ako rodič. Slovenské súdy akceptujú ustálený právny názor, že výživné by sa malo pohybovať v medziach 20 – 30 % čistého príjmu povinného rodiča (rozhodnutie Krajského súdu Trnava, sp.zn. 10CoP/15/2016).
To by v tvojom prípade bolo od cca 800€ -1200€ .
Tiež treba vedieť zdokladovať všetky náklady na deti a podľa nich súd určuje výšku. Nedajú ti 2000€ ak toľko ani nemáš náklady na ne a tiež budú od otca deti zisťovať aj jeho životné náklady aj keď výživné deti má prednosť pozerajú aj na to.

samimami777
11. máj 2023

Tiež ešte je aj dôležité či pracuje "načisto" alebo to berie časť načierno a ak hej, či mu máš ako skutočný príjem dokázať . (Výpis z účtov ) lebo známa nedávno sa ťahala rok a pol po súdoch lebo jej ex robil pod akýmsi chlapom zo Slovenska no v skutočnosti robil vo Švajčiarsku ale priznával len asi 1/3 platu a nemala ako preukázať jeho skutočné zárobky lebo si to posielal na vlastný účet a na papieri mal len malú časť skutočnej výplaty a skončila s 210€ . A ver mi že mnohý sú na tieto veci šikovný že si vybavia aby platili čo najmenej.

autor
12. máj 2023

Ďakujem všetkým za radu, dôležita info pre mňa je, že môžem žiadať 1000-1500€. Nastastie ma príjem oficiálne, mam prefotene jeho daňové priznanie.

autor
12. máj 2023

@cacianka polovicu ani nechcem, stačí mi toľko, aby deťom nich nechýbalo pretože ja mam teraz len rodicak... A už vidím, ako sa o matku s tromi malými deťmi budú zamestnávatelia trhať...

majka99999
12. máj 2023

Mozes ziadat aj o vyzivne na seba, kedze este 2 roky mozes ostat doma a s 3 detmi je tazsie najst si zamestnanie.

cacianka
12. máj 2023

@samimami777 ak mieris na môj príspevok, tak so napísala "viac ako polovicu nákladov na dieťa/deti, nie polovicu platu.
Pre istotu: ak matka zráta všetky náklady , napr. bývanie,energie, smeti, strava, hygiena, oblečenie , poplatky MŠ ZŠ, krúžky ,cestovné, nejaké iné vzdelávanie, šport, švp, lyžiarsky, okuliare, zubný strojček, ktoré z nich reálne má, vyjdú ju dajme tomu 1 000 e, nemusí žiadať iba 500, ale kľudne 800 lebo ona si ten rozdiel "odpracuje " takmer 30/24/7 .
Plus môže žiadať tvorbu úspor, kde každému dieťaťu by mali založiť sporiaci účet a otec by mal prispievať napr. po 200 na dieťa.
Záleží ako si pripravi všetky podklady ( náklady na deti versus príjmy otca,čo musí dokladovať aj otec príjmy a naklady) podľa toho súd rozhodne.
opakujem Súd.
Autorka si dokonca môže podať návrh na príspevok pre seba! A má na to právo, lebo sa stará o maloleté deti, klesne jej životná úroveň, horšie možnosti uplatnenia na pracovnom trhu. Ne je to veľká suma, je dočasná ale pomôže

tykat
12. máj 2023

Zaraba tolko na vyplatnej paske?

tosomja
12. máj 2023

@cacianka veď tak som to myslela, že musí podať ďalší návrh. Netahajme sa za slovíčka.
A k tomu výživnemu. Píšem minimum, čo by mal prispievať, už je na súde, na čo bude prihliadať. Veď keď sme už pri Tom, deti kľudne môžu byť s otcom, ak sa má lepšie a matka môže ísť do roboty a užívať si...ako si to napísala.
Ja by som rodičovstvo nevymenila za peniaze, mám tri deti, keby ma muž nechal, určite by som sa nespoliehali na spravodlivosť súdu ani na "férovosť" ich otca.

tiezjedna
12. máj 2023

@tykat písala, že áno, že ma kópiu jeho daňového priznania

tykat
12. máj 2023

@tiezjedna tak super

cacianka
12. máj 2023

@tosomja nemusíme sa ťahať za slovíčka, ale niekto to nepochopí a pomýli ho to. ved sama vidíš ako sa poniektoré ženy pýtajú do nemlátom dokola to isté, nechce sa im čítať predošlé kompletné rady a návrhy, ale zadajú otázku a čakajú odpoveď zadarmo a ešte na zlatej tácke pod nos...
ja som ťa iba doplnila, nič viac za tým nehľadaj

autor
12. máj 2023

Ďakujem všetkým, ktoré sa zapojili. Nechcela som zadarmo rady na zlatom podnose, ale reálne skúsenosti tých, ktoré sa s podobnou situáciou stretli. Zaujímalo ma hlavne, či môžem žiadať vyššie výživné v závislosti od mužovho platu aj keď deti sú ešte malé a také výdavky by som asi nevedela zdokladovat.

mk22
12. máj 2023

Samozrejme, že môžeš ale radím ti vezmi si právnicku, dobrú, ktorá z neho vyseka maximum.. Už Len Preto, lebo on sa uprace, vypari a ty budeš kmitat okolo 3deti.
Aby to pocítil, že vymenil rodinu za cundricky..virm ti posunúť kont na top právnicku..

autor
12. máj 2023

@mk22 presne tak to aj bude... Ja sama s deťmi a on si zariadi život po svojom. Navyše ani striedavá starostlivosť nehrozí, pretože sú deti jednak malé a tiež väčšinu času je v zahraničí 🤷‍♀️ čiže všetky očr a prázdniny budem musieť vykryvat len ja... Ďakujem ti veľmi pekne, môžem ti napísať správu?

mk22
12. máj 2023

Jasne, napíš mi, nasmerujem ta, poradim

cacianka
12. máj 2023

Moja poznámka sa netýkala teba, veď som ti poradila, resp.napisala konkrétne typy.
Takéto témy čítajú aj iné ženy, tak nech majú info