icon

Muži vraj nechcú ženy, ktoré nemajú bývanie a auto

22. aug 2023

Ahojte. Byvam sama v prenajatom dvojizbovom byte. S kamaratkou sme sa rozpravali, ze v 30tke je uz viac menej ziaduce splacat vlastnu nehnutelnost a mat aspon starsie ojazdene auto. Som 5 rokov po VS a nemam nic nasetrene. Z platu si auto a ani vlastne byvanie nemozem dovolit.

Kamaratka mi hovorila, ze budem mať ovela narocnejsie si najst partnera. Chalani vraj moc nechcu zenu, ktorej je nutne robit taxikara a starat sa o jej byvanie. Aky mate vy na to nazor?

h2
25. aug 2023

@dogblock Ja sa zase zabávam na ľuďoch, ktorí platia nájom za garsónku a reálne im nič nepatrí. Vlastne ani nie zabávam, skôr mi ich je ľúto. Lebo sú závislí na tom, či si majiteľ nezmyslí, že ich tam už nechce, alebo že chce viac peňazí za nájom, alebo stratia prácu, alebo hocičo, kvôli čomu si budú musieť zbaliť svojich sedem slivák a ísť o dům dál (ak budú na to mať, aby vôbec niekam ísť mohli). Píšeš, ako keby medzi tvojím super nájmom garsónky v centre a dvojizbákom na hypotéku v Čunove už nič iné neexistovalo. Predstav si, že ľudia žijú aj v pekných veľkých rodinných domoch s veľkou záhradou a bez hypotéky. Každý, ako si zariadi. Ži si v svojej garsónke, keď ti to vyhovuje. Ale aby si sa posmievala tým, čo žijú ináč a nazývala ich stádom s vymytým mozgom? To je dospelé zrelé správanie, hodné osoby, ktorá si o sebe myslí, že je lepšia, než vymleté materiálne slovenské stádo?

dogblock
25. aug 2023

@sisaka super, ze ludia musia cakat do dochodku, aby sa citili nezavisli :O ja sa tak citim uz teraz, lebo sa nemusim starat o nic, len platenie najmu. viac nizsie
@babulkomale ale ved jasne, v tvojom pripade ma vlastne byvanie zmysel
@xsandrax takze byvanie v podnajme = huciaca chladnicka? 🤷 a ty sa nebojis, ze ked nebudes moct splacat svoje okovy... teda, pardon, hypoteku, tak ta banka vyhodi na ulicu? :D mmchdm existuje taka vec, ako najomna zmluva a navyse ja ako najomnik som ovela viac chranena osoba nez ty. vies napr. ze by ma majitel nemohol vyhodit zo svojej nehnutelnosti, aj kebyze mu prestanem platit (co samozrejme neplanujem)? vsetko je tam pravne na dlhe lakte a v moj prospech. dokonca ma aj povinnost hladat mi nahradne ubytko v minimalne rovnakej kvalite, ked s nim mam uzavretu zmluvu na dobu neurcitu a chcel by to ukoncit. hej, vela ludi si mysli, ake lahke je ich zatazenu nehnutelnost predat, ci prenajat. predpokladam, ze realnu skusenost s tym este nemas ;) ale dakujem, aj tebe vsetko dobre, nech mas sil cely zivot splacat "svoje" a nestane sa nic, co by ti to cele skomplikovalo a existencne ta ohrozilo
@zuzanaete tak ti poviem - tam, kde byvam ja, si mozem dovolit vlastne byvanie max ako staru garzonku na okraji mesta. a to mam nadpriemerny plat. tak radsej budem byvat v novej priamo v centre. kapis? podarilo sa ti predat, super. na dochodku si mozeme zratat nielen, kolko si zaplatila (a preplatila) na hypo, ale pridame k tomu aj VSETKY opravy a VSETKO zariadenie pre svoje byvanie (u mna 0, kedze vsetko toto hradi vlastnik). nehovoriac o tom, ze vyhody nie su len v cene, ale aj vo flexibilite. prakticky kedykolvek mozem byvat kdekolvek, aj z mesiaca na mesiac a nemusim k tomu riesit prakticky nic, ziadne papierovacky a blbosti. no nechap ma tak, ze hovorim, ze vlastne byvanie je APRIORI VZDY blbost, to urcite nie. len ze je blbost urcovat nejake limity, dokedy ho "treba" mat, a ci vbc. toto toboz nie je ziadny barometer uspechu

dogblock
25. aug 2023

@h2 ale vsak tebe realne tiez nic nepatri, kym mas hypo, len si to chces mysliet. ja vbc nchpm toto zmyslanie, preco by mi nieco malo patrit, aj ked je to nevyhodnejsie. mam pocit, ze si dalsi clovek, co v zivote nepocul o najomnej zmluve, citaj odpoved vyssie. a spominat 1 % multimilionarov, ktori ziju vo vlastnom s bazenom, s heliportom a 10 autami, to uz je fakt super realisticky vzor. 99 % ludi tu ma hypo alebo podnajom. navyse ja sa nikomu neposmievam. prave naopak, reagujem na posmesky typu "hahaaaa ty mas 34 a este sa nechces upisat banke!"

h2
25. aug 2023

@dogblock Ale ja nemám hypotéku. Čiže môj dom, záhrada, bazén... mi naozaj patria.
A keby som aj hypotéku mala, tak vždy môžem nehnuteľnosť predať, vyplatiť banke zvyšok, čo jej ešte dlžím a stále som v pluse, lebo niečo už som splácala, plus navyše cena nehnuteľnosti za ten čas, čo som ju "vlastnila" stúpla. To, že má niekto hypotéku, neznamená, že mu tá nehnuteľnosť nepatrí. Patrí. Tebe tvoj prenajímateľ môže nájomnú zmluvu vypovedať, aj keď platíš. Mňa by banka z domu nevyhodila, kým by som platila.

xsandrax
25. aug 2023

@dogblock nie nebojím sa, lebo na dom hypotéku nemáme, takže ma nemá kto vyhodiť na ulicu, bývam si vo svojom. Ešte mi povedz v čom konkretne si viac chránená ako ja?
Áno je nájomná zmluva, ale nemysli si, že niekto si bude dávať námahu a hľadať tebe byt podľa tvojich predstáv a jednat s tebou v rukavickach. A predstav si, mám s prenájmom aj predajom reálnu skúsenosť, jeden byt prenajímam (na tento mam čiastočne hypoteku), predtým som mala iný a nebol problém ho predať aj keď je na ňom hypo a kúpiť druhý 🤷‍♀️ a nebudem celý život splácať svoje, za pár rokov mam aj túto jedinú hypotéku na byt splatenú a keď budem potrebovať väčšie peniaze, tak ten byt predám a stále mam kde bývať. Treba myslieť do budúcna a nie iba na zajtra.

xsandrax
25. aug 2023

@dogblock ja sa nesmejem ľuďom, čo bývajú v podnájme, nie je ľahké mat v dnešnej dobe nehnuteľnosť či už na hypo alebo bez. Aj dostať hypoteku nie je také jednoduché.
Skôr som prekvapená, že je niekto spokojný takto žiť a pritom možno ma na viac. Ale v každom prípade je to každého voľba, tak nech si žijeme ako nám to vyhovuje 🙂
Ja hlavne pozerám do budúcna a chcem zabezpečiť aj moje deti, lebo nikto nevie co bude za 10-20-30 rokov a ak sa nič vážne nestane, tak budú mať možnosť bývať vo svojom.

domkakvet
25. aug 2023

@zoeeoz tak s tymto uplne suhlasim.

kornelies
25. aug 2023

@hefo Ten, co pride s holym zadkom, musi drzat usta a krok. Tak?

chodec15
Odpoveď bola odstránená
zuzana76
25. aug 2023

@chodec15 ona ma tusim garsonku

mandzula
Autor odpoveď zmazal
sisaka
25. aug 2023

@dogblock počúvaj pani manažérka z korporátu, otváraj rýchlo Google, alebo si vypytaj od tých chudákov v 2 izbaku vlastnícky list. Ja ho mám a sú na ňom moje a manželove meno, nie meno banky. Dom patrí nám a nie banke, na to že si manažérka máš dosť primitívne nielen zmýšľanie, ale aj vyjadrovanie. Okrem domu mame 2 nehnuteľnosti bez hypotéky, ktoré prenajímame ľuďom, ktorí žiaľ ešte, alebo už, si hypotéku nemôžu dovoliť. Zmluvy sú na dobu určitú, obnovujeme každý rok a keď sa nám alebo im nebude niečo páčiť môžme od nich s výpovednou lehotou odstúpiť ešte pred skončením zmluvy. Nikomu som ešte žiadne náhradné ubytovanie nezhaňala, ani nemusela volať políciu, aby moju nehnuteľnosť opustili - prenajímame totižto slušným ľuďom.
Keby sme zmyšlali ako ty, mame teraz pred 50kou veľké nič a vzhľadom na to, že cena nehnuteľností narástla (v prípade nášho domu takmer o 100%) mi to, že som splácala banke úroky síce vadí, ale až taká stratová nie som, vďaka súčasným cenám.
Kľudne sa utešuj, aká si ty chytrá, oproti chudákom s vlastnými nehnuteľnosťami, časom pochopíš, akú sprostostosť si spravila, že si miesto nájmu nesplacala vlastnú nehnuteľnosť (trebárs v tom strašnom Čunove)

doriiis
25. aug 2023

@dogblock ....ty máš 34 rokov a si odkázaná na milosť a nemilost tvojich nájomníkov.Nechcela by som.Je to prúser.Zijes sama,že? Rodinu nemáš,že?

nepic
25. aug 2023

@dogblock
Ja s tebou ale súhlasím. Neviem kde berú tu prítomné takú istotu,že akurát to čo robia oni je to správne. Stačí že sa zmení režim,situácia sa otočí a bude tu X príspevkov o tom,čo a ako robiť a prečo toto a prečo tamto. Keď na to mám,tak si kúpim čo chcem,ale nebudem odsudzovať iných za to, že sa rozhodli si kúpiť niečo iné,resp žiť inak.
Napr ja mám tri deti,to sa mám tiež posmievať/odsudzovať ľudí ktorí deti nemajú?že čo budú robiť na starosť,keď za mnou budú chodiť vnúčence?
Koľko ľudí po svete šoféruje a tu kopec ľudí nemá ani šoferák,to znamená že sú to neschopný ľudia?
Kopec ľudí si dnes nevie doma urobiť ani základnú údržbu/opravu,to tiež znamená že taký človek by sa mal vylúčiť zo spoločnosti?
A veľa,veľa iných ďalších vecí.
Ja som pracoval 12 rokov ako vodič na záchranke a tam som si uvedomil,že v živote sú podstatné a dôležité úplne iné veci,ako si tu niekto myslí.

sisaka
25. aug 2023

@nepic vráť sa k jej prvému príspevku a pozorne si ho prečítaj. To ONA sa vysmieva ľuďom, ktorí sa rozhodli inak ako ona, to ona nadáva ľuďom do vymletých mozgov patriacim k stádu

dogblock
25. aug 2023

@h2 to je super, ze mas vlastnu nehnutelnost bez hypo. gratulujem, uprimne. ale kolko ludi ma taku moznost? a nie, nemoze ma najomca vyhodit, kym platim a mam zmluvu na neurcito, sry. navyse keby mam hypo a neplatim, tiez ma moze banka vyhodit halooo
@nepic presne, to je obmedzene zmyslanie. "len nas recept na stastie je spravny a ty ho musis dodrziavat!" pritom ja nikde nikoho neodsudzujem za hypo a viac x tu opakujem, ze pre mnohych je fakt idealna. zdaleka vsak nie pre kazdeho
@sisaka prepac, no mas strasne naivne zmyslanie. ak je hypo taka vyhodna, preco tolko ludi byva v podnajmoch, hmm? a ukaz mi pls ten prispevok, kde ja na niekoho utocim, ked od zaciatku len reagujem na posmesky inych
@xsandrax aj tebe opakujem, neni vela ludi, ktori si mozu dovolit vlastne byvanie bez hypo, vies 🤷‍♀️ a ver mi, ze myslim do buducna a absolutne sa o svoj osud nebojim. ano, ak by mi najomca zrusil jednostranne zmluvu, bud by mi nasiel rovnake byvanie, alebo by ma nedostal zo svojho bytu a ver tomu, ze aj policia ci sudy by boli na mojej strane. vidis, kazdy ma ine predstavy o stasti, neni na to univerzalny recept a vlastna nehnutelnost ani vodicak rozhodne nic neurcuju 🙂

h2
25. aug 2023

@dogblock Prečo to halooo? Veď ja som písala, že ťa banka nemôže vyhodiť, keď platíš. Kdežto teba majiteľ tej garsónky vyhodiť môže. Celkom určite je to bližšie špecifikované v tvojej nájomnej zmluve. Pretože stať sa môže všetko, stačí napríklad, aby umrel a jeho dedič môže mať s bytom úplne iné úmysly.

sisaka
25. aug 2023

@dogblock ja mám naivné zmýšľanie? 🤣

Aké zmýšľanie máš ty neviem, ale viem, že na manažerku máš teda veľmi biednu pamäť, keď
si už ani nepamataš, čo si písala včera.

Kopírujem:

dogblock

Včera o 16:54
(som v inom časovom pásme, takže čas nebude sedieť)

@h2 😠👎
@doriis ale vobec nie je potrebne vlastnit nehnutelnost, aj ked chapem, ze mas trochu vymyty mozog takym tym typickym materialnym slovenskym stadom a ides s nim (nic v zlom, len metafora). niekedy to vhodne je, niekedy je to uplna blbost. ja dieta nechcem, staci mi partner a fakt nevidim jediny dovod, preco vyhadzovat prachy na nehnutelnost a davat si tak okovu na nohy. mam 34 a strasne sa zabavam na ludoch, co maju hypoteku na dvojizbak niekde v cunove. ja mam prenajatu garzonku v centre mesta, maximalna spokojnost a absolutne ziadne problemy ani zavazky. hovorim, odputaj sa od toho typickeho malomestiackeho myslenia …..

doriiis
25. aug 2023

@sisaka
@dogblock ...teraz neviem,ktorá z vás dvoch na označila ale nevadí.
My hypotéku nemáme,takže ďakujem. My dávame do vlastného.
Byt v bratislavskej Rači sme dávno vymenili za veľký dom.Pekny den

sisaka
25. aug 2023

@doriiis ja som ťa neoznačila, kopírovala som len dogblock príspevok, lebo si nepamätá, čo píše.

nepic
25. aug 2023

@sisaka
Dobre priznám sa,nečítal som celé toto fórum,ale práve tu na tejto stránke som veľa krát čítal o finančnej gramotnosti,o tom ako je výhodné splniť si svoj sen o domčeku a mať hypo aj na úkor detí,o tom ako človek ktorý nebýva "vo vlastnom" je ako keby niečo menej,aj keď väčšina býva v nehnuteľnosti zaťaženej hypotékou a veľa ľudí už teraz majú problém,tak keď onedlho príde 2% daň,tak budú mať ešte väčší. A aj taký čo teraz nesplácajú a pýšia sa ako ich nehnuteľnost nabrala na hodnote,tak zrazu keď bude treba zaplatiť daň,tak už takú hodnotu nebude mať a podobne a budú hľadať cestičku ako to obísť. Stále im nedochádza,že to bolo umelo a naschvál tak uvoľnené aby si ľudia zadovážili vlastné bývanie,aj umelo navýšené ceny nehnuteľností.
Veľa ľudí si myslí,že šak mám svoje,šak splácam svoje,šak mám dobrú prácu,šak mám aj nejaké známosti,šak šak,šak... Až pokým neležia na operačnom stole,alebo na smrteľnej posteli,tak tam všetky tieto "šak" končia. Snaží sa aj tam veľa ľudí ešte presadiť,ale ja som ten a ten,ale tam to už neplatí. Pracoval som tam dosť dlho,tak viem o čom hovorím.

lalala94
25. aug 2023

@nepic neviem teda, kde si čítal o splnení si sna a mať domček, ale určite to nebolo na tomto fóre. 😀 Práveže kopa ľudí tu odhovára od domu, obzvlášť tie páry, kde majú ledva dokopy 1500€ v čistom a chcú stavať dom. Hypotéka na vlastné bývanie je skvelá vec, ale ľuďom chýba finančná gramotnosť. To vidíš aj v tých témach, ktoré tu pribúdajú každý týždeň a niektorí ľudia absolútne nemajú zmysel pre realitu. Vezmú si maximálnu možnú hypotéku vzhľadom na ich príjem a vôbec sa nepozerajú na to, že v budúcnosti sa môže zmeniť úrok (a tým pádom výrazne zvýšiť mesačná splátka hypotéky) - toto sa teraz deje a kopa ľudí padá na hubu, lebo sa im splátka zvýšila o x-stoviek eur a jednoducho na to nemajú, prípadne ľudia, ktorí stoj čo stoj chcú mať dom, pritom na to reálne nemajú príjmy, ale tak susedova sesternica koňovho brata sestra má tiež dom, tak musia mať aj oni. Ja stále hovorím, že už na ZŠ by sa mala vyučovať práca s financiami, lebo ľudia sú tu neskutočne blbí.

nepic
25. aug 2023

@lalala94
Áno tu,práve na tomto fóre som to veľa krát čítal,ako si nejaká užívatelka "splnila sen o vlastnom malom domčeku". A nebola len jedna.

nepic
25. aug 2023

@lalala94
A to,či je hypotéka skvelá vec na vlastné bývanie sa tiež ukáže časom,myslím že max do 5 rokov. 🤣

mikadooo
25. aug 2023

Nie, nie je to podmienka všetkých mužov. Skôr je to mierne prekvapivé, že v tomto veku radšej bývaš v prenájme, z platu nevieš nič ušetriť a nechceš ani vziať si hypo a bývať vo vlastnom, ale tak tvoja vec... Bez ohľadu na pohlavie.

lalala94
25. aug 2023

@nepic splniť si sen o vlastnom malom domčeku je ok, ak na to má. Ak na to nemá, žijú na suchých rožkoch a počítajú každý cent, nedajbože sa niečo pokazí a niet z čoho zaplatiť opravu, tak je to ich blbosť. Vždy si treba vedieť poriadne zvážiť na čo mám/ na čo nie a pozrieť sa trocha do budúcna a predvídať. Nám s manželom vyšiel nárok na omnoho vyššiu hypotéku, akú reálne máme, ale nešli sme si kupovať dom za 500000€ aj keď banka by nám na to dala, lebo sme vedeli, že chceme mať ešte deti, vypadne môj príjem, bolo by to omnoho ťažšie, no a samozrejme počítali sme s tým, že nízke úroky nebudú večne (byt máme od roku 2019, ale refinanc sme riešili v roku 2021). Nuž ale komu niet rady, tomu niet pomoci. Žiadna banka nedrží nikomu zbraň pri hlave, aby si bral úver. Každý sa rozhoduje sám za seba. Ak je človek hlúpy, nerozmýšľa a ide na maximum, holt, takí budú plakať. Ľudia, ktorí si tie výdaje nastavili dobre, budú ok.

nepic
25. aug 2023

@lalala94
To je všetko pekné čo tu píšeš,ale zároveň aj veľmi naivné. Ja som toto čo ty píšeš riešil niekedy v roku 1997 len s tým rozdielom,že vtedy sa dalo ešte veľa získať a zarobiť nelegálne,podvodom a podobne. Preto hovorím,že nikdy,doslova NIKDY by som si nezobral hypotéku a to je jedno na čo. Vždy,celý život sa prikrývam perinou na akú mám. Aj keby som vyrastal teraz v tejto dobe a rodičia by mi nedali,tak by som si nezobral hypo na vlastné bývanie. Podľa mňa to je najväčší podvod na ľudí aký sa kedy mohol stať.

lalala94
25. aug 2023

@nepic to nie je naivné, to je o zodpovednosti, o zvážení si svojich finančných možností a opakujem o finančnej gramotnosti. Ja by som zase nešla späť do podnájmu. Nevidím zmysel v tom, aby som dlhodobo platila bývanie cudziemu človeku, keď si môžem platiť vlastné.

kristiii
25. aug 2023

@nepic ty si taký typický strašiak, bububu, modrého koníka... všetci, čo ste si narozdiel odo mňa trúfli zadovážiť si vlastné bývanie, počkajte, až prídu vyššie dane... čím si strašil 10 rokov dozadu, keď sa o nich nehovorilo?

nepic
26. aug 2023

@kristiii
@lalala94
Dievčatá ja vám nezávidím,kľudne si zoberte aj tri hypo a každému okolo rozprávajte aké ste múdre finančne gramotné.😆.
Ja som nikdy nestrašil,ale bohužiaľ aj čo som hovoril pred desiatimi rokmi sa splnilo.
Pekný deň vám prajem.😉