Manžel mi zatajuje financie a nemám prístup k jeho účtu
@heminepa
@veronicka1901 dievčatá, aký jej účet? Aký jeho účet? BSM nič?
@koniarova BSM v zmysle jej účet a jeho účet by sa riešilo až pri rozvode. Napríklad si predstav, že niekomu sa nechce pracovať a má mať 100 percentnú kontrolu nad účtom toho druhého? No ja neviem teda, mne by sa toto nepáčilo. My máme tiež zvlášť účty, sme manželia už 18 rokov. Samozrejme, keďže máme 3 deti, bola som 8 rokov na rodičovskej, tak všetky väčšie výdavky ťahal manžel. Je to o dohode. Ale očividne u autorky je problém úplne niekde inde a toto je len špička ľadovca.
A teda absolútne nechápem, prečo má autorka spoločný účet s manželom, ktorý už narobil dlhy, atď.
Rozumiem, nie každý to dokáže, obätuje svoj život a vie sa plne oddať rodičom.
Vôbec to nepíšem v zlom.aby si to tak nezobrala.
Želám veľa zdravia a síl,nech ti to dopadne dobre a žije sa ľahšie
Pokiaľ otec je ako tak spôsobilý na právne úkony a nie je zbavený spôsobilosti, nech sa zruší bremeno...tým pádom budeš môcť dom predať...kúpiť si byt a žiť oveľa oveľa lepšie...
Rozumiem, nie každý to dokáže, obätuje svoj život a vie sa plne oddať rodičom.
Vôbec to nepíšem v zlom.aby si to tak nezobrala.
Želám veľa zdravia a síl,nech ti to dopadne dobre a žije sa ľahšie
@pe_mi Ďakujem ti krásne za povzbudenie a pochopenie.
Pokiaľ ste sa dohodli, že si obaja do účtov nepôjdete a nebudete vedieť o nich údaje v poriadku. Akonáhle ste ale mali prístup alebo ste jednoducho v pohode s tým aby ste videli kto čo kde ako pýtala by som sa aký má problém. Pokiam je medzi vami dosť veľká dôvera nemáte pred sebou.. Nič tajiť. Aspoň aj si to myslím..
@ukulela autorka chce žiť s otcom, nechce ho nikam umiestniť.
@pe_mi veď to, ja viem. Preto nateraz nie je cesta dom predať. Ja by som takú starostlivosť nedala, autorka má môj obdiv a úctu za starostlivosť o rodiča. Na druhej strane, výhovorky ako nedá dom a pod, no drevo sa kúpi. Alebo plynový kotol. Alebo kotol na pelety... Alebo zaplatí stovku chlapovi, čo to popili... Alebo mala už dávno riešiť rozdelenie BSM, aby jej neostali žiadne dlhy. To mohla aj za manželstva. Aj výživné ... Aby mala istotu. Keď sa už nechce rozvádzať.
@ukulela veď nech ho má pri sebe...
@earlgrey starý človek s demenciou by zmenu prostredia nedal. Naša starká mala problém so zmenou izby, kvôli polohovateľnej posteli. ujo by to v byte do pár mesiacov vzdal. Poznám viac takých prípadov. Pokiaľ to nie je ich rozhodnutie a presvedčenie, nedajú to.
@earlgrey starý človek s demenciou by zmenu prostredia nedal. Naša starká mala problém so zmenou izby, kvôli polohovateľnej posteli. ujo by to v byte do pár mesiacov vzdal. Poznám viac takých prípadov. Pokiaľ to nie je ich rozhodnutie a presvedčenie, nedajú to.
@ukulela v poriadku...nehádam sa 🤷♀️ to bol len môj názor
Pokiaľ ste sa dohodli, že si obaja do účtov nepôjdete a nebudete vedieť o nich údaje v poriadku. Akonáhle ste ale mali prístup alebo ste jednoducho v pohode s tým aby ste videli kto čo kde ako pýtala by som sa aký má problém. Pokiam je medzi vami dosť veľká dôvera nemáte pred sebou.. Nič tajiť. Aspoň aj si to myslím..
@vivien234 my sme boli dohodnutý na spoločnom účte ktorý máme dvadsať rokov a sme obaja spolumajitelia. Odchádzajú z neho trvalé príkazy, všetky poplatky platíme z neho . Mne chodí na tento účet opatrovateľský a manželovi výplata pred piatimi rokmi si založí vlastný účet na ktorý si nahlásil vyplácanie mzdy a zobral spotrebný úver. Keď mu nabehne na jeho účet výplata, tak určitú (každý mesiac rovnakú) sumu prepošle nasplocnu účet a všetko ostatné ostáva na jeho. Ja, nemám vedomosť ani o jeho výške mzdy ani o splátkach ani o stave účtu. Neviem, ani či ten úver vôbec spláca, kedže všetky notifikácie mu chodia na mail do mobilu, ktorý má zaheslovany.
Pokiaľ si to len chcel oddeliť.. Tak v poriadku ale informovať ťa mohol. Pokiaľ to bolo napríklad kvôli spotrebnému veru aby všetko nebolo na kope ale povedať mohol prečo to tak urobil. Veď ste dvaja tak si myslím, že by mohol mať toľko tolerancie, aby ti to oznámil. A čo sa týka jeho výšky mzdy a všeobecne jeho mzdy myslím si, že aj keby bola na spoločnom účte a nechcel by aby si s ňou hybala alebo by si chcel niečo za svoje peniaze kúpiť či ich niekde inde použiť veď poviem to normálne partnerke a ideme ďalej. Neviem načo ľudia robia kroky ktoré potom druhého znepokojujú a potom vznikajú zbytočne nedorozumenia a hádky
Pokiaľ si to len chcel oddeliť.. Tak v poriadku ale informovať ťa mohol. Pokiaľ to bolo napríklad kvôli spotrebnému veru aby všetko nebolo na kope ale povedať mohol prečo to tak urobil. Veď ste dvaja tak si myslím, že by mohol mať toľko tolerancie, aby ti to oznámil. A čo sa týka jeho výšky mzdy a všeobecne jeho mzdy myslím si, že aj keby bola na spoločnom účte a nechcel by aby si s ňou hybala alebo by si chcel niečo za svoje peniaze kúpiť či ich niekde inde použiť veď poviem to normálne partnerke a ideme ďalej. Neviem načo ľudia robia kroky ktoré potom druhého znepokojujú a potom vznikajú zbytočne nedorozumenia a hádky
@vivien234 No zrejme to robí preto, aby sa mu dalo má obísť, lebo pri spoločnom účte som mala o všetkom prehľad. Keby dnes dostal infarkt a ležal pol roka na prístrojoch ták sa vôbec nedostanem k financiám, kedže výplata mu chodí na jeho účet a on mi každý mesiac vkladá sumu ktorá pokrýva výdavky na spoločný účet.
Keď sa dokážeš starať 24/7 o otca tak to drevo je najmenej.Prinesu ti už aj narezané, alebo si niekto spraví brigádu a zaplatíš.Toto určite nie je dôvod prečo sa nerozviest.Z vašich spoločných peňazí platí úver to ma taký problém, aby si vedela akú sumu a na ako dlho jedine, že má tajnosti?prečo mal predtým dlhy?
Nechcete sa o tom porozprávať? Reálne sadnúť si niekde na večeru a opýtať sa ho aký má dôvod že to robí. V čom spočíva jeho zatajovanie.. Alebo prečo sa takto rozhodol čo ho k tomu viedlo. Pýtala by som sa na rovinu či ti neverí alebo čo sa deje.
Keď sa dokážeš starať 24/7 o otca tak to drevo je najmenej.Prinesu ti už aj narezané, alebo si niekto spraví brigádu a zaplatíš.Toto určite nie je dôvod prečo sa nerozviest.Z vašich spoločných peňazí platí úver to ma taký problém, aby si vedela akú sumu a na ako dlho jedine, že má tajnosti?prečo mal predtým dlhy?
@luccija keď sme sa brali mal vlastný úver ja som nemala v tej dobe ešte žiadny kedže zamestnávateľ nám vyplácal mzdu na ruku. Potom prišla povinnosť založenia účtu od zamestnávateľa tak mi dal muž spoludispozicne právo na jeho účet. Po dvoch rokoch som našla z banky výpisu účtu, kde narobil dlžoby lebo mal debetnú kartu a mohol čerpať niekoľko tisíc do minucu. Dlžoby mi zatajil a nesplácal, keď som volala do banky, tak mi odmietli poskytnúť informácie, kedže som nebola majiteľka účtu. Na koniec som musela siahnuť na našetrené peniaze, ktoré som mala ešte za slobodna a dlžobu na účte spolu s ním v bane vyplatila a trvala som po tejto skúsenosti na zrušení tohto účtu a založení spoločného, aby som mala prehľad o transakciách.
Účet nie úver
Nechcete sa o tom porozprávať? Reálne sadnúť si niekde na večeru a opýtať sa ho aký má dôvod že to robí. V čom spočíva jeho zatajovanie.. Alebo prečo sa takto rozhodol čo ho k tomu viedlo. Pýtala by som sa na rovinu či ti neverí alebo čo sa deje.
@vivien234 Tak, ja som túto tému začala milión krát. Jeho odpoveď je, že si zakladal účet, lebo by som nesúhlasila žiadosť o úver z nášho spoločného . Ja ani neviem reálne aký vysoký úver zobral, ani koľko mesačne spláca.
ten opatrovateľský chodí na ten účet,ktorý ti zatajuje?
Odkiaľ vedel, že by ste nesúhlasila s tým? Povedala ste mu to reálne alebo si to len sám vsugeroval?
ten opatrovateľský chodí na ten účet,ktorý ti zatajuje?
@rozculena Nie opatrovateľský chodí na ten spoločný
Odkiaľ vedel, že by ste nesúhlasila s tým? Povedala ste mu to reálne alebo si to len sám vsugeroval?
@vivien234 Áno rozprávali sme sa o Tom aute. Ja som súhlasila ale o dva tri roky neskôr, lebo v ten rok sme mali veľké rodinné výdavky a uto bolo úplne v pohode. Ale on mal vysnívané terénne kedže je poľovník a išiel si za tým aj cez mŕtvoly.
Tak ako hovorím poriadne si sadnúť a vydiskutovať inak sa nepohnete.. On to nezmení a ty sa budeš trápiť
@luccija keď sme sa brali mal vlastný úver ja som nemala v tej dobe ešte žiadny kedže zamestnávateľ nám vyplácal mzdu na ruku. Potom prišla povinnosť založenia účtu od zamestnávateľa tak mi dal muž spoludispozicne právo na jeho účet. Po dvoch rokoch som našla z banky výpisu účtu, kde narobil dlžoby lebo mal debetnú kartu a mohol čerpať niekoľko tisíc do minucu. Dlžoby mi zatajil a nesplácal, keď som volala do banky, tak mi odmietli poskytnúť informácie, kedže som nebola majiteľka účtu. Na koniec som musela siahnuť na našetrené peniaze, ktoré som mala ešte za slobodna a dlžobu na účte spolu s ním v bane vyplatila a trvala som po tejto skúsenosti na zrušení tohto účtu a založení spoločného, aby som mala prehľad o transakciách.
@autorka čím viac tvojich komentárov čítam, tým viac ťa ľutujem. Na tvojom mieste by som urobila okamžite jednu vec - upravila režim BSM (aj keď to ti asi nepodpíše), založila si vlastný účet a previedla všetky platby, na ktoré mám dosah naň. A vzápätí ho prehnala dostupnými registrami, aby som vedela, čo za prúsery má... Pretože toto smrdí tak strašne, že až! Nechápem, že to nevidíš. Kŕmi ťa sprostosťami, je vychcaný ako mraky. Len nezabudni, že si manželka - nemusíš vedieť, ale zodpovedať budeš...
Ah autorka...citam a čítam a nevyzerá to dobre..ale..ja ti napíšem, čo by som urobila ja, keďže nedokážeš mat nad ním kontrolu a on to ani nechce.. aby ty si bola co najviac chránená.. urobila by som si svoj účet len na svoje meno a tam si nechala posielať opatrovateľský, rodinné prídavky, pripadne ostatné veci ktoré ti chodia. A ty z tohto svojho a on zo svojho, na ktorý mu chodí výplata, by ste posielali určitú sumu na ten spoločný kam ti teraz chodí opatrovateľský a z ktorého on čerpá na svoje veci. Spísala by som všetky povinné náklady, stravu a náklady na dieťa a tuto sumu by ste si rozdelili a posielali na ten spoločný účet. Dohoda by ale bola, že cigarety a koníčky si on bude hradiť zo svojho a ty keď niečo budeš potrebovať pre seba tak tiež zo svojho účtu..nie z toho spoločného! Tam bude len na povinné platby, strava, dieťa..možno by som tam nechápala rezervu nejakých 50€ navyše a nie presne. Vieš ako to myslím? Podla mňa toto by v tvojej ťažkej situácii bolo najrozumnejsie riešenie.. bsm a úver a dlžoby to je kapitola sama o sebe, k tomu sa ja vyjadrovať nechcem. Ale aspoň ten základ môžeš ošetriť takto. Co ty na to?
Ah autorka...citam a čítam a nevyzerá to dobre..ale..ja ti napíšem, čo by som urobila ja, keďže nedokážeš mat nad ním kontrolu a on to ani nechce.. aby ty si bola co najviac chránená.. urobila by som si svoj účet len na svoje meno a tam si nechala posielať opatrovateľský, rodinné prídavky, pripadne ostatné veci ktoré ti chodia. A ty z tohto svojho a on zo svojho, na ktorý mu chodí výplata, by ste posielali určitú sumu na ten spoločný kam ti teraz chodí opatrovateľský a z ktorého on čerpá na svoje veci. Spísala by som všetky povinné náklady, stravu a náklady na dieťa a tuto sumu by ste si rozdelili a posielali na ten spoločný účet. Dohoda by ale bola, že cigarety a koníčky si on bude hradiť zo svojho a ty keď niečo budeš potrebovať pre seba tak tiež zo svojho účtu..nie z toho spoločného! Tam bude len na povinné platby, strava, dieťa..možno by som tam nechápala rezervu nejakých 50€ navyše a nie presne. Vieš ako to myslím? Podla mňa toto by v tvojej ťažkej situácii bolo najrozumnejsie riešenie.. bsm a úver a dlžoby to je kapitola sama o sebe, k tomu sa ja vyjadrovať nechcem. Ale aspoň ten základ môžeš ošetriť takto. Co ty na to?
@sandra49 však on, tak robí posiela na spoločný účet výšku môjho opatrovateľského. Lebo sa vyjadril, že bude prispievať takou výškou do rodinného rozpočtu akou prispievam aj ja. Zbytočne som mu vysvetľovala že spravodlivé by to bolo keby každý dával percentuálne rovnaký obnos z príjmu. Lebo je rozdiel, keď je niekto dá 60% z 2000€ a je rozdiel keď dá 60%zo 650€.

platiť opatrovateľku bude akože výhodnejšie? Ved na jej plat by opatrovatelský príspevok určite nestačil a možno ani s otcových dôchodkom by nebolo dosť.
@jaroe To, by určite nebolo ani výhodnejšie ani zrealizovatelne, kedže otec má 24 hodinovú starostlivosť.