Matka nás celý život porovnáva
Aj medzi nami sestrami, so susedmi, so spolužiakmi....
Pozri ako Katka počúva svoju mamku, Pozri aký majú oni stále poriadok, Pozri ako sa tvoja sestra dobre učí, Pozri ako sa oni vedia pekne hrať...
A to cele pokračuje aj v dospelosti, keď už máme obe svoje rodiny. Obe sme so sestrou po pôrodoch trochu pribrali a teraz nepočúvame nič iné len- Pozri ako Majka už pekne schudla.
Úprimne, obe mame s ňou len taky povrchný vzťah. Celý život ma to len ponižovalo. Vždy bol každý lepší len nie my. Ohovára nás jednu pred druhou, rieši každú blbosť, všetko zneguje, všetko čo urobíme je zle, všetko okomentuje. Hlavne že je zaryta kresťanka a každý deň sedí v kostole. Som len príliš citlivá, alebo jej správanie by vadilo aj vám? A ako sa
@valeria_h nám zas škaredo nenadavala, práveže sme od nej počúvali ako nás miluje, a čo všetko pre nás robí, a že všetko robi len pre nás a nám a ...
Dnes to vidím všetko úplne inak. Možno sa bojím, že teraz až príliš dvíham sebavedomie mojim deťom. Aj keď tie moje sú naozaj zo všetkých najlepšie 😆
Ale nie, vážne ich vidím aké sú šikovné a ešte ani raz som nepoužila vetu Pozri sa akí sú...
Niekedy poukazujem na druhé deti ako zlý vzor. Napríklad, och aké to je škaredé keď chlapček nepočúva mamku, alebo och ešte dobre že ty ma počúvaš
@karolinakr úplná pravda. A ako zistím, či nie som taká istá a nemám jej maniere?
@nikpa áno to už robím. Nehovorím všetko a Niekedy zas som už pripravená na jej útok. Vtedy ju schladim veľmi rýchlo, ale potom mám zas výčitky že som nemusela byť taká hnusná.
Niektoré veci jej ani hovoriť nemusím. Ona si vždy dôvod nájde. Od sestrinych deti napríklad vyzvedá čo jedli a potom rozoberá sestru po celej rodine že im ani poriadne nenavari. Pričom verí aj 3r dieťaťu keď povie že nič nejedli
Mala som na 100% to isté, len o to horšie, že som jedinácik a ešte aj si ma urobila so ženatým chlapom a navyše mala partnera totálneho alkoholika, o ktorom mi celý život tvrdila, že je to môj otec. Takže samozrejme on sa o mňa nezaujímal, lebo môj otec nebol a ona má len kritizovala a porovnávala.
Tak povedz raz matke - “Pozri ako sa iné matky spravaju ku svojim dcéram a nemajú potrebu ich celý život s niekym porovnávať ani pred druhými ohovárať” . “Pozri akou oporou je jej matka, bez zbytočného pindania okolo.”
Moj bratranec bol vychovavany ako mamlas, k lenivosti a neschopnosti.Koluje legendy o jeho mudrosti, kolko knih prečital, že VŠ by spravil ĺavou zadnou.Len on prijal tu rolu " mamlasa" a tak sa aj sprava.Stale slobodny, neobratny, robi nič moc crobotu, v domacnosti sa nepretrhne. Čiže cele zle. Ale jeho mama bola taka, toĺko mu vštepovala, že nič nedokaže, až sa takym stal..
Primitívna mater v prvom rade, až potom zla krestanka, ale viem, ze kazda téma znesie nehodného katolíka... Vaša mať vychováva mizerne, lebo to inak nevie, iba replikovat to, co ma zažite a ako bola chovania ona, ponižovanie, porovnávanie, studený odchov. Mohla s tým niečo spraviť, postudovať knihy o výchove, ale však vychovávať deti vie predsa kazdy😂škoda námahy, čítajú sa len návody k vysávaču, mixéru, práčke... Aj v tom zmienovanom kostole niekedy drží farár kázeň o výchove a niekedy k veci...
Co vám poradiť, nastaviť zrkadlo. Vybrať nejakú jej rovesnicku a vyzdvihnúť na nej niečo, co nemá vaša matka.
... Ta Božena ma vlasy ako Trumpova, (jedna blbka podobná tej vašej vyčítala dcére, ze jej kamarátka na hustejšie vlasy💦) Vlasta noblesu, Pavla figúrku, Mária muškáty 🌺🌺🌺a pri stretnutí ju ničiť aspoň s 3 prirovnaniami. Možno jej trkne a možno nie.
To už vy viete, aký má level dôvtipu, ci treba všetko len z mosta dosprosta😃
@karolinakr
Mne sa najviac páči argument starších generácii - “Však ste prežili.” Čiže niektorí za svoj vrchol výchovy považujú zmýšľanie stredoveku - dieťa mi prežilo do dospelosti. 😁 Alebo sa len medicína od vtedy posunula míľovými krokmi a stačí sa poďakovať lekárom. 🤷🏻♀️
@katkami123 🤣
@katkami123 starsia generacia mala studeny odchov, to je pravda, dat najest, napit, obliect, ale na lasku a chvaly nebol čas.I ked si myslim, ze kto ma rad, neteši sa z toho, ked môže niekomu ubližit
Poznam to, nastastie, nie od mojej maminky. Svoju mamu asi uz nezmenis, samozreme, treba sa obranit, ked ti to prekaza. Ale cesta, ako sa zbavit toho, ze sa ta tieto porovnavacky dotykaju, je najst svoju vlastnu hodnotu. Uvedomit si seba a svoju hodnotu, to ze ty sama osebe ako osobnost si cenna a vynimocna. Mozno sa to zdaju len slova, ale sama som bola v minulosti zranovana a znevazovana, akonahle som sa za seba postavila a uvedomila som si svoju hodnotu, ziadne slova od druhych ma uz nedokazu zrazit k zemi. Ani si nepamatam, kedy naposledy by som sa kvoli nejakym slovam, hodnoteniam, ci porovnavaniam mohla citit ubita, alebo zranena. To muselo byt fakt davno, vybudovala som si sebavedomie a vnutornu silu. Skus to, najst sebahodnotu a uvidis, ze mamine reci budes zvladat lahko a ju uz potom nebude ani bavit ta s niekym porovnavat.
Drzim palce .... a hlavne odovzdat tento dar sebahodnoty aj svojim detom, nie falosny pocit, ze su nieco extra, aj ked sa napr.nesnazia, ale pocit, ze su hodnotni ako jedinecne osobnosti s tym, ze budu rozvijat svoje prednosti a pracovat na na tom, co im az tak dobre nejde.
Takeho cloveka by som do blizkosti mojich deti vobec nevpustila...
@avonladyba to ma mrzí
@karolinakr no presne ten odchov a presne to mi naposledy opakovala asi 1000x aký čítala skvelý článok, že nikdy v minulosti sa rodičia deťom nevenoval tak ako dnes. A boli vychované a nič im nechýbalo. Že ani s ňou sa nikdy rodičia nehrali a je tu. Musel to byť určite článok storočia písaný nejakým ,,odborníkom "
A možno ju mrzí, keď vidí, koľko času sa venujeme našim deťom a aký máme vzťah. Možno má výčitky a preto sa to snaží otočiť, že my sme tie čo to robíme zle.
Ona sa nám naozaj nevenovala. Nikdy.
otázka je, prečo s ňou tráviš toľko času, keď ti to prekáža? okolie nezmeníme. len nás samých a naše očakávania
ja iba pridam obsah svojho batozka, co si nesiem zivotom a ktory som az v dospelosti zacala pomaly otvarat a chapat. mna nasi odjakziva zhadzovali v style, ze ked som povedala, ze...vymyslim si, pojdem na nejaku sutaz tak ich odpoved bola "isteze". Pripadne poznamky, ktore mi davali a voci ktorym som sa zacala ohradzovat, zdovodnovali, ze to mysleli zo srandy a ze nechapem srandu a nemozu vobec so mnou srandovat. Nie mami, oci, nie je to sranda. Vlastny otec mi povedal, ze ma nikdy nikto nebude chciet (myslim ze ho frustrovalo, ze som v 31 rokoch bola cerstvo rozidena a svoj strach daval takto najavo). Kazdopadne u nich nejaka cesta dohovorenia je uplne zarubana. Oni maju svoj svet, svoje chapanie, vychovani generaciou co si prezila vojnu, takze ziadna empatia tu neprichadza do uvahy. Velmi sa snazim na ich poznamky, ktore mimochodom trvaju dodnes (mam 36) nereagovat, ale zaboli to. Ak si dovolim nieco povedat, urazia sa. Ked som povedala, ze som ako dieta trpela ich ustavicnymi hadkami, viete ako si to otec interpretoval? Ze som o nom vyhlasila, ze je zly otec. A nebavil sa so mnou potom. Vlastne decko povie ze trpelo a nakoniec je ono to zle 😂😂 jedine v co dufam je, ze mam tieto vzorce precitane a nebudem to robit vlastnemu dietatu.

@jaja1979 do bodky