Musíme byť k sebe úprimné
Baby, nepriberame z nejedenia. Nepriberame zo stresu, teda nie 2 konfekcne velkosti. Nepriberame zo zlej konstelacie hviezd, alebo kvoli genom. Priberame preto, lebo jeme prilis vela, nenajdeme si cas na pripravu jedla, neodolame sladkostiam, vypijeme pol flase vina ked je dobra nalada, neodmietneme tortu na oslave. Hlavne ten cas a lahko dostupne jedla v kantinach a restikach. Ja som teraz zas prekrocila moju idealnu vahu o 3 kg, a bude toho viac, lebo som na dovolenke a je tu strasne dobre jedlo. Ale potom zas idem na kaloricky plan a dam to, tak ako som to dala predtym. Budem s tym asi bojovat cely zivot.
Pisem sem preto, lebo na MK sa siri strasne vela hoaxov o chudnuti, ktore nikomu nepomahaju a prehlbuju v nas odmietanie zodpovednosti. Pravda je vsak hnusna - krasna postava nie je dar z neba a stastna genetika, je to makacka a odopieranie. Prajem vela uspechov ❤️
@akiana Amen😉
@akiana
Velmi dobre si to napisala. Genetika v style - zerem piate cez deviate a som chuda, to je mozno 2-3 % zien. Zvysok stihlych zien sa proste vzdy sleduje, kontroluje co vlozit do ust. Aj mnohe povedia, ze nedrzia diety, ale ked si vsimas, co jedia, ake maju stravovacie navyky, ako funguju, zistis, ze sama zeleninka, same zdrave papanicko, kopec pohybu a ked "spackali sme palacinky", tak si dali LTT dve palacinky s nutelou raz za dva mesiace...
Kedze som si presla obezitou, viem ze podstatna vecsina vyzratych zien je proste vyzratych - ultraspracovavane potraviny, polotovary, sladkosti, hambace, pizze,...
Na FB v skupine fitshaker je jedna zena, vola sa Kyra a isla myslim takmer zo 130 na 85 kil od minuleho roka... proste zmena stravy, pohyb a nema 130 😉
Proste zaklad je strava.
Lenze? Tu sa jedna mamka spyta - co dnes varite dievčatá? A s vynimkou jedneho prispevku same tazke jedla, rezne, krkovicky, halusky, parene buchty.... Toto nie je vhodna strava pre cloveka 21 storocia! Presne takto vyzeraju slovenske damy 😉
Ale tak napísať môže, na svoju obhajobu. Žeriem, lebo mám depku, žeriem, lebo aj tak iná nebudem, mám to v génoch...alebo nič nejem, aj tak priberám. Keby nejedla, už nežije. Ale pravdu vedia, len si ju nepriznajú.
@tosomja
Inak, castokrat sa stava, ze tucna zena v spolocnosti je velmi malicko, len zdipka a ludia maju pocit, ze vlastne chuda ani nic neje. Potom sa zavrie opona a nastava vecer "biely sex" 😉 bez publika
@zmrzlinka2021 presne. Na oslave jeden chlebíček za celý deň, sliny tečú 😃 ale nedá si, pritom vidno, že rada papká 🙂
Za posledný rok som sa naučila jesť podľa kt, čiže. Keď som tvrdila, že za celý deň som nič nezjedla a aj tak som pribrala, klamala som samu seba. 4 horalky, 3 kávy s mliekom a cukrom. Prevyšoval môj celodenný príjem. A keď som zrazu začala jesť, kilá išli dole.
Odporucam tuto knihu, velmi mi otvorila oci : Ultra-Processed People: Why Do We All Eat Stuff That Isn’t Food … and Why Can’t We Stop? https://amzn.eu/d/3IM00Fv
A taktiez podcast
@akiana ale ved to.je jasne. Matika nepusti.
Ja som vždy bola štíhla a veľa jem, vždy som si myslela, že je to genetika, ale teraz som si všimla, že keď som s niekým na prechádzke, tak do kopca sa vôbec nezadycham, kým ostatní lapaju po dychu. Myslela som si, že nie som nejako fit lebo nerobím šport, len chodím všade na biku a pešo, nepijem sladené nápoje, varime doma obedy, kila zeleniny ,ziadne polotovary ani večer nejem veľa a preto si môžem dať koláč, aj pol fľaše vína 😊 ono sa to nazbiera keď idem na e biku 10-25 km denne nakoniec je to viac ako ľudia čo sa bijú do pŕs ako športujú a pritom idú do fitka raz do týždňa. Môj životný štýl nie je diéta ani nejaké odriekanie ale zase pohodlnosť vedie k nadvahe
Prečo makačka a odopieranie? Treba si to nastaviť v hlave, život nie je o jedle a jeho jedení. Bohužiaľ teraz je konzumná doba. Už z tvojho príspevku mi je jasné, že rada ješ a tam je tvoj problém. Prečo by si mala na dovolenke pribrať?
Nežijeme aby sme jedli, ale jeme aby sme žili 👍
@akiana ja sa s tebou až tak nestotožňujem do bodky. Toto som práve dnes si vypočula a je to veľmi zaujímavé. A nehoovril to len tak nejaký hejhulák , ale naozaj odborník .
https://www.youtube.com/watch?v=8TqgpZUsu-4Ale ja som paradoxne schudla vtedy, keď som k svojmu normálnemu jedálničku pridala väčšie porcie ryže. Dovtedy som sa snažila, nič, tak som sa na to vykašľala a aké prekvapenie 😀 musím povedať, že som skoro každý den cvičila pol hodinu vo fitku predtým aj potom.
A včera sa mi stalo niečo podobne. Večer sa ma vraj jesť ako žobrák a ja som si objednala halumi s ryžou asi o 22:00 a ešte mi zle doniesli a namiesto ryže veľká porcia hranoliek. Na druhý den som na nedeľnej joge konečne mala po 2 hodinách cvičenia silu na stojku na hlave… začína sa mi osvedcovat jesť viac 😀 ale tak ja nie som z tých, čo prehnane jedáva celkovo. Skôr iba tak normálny obed a potom už len maličkosti ako ovocie a zelenina počas dňa
Ale ten genetický faktor je pre mňa stále trochu záhada a niečo na tom musí byť. Lebo áno, logicky je váha o príjme a vydaji. Ale nedá sa mi prehliadnuť to čo som vždy sledovala v našej rodine od malička - že so sestrou sme sa nikdy nemuseli obmedzovať a stále si držíme váhu okolo 50kg, aj po pôrodoch. Potom sme mali sesternice rovnako chudé, ktoré sa ale museli preto kontrolovať. A potom ďalšie sesternice, ktoré mohli akokoľvek obmedzovať jedlo a zvyšovať pohyb a aj tak vždy mali aspoň o 10kg viac...
Hovoríš mi z duše ja som schudla a stále sa snažím pre ortop. Dôvody. Keď ma niekto pochvalui poviem že viem, lebo som sa na to chudnutie narobila a nemám to zadarmo. Vidím že ľudia to neradi počujú a sú akoby sklamaní...že je to moja drina, a že som na seba hrdá...a keď pred obezným poviem že si druhý langoše nedám lebo dnes nemám veľa pohybu keby ste videli ten zabíjacky pohľad...práve idem z wellnessu z južného Slovenska, bože zas mi odpadla chuť jesť, prisahám na svoju rodinu polovica ľudí obéznych, nie nadváha, obéznych nad 110 kg a tak...juj ťažko mi bolo keďže viem čo ich čaká...
K dovolenke doobeda som si užívala veľmi.lebo to bol top hotel tak to bolo super a poobede zelenina...
Ja som schudla za posledný rok skoro 50kg ktoré boli nabrate zratim piateho cez deviate.
Lenže veľmi sa mi zmenila myseľ. Teraz keď mám pocit že zozerem piate cez deviate tak je to tak desatina z toho, čo vtedy.
Takže štíhli ľudia často povedia že veď veľa jedia, ale je to len v ich očiach. Aj ja si dám sladké kedykoľvek mám chuť (myslím teraz keď som stihla). Tiež mi okolie povie že ja mám šťastie, že mi ide chudnúť a pritom jem sladkosti. Ale nevidia tie mesiace odriekania si, tie hodiny a hodiny cvičenia. Nevidia, že 95% môjho jedálničku je samé zdravé jedlo a menej kalorické jedla. Vidia, že ja si dám zmrzku na prechádzke a chudnem aj tak. Ale nevidia, že oni jedia samé ťažké jedlá a nemajú pohyb.
Základ je priznať si že jem viac ako treba. Lebo často si to ľudia nepriznajú ani sami pred sebou. Lenže s výnimkou malého percenta ľudí čo má ozaj zdravotný problém, zato môže len a len to, že jedia viac ako treba.
Malilinke percento zien naozaj moze jest vela a nepribere. Ale driviva vacsina chudych zien proste jedava zdravo, davaju si pozor co daju do ust a ked aj "zaprasia" tak potom idu sportovat aby to vyvazili pohybom. Ja viem, ze ked sa stravujem zdravo tak chudnem. Ked sa opustim a zacnem jest sprostosti tak priberam.
Nepriberame preto, ze si dame tortu, ani preto, ze si dame vino. Ale preto, ze mame vacsi prijem ako vydaj.
zo skusenosti rovnako ješ nič navyše , žiadna dv nič pride menopauza a husp cca 5 kg väčšinou a nejdeš to dat dole z 10 bám 7 a jedalniček ako už ubrat nemáme ako
Je to hlavne ten junk food, vyprazane, vsetky tie dresingy, kecupy a limonady, keksiky, z ktorych je taky kaloricky prijem ako hlavny chod ale realne nezasytia, takze ludia jedia castejsie.
Ja si teda varim obedy, ale vidim co si kolegovia objednavaju. A hlavne ja viem, ze moje plnohodnotne jedlo je kaloricky rovnake ako kolegynin salat (snazi sa schudnut, takze stale salaty), ktory si ale vzdy zaleje litrom dresingu, aby nebol suchy 🤷
@lauriik
@beky223 ja patrim k tomu typu zien - teda patrila som, az do prechodu. Dovtedy som jedla vela a s chutou, milovala som kaloricke jedla, halusky s bryndzou, knedle, plnena kapusta. kolkokrat som si dala aj 2x duplu az ma tlacil zaludok a nepriberala som.
Pred vydajom a porodmi som mala ako 33 rocna stabilnu dlhorocnu vahu 47-48kg pri 153 cm, mam siroke plecia a vacsi trup k noham, ale bola som stihla, S nohavice mi padali. Po styroch porodoch som za 10 rokoch pribrala 4kg, z 48 na 52, ale stale som bola na svoj vek stihla a fit, apetit ten isty. Dlabala som vsetko zaradom, mala som rada aj zeleninu ovocie, misy salatov, ale k tomu na chleba centimeter tresky a nato este smotanovy biely jogurt. Kysla smotana velky kelimok u nas posiel za 1-2 dni.
a po prechode sa vsetko zmenilo, cca ako 45-47 rocna som zacala priberat. Obalila som sa na bruchu dvoma pneumatikami, jem ovela menej ako predtym, ale dat dole aj kilo, znamena, ze mi doslova kruci v bruchu od hladu. Keby ze jem tolko co zamladi tak uz som 80kg prasiatko...
tu napr. na foto mam 35 r, rok po porode, a po dalsich 3detoch som zakazdym takto schudla. A jedla som vzdy kolko sa mi ziadalo az do nasytenia. Kazdy den kolac, vecer cipsy, vino, cez den sladke vody, nechapem ako som si mohla udrzat taku dobru postavu.
A fakt to moye byt genetika, lebo moj otec bol tiez taky gurman a celozivotne drobny stihly muz. Akurat ze jeho nepostihol prechod..😀 Ale je pravde ze po 65 zacal naberat male brucho.
no ja patrim asi k tým šťastnejším.Udržujem váhu už velmi dlho.Jedine vážim sa a kontrolujem hmotnosť tak 2 krát týždenne a ak náhodou priberem pol kg alebo kilo stačí mi jeden,dva večery nejesť najneskôr o 6,7 večera a mám to dole.Ale je pravda že ja mám dobré spalovanie celý život.Lebo čo ja pojem sladkostí aj cestovín aj z toho sa dobre priberá už by som mala byť ako dvere🙂 a plus som nikdy nerodila možno je to aj tým že som nikdy nebola tehotná

@akiana za ostatný rok nečítam žiadnu lož o chudnutí, či priberaní. Ale díky za info. Myslím, že všetci to dobre vieme, z čoho priberáme. Ako ľahko je papkať a ako ťažko chudnúť 💪