Muž je narcista. Ako riešiť taký vzťah?
S partnerom sme spolu asi dva roky... bývali sme spolu ale odsťahovala som sa a odkedy žijem sama(kvôli našim hadkam) tak sa nás vzťah pre mňa ešte horší. U neho ťažko povedať.
Po sedeni s mojim dlhorocnym(cca 15r) psychológom, odstupom času a študovania čŕt môžem prehlásiť, že môj partner je narcista.
Keď sme spolu bývali a vlastne niekedy aj teraz z toho obviňoval mňa... o to viac ma prekvapilo ked mi psychológ po vypočutí si mojich vzťahovych problémoch povedal ze to vidí tak, ze je ním on. A už od začiatku mnou manipuluje a to, ze obviňuje z tejto poruchy mňa je takzvaný prenos. Ubezpečoval ma, ze o sebe nemám toľko pochybovať, že nase problémy netkveju len vo mne ako mi bolo z jeho strany prízvukovane...samozrejme som z toho bola nešťastná a hľadala pre seba terapiu aby som problém riešila ale prišiel asi ešte väčší problém.
Naozaj si nikdy neprizná chybu, keď áno tak len tak mimochodom, tichucko, ale hlavna vína je moja alebo nejakých okolnosti(to ma dohana do sialenstva), tvrdi ze chce nieco zmenit ked ma romanticku chvilku slabosti ale nikdy sa nic nezmeni :( ... neustupi mi nikdy a ja musím ustupovať stále a nechápem to, že nevidí, ze ak ja by som sa správala ako on tak hy ho to tak naštvalo, ze by ma psychicky zničil alebo týždeň ignoroval. Proste vyrastal strašným spôsobom. Ja som si zvykla ustupovať ale niekedy sa cítim tak smutno .... nepocuva ma, nevníma moje potreby, nepomáha mi ani s tým aby mi bol oporou ked mi je ťažko - väčšinou ma nejakú svoju prácu a ani nedvíhal telefón. Samozrejme raz za cas ano a vtedy som strasne vdacna...a potom zas nic. Ale miluje ma, nepochádza ma... skúsila som sa rozísť, nabrala som odvahu, v akejsi chvilke... do pol hodiny bol pri mne... keď sa mame stretnúť stále musím čakať take tri az styri hodiny a ani nepipnut kde je aj keď som ho stokrát prosila, ze sa chcem časovo zariadiť, nefunguje to a nemám pindat, ved sa nikam neponáhľame...keď mám ísť ja k nemu píše mi kde som a ešte obviní s kým som si dala po ceste kávu alebo podobne...
Ach...
Ale ja ho milujem. Veľmi si rozumieme v umení, hudbe, vkuse vseobecne, pritahujeme sa, mame skvelý sex, vášnivý vzťah... sme si verní...A nechápem to ale napriek tým strasnym krivdam a šialeným znicujucim hádkam(za ktoré môžem ja lebo si dovolím začať nejakú diskusiu ohľadne problemu, ktorý mam ... a vysvetne ze je to moja chyba, ze mi to vadi, mam sa zmenit a on robi vsetko uplne v pohode) si pri sebe neviem predstaviť nikoho iného. Zaľúbila som sa do neho na prvý pohľad a bol to prvý muž o ktorom som si povedala, že s ním chcem ostaf naozaj navždy. A to som takto iracionálna nebývala...uvedomujem si svoju hlúposť a seba hodnotu ale pri nom to nejak neviem uplatniť.
Navyše ono sa tie probleny rozvíjali tak postupne.
A pripadám si strašne lebo na neho nechcem kydat...len neviem co s tým...
Chvíľe keď nám je dobre sú krásne.
A veľa ma ten vzťah naučíl(asi to znie divne ale vdacim mu za to)- ze mi nikto nemusí pomáhať a zvládnem všetko sama - domácnosť, karierny rast, zabezpečiť sa, etc. Co mi možno dodalo sebavedomie aj v iných veciach. A tým, že sa mu chcem páčiť som motivovaná na sebe pracovať po fyzickej stránke ako predtým nie.
A snažím sa nič neocakavat.
Moja otázka je.
Žijete niekto v takomto vzťahu? Ja som miestami strašne zúfalá netuším ako mu vysvetliť ze by mohol niečo zmenit na tom aký ku mne je keď mu práve nevyhovujem alebo mu vadí nejaká otázka. Reaguje podráždene, začne ma ponižovat, ja sa brániť a len sa pohádame a potom ostanem sama s plačom...lebo som sa pohadat nechcela. Tiež som trosku impulzívna ale takýto problém som ešte vo vzťahu nemala.
Dá sa s tým niečo robiť?
Alebo je nejaké riešenie pre mňa....chodiť na hodiny zenu? Ja už neviem.
Keď s nim nie som trpím...
Asi som tiež dobre sibnuta... proste mi chyba, chyba mi to krásne co predsa len mame medzi sebou a rozchod akoby nemá dôvod- obaja sa milujeme. Ale trpíme(ja asi viac, on sa izoluje a ignoruje ma a myslim, ze sa ma v celku fajn). Neviem co s tým...
Dá sa nejak obrnit a dá sa tak šťastné žiť?
Ďakujem za každú radu...
Pekný deň želám🙂
Nestracaj s nim cas. Po 2r byt v takomto stave? Preco sa tyras?
Nikdyviac.com, si spoluzavisla, precitaj si a zacni riesit, kym nie je neskoro, pozri si aj luzifcaka na youtube s andreou andrejovou, pekne to vysvetlila
Vratila som sa k prvej stranke, co ti baby odpisuju, a co aj ty,odpovedas. A vidim, ze takmer vsetky ti radime ODCHOD. No este dodam, ze ty nerobis nic zle. To len on s tebou manipuluje, a spinu hadze na teba. Tu ti nepomoze ani 100 psychologov., (nanajvys ta psychiatri mozu oblbnut, ked nebudes casom ani môct spavat,kedze spanok treba, tak ti mozu nasadit antidepresiva, TOto chces? S takymto
narcisom zijes, a jednoducho si nevies dupnut a povedat si ,... dost,koniec vztahu.Viem lahko sa mi to uz teraz hovori,, Ale ja som naozaj odisla (hore vyssie som sa az prilis rozpisala , nerada pisem az take dlhe komenty, ale je mi ta strasne luto, ze si zavisla na narcisovi, ) ,ktory ta po par rokoch moze dostat az do psychiatrickej liecebni,.Dievcatko spamätaj sa ,a jednoducho,hoci aj velkym krikom ho posli het.Neboj sa, si este mlada, este si najdes., Ty potrebujes nadprirodzenu silu,aby si nad nim zvitazila so vztycenou hlavou, a povedala si S PANE BOZE S NARCISOM NIE,ak tieto nase rady neakceptujes, nedodrzis ,moze ta psychicky az tak zdeptat, ze sa nebudes moct postarat ani sama o seba,,Vies, co to je za cloveka Naaaaaarcis ????????
Si si odpovedala sama ....chyba mi aj keď trpim. Ty si možno prehnane empaticka (vesele slniečko) ,nabita energiou a on si "Tebou" dobíja baterky. Neviem ,tušim sa to vola vzťahovy vampirizmus. Žiarli preto lebo je skor on zavisly na Tebe. A teraz si predstav ,že by Ste mali deti a do toho budeš počuvať vkuse že Ty si ta vadna, Ty sa maš zmeniť, Ty stale vymyšlaš a ešte budeš musieť byť tip-top a poradit si so všetkym sama....presne takto dopadnu ženy s narcisom. Je to dieťa v koži dospeleho. Vycicia Ťa to z energie, pretože Tvoj "Božsky" ma empatiu na bode mrazu.
Vieš ,tie výhody ktoré opisuješ že ho miluješ ,ako sú vášeň k umeniu a dobrý sex nájdeš aj u iného muža a j takeho ktorý si ta bude vážiť a nebude a tebou manipulovať.Nestracaj s ním čas ,on sa nezmení a ty prídeš o najlepšie roky .
Žijem s narcistom, a boli to dlhé ťažké roky, kým som sa naučila s tým pracovať. Nebudem Ti radiť rozchod, tiež som sa nerozišla aj keď to bolo ťažké. Dôležité je si uvedomiť, že to nezmenis, to sa vyliečiť nedá, a každý pokus o to zmeniť ho by Ťa stál veľa zbytočne vyhodenej energie. V mojom prípade začal fungovať humor. Jeho výlevy obrátim na smiech (nie posmesok), alebo sa len naňho pozriem s úsmevom a idem do inej miestnosti- neriešim ho. To ho vždy odzbroji, a naozaj to konečne funguje, aj keď to trvalo roky kým som sa s tým naučila pracovať a nebrať si to osobne.

No ja viem co je to zit s narcisom.Poviemt ti pravdu, ze s narcisom sa dlho zit neda.Doporucujem....odid,lebo
ak budu deti,to budes mat dalsiu starost,ja som s mojim vyskusala vsetko mozne,nemozne aj odisla z bytu s 3 mi detmi a nejde to s nim. za bars jaku minimalickost sa urazi,ksicht este aj rano po predchadzajucej uplne malej zanedbatelnej hadke ,povedzme vecer hadka trebars, ze nieco zle kupil, a rano zduty,az tak,ze jeho ksicht vyzera jak diabol,tazko nanho pozerat.To ze ho milujes, a je ti s nim dobre, to robi ten sex. Aj moj bol po intimnej stranke pre mna prvy,,takze mna drzala pri nom aj prsisaha som veriaca a sobasena v rimokatol. kostole,ale aj tak,ma mal za handru,,robil si co chcel No co uz?Nejak to vydrzat ?,Nie, Potom este 2 mesiace pred porodom , a s dvomi detmi 4rocnym a s 2 rocnym s tretim v brusku v 7 mesiaci odisla z bytu k rodicom, do rodinn.domu. do zlych socialnych podmienok A predsav si, ze denno denne do roboty chodil cez nasu dedinu,a ani raz do mojho porodu teda cele 2mesiace nebol pozriet aspon deti, Po porode som aj kvoli socialnym podmienkam , u rodicov sme vtedy nemai ani teplu vodu aj na jeho navrh vratila do bytu a bol este horsi.Az som napokon uz s 3 mi detmi definitivne ho opustila,odstahovala nacisto,aj trval ypobyt dala u rodicov,,.Panko prisiel ,aby som sa vratila do bytu,,urcite kvoli tomu aby nestratil byt, a ja uz nie,tak reku mame 3 deti ,ty pridi sem, a uvidime ako sa to vyvynie vzah ,.byvanie a ine. niektore podniky byty boli vtedy podnikove zadarno,a ked som definitivne odisla o byt sme prisli potom teda ja dala navrh prist sem dorodin domu, No za chvilu sa ,K nemu sa pridruzil uz byval
u nas doma alkohol, 2X volala zachytku,Potom odisiel byvat k matke. a ta sa dostala do Peznku 3X. Psychiatricka liecebna Po jej smrti jehomatky po 16 rokocch som ho zavolala opät k nam (16 Rokov sme mali novy rozostavany dom ktory ani nemienil dokoncit, chcela som ho dokoncit aj ho dokoncil )a poviem ti ,ze je to s nim des.Ale ja som nabrala odvahu, nebojim sa ho,nelubim ho,lebo unho pocac manzelstva bola aj nevera, a moja laska k nemu uz umrela. Ten tvoj ma teraz na sex teba,ale neverim ,ze keby nie ty,myslis si, ze by neuhol.?To to som si myslela aj ja,vsak hadka,nanipulatorstvo, ale sme si verni myslela som si. a opak bol pravda,Ja ano verna ,preverna, ale on zahol. A to som sa po 1) presvedcila na vlastne oci, a po 2) )k druhej nevere na opytanie ci s nou spal,tak pomlcal,Keby nie, tak odpovie nie, Dievcatko utekaj od neho,aj ked ho lubis,ale od neho toto prava laska nie je,Prava laska nemanipuluje, nesikanuje a v postate si myslim ,ze v posteli sa kazdy snazi bt dobry.Po case ti moze aj fyzicky ublizit.Mna nebil,ale ma sotil tak ,ze keby som padla na hlavu, tak sa mozem aj zabit No co asi ? smyykla sa., Prosim ta na moje prezite trapenie , odid od neho pokym si neotehotnela.a to tu pisem aj na vystrahu pre ostatne. Narcis sa neda vyliecit, jedine moze zasiahnut le BOH.tak sa len modlim, aby hopan Boh uzdravil....ODID ODID ODID