Manželstvo v kríze
Ahojte, rada by som pocula nezainteresovany nazor na nas problem. Neda sa to tu vsetko podrobne rozpisat ale pokusim sa to skratit tak aby to davalo zmysel. Cim dalej tym viac zacinam citim, ze nase manzelstvo upada, niekedy naozaj rozmyslam nad tym, ci je tam este laska, z jednej ako aj druhej strany. Su veci, ktore mi velmi prekazaju, manzel je typ cloveka, ktory sa nerad rozprava. Nikdy sa s nim v rodine v jeho detstve nikto nebavil, rodicua sice ziju spolu ale tiez je to medzi nimi take chladne. No, obcas ked je uz situacia vyhrotena, rozpravame sa. O vsetkom co si povieme vacsinou povie, ze vie, ze mam pravdu, ze sa bude snazit ard ale to mh vydrzi tak 2 tyzdne a opat do toho spadne. Fake hlavne veci o ktore ide je to, ze mi doma skoro vobec nepomaha, ja som doma, nepracujem (momentalne). Mame 2 deti 3 a 8 rokov. On to ma v hlave nastavene tak, ze ved on zaraba a to je vsetko co je jeho uloha. No ja to vidim uplne inak, to, ze zaraba z neho nerobi otca ani manzela. Je casto podrazdeny a nervozny, nevie komunikovat empaticky iba vybuchom hnevu a kritizovanim. Potom si to uvedomi, ze to prehnal a mohol reagovat inak ale mna to uz prestava bavit, tie ospravedlnenia uz pre mna nemaju ziadnu vahu. Dalej mam pocit, ze laska medzi nami vyprchala, ze si ju nevieme uz ani prejavovat, on nie je zase nejaky romantik, ja pfi tych vsetkych veciach z ktorych som nestastna tiez nie som aktivna. Je to cele taky zacarovany kruh. Pokial ide o veci, ktore sa tykaju inych veci, neviem napr. praca, politika, svet atd vieme sa normalne rozpravat ale pokial ide o nas ako rodinu, hapruje to asi je to chaoticke a tazko ziadat nejaku radu. Mozno ma skor zaujima, ako to mate nastavene vy, ako fungujete doma, .
@anonym_autor keď som nepracovala, tak doma mojej rodine som robila full servis, nikto nemusel ani prstom pohnúť. Vzťah ako taký nezachranis rozprávaním, ale spoločnými zážitkami. Zmena prostredia, výlety, dovolenka, víkend…. Nejaký wellness, prechádzka, sú spolu prežitý čas s rodinou, kde si oddýchnete, naberiete silu a potom sa viete rozprávať, plánovať ďalšiu akciu… samozrejme prejav záujem o mužov nazor:”kam by si chcel ist nabudúce?” A s radosťou tam chod s ním aj s detmi…. Muž sa začne cítiť dôležito, pochopene, pôjde tam, kde sa dobre cíti. Ty mu das najavo, že ti záleží na jeho názore. To muži potrebujú, pohladiť ego. Určite nechci od neho pomoc v domácnosti, keď si doma… a nenut ho rozprávať, ak nechce.
@anonym_autor skus si najst pracu, mozno bude potom situacia ina, ked zacnes pracovat. Okrem toho sa skuste nejako spolu zblizit napriklad nejakym spolocnym pobytom, aj ked iba na dva dni.
Nemáte vaznejsi problém, kvoli ktoremu by ste sa museli rozist. Vacsina vztahov má skor co neskor problémy, ale treba ich prekonat. Pracovat na vztahu, prehlbovat ho, komunikovat, trávit hodnotný čas len sami dvaja, bez deti. A obaja musia chciet.
Máte dve deti, rodinu, predsa ju nemozete len tak zničit.
A to píšem ako rozvedená, s vedomim, ze neuplna rodina mojich deti je moja najvacsia životna prehra.
On ti nepomaha v domacnosti, lebo mas dost casu vsetko porobit. Pokial ide o domacnost, mame to s manzelom asi fifity-fifty, lenze aj obaja pracujeme. Ja viem, ze ta to stve, ze si na vsettko sama. Ale ked ty ocakavas, ze on donesie domov peniaze aj pre teba, ta ty by si mala domacnost davat dokopy aj za neho. Nevravim, ze nemoze poparovat ponozky alebo povysavat, nalozit umyvacku. Ale urcite necakaj, ze po celkom dni v praci bude robit veci, ktore si ty mohla stihnut cez den- uvarit veceru, umyt podlahu atd.
My chodime na dovolenky, aj do hor na viac dni, turistiky, bicykle atd. Tychto aktivit s detmi mame vela. Ale nie sami lebo sme v zahranici a sami. Pracovat budem, no ucim sa jazyk, s tym sme ratali, ze to tak bude. Skor asi je problem, ze necitim medzi nami taku blizkost, spojenie, ze sme len dvaja ludia co spolu ziju a maju deti. Alebo si to prilis idealizujem a mam nerealne predstavy? Ja uz ozaj neviem. Proste len chcem aby ta laska medzi nami bola, aby to videli aj deti. Aby sme sa k sebe spravali pekne a nestekali pi sebe. Su samozrejme aj take chvile ale potom vsetko znicie tie zle chvile.
My chodime na dovolenky, aj do hor na viac dni, turistiky, bicykle atd. Tychto aktivit s detmi mame vela. Ale nie sami lebo sme v zahranici a sami. Pracovat budem, no ucim sa jazyk, s tym sme ratali, ze to tak bude. Skor asi je problem, ze necitim medzi nami taku blizkost, spojenie, ze sme len dvaja ludia co spolu ziju a maju deti. Alebo si to prilis idealizujem a mam nerealne predstavy? Ja uz ozaj neviem. Proste len chcem aby ta laska medzi nami bola, aby to videli aj deti. Aby sme sa k sebe spravali pekne a nestekali pi sebe. Su samozrejme aj take chvile ale potom vsetko znicie tie zle chvile.
@anonym_autor sa čudujes ? Keď nemáte žiadne spoločné aktivity. Veď to je alfa a.omega vzťahov,že vzťah treba budovať
@anonym_autor aký je dôvod že nepracujes ?
@anonym_autor aký je dôvod že nepracujes ?
@anonym_8975e0 pisala som, ze sme v zahranici, ja som jazyk neovladala ale ratali sme s tym, ze to chvilu potrva, kym sa aj ja zamestnam. To ale nie je problem, ze momentalne nepracujem.
@anonym_autor sa čudujes ? Keď nemáte žiadne spoločné aktivity. Veď to je alfa a.omega vzťahov,že vzťah treba budovať
@katica06 aktivity mame, len su pri nich vzdy aj deti. A napr vecer, ked aj poviem, aby sme sa venovali sebe alebo nieco spolu robili, tak radsej zapne tv. Povie, ze po celom dni nema chut na rozpravanie alebo riesenie nejakych veci. Sice uz slubil xy krat, ze sa to zmeni, no nic sa nedeje.
@anonym_autor možno keby si pracovala aj ty,.
nebol by muž na konci dňa tak sťatý
@anonym_autor možno keby si pracovala aj ty,.
nebol by muž na konci dňa tak sťatý
@anonym_152247 vysvetlila som, preco nepracujem. Kym sme zili na Slovensku tak som pracovala ale tie problemy, o ktorych pisem tam boli vzdy. Ale cim dalej tym viac sa to nabaluje.
Ty sa moc sustredis nanho a v nom len vidis problem . Ja vidim problem v tom ze zijes v zahranici a nevies jazyk a nevidis v tom problem . Skus sa na vas vztah pozriet z jeho strany. On maka aby zabezpecil rodinu a doma zena co nepracuje a nevie jazyk a este sa stazuje ze on jej malo pomaha . Mne to nepride fer z tvojej strany . Este k tomu je dost vzacne ze ti uzna vsetko co mu vycitas . Ale jednoducho bude unaveny z prace splnat este tvoje ocakavania v domacnosti. Ty chces 50/50 ked on dava 100 na vas zivot financne ti 0 je tam nepomer . A chces od neho viac ako od seba . Ako sa ty sama chces postarat o deti ? Keby ze sa rozvedies? Mas vas kde ubytovat jazyk sa dovtedy naucis ? Ci pojdes k rodicom nech ti ma kto pomahat ? Si ekonomicky zavisla na muzovi. Na tom vztahu sa da popracovat aj na sebe . Zacni sebou a muz sa prida . Neziadaj Len zmenu od neho . Zacni prva .
@anonym_152247 vysvetlila som, preco nepracujem. Kym sme zili na Slovensku tak som pracovala ale tie problemy, o ktorych pisem tam boli vzdy. Ale cim dalej tym viac sa to nabaluje.
@anonym_autor vždy?
Tak načo s ním máš dve deti?
Ty.by si sa mala v prvom rade zamerat na ucenie jazyka nie mrhat cas a energiu nad dumanim co vsetko ti vadi na muzovi . Aby si mohla mat pracu a bola ekonomicky sebestacna . Potom mozes dumat ci chces rozvod . Ale teda sorry ak mas pol milliona v banke tak Neni problem ze nepracujes a nevies jazyk. Momentalne v tvojej situacii to je dost problem . Vacsi nez to ze muz malo rozprava . Svoju frustraciu ventilujes na nom len v nom vidis chyby pre seba mas vsetky ospravedlnenia a odovodnenia . Skus sa takym laskavyn okom ako mas pre seba pozerat aj nanho .
@anonym_autor ako nerozumiem aky mate (mas) problem? Ved si vedela, ze si beries malovravneho a chladneho muza. Hadam necakas ze sa zmeni na to, co nie je.
@anonym_8975e0 pisala som, ze sme v zahranici, ja som jazyk neovladala ale ratali sme s tym, ze to chvilu potrva, kym sa aj ja zamestnam. To ale nie je problem, ze momentalne nepracujem.
@anonym_autor . prepáč, ale stovky možno tisíce slovákov pracuje/začalo pracovať v zahraničí so žiadnymi prípadne s minimálnymi jazykovýcmi znalosťami.
Ja sama is poznám veľa, jedna len umývala riad, druhá pol roka iba škatule na pizzu skladala tretia pracovala pri linke. Mohla by som pokračovať
Zijete v zahranici ty nevies jazyk Cize kominikujes len s tvojim tichsim muzom a mas priliz vela volneho času. Chces aby tvoj muz naplnil tvoj den. Aby po praci upratal zabaval ta .. lebo nemas pocit naplnenia ocakavas ze ti ho mà dat on . Mohli by Ste krasne fungovat Keby si sa zamerala na seba co tebe treba
Poriesit . ( poznala som cecha co 10r zil v usa jazyk sa neucil nevedel no makal v kuchyni s poliakmj a podporoval svoju rodinu ktora tam zila snim a to tam boli bez papierov na cierno. Kto chce job si najde aj bez jazyka ) ked budes pracovat rovnaky pocet hodin mozes ziadat aby bola aj domacnosti 50/50 . Si predstav ze tvoj muz by bol bez prace ty by si robila on by bol doma a robil by ti vycitky ze malo pomahas v domacnosti. Bola by si happy ?
Este raz, ja som nestudovala roky na to, aby som teraz skladala krabice alebo upratovala. Nerieste prosim to, ze teraz nepracujem, s tym je manzel uplne ok. Jazyk sa samozrejme ucim a on sam nechce aby som po vikendoch alebo veceroch isla niekde upratovat pretpze na to nie sme odkazani. Chce aby som pracovala vo svojom obore. Mozno som sa zle vyjadrila, asi je problem, ze pri vsetkych starostiach a veciach okolo rodiny a domacnosti sme prestali byt parom. Ze sa vzdialujeme, uznavam, ze aj ja by som mala vediet urobit prvykrok a uznat mu vela veci. A aj to robim, lenze potom pridu jeho horsie chvile a ja di poviem, ze preco by som sa ja mala spravat k nemu pekne ked on sa sprava takto.
A ja nesedim len doma, staram sa o celu donacnost, deti maju kruzky, chodim s nimi atd. Ja sa nestazujem, ze ma on robit tieto veci, ale obcas ked je toho na mna vela, mohol by tu pomoc aspon ponuknut.
@anonym_autor . prepáč, ale stovky možno tisíce slovákov pracuje/začalo pracovať v zahraničí so žiadnymi prípadne s minimálnymi jazykovýcmi znalosťami.
Ja sama is poznám veľa, jedna len umývala riad, druhá pol roka iba škatule na pizzu skladala tretia pracovala pri linke. Mohla by som pokračovať
@katica06 tak si len potvrdila to, ze aj bez jazyka sa da pracovat, ak clovek chce. Teraz sa autorka vyhovara,ze nevie jazyk, ked sa ho nauci, nebude mat kam dat deti, pripadne ju kvoli nim ani nezavolaju na pohovor, takze dalsi problem zamestnat sa...
Autorka, ako intenzivne sa ucis? Kolko podla teba potrva,kym budes schopna sa s tou urovnou jazyka normalne zaradit do pracovneho zivota? Ak mate dost penazi, prihlas sa na nejaky kurz (jazykovy, technicky v anglicitne, ak aspon tu ovladas...), deti daj opatrovatelke. Aby si isla trochu medzi ludi, prospeje to vam obom. Novi ludia, nove kontakty, nove temy na rozhovor.
@katica06 tak si len potvrdila to, ze aj bez jazyka sa da pracovat, ak clovek chce. Teraz sa autorka vyhovara,ze nevie jazyk, ked sa ho nauci, nebude mat kam dat deti, pripadne ju kvoli nim ani nezavolaju na pohovor, takze dalsi problem zamestnat sa...
Autorka, ako intenzivne sa ucis? Kolko podla teba potrva,kym budes schopna sa s tou urovnou jazyka normalne zaradit do pracovneho zivota? Ak mate dost penazi, prihlas sa na nejaky kurz (jazykovy, technicky v anglicitne, ak aspon tu ovladas...), deti daj opatrovatelke. Aby si isla trochu medzi ludi, prospeje to vam obom. Novi ludia, nove kontakty, nove temy na rozhovor.
@anonym_8ad1d9 kto chce hľadá spôsoby, kto nechce hľadá dôvody
Zijete v zahranici ty nevies jazyk Cize kominikujes len s tvojim tichsim muzom a mas priliz vela volneho času. Chces aby tvoj muz naplnil tvoj den. Aby po praci upratal zabaval ta .. lebo nemas pocit naplnenia ocakavas ze ti ho mà dat on . Mohli by Ste krasne fungovat Keby si sa zamerala na seba co tebe treba
Poriesit . ( poznala som cecha co 10r zil v usa jazyk sa neucil nevedel no makal v kuchyni s poliakmj a podporoval svoju rodinu ktora tam zila snim a to tam boli bez papierov na cierno. Kto chce job si najde aj bez jazyka ) ked budes pracovat rovnaky pocet hodin mozes ziadat aby bola aj domacnosti 50/50 . Si predstav ze tvoj muz by bol bez prace ty by si robila on by bol doma a robil by ti vycitky ze malo pomahas v domacnosti. Bola by si happy ?
@miadi ja uz jazyk obvladam ale nie naa takej urovni aby som si nasla pracu vo svojom odbore. Mam kamaratky, mame znamych, ja komunikujem s inymi. My nie sme zatvoreni doma bez socializacie. Nepotrebujem aby ma zabaval. Ja sa cely den hocikedy nezastavim. Mne chyba proste len blizkost, ten pocit, ze sme na vsetko dvaja, taka sudrznost. Neviem uz ako by som to vysvetlila. Teraz ma tu niektore seny skatulkuju ako niekiho koho muz zivy a ona je leniva. Ale tak to absolutne nie je.
@anonym_autor tak tebe je nejaká práca podradná?
@anonym_autor tak tebe je nejaká práca podradná?
@anonym_152247 to som vobec nepovedala a ani si to nemyslim. Ja si pracu kazdeho vazim. Myslela som to tak, ze momentalne nie je nutne aby som chodila pracovat vecer alebo cez vikend pretoze inokedy by som zatial nemohla. Ale asi budem zbytocne nievo dalej vysvetlovat.
"staram sa o celu donacnost, deti maju kruzky, chodim s nimi atd." "Mam kamaratky, mame znamych". Ok, toto robime a mame aj my ostatni . Ty musis zacat robit nieco, co spolocnost vnima ako zmysluplne, potom budes vo vlastnych ociach aj v manzelovych hodnotnejsia.
Dakujem vsetkym za komenty, viem si z kazdeho nieo zobrat a porozmyslat. Ale niektore zeny, mohli by ste byt aj trochu ludskejsie a neutocit hned ked neviete celu situaciu podrobne. Viem, ze som ziadala o nazory a dostala som ich. Takze vdaka.
@miadi ja uz jazyk obvladam ale nie naa takej urovni aby som si nasla pracu vo svojom odbore. Mam kamaratky, mame znamych, ja komunikujem s inymi. My nie sme zatvoreni doma bez socializacie. Nepotrebujem aby ma zabaval. Ja sa cely den hocikedy nezastavim. Mne chyba proste len blizkost, ten pocit, ze sme na vsetko dvaja, taka sudrznost. Neviem uz ako by som to vysvetlila. Teraz ma tu niektore seny skatulkuju ako niekiho koho muz zivy a ona je leniva. Ale tak to absolutne nie je.
@anonym_autor to nie je o lenivosti ale ked nepracujes a deti su v skole skolke tak mas moc casu na nespokojnost . Cize ty by si pracovat mohla a popri tom si v praxi zlepsovat jazyk . No ty chces len pracu vo svojom odbore . Neda sa povedat ze si nenaročna ale fajn ze si to vdaka manzelovi mozes dovolit .
"staram sa o celu donacnost, deti maju kruzky, chodim s nimi atd." "Mam kamaratky, mame znamych". Ok, toto robime a mame aj my ostatni . Ty musis zacat robit nieco, co spolocnost vnima ako zmysluplne, potom budes vo vlastnych ociach aj v manzelovych hodnotnejsia.
@anonym_8ad1d9 ty si to povedala velmi trefne, a uz dlhsie rozmyslam nad tym, ze mozno to je problem. Ze ja sama seba nevidim ako hodnotnu v tychto veciach, ze potrebujem robit nieco co bude po mne "vidiet". Pracujem na tom ale nejde to vsetko hned. Dakujem
@anonym_autor to nie je o lenivosti ale ked nepracujes a deti su v skole skolke tak mas moc casu na nespokojnost . Cize ty by si pracovat mohla a popri tom si v praxi zlepsovat jazyk . No ty chces len pracu vo svojom odbore . Neda sa povedat ze si nenaročna ale fajn ze si to vdaka manzelovi mozes dovolit .
@miadi mladsia dcera je doma, preto je to momentalne tak. Na buduci rok uz pojde do skolky a verim, ze cas na sebarealizaciu bude potom vacsi.

@anonym_autor, ako to mate nastavene. Mozno len pocut nejaku inspiraciu. Viem, ze je toho malo napisaneho na nejaky konkretny obraz, ale 10 rocne manzestvo je tazke popisat do par viet. Dakujem, za kazdy pohlad. Sorry za pripadne preklepy.