Môže vzťah veriaceho a neveriacej vydržať?
Priateľ má veriacu rodinu, chodia do kostola a riadia sa prikázaniami. Trvajú na tom, aby aj ich deti išli v ich šľapajách. Ja som z pohodovej rodiny, kde si robíme vlastne všetci čo chceme. Nemáme nijak stanovené čomu by sme mali alebo nemali veriť, máme v názoroch a postojoch úplnú slobodu. Rodičia mi nikdy nevyčítali žiadne moje postoje a presvedčenia. Priateľ je veriaci ale nežije vierou natoľko ako jeho rodina. Nevadi mu moja neviera. Do kostola s nimi ochotná chodit nie som ani na sviatky, pri stole na návšteve sa nepomodlím s nimi. Zároveň mi nevadí ich viera, akceptujem ju, ale chcem tiež byť akceptovaná a prijímana nimi taká aká som. Jeho rodina nie je stotožnená s mojim postojom. Cítim že ma nemajú v láske. Nechcú ma do rodiny. Myslíte že by takýto vzťah mohol fungovať? Alebo bude môj postoj k viere vyvolávať v ich rodine stále konflikty ?
Preto nám Boh dal slobodnu volu...aby sa každý rozhodol sa za seba...
Pravý veriaci nehladi kto je akeho vyznania alebo bez vyznania,laska k človeku je od srdca a preto su podľa mňa veriaci v úvodzovkách,aby ich ľudia neohovarali.
@mnamko To je taký filozofický prejav, až by sa to mohlo dať do knihy "Všetky citáty, ktoré nikdy nepovedal Milan Lasica".
Ale neviem, čo si tým chcela povedať k téme partnerského/manželského života.
Podľa mňa, nesúlad v prežívaní viery je rovnaká prekážka vo vzťahu, ako keď jeden chce deti a druhý nie. Pokiaľ je to presvedčenie naozaj silné, a nie, že v skutočnosti je to aspoň jednému z nich reálne ukradnuté, tak ten, čo sa prispôsobí, bude vo vzťahu trvale trpieť.
@hefo bohužiaľ...mnohí to neriešia,lebo zaľúbenosti je silná a mavnu rukou,veď :Boh je iba jeden,veď to jedno,horšie veci sú ...lenže ono to je vážna vec, pokiaľ to niekto berie vážne😉a často aj "sviatoční" veriaci potom niekde zatúžia po niečom a je doma vážny problém. je to téma,kt.treba mať riadne do hĺbky prebratú.
Určite fungovať moze. Ideálne ak nebudete bývať v rovnakom meste. U nas podobne. Muz z rodiny extremne veriacej zatial co on sam ani moc nie. Nevesta z rodiny ateistov...deti museli mat birmovku, ked prisli na navstevu kostol, omse etc. Tiez neboli nadseni z nevesty. Nastastie to dopad na vztah nemalo, lebo byvaju daleko..po rokoch už to nie je také extremne, deti vyrástli tak už majú svoj rozum....
Z vlastnej skúsenosti nie... Na začiatku sa snažíte vzájomne sa prispôsobiť jeden druhému, ale časom sa tie rozdiely väčšinou prehĺbia a pokiaľ sa budeš musieť prispôsobovať vo všetkom iba ty, tak ver, že ti to pôjde strašne na nervy a nakoniec z toho radšej vycuvas
@vorkola nehnevajte sa na mňa za to, čo vám napíšem - súhlasím s prvou časťou vášho príspevku, kde hovoríte o ľuďoch, ktorí sa tvária, že sú veriaci, ale v skutočnosti nimi nie sú. "Poznáte ich po ovocí." Ale to ďalej je to, čo mi na katolíckom vierovyznaní vždy vadilo, taký alibizmus. Neexistuje, aby to nevidel každý, hlavne v tých malých komunitách, ako sa takí ľudia správajú, ale sa veľa z nich tvári, že to nevidia, lebo zatiaľ to takí ľudia nemali dôvod urobiť im, prejavia sa hlavne voči tomu, komu závidia, čo je mimochodom smrteľný hriech.
Ty nemozes za to ,ze nemas vieru.Urcite si bola vychovavana v neveriacej rodine, .Nikto z nas veriacich ta urcite neodsudzuje,,,pretoze pisem umyselne s velkym ......pretoze.... VIERA JE DAR !!!Ty nemozes za to ,ze tu vieru nemas, od koho si ju mala dostat.?....a teraz co napisem neodsudzujem ,len pytam a konstatujem...kedze ,prvymi svedkami viery by mali byt rodicia, alebo kto vychovava dieta. kedze oni tvoji pravdepodobne rodicia tiez mozno nedostali alebo stratili vieru, tak kto ti ju mal dat ? ak mas ciste svedomie, alebo sa vo vsetkom s cistym svedomim snazis vsetko dobre robit v praci, v sukromi, tak sa nemas preco trapit, Ak by si ked len trosku sa budes zaoberat zivotom ,preco som tu,na co som tu ,kam smerujem, preco raz musim zomriet ? atd,,atd,a budes skumat preco ludia veria v Boha,, na to ti odpovie kniha knih Biblia,alebo sv Pismo. pisem to,aj za to,hoci som bola vychovavana vo
viere, ale nie ortodoxne,hoci som aj na nabozenstvo
chodila, ale tiez nejeden raz zarezovala u mna tato otazka. viera v Boha. Tu pravu vieru som dostala pocas mojej vtedy tazkej .choroby po porode prveho syna Vllastne mozem povedat ,ze Pan Boh sa mi dal spoznat , cez tuto chorobu, za co mu dakujem, ze rodicia vieru dali ale to bola viera ako pismenka v prvej triede,mysleli si ,ze vsak chodim na nabozenstvo,. ,Ale pravu vieru a neomylnu som ziskala az v chorobe, pretoze som si myslela ze v 25 rkoch uz umieram a dala som si
otazku kam kracam. .. V chorobe mi moja placha viera tak zosilnela, ze po vylieceni a uz v uplnom uzdraveni
aj v tvrdom komunizme ma jednoducho triedni ucitelia nemohli presvedcit aby som stiahla prihlasku mojich deti na nabozenstvo. naozaj som bola uzdravena. nie len telesne ale aj duchovne.vlastne Boh si ma tak pritiahol,ze som zistila,ze cim viac som sa zacala aj modlit a pravidelne ,pokial sme neboli chori sme chodili v nedelu a v prikazane sviatky na sv .omse,tym viac sa mi zacalo darit,,vsetky 4 ri deti sa dobre ucili, po strednych vsetky 4 ri isli a aj skoncili VS v tom case 1vak +,3 tiak + 4 tak, naraz, a+ 4 ta.Preto darilo, lebo to bolo pre mna ako samoziviteku pre mna socialne velmi nakladne, lebo .manzel nas opustil,a platil len vyzivne,.Ja som samozrejme po uzdraveni pracovala. .A zase poukazem na oblast viery,ze ,keby som tu vieru a prisahu v kostole nemala,uz by som bola davno rozvedena,a kto ho vie, mozno aj znova vydata vydata. A ten dar viery ma ochranil,aj od rozvodu
vtedy nestarajuceho sa, nezodpovedneho .skoro uz notorickeho manzela .Z alkoholu vdaka Bohu vysiel bez liecenia a po 16 rokoch znova spolu zijeme
Ty ,ked si neveriaca ta nikto nemoze
z nas veriacich odsudzovat,posudzovat., kto ludi nenavidi, v akomkolvek smere ci uz
,povolania chudoby ,bezdomovcov neveriacich,,zanedbanych ,,hendykepovanych ,proste ak nema s nimi (myslim veriacich ) sucit ,trebars moze pomoct a nepomoze, tak nie je ten pravy veriaci, No ale vies reci sa robia, chlieb sa je, ale to je v kazdej oblasti zivota, nielen v otazke viery.No a co sa tyka tvojho priatela,teda ze je veriaci,,,tak ale co som pochopila asi nepraktizujuci.,takze zije zivotom, aky jemu vyhovuje.. U nas ...plati toto...zo sv. pisma ,...citujem,,,NIe ten, Kto mi hovori Pane,Pane vojde do kralovstva nebeskeho,,ale ten kto plni volu mojho otca. teda musi mat ciste svedomie..Tak aj ty,,ked vieru nemas, a budes zit s cistym svedomim , urcite sa aj tebe Pan Boh nejakym sposobom pripomenie, tak ako mne, a ty mozno este budes ucit tvojho nepraktizujuceho priatela......Ludove sa aj u beznych ludi hovori,,, Stratit zdravie je vela ale stratit vieru je tragedia, hlavne pre umierajucich.To sa moze tykat aj tych ,co teda sedia v prvych laviciach ale ich zivot je skutek utek..Mas slobodnu volu,vela zalezi aj od teba, ci teda tu vieru chces dostat. a nou aj zit Akym sposobom? Povedz si Pane Boze daj sa mi spoznat,,Rodicia ta splodili, Pan Boh stvoril,,Zelam pevne zdravie telesne aj duchovne ,a Dar zivej viery v Boha .
@fairestofthemall Ak s tym oni bojuju, teda s tymi tazkymi hriechami, ,my mame sv.spoved,teda katolici ,a grekokat. ak clovek chce zit cistym zivotom,musi si aj prisvojit spytovanie svedomia,
a viac zle skutky nepachat a zapricinenu skodu napravit ako sa len da,,Mnohi tí ,ktorych si tak vseobecne oznacila, teda nie konkretne vec, teda takto,,i Ak nevedia,co zle robia, tak si ak si kompetetna v ich diani teda svedok toho zla, tak ak sa s dotycnym poznas,mas si ho pristavit a medzi 4 ocami mu dohovorit, Ak ta neuposluchne prizvat svedka. Ak sa to ani tak neda, ist do tej komunity spolocenstva a povedat nalezitemu predsedovi riaditelovi, prednostovi predstavenej co si videla, pocula.konkretne na vlastne usi a oci. Ak si to len pocula,ze jedna pani povedala,a nie si o tom presvedcena,tak teba zatial do toho nic,Lebo diabol napada najviac nevedomost .Teda ked to len pocujem, a sa to opakuje, vidim to tak cakam ,kedy ja budem toho svedkom,Ak sa presvedcim, ze je to tak, a hriech naozaj funguje , a pohorsuje zvlast neveriacich alebo aj veriacich ,Pan Boh ti da silu, ked poprosis o dar rozlisovania, a dar komunikacie,ked to bude potrebne,Mne sa to osvedcilo, ,po 1)modlit sa kduchu sv, Kde k je pravda, .Po 2) presvedcim sa, ci to tak je. Po 3! pockam ci naprava, alebo ziadna ,po 4 )konam ustne ,alebo ako dokaz pisomne s mojim podpisom, Nemozme ,nielen veriaci,ale aj neveriaci
akceptovat zlo, Vsemoznymi silami treba zlo,akehokolvek druhu sa snazit zastavit.Ked ani toto nepomoze ,lebo sila zla je zatial v prevahe, a castokrat by clovej aj ozdravie prisiel, nechat to tak, A posledna moznost je modlitba. za to a za to .PAN BOH NIE JE NAHLIVY ALE PAMäTLIVY.,ale pan boh vie ,preco to tak je,Pan Boh vie vytazit aj zo zleho na dobro
@fairestofthemall Este som zabudla ti toto,,,, Ak si sa presvedcila poculana vlastne usi,videla, na vlastne oci,napis mi do ip uplne konkretne,kde ,v akej komunite spolocenstve.co sa tyka veriacich ,podla teba tych zlych farizejskych veriacich.Ked su to len obycajne svetke,komunity, to sa necudujem.,tam je to akoze normalne.Zavist,ponizovanie,krivdy,adt ine.neakceptujem ,ale moze byť ,u nich vsetko
U nich vsak Boha neni.,ked ma nikto nevidi, zakony ,nezakony,,,zakony respektovat musia,lebo
musia Neviemci s ima spravne pochopila,.Odpovedam ti ,len preto ,lebo si nepochopila tu druhu cast mojho prispevku
Mala som chvíľku silno veriaceho priateľa, no ja som neveriaca. V podstate hneď na začiatku sme sa aj rozišli keďže on si nevedel predstaviť ako by sme fungovali...chcel by deti vychovávať vo viere, brať ich do kostola, atď. 🤷
@vorkola ja som dostala DAR KRITICKÉHO MYSLENIA a tiež som za tento dar veľmi vďačná a dopriala by som ho aj tebe. Ale na to kniha neexistuje, inak by som ti ju veľmi srdečne odporučila. Nechápem, čo to za komentáre niektoré píšete. Ako posadnuté. Až mám pocit, že poniektoré mali zájsť najprv za odborníkom na duševne zdravie a až potom do kostola. Ozaj kam na tieto myšlienkové pochody chodíte, ach.
Ja som mala priateľa tiež bol on aj rodina dosť veriaci, aj keď ehm patrili do nejakého hnutia( podľa mňa sekta ,podľa nich hnutie 🤣) každopádne on bol pohode všetko bolo okej, jeho rodina mňa zas nemusela svokricka moja potenciálna na neho tlačila aby sa čím skôr vezmeme a mňa k nim šupnu 😅🫣 keď to píšem vyzerá to strašidelné, nevedela asi zniesť že nie som ,, z ich kruhov,, náš vzťah bol však normálny pekný, ale časom mne začalo vadiť keď som mala víkend voľno po celom týždni chcela som niekam ísť na obed, výlet atď a on zas zasadovo k nim do toho zboru či čo to bolo , a stále takto a ja sama , bola som s ním párkrát ale bolo to psycho čo sa tam dialo, on bol ozaj normálny chalan, smial sa keď som hovorila, že toto nemôže byť pravda čo tam robia a tak 😅no ale išlo to do stratena.. je to trochu iné ako klasika kostol , náš prípad teda že bol iný, ale v podstate veľa ovplyvnilo asi aj to.. nepatrila som k nim ani som nechcela a tak sme šli postupne od seba... Našiel si samozrejme potom hneď slečnu od nich , vzali sa a žili šťastne...až kým sa nerozviedli 😅to je už iný príbeh. Asi si toto pocit autorka nechcela, ale tak mi to pripomenulo, že tiež bola viera trošku problém. Ale zvládnuť sa to dá ak chcú obaja, len možno otázka bude do deti, ako ich viesť. On sa bude snažiť a mama nič. Deti sa skôr pridajú k tebe podľa mňa, a to sa jemu a jeho rodine páčiť asi nebude opäť raz.. ale možno to bude všetko inak ,ktovie...
@autor
@vorkola dobrý večer. Je možné, že som tú druhú časť nie úplne pochopila, respektíve, že to bola pre mňa citlivá téma, pretože áno, v tom vidieckom svetstkom spoločenstve sú takí ľudia, že síce sú tam do očí bijúce veci, a oni sa tvária, že to nevidia, prípadne to berú za normálne, a pritom na slušných vzdelaných a úspešných ľudí kydajú špiny. Tak je možné, že som v tom zacítila to, čo poznám, ako to chodí - ale máte pravdu, že by nemôžete nikdy vedieť, čo robia druhí, viete ruku do ohňa dať len za seba, to platí všeobecne, nie len u úkladne zlých ľudí, farizejov, ale aj u ľudí, ktorí proste robia chyby, lebo hranice máme tiež nastavené každý trochu inak. Čo sa týka spoločenstiev, v 26-27 som spoznala aj také spoločenstvo, kde sa schádzala evanjelická, katolícka a apoštolská cirkev, a to boli väčšina dobrí ľudia, ktorí tiež boli vzdelaní, hrali na hudobné nástroje, venovali sa osobnostnému aj duchovnému rozvoju. Sem tam síce niektorí urobili niečo, čo by som ja nerobila a čo mne vadí, ako pozeranie toho otrasného kresleného seriálu, kde sa navzájom mučia a zabíjajú zvieratá, a toto je to, čo ja odsudzujem. Zas oni by možno nerobili iné veci, ktoré som robila ja, rada som fotila ľahko erotické fotky, ale nie vulgárne, boli pekné a vyhrali aj súťaže, a nebola som tam obnažená.
@fairestofthemall súhlasím pani vorkovala, že to sme sa nemuseli úplne pochopiť, a preto si to treba vysvetliť.
Nemám rada také kecy. Pretláčanie svojej viery. Nerobím to ja voči veriacim a očakávam, že veriaci nebudú tlačiť na mňa. A to ani takýmto spôsobom.
V zásadných otázkach, ako je napr. aj viera sa nemením. Ty si vieš predstaviť, resp. pripúšťaš, že by si rokmi zabudla?😉
@kvieta tiež si myslím, že keď my máme rešpektovať veriacich, tak oni majú rešpektovať ateistov a agnostikov.
Treba sa otvorene rozprávať a uvidíte, či sa viete dohodnúť. Nevyhybat sa aj ťažkým témam postupne. U nás je to naopak, ja som tá veriaca. Nie je to vždy ľahké, ale ja som za to vďačná. Našťastie mňa svokrovci príjmajú takú, aká som, aj moji rodičia manžela. To je ale podľa mňa aj o tom, ako sa viete jeden za druhého postaviť.
Mne osobne Ako neveriacej by vadilo vychovavat deti v duchu katolickej viery. To nie je len o chodeni do kostola v nedelu, PSP atd. Ale aj o odovzdani svetonazoru, s ktorym nie som stotoznena.
Chapem, ak priatela lubis a ak si ochotna pristupit na kompromis, tak vam drzim palce.
Ja som kedysi chodila s chalanom zo silne katolickej rodiny a predstava ze budu robit natlaky vo vychove mojich deti bola jedna z dovodov na rozchod,, vyvolavalo to vo mne uzkost a pocit neslobody. On bol len tradicny krestan a do kostola isiel len kvoli rodicom, a to mi vadilo najviac. Ze to nebolo z vlastneho presvedcenia a ze nasimi buducim detom by boli vymyvane mozgy nabozenstvom len preto, aby sa vyhol konflitu s.rodicmi a babkou. Ale aj keby bol uprimne veriaci... Neviem, proste to su take odlisne nazory na svet, ze si to len tazko viem predstavit. A tyka sa to aj inych nabozenstiev, nielen krestanstva.

Tu ani tak nejde o jeho rodinu, ale o vas 2. Ak by ste boli manzelia...bude chciet pokrstit deti? Chce ich viest vo viere alebo mu to bude jedno? Dovolis mu deti viest vo viere, ak by chcel, ci nie? Budes proti?
Vztah neveriaci a vlazny ci papierovy krestan moze fungovat, ale praktizujuci veriaci a neveriaci velmi nie.