Manželstvo s cudzinkou a dedičstvo. Aké sú riziká?
Ahojte, potrebujem sa vás spýtať ako to vlastne je… moj snúbenec má brata, najbližšie mesiace sa majú vziať so svojou priateľkou- ukrajinka… bývajú s otcom v dome, ktorý je na neho… preto otázka je… ak sa vezmú a budú manželia… a s ocom sa nebodaj niečo stane tak potom bude mať aj ona ako manželka nárok na dom? Kedze ho nadobudne jej muž už v manželstve? Je lepšie ked nadobudne na majetku pred svadbou? Viete mi to niekto upresniť aké riziká to má? Ďakujem…
sú predsa dvaja bratia,dediť budú všetky deti,aj tvoj snúbenec
Co a tym ma fakt, ze je ukrajinka? 😅
Rovnako ako ty, manzelky nemaju narok na dedicstvo, nebude mat narok na nic, dedia len 2 bratia.
Trochu nechápem ako to píšeš. Co ma nadobudnúť pred svadbou? A to je jedno ci je ukrajinká alebo Slovenka, to s tým nič nemá spoločné, ona dediť nebude.
Dedičstvo nespadá do BSM, takže tak ako ani ty, tak ani ona nemáte nárok na dom a ani na žiadny iný majetok, ktorý zdedia.
@btus "Dedí sa len po krvi, takže, ak by ten otec zomrel, dedia synovia. Ak by zomreli aj synovia, dedia ich deti. Manželky alebo manželia nemajú nárok na dedičstvo."
Toto nie je pravda. Ak by zomrel otec, tak dedia jeho synovia, to je pravda. ale ak by zomrel niektorý z tých synov, tak po ňom dedí jeho manželka a deti.
Manželka nemá nárok na dedičstvo po svokrovi, to je pravda, ale tým, že to zdedí syn, tak už on je majiteľom a po ňom dedí jeho manželka. Vtedy to už nemá nič spoločné s tým, že kedysi to vlastnil ten otec (teda nevestin svokor).
@autorka nebudeš dediť ani ty (ak by ste sa vzali), ani ona. Iba tvoj snúbenec a jeho brat. Až v prípade, že sa brat ožení a niečo by sa mu stalo, tak ona ako manželka (alebo aj ty ako manželka) dedíš polovicu a vaše deti rovným dielom druhú polovicu.
@btus po krvi sa už dávno nededí, dobré ráno... 😉 Dedí sa zo zákona, čo znamená, že pokiaľ neexistuje závet alebo iné dokumenty, je to tak ako som uviedla vyššie.
@tiezjedna a je lepšie nadobudnúť majetok za slobodna ako uz ked by sa vzali? Ze teraz kym su slobodní tak majetok dá na oboch synov kým sú slobodný?
@autorka tak majetok nadobudnutý pred svadbou je výlučným vlastníctvom toho človeka a po svadbe automaticky nespadá do BSM. Takže ak chce, aby majetok patril iba synom, tak je lepšie previesť ho na nich ešte predtým, než sa oženia. V prípade rozvodu by tak manželka nemala na tento majetok nárok. Ale v prípade ich smrti, ku ktorej by došlo počas manželstva, by to bola úplne iná situácia. V takom prípade by dedila manželka, prípadne aj deti, ak budú. Ak teda nebude existovať dokument, ktorý by stanovil inak.
@tiezjedna čiže, ak sa vezmú a potom už po svadbe otec prepiše na oboch dom a on uzk bude v manželstve tak v prípade ich rozvodu ma aj ona narok na dom? Lebo on ho nadobudol počas ich manželstva? Ano v pripade smrti to chápem…nakoľko ona tam v tom dome bude mať aj trvalý pobyt….teraz tam má prechodný…
Ty ani ona nebudete mať nárok ani na dedičstvo, ani na dar. Dom bude len 2 synov, nikoho ineho, žiadny nárok ani pri rozvode
@tiezjedna chápem, ja som sa pýtala že ako by to bolo ak by nadobudol majetok už počas manželstva… lebo x ludi piše tak a x ludi inak už som z toho jeleň bola…
@tiezjedna rozvodu…pri smrti je jasne ze dedi manželka a ked maju takk aj deti
Ci to zdedi, alebo mu to otec daruje v case manzelstva, je jedno, patrit to bude jemu, aj po rozvode.
V pripade smrti pred rozvodom je ina situacia.

Nie, dedičstvo nespadá do bezpodieloveho vlastníctva...ak otec umrie, dedičom bude syn, nie ona ako manzelka