icon

Môže vzťahová starostlivosť spôsobiť psychosomatické ťažkosti?

raja007
16. aug 2025

Stretli ste sa už so vzťahom, v ktorom je životný partner takmer perfektný, akurát vám nedáva slobodne dýchať? Tzn. jeho starostlivosť a túžba byť čo najviac spolu vás ničia? Môže to spôsobiť až psychosomatické ťažkosti? (napr. tlak na hrudníku, neústupný kašeľ)

anonym_06fe86
16. aug 2025

@raja007 áno, ja som to necítila takto, ale bolo tej lásky na mňa priveľa.Po 4 r sme sa rozisli

dzulli1980
16. aug 2025

Toto vôbec nie je perfektný partner ... nebola by som s takým.
@raja007

tejana
16. aug 2025

@raja007 ja som bola s takým, čo mi povedal, že ani do práce nebudem chodiť, že on ma chce doma len a živit. Vtedy som ešte študovala na VŠ a mala brigádu.. keď som išla na brigádu stále výčitky..že som není s ním.. von keď som išla, to koniec sveta. Môj najkratší vzťah - 1 mesiac .. to som nevydržala viac, aby som hentak na vodítku bola.. radšej práca a sloboda 🤣 teraz mám normálneho muža a dieťa..

mircalla
16. aug 2025

@raja007 Ano, velmi rychlo som to zabalila

marek775
16. aug 2025

@raja007 Tie psychosomaticke tazkosti su znakom toho, ze ti to sposobuje chronicky stres, a to proste nie je ok. Nemusi byt nutne zly - moze ist o to, ze je prilis upnuty v dosledku traum v minulosti, casto aj v detstve. Moze ist o prehnany strach z opustenia, tzv. spoluzavislost alebo o separacnu uzkost. Toto su veci, s ktorymi moze pomoct psychoterapeut.
Urcite to stoji za úprimný rozhovor, vytvorenie si jasnych pravidiel, a za zvazenie tej terapie.

Horsie by bolo, ak by ta casom skusal obmedzovat, ovladat alebo manipulovat. To by bolo na okamzity rozchod.

sevrin
16. aug 2025

Určite by to bol problém, každý potrebuje nejakú veľkú voľnosť. Ak by moja partnerka zavelila, že ide sa s kamoškami v sobotu večer zabaviť, tak by som sa jej akurát spýtal, či sa má ako dostať domov. Ak hej, tak žiadny problém. Nie ako raz dávnejšie, keď mi volala o tretej nad ránom že či pre ňu prídem na stanicu 😂

mane01
16. aug 2025

@raja007 moj bol zo zaciatku taky, tiez chcel, aby sme boli spolu, robili vsetko spolu. Ja som ale bola zvyknuta byt sama za seba a dost ma to dusilo. Chcelo to trochu trpezlivosti z mojej strany, vela rozhovorov a kedze ma naozaj lubi, tak bral moje pocity vazne a zapracoval na sebe. Teraz sme uz spolu nejaky ten rocik, a necitim sa dusena vobec. Takze za mna jedina rada: komunikuj svoje pocity, inak to pojde do kytek.

ivanaks
16. aug 2025

@raja007 Áno, opisuješ presne moje zdravotné potiaže z čias, keď ma takto uháňal jeden spolubývajúci za mojich študentských čias. Nechodili sme spolu, ale bývali sme v zdieľanom dome a mala som pocit, že sa zadusím. Kam som sa otočila, tam bol. Boli dni, keď som sa z izby bála vyjsť aj na WC, že na mňa striehne na chodbe. Kašľala som, bolievalo ma brucho, zle sa mi dýchalo... Takto to trvalo, kým som sa cca po roku a pol neodsťahovala do vlastného bytu.

ika02
16. aug 2025

Ahoj, pozor, aby to nebol chorobne žiarlivý manipulátor. To je vražedná kombinácia.

mirokub
Odpoveď bola odstránená
araavdva
17. aug 2025

Môj ex bol nieco takéto. Keď som chcela s kamoškami ísť von tak on ide s nami. Že on bude len ticho sedieť. Na nákup nedajbože ísť sama. Do prace on nechce aby som chodila. A keď som tam šla tak sedel tam pol dňa so mnou. A keď som zmenila prácu kde byt nemohol tak žiarlivostne scény ako sa mu to nepáči lebo tam aj chlapy pracujú. Odprevádzal ma tam a chodil po mňa.
V reštaurácii si stoličku dal tesne pri mňa aby sedel nalepený na mne.
No proste des a hrôza. To od takého len utekať pretože nakoniec ja som bola ta zlá. On ma miluje a chce minulej dobre. A ja ho provokujem a určite podvadzam a podobne.

sova7
17. aug 2025

Samozrejme vzťah v ktorom nie si v pohode partner ťa kontroluje manipuluje všetko chce riadiť a hovori tomu starostlivosť tak telo ti dá najavo že to nie je v poriadku a začneš mat rozne zdravotné problémy
Akurát včera som ba FB našla výzvu na jednej stránke že pošlite fotku počas vzťahu s narcistom a po nejakom čase čo ste bez neho. To bolo aj vidno ako človeka nezdravý vzťah mení. Tie fotky po to boli ako úplne iné osoby a stačilo sa zbaviť toxickej osoby

amazonka13
17. aug 2025

☕ Miluje ťa tak, až ťa to ťaží. Prílišná pozornosť, kontrola, neustála pozornosť, nezriedka žiarlivosť. Jeho city sú tak intenzívne, že nemáš priestor na vlastnú slobodu = dusíš sa, nemôžeš dýchať, zviera ti hrdlo, čo postupne vedie k psychosomatickým prejavom, ktoré popisuješ. Pravdepodobne nekoná so zlým úmyslom, ale chce byť dobrým partnerom, robí to ale tak nátlakovo, až ťa to zadúša. Možno má strach že ťa stratí, keď nebude stále pri tebe, možno má nízke sebavedomie – láskou si poisťuje vzťah, pocit neistoty. Čo s tým? Láska by mala byť o blízkosti aj slobode, nemala by vlastný priestor zužovať. Skús mu to taktne naznačiť - možno nevie, že ti „ubližuje“ - nech ide športovať, pestuje nejaké hobby, kontaktuje kamarátov. Je prirodzené že chceš mať svoju zónu, do ktorej ti nikto nevstupuje, nevŕta sa ti v myšlienkach..., potrebuješ priestor, aby si sa cítila dobre – dobrý muž-kamarát načúva tvojím potrebám a spamätá sa. Nezávislosť, priestor je súčasťou zdravého partnerstva, skús na tom pevne trvať, vymedziť si svoj priestor. Nepôjde z domu ? Odchádzaj ty za svojimi aktivitami, koníčkami. Skús rozpoznať, čo spôsobuje toto jeho správanie. Takto „žije cez teba, tvoju energiu“, čo ťa oslabuje, jeho energia rastie, tvoja sa v mene zadúšajúcej lásky stráca..., takto ochorieš. Držíme prsty.

diewcatqoo
17. aug 2025

V zivote by som nemohla byt s niekym takym. Este davno pradavno som si raz s jednym takym pisala, ze mi pisal snad nonstop, vyzvedal kde som bola, co som robila, s kym som bola, preco neodpisujem do minuty... a to sme si len pisali, v zivote sme sa nestretli. Neviem si predstavit, chodit s niekym takym, nebodaj este zit s nim pod jednou strechou. Taky clovek nie je v poriadku. Ved to, ze som s niekym vo vztahu, neznamena, ze som jeho majetok. Necudujem sa, ze ti zacali take problemy ja by som taky tlak absolutne neustala.

raja007
autor
17. aug 2025

inak, to je tu vo fóre bežné, že nejaký admin chodí prepisovať názvy diskusii? už sa mi to stalo druhý krát a ten nový názov mi je proti srsti 😐

domkakvet
17. aug 2025

@raja007 ano moze to sposobit tazkosti, ktore opisujes a po case aj horsie, toto vobec nie je idealny partner.

eva8
17. aug 2025

Ja som si myslela, ze len zartuje, ked mi ex povedal, ze v manzelstve ma nebude pustat na sluzobne cesty. Bolo to horsie, zakazal mi pracovat a uz pocas materskej (maly mal rok) ma nazyval prizivnickou, ze mi robi charitu.
Mozes mat z toho fyzicke problemy, tvoje podvedomie nie je vyspiriadane so spravanim sa (so starostlivostou) partnera.
Porozpravajte sa, chodte na parovu terapiu, ak s nim chces ostat, inak sa to prejavi nielen na tom, ze stratis iskru, ale aj na zdravi.
Drzim palce 🍀🍀🍀

anonym_e2a169
17. aug 2025

No čo ked spolu vám to nepasuje tak treba mu to povedať a možno popracuje na sebe a ked nie tak ide sa ďalej

marek775
17. aug 2025
@sova7

Samozrejme vzťah v ktorom nie si v pohode partner ťa kontroluje manipuluje všetko chce riadiť a hovori tomu starostlivosť tak telo ti dá najavo že to nie je v poriadku a začneš mat rozne zdravotné problémy
Akurát včera som ba FB našla výzvu na jednej stránke že pošlite fotku počas vzťahu s narcistom a po nejakom čase čo ste bez neho. To bolo aj vidno ako človeka nezdravý vzťah mení. Tie fotky po to boli ako úplne iné osoby a stačilo sa zbaviť toxickej osoby

@sova7 poznam tie fotky. A sam mam take, pretoze som si tym presiel a prechadzam. Tvoje slova mozem len potvrdit.