icon

Môže vzťah s rôznymi očakávaniami fungovať?

17. mar 2026

Ahojte, s priateľom máme po 30tke, sme spolu už nejaký čas, avšak spolu nebývame. Aj sme to už riešili, avšak ani jedna strana na to netlačíme. V prvom rade musím povedať, že s priateľom sa ľúbime, naozaj si mentálne rozumieme, sme na jednej vlne, máme rovnaké koníčky, máme rovnaké hodnoty, nejaké smerovanie, zmysel pre humor, v sexe nám to klape výborne... ale... všade je niekde ale.

Nie som typ ženy, akú podvedome hľadá on, nikdy mi to nepovedal, ale viem to. taká žena, akú asi podvedome hľadá každý chlap. Veľa pracujem, varím minimálne, nepečiem vôbec, nerobím žiadne ručné práce, nie so ten typ jemnej ženskej energie, čo sa stará o teplo domova. Žehličku mám, avšak vytiahnem ju 2x do roka. A na umývanie okien a nejaké veľké veci si zaplatím pani, čo to príde spraviť, mám aj pani, ktorá mi chodí raz týždenne urobiť väčšie upratovanie. Čiže nie som ten typ žienky domácej, čo robí domáce práce a je doma na materskej a rodičovskej niekoľko rokov (jeho mama bola doma 12 rokov). Ani deti nie sú úplne môj ultimátny cieľ a viem si veľmi predstaviť život bez nich.

On zase nie je typ muža, akého som si vedľa seba predstavovala. Nezarobí peniaze (resp. zarobí tak akurát sám na seba), nevie doma nič opraviť, urobiť, nevie veci zariadiť, nemá ambície, nemá ani vodičák, ani auto a neplánuje. Tiež veľmi nevarí a bol zvyknutý doma, že tieto práce robila mama/žena v domácnosti.

Na prvý pohľad by sa teda mohlo zdať, že obaja máme kopec negatív a tým pádom by sme boli pre seba stvorení. Ale obaja podvedome si zrejme myslíme, že nie sme. Inak by sme sa už dávno zobrali, alebo spolu aspoň žili a tvorili fungujúcu bunku.

Otázka znie - môže takéto nastavenie dvoch ľudí spolu fungovať? Dlhodobo?

Strana
z2
autor
18. mar 2026
@anonym_fa3f86

Rozhodne len spolocne byvanie, musite si to vyskusat, to by malo byt podla mna povinne aspon na pol roka pred kazdou svadbou

@anonym_fa3f86 ako píšem, my sme už spolu bývali počas VŠ 1,5 roka a boli to najkrajšie roky môjho života. Ale... to bola VŠ. Ale áno, spolu sme varili, spolu sme si vymýšľali recepty, spolu sme upratovali. Ale veľa sme sa aj zabávali, ako to zvykne patriť ku VŠ životu.

mischy00
18. mar 2026

@anonym_autor vas vzťah si v podstate opísala ako harmonický, funguje vam model akým žijete. Tak pokiaľ neplanujete rodinu, tam zväčša príde " na lámanie chleba" a preveri nejeden vzťah.....žite naďalej spolu.
Co chceš čítať? Ze niekde je pán dokonalý a caka na teba? To si môžeš hovoriť pri každom jednom partnerovi, donekonečna 🙂.
Sama musíš cítiť, ci ten vzťah má to co teba robi spokojnou alebo ťa častejšie prepadaju myšlienky, co kdyby 🤔

autor
18. mar 2026
@mischy00

@anonym_autor vas vzťah si v podstate opísala ako harmonický, funguje vam model akým žijete. Tak pokiaľ neplanujete rodinu, tam zväčša príde " na lámanie chleba" a preveri nejeden vzťah.....žite naďalej spolu.
Co chceš čítať? Ze niekde je pán dokonalý a caka na teba? To si môžeš hovoriť pri každom jednom partnerovi, donekonečna 🙂.
Sama musíš cítiť, ci ten vzťah má to co teba robi spokojnou alebo ťa častejšie prepadaju myšlienky, co kdyby 🤔

@mischy00 práveže mne to vyhovuje veľmi, mám pocit, že tým, že sme takéto protipóly to funguje. Ak by som bola nešťastná, tak s ním nie som.

ketrint
18. mar 2026

@anonym_autor mňa zarazila len jedna vec - že Ty si typ ako si opísala, proste preferujes pracovný a súkromný život a povinnosti v domácnosti delegujes (úplne v pohode životný postoj, nič zle na tom nevidím)… ale prekvapuje ma, že toho pre seba ideálneho chlapa si popisala, že aby vedel porobiť veci v domácnosti 😅😅
Tak len to ma prekvapilo, taký paradox 🙂

Inak poradiť neviem… asi si sama v sebe rozmysli, čo by si naozaj do života chcela, nielen teraz, ale aj do budúcna (lebo často trvá aj pár rokov, než sa to podarí vybudovať), a podľa toho sa potom zariad. Alebo otvor túto tému aj s ním a uvidíš ako si to vydiskutujete, možno k niečomu dospejes na základe rozhovoru,…

Držím palce, aby si zistila aj našla to, čo Ta bude napĺňať 💕

autor
18. mar 2026
@ketrint

@anonym_autor mňa zarazila len jedna vec - že Ty si typ ako si opísala, proste preferujes pracovný a súkromný život a povinnosti v domácnosti delegujes (úplne v pohode životný postoj, nič zle na tom nevidím)… ale prekvapuje ma, že toho pre seba ideálneho chlapa si popisala, že aby vedel porobiť veci v domácnosti 😅😅
Tak len to ma prekvapilo, taký paradox 🙂

Inak poradiť neviem… asi si sama v sebe rozmysli, čo by si naozaj do života chcela, nielen teraz, ale aj do budúcna (lebo často trvá aj pár rokov, než sa to podarí vybudovať), a podľa toho sa potom zariad. Alebo otvor túto tému aj s ním a uvidíš ako si to vydiskutujete, možno k niečomu dospejes na základe rozhovoru,…

Držím palce, aby si zistila aj našla to, čo Ta bude napĺňať 💕

@ketrint nemusí vedieť porobiť, ak má zdroje na to, a kontakty, aby to vedel zastrešiť. Ale v prípade môjho priateľa to nie je ani v jednom smere. Ja som ten typ, čo outsourcujem, zaplatím, ale zväčša to zariadim ASAP obratom.

anonym_6499f8
18. mar 2026
@anonym_autor

@ketrint nemusí vedieť porobiť, ak má zdroje na to, a kontakty, aby to vedel zastrešiť. Ale v prípade môjho priateľa to nie je ani v jednom smere. Ja som ten typ, čo outsourcujem, zaplatím, ale zväčša to zariadim ASAP obratom.

@anonym_autor aké ale tam vlastne vidíš? Ty si vo vašom vzťahu nositeľ tej mužskej energie, tvoj priateľ ženskej. Ak vám to vyhovuje a máte perspektívu fungovať v tomto móde aj naďalej, tak tam žiadne ale netreba hľadať. Každý pár žije tak ako mu to vyhovuje. Nikdy sa nesnaž vtlačiť do nejakej bežne vnímanej formy. Tak sa manžel naučí variť, bude sa starať o domácnosť a ty budeš zarábať financie. Veď to je úplne v poriadku. No ak to jednému, alebo obom nevyhovuje, tak sama dobre vieš čo treba robiť. Pre teba tiež podstatné je to, aby priateľ tento svoj status a všestranné zabezpečenie od teba nezneužíval, lebo je pochopiteľné že mu to plne zabezpečenie vyhovuje. Komu by nie 🙂

miui
18. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_autor tak kde je problem, ty si oblec nohavice, jemu suknu a zite stastne az do smrti 🙂 uprimne, mna by z tak neschopneho chlapa dr.blo, necudo ze sa nehrnies do spolocneho byvania

anonym_c619f2
18. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_autor ja som v podobnom vztahu a cim sme starsi, tym je to horsie. ja karierne a financne stupam, on stagnuje.
tie rozdiely sa medzi nami prehlbuju a ja zacinam mat pocit, resp mi to uz parkrat aj povedal, ze sa citi vedla mna menejcenny.

mne nevadi mat vedla seba chlapa, ktory zaraba malo a nie je manualne zrucny, skor on ma z toho zly pocit. casto mi hovori, ze mu to davam najavo, co mi pride zvlastne, lebo ja to extra neriesim.

tazko povedat ako sa to u vas vyvinie do buducna. moze sa ten rozdiel prehlbovat (ako u nas), ale kludne sa moze stat aj pravy opak, ze to prestanete obaja riesit a budete si viac vazit tie kvality, co na sebe vidite.

tazko sa to teraz odhaduje.
avsak, pride mi trosku z Tvojho pisania, ze Ty by si mozno aj to spolocne byvanie chcela, ze tam mozno citis vzajomny odstup kvoli tejto nekompatibilite.

myslim, ze situacia, kedy si dvaja ludia najdu 100% kompatibilneho partnera je raritna.

Strana
z2