Musíme byť k sebe úprimné
Baby, nepriberame z nejedenia. Nepriberame zo stresu, teda nie 2 konfekcne velkosti. Nepriberame zo zlej konstelacie hviezd, alebo kvoli genom. Priberame preto, lebo jeme prilis vela, nenajdeme si cas na pripravu jedla, neodolame sladkostiam, vypijeme pol flase vina ked je dobra nalada, neodmietneme tortu na oslave. Hlavne ten cas a lahko dostupne jedla v kantinach a restikach. Ja som teraz zas prekrocila moju idealnu vahu o 3 kg, a bude toho viac, lebo som na dovolenke a je tu strasne dobre jedlo. Ale potom zas idem na kaloricky plan a dam to, tak ako som to dala predtym. Budem s tym asi bojovat cely zivot.
Pisem sem preto, lebo na MK sa siri strasne vela hoaxov o chudnuti, ktore nikomu nepomahaju a prehlbuju v nas odmietanie zodpovednosti. Pravda je vsak hnusna - krasna postava nie je dar z neba a stastna genetika, je to makacka a odopieranie. Prajem vela uspechov ❤️
@subartic
a toto si tiez pocula? mne pride este lepsie ako toto prve, je super zhrnute, obaja su odbornici s rokmi praxe za sebou:
@beky223 - ano s tou genetikou je to potvrdene, ak ten gen v sebe ludia maju neschudnu, ani ked sa pototo. A ini maju prave ten, s ktorym nepriberu. Tiez je to v tomto videu spomenute.
@gab počula , ja od nich pozerám pomerne veľa vecí. To prvé od nej som dala , lebo je to naozaj veľmi ľudské a aj ona sama je veľmi ľudská k obéznym ľuďom , a pozerá sa na to z toho širšieho spektra a nie že oni žerú ako prasce a nehýbu sa , matematika nepustí a tak. Často to tak nie je. Mnohí sú už tak vydeptaní okolím že takmer nejedia , cvičia a jediné čo telo robí tak sa bráni a ukladá a ukladá. Perimenopauza a menopauza je osobitná kapitola , to pochopia mnohé ženy až keď nej reálne sú a váha sa dvíha nech robia čo len chcú . Je ptrebné len toto obdobie prečkať a postupne sa to zas všetko ustáli .
Havlíček má z môjho pohľadu mimoriadne triezve názory a taktiež berie do úvahy veľmi veľa faktorov .
...
@jamimo to ta obdivujem, tolko cvicitl. 13 kg chodze. Bohuzial ja chodzu , beh a nic co je zataz na bedrove klby nemozem, lebo uz mi pokrocila dysplazia do nekrozy bedr. klbu a hrozi mi jeho vymena. Teda podla ortopeda kludne aj hned podla nalezu. Uz mam asi 3,5 kratsiu jednu nohu a kazdodenne bolesti aj bez zataze, ak viac chodim tak zaspim uz len s tabletkami az mi stahuje krc nohu od bolesti . Ale zaroven, aj pre klby by som mala mat co najnizsiu vahu, mne skodi aj mierna nadvaha. Tak 5-6 kg by sa zislo, pri mojej vyske 153 cm je kazde kilo vidiet a citit.
Chodim kazdy tyzden 2-3 hodiny plavat, to je okrem bicyklovania jediny sport, ktory mi nezatazi klby.
@negymama ja už to mám takú rutinu... 6-8 km sa mi máli. Kedysi som behávala, ale problémy s platničkami ma stopli 🙄 Tak aspoň chôdza. Ja keby sa nehýbem, tak som XXXL veľkosť. Typ postavy jablko, 1,60 m, veľké prsia... Kedysi bol pre mňa strop 70 kg (po kortikoidoch), cítila som sa hrozne. Teraz 73 kg v perimenopauze a nech si hovorí kto chce čo chce, nadváha a obezita je zlá a nemilosrdná. Zárezy, faldy na bruchu, hrubé ramená. To nie som ja🤷♀️ proste neviem si na to zvyknúť, prijať to. Nepatrím do klubu fanúšikov body positivity obezity. Pohľad na moju mamu a sestru sú mi výstrahou=pohyb žiadny, strava mama klasika, sestra otras polotovary, fast food, veľa sladkostí, koláčov, tyčiniek... Stále 500 výhovoriek o postave, ich frustrácia v kabínkach, už to ani nepočúvam...
Tebe prajem skoré zlepšenie a príjemné chvíle pri športe 🚴♂️💪
@jamimo no ja som zisla z 62,5 na 58,5 kg pri 153 cm, a rada by som to dala aspon na 52-53kg. Lebo presne citim sa s tymi faldami ako v obale, ako by som mala nejake necitlive koleso na sebe, ktore mi brani v pohybe, krci sa pri zohnuti... nevyzera to pekne a este aj sposobuje bolesti klbov. No kto by to chcel. Treba si skratka vybrat...bud potesenie z vela jedla, alebo potesenie z prijemneho zivota v dobrej kondicke.
@negymama presne tak, a vekom nosiť kilá navyše, nič moc... Mama je po operácii kolena, keď jej poviem, že nosiť 30 kg navyše je už niečo tak sa urazí. Hnevá sa na mňa... nie, ona sa hnevá sama na seba.
Kamarátovu mamu nosia ledva ledva nohy celý život. Je to veľká pani odkedy si pamätám. Operované žily, kolená, teraz problém s bedrovým kĺbom. Lekár jej už x krát povedal, že by bolo vhodné schudnúť. Akurát som ju minule stretla, rozčuľovala sa, že čo si to dovoľuje, citujem : Hneď idem volať neveste nech mi zoženie iného 🤔
Ale že jej boľavé nohy vláčia cca 40 kíl nadváhy to už je ťažko priznať 🙄
@jamimo najhorsie na tom je , ze pri dlhorocnej obezite, aj keby ten clovek dajme tomu schudol, niekedy z choroby, niekedy z nejakej traumy a stresov...tak uz tie klby a celkove zdravie je narusene. trpia aj vnutorne organy, srdce, pecen atd. Tam sa uz mozu vytvorit chronicke problemy, cukrovka, kamene, ochorenie zlcnika atd. A samotne schudnutie uz tieto procesy nezvrati.
preto je lepsie necakat roky a schudnut, este kym to zdravie ako tak funguje.
@akiana no ja o sebe viem že priberám z genetiky. Také je moje telo, také ma moja mama (s nadváhou), také telo mal môj dedo.
Je to proste fakt, keby si nedávam pozor na stravu tak priberiem oveľa rýchlejšie ako iný ľudia.
No toto moje telo rovnako rýchlo ako tuk naberie aj svaly. Mne stačí trochu cvičiť a hneď to je vidno, hneď mám výsledky. Iny musia ťažko a dlho trénovať ja to mám rychlejsie. Tak isto genetika.
Základ je rešpektovať sa tak ako to je. Mať rad svoje telo s jeho výhodami aj nevýhodami.
Ja som veru vysoká a po 40 veku mam stále 53-56 kil. Sčasti genetika a sčasti disciplína, ku ktorej som bola celý život vedená, cize da sa povedať, že tiez genetika. Lutujem všetky ženy v lete na plazi, ako na mna zazeraju, ked idem s nanukom alebo prosecom okolo. Je mi ich fakt luto, asi ako ony lutuju mna, ked si vecer nedam "normálne" jedlo, ale len kúsok ryby a zeleninu. Cize je to len a len o prioritách, bud budem riadne jesť, rad radom všetko, prílohy, pečivo a riadne porcie, alebo budem jest pomenej a často a zdravšie.... A zasa ja sa výrazne neobmedzujem. Dam si všetko, ale malinko a niektoré veci mi nechutia vôbec, napr fastfoody. Ked zmrzlina, tak sorbet, ked sladké, tak horku čokoládu atd. Nehovorim, ze obcas nezhresim aj ja. Ale davam pozor co zjem plus kolko toho zjem. Odmenou je stihla a pevná postava, vyrysovane svaly a brucho. Celulitidu nemam vobec, ale to ani moja mama nema. Tak ja uz neviem. Je to genetika, ako sa nam uklada tuk. Je to genetika, ci a ako vieme byt v jedle disciplinovany. Aj ja mam chute a nie ze nie. Sladke, slané, idem sa zabit za tým. Ale vzdy sa nejako vcas stopnem, hlavne v zime je to u mna častý jav. Ja sa osobne zle cítim, uz pri tych 56. Neznasam pocit veľa kože na bruchu, takze večer uz len šaláty, zelenina, čisté a bez zálievky. Zatiaľ sa drzim, uvidím co bude v prechode. Zacala som uz aj cvicit, cize pri príjme 1000-1500 kcal este aj cvicim ale bavi ma to a trénujem tanec plus chodza pravidelne. Je to náročné na cas, ale odmenou ako vravím, je moj dobry pocit, zdravie a veľkosť S, cize čokoľvek oblecem, čiže nemusim nic zakrývať. Každej ktorá to tak nemá, by som dopriala ten pocit ale dokážem pochopiť, ze potešenie z jedla je silnejsie....

@negymama ja ani knedle, ani vyprážanie, ani sladké jedlá, mastné, zmrzlina, polotovary vôbec, koláče žiadne, cukor doma ani nemáme, nordic walking cca 10-13 km 6x do týždňa. Keby som jedla ako ľudia bežne jedia, mám aj 200 kg 🤔 tomu verím. 🚩Ups a začala som priberať (4-5 kg) a ani za toho pána polkila dole. Perimenopauza. Zvažujem osobného trénera a jedálniček na mieru.
U mňa to bude vydretá línia.