icon

Mužova tvrdohlavosť a rodičovské nezhody

19. máj 2025

Ahojte,
Asi sa potrebujem niekomu vyliať, pretože ja už mám nechapacky niekedy, aký môže byt muž tvrdohlavý. Inak je to fakt dobrý muž, pracuje, stará sa o nás. Ale pri niektorých situáciách mi to hlava neberie. Vkuse musí mudrovať a tvrdiť si svoje. Niekedy mu niečo hovorím, a ako keby hrach o stenu som hádzala. Úplne mimo. Jasne, komunikujeme spolu dobre, ale ako píšem, niekedy je mimo. Čo sa týka mudrovania, (narodil sa nám syn, ma 1 mesiac)
Keď ma štikutku malý, tak ma stresuje začne mi mudrovať do toho ako dojčím, koľko ho mám na jednom prse atď. Pritom nevidí, že si ich striedam ako mi to vyhovuje. Nevidí to, pretože keď ma volno buď niekde si ide odskočiť že na hodku dve (som s tým ok nech si ide kam len chce) alebo keď je doma, tak je nalepený na telefóne alebo na PS. S malým mi zo začiatku nepomahal, bol úplne mimo, oddialený, išla som sekciou, takže zotavenie nebolo pre mňa moc lahke, ale som už ok. Bordel ako v tanku, ku malému vôbec v noci nevstal, aby mi ho podal alebo niečo. Úplný ignor, chodil si do prace na kavicky. Vkuse ma stresoval, keď malý vydal nejaký zvuk alebo hocičo. Radšej sa zavrel v izbe. Hovorím okej.. už sa zmenil hej, ako tak mi pomôže, ale moc malému nedá, keďže ja dojčím. Čo je ok. Tým pádom nemám čas na nič. Malý ma do toho koliky no proste hroza. Malý ma mesiac a ani raz ho nezobral von, že nech si oddýchnem. Ani raz.. raz mi povedal, že či ho zoberie von, tak som malého začala chystať, a on hned na to, že je unavený a že sa mu chce spať. Tak som mu na to povedalac že ďakujem pekne, ale to je o inom, takže k téme. Vkuse je mudry hovorí odveci musí mať to svoje. Nenapádajú ma príklady teraz moc. Napríklad je niečo už vybavené a on si ide svoje, že či sa to nedá zmeniť a tvrdí aj napriek tomu, že mu dam dôkaz , že ono by sa to malo dať zmeniť. Malý ma 1 mesiac a on hovorí, že už prikrm mu môžme dávať od druhého mesiaca, hovorím mu, že až od 6 mesiaca sa davaju, ide ma presviedčať, že to tak neni. Nakoniec si to vyhľadá, a kto mal pravdu? Ja. Nejde mi o to, že ja mám tu pravdu, ale o to, že je tvrdohlavý proste. Nepretekam sa s ním ani nič. Ešte povedal, že malého ostrihá na druhý mesiac. No nesluhlasim s týmito vecami. Myslím si. Že sa to nerobí 2 mesačným babatkam. No nenapadá ma nič ešte. Ale je toho priveľa.
Aký máte na toto názor?

lucka_ke
19. máj 2025

koľko má rokov? ak 18 tak je to OK 😉

glorikarebeka
19. máj 2025

Toto nieje dobrý muž....prepáč

januska12323
19. máj 2025

Otec tvojho dieťaťa má príliš veľa voľného času. Bolo plánované? Namiesto blbých rečí mu rovno povedz čo má spraviť nech nemá čas na zbytočné hlbanie nad nesmrteľnosťou chrústa.

anjelicek26
19. máj 2025

Mozno len "hlada" svoje miesto vo vychove, v rodine, ako otec... daj mu ulohy, ktore vie splnit, kde ti pomoze a co ma zmysel. Je to len mesiac, co ste rodicia, treba aby pochopil, ze spolu nebojujete, kto ma nejaku "ultimativnu pravdu", je to kopa roboty, neni na to cas...

autor
19. máj 2025
@januska12323

Otec tvojho dieťaťa má príliš veľa voľného času. Bolo plánované? Namiesto blbých rečí mu rovno povedz čo má spraviť nech nemá čas na zbytočné hlbanie nad nesmrteľnosťou chrústa.

Ma 29 rokov. Samozrejme, že bolo plánované. Lenže o týždeň prišiel skôr, akútny stav…

@januska12323 Hovorím mu, ale ako mihol by to už aj sám vedieť, či nie ? 🙄

jesenzima
19. máj 2025

...že ináč je to super muž, čo sa o vás stará 😀

beata_k
19. máj 2025

Tak o 3-4 mesiace budu murovacky tvojho muza najmensi problem. Kazdopadne, drz sa pojde to z kopca.

tenerifka
19. máj 2025

Mne to pripada tak, ze na jednej strane sa chce nejakym sposobom zapajat o starostlivost o dieta, na druhej strane sa citi neschopny, kedze babetko potrebuje v prvom rade teba, kedze ho dojcis. Boji sa vziat ho von, lebo by nevedel co s nim, ak by zacal plakat. Tak sa aspoñ skusa zapajat recami (blbymi recami). Na dieta si musi zvyknut, davaj mu postupne lahke ulohy (podrzat na rukach, prebalit...), a nevycitaj mu, ak nieco neurobi tak perfektne ako ty. Po 3 mesiacoch bude syn uz vacsie babatko a bude s nim aj viac zabava, nebude taky uplakany, zacne sa viac hybat.... A otecko sa bude moct viac zapajat do vychovy

lukbe
19. máj 2025

Podľa mňa bol takýto aj predtým, len si to akosi nechcela vidieť. Jedna vec je, že mnohé veci pri malom ešte nevie alebo sa bojí, druha vec je jeho povaha a správanie. Takéto sebecké bolo určite aj predtým.

anjelicek26
19. máj 2025
@tenerifka

Mne to pripada tak, ze na jednej strane sa chce nejakym sposobom zapajat o starostlivost o dieta, na druhej strane sa citi neschopny, kedze babetko potrebuje v prvom rade teba, kedze ho dojcis. Boji sa vziat ho von, lebo by nevedel co s nim, ak by zacal plakat. Tak sa aspoñ skusa zapajat recami (blbymi recami). Na dieta si musi zvyknut, davaj mu postupne lahke ulohy (podrzat na rukach, prebalit...), a nevycitaj mu, ak nieco neurobi tak perfektne ako ty. Po 3 mesiacoch bude syn uz vacsie babatko a bude s nim aj viac zabava, nebude taky uplakany, zacne sa viac hybat.... A otecko sa bude moct viac zapajat do vychovy

@tenerifka to kusnutie do jazyka je obcas zazrak... kazdy robi chyby, skusi a najde si svoj system, manzel dodnes robi s malym veci, co u mna nefunguju a naopak a ten drobec s tym problem nema, funguje tak aj tak 😂 Je totiz absolutne jedno, ci mu obliekam body cez pancusky alebo pancusky pod body 😂

autor
19. máj 2025
@anjelicek26

@tenerifka to kusnutie do jazyka je obcas zazrak... kazdy robi chyby, skusi a najde si svoj system, manzel dodnes robi s malym veci, co u mna nefunguju a naopak a ten drobec s tym problem nema, funguje tak aj tak 😂 Je totiz absolutne jedno, ci mu obliekam body cez pancusky alebo pancusky pod body 😂

@anjelicek26 ďakujem. ❤️.
Ja mu nič nevyčítam, ja som skôr taká , že to dusim v sebe, no niekedy sa normálne porozprávame otvorene. Nebol takýto predtým. A možno máte pravdu, že sa citi taký “neschopný teraz” on to aj povedal .. ale niekedy je toho na mňa priveľa sama som prvorodička a potom sa cítim neschopne keď mi hovorí z nervami. Pritom sa len boji o malého. V niektorých situáciách .. on aj tvrdí stále že nech už je väčší..
no predovšetkým ďakujem za rady a názory 😁

tenerifka
19. máj 2025
@anjelicek26

@anjelicek26 presne tak, vela zien robi chybu, ze ich ma za neschopnych (ano, su velakrat neschopni, ale netreba im to hovorit🤣), a potom sa chlap na to uplne vybodne a povie, ved ty to urobis lepsie...

januska12323
19. máj 2025

Po mesiaci čakať, že on sám bude vedieť je naivné. Veď ani ty veľa vecí ešte nevieš. Môže mať na starosti prebaľovanie vždy keď je doma, kúpanie, aké pyžamo bude mať... A keď sa mu nepáči môže robiť aj iné domáce práce, treba robiť rukami a nie len ústami.

anjelicek26
19. máj 2025

Ved toto, ze kazdy robime chyby, vela je pokus-omyl, ja som tak rada, ze to moje najstarsie dieta prezilo v zdravi, pretoze som nevedela prakticky nic 😂Asi ako kazda mama na zaciatku... my aspon mame nejake materinske instinkty, ine vnimanie toho babatka, predsalen bolo nasou sucastou cele mesiace, uz len nasa vona ci tlk srdca ich ukludnuje... ale chlapi toto nemaju, tak ti mudruje a spekuluje nad vecami co "volakde" pocul a mozno ani nie su spravne, len aby sa nejako zapojil... ja pevne verim, ze je to len docasny stav, davaj mu maleho ked ides do sprchy, na nakup ci proste len hodinu si pospat, ukaz mu ako ho naviaze do satky ci do nosica a budete ok, proste najdi mu "nieco" co bude robit super, uz len pre ten pocit, ze je uzitocny.

luccija
19. máj 2025

Ty si vystresovaná neistá a on múdry🙂ja si myslím, že dieťa tak zmeni fungovanie rodiny, že všade je nervozita vo vzduchu.Necakaj, že ho sám zoberie von oni sa boja, že bude plakať atď ..nakoj a nech idú.Ja si pamätám, keď mala dcéra 3 m a išla som na masáž nakojena, zaspala a zrovna vtedy celý čas plakala prišla som domov muž spotený nad ňou a hneď sme sa pohadali🤣
Nechaj aj jeho nech prebali, pomojka a niektoré rady si vypocuj a nereaguj.Ale zaujímave ešte som nepočula o mužovi čo rieši prikrmy a strihanie vlasov pri mesačnom kojencovi😂
Veď milu povedz, že jeho čas príde, že sa už tešis ako bude prikrmy varit.Moj muz vždy kúpal daj mu len jeho úlohu

autor
19. máj 2025
@januska12323

Po mesiaci čakať, že on sám bude vedieť je naivné. Veď ani ty veľa vecí ešte nevieš. Môže mať na starosti prebaľovanie vždy keď je doma, kúpanie, aké pyžamo bude mať... A keď sa mu nepáči môže robiť aj iné domáce práce, treba robiť rukami a nie len ústami.

@januska12323 ja ale nečakám od neho, že bude sám vedieť. Ale keď vidí, že som vycerpana, nenájdená , bordel ako v tanku, pretože ešte nemám nosič, tak malý je stále na prsiach. Tak sa neuzavrie niekto do izby či Ano? Dam tomu čas. Verim, že sa to zlepší. Len to mudrovanie sa týka všetkého nie len malého. 😆

autor
19. máj 2025

Nenajedená*

petrao2
19. máj 2025

Moja sestra ma takeho debila doma
Vies kolkokrat som sa jej pokusala otvorit oci ?
Dopadlo to tak ze s debilom ma 3 deti k detom tetaniu a on chudacik ma soplik ale ona kmita jak blba ani caj jej neuvari ked je chora
On je unaveny
On on on
O deti nezakopne ako je den dlhy,neurobi mlieko,neda najest starsim sam sebe nenaberie jest jedno stastie ze chodi do roboty inak je to len pc,mobil alebo "playko"
Takze bud sa vzchop s ukaz mu co a ako alebo ho posli do prdele
Hlavne s nim nemaj dalsie deti kym z neho nebude chlap

tenerifka
19. máj 2025

Musis mu dat konkretne ulohy, nie 5 naraz, ale postupne 1 alebo 2: prosim, umy riad.... prosim, prebehni byt vysavacom..... Atd. Necakaj, ze mu to samemu napadne-nenapadne. Len empaticky muz, ktory je v manzelstve dlhe roky, pochopi hlasku "som unavena" tak, ze zena potrebuje pomoc. Ostatni chlapi v tom vidia"je unavena, idem sa spakovat prec". Oni maju uplne ine myslienkove pochody, abstraktne uvahy nevedia vyhodnotit, potrebuju jasny prikaz...

angeli121212
19. máj 2025

Prosím ťa a čo.mu chce akože na tej hlave strihať? Tie prve vlásky?... No... áno... Šľak by ma trafil.. môj názor je kto nič nerobí nech sa nestará a tvoj nič extra nerobí...

janetinka27
19. máj 2025

Tak vies, ty si mama a reagujes na kazdu potrebu babatka.prepojenie na babatko mas ovela silnejsie ako muz.a on vhce zrejme tiez byt ten znaly, muz si niekedy v tychto chvilach pripada neschopny a mimo kontext. Tak chce posobit nad vecou a potom to takto vyzera.
Chlapi casto nevedia co s babatkom, niekedy tak trochu utekaju k zlatym starym casom pred babatkom, potrebuju si zahrat na pc abo tu kavicku, potrebuju unik. Mama si to nemoze dovolit. Ale to sa zlepsi.postupne sa aj chlap do toho dostane.

januska12323
19. máj 2025

Však keď sa zavrie tak mu tam napochoduj, daj mu dieťa do ruky a ty oddychuj.

colsami
19. máj 2025

"Ale keď vidí, že som vycerpana, nenájdená , bordel ako v tanku, pretože ešte nemám nosič, tak malý je stále na prsiach. Tak sa neuzavrie niekto do izby či Ano? Dam tomu čas."

Nie, nemas tomu dat cas, mas otvorit usta ako dospela zena a ako dospelemu chlapovi povedat "som vycerpana, nenajedena. Je tu bordel. Prosim Ta mozes mi teraz urobit aspon nieco na veceru? A potom kym maleho ulozim si dam sprchu a Ty tu prosim uprac, je tu bordel ako v tanku".

Myslim ze obaja sa spravate ako deti. Komunìkujte. Potom netreba na fora pisat, ked sa doma veci riesia.

moonlight1210
19. máj 2025

Myslim, ze mudruje, lebo tym podvedome (horsie, ak vedome) vytvara okolo sebe dojem, ze sa stara, hoci sa staraniu v skutocnosti vyhyba.
Take zastupne “pracovanie”. Odvraciat pozornost od toho, ze nic nerobis a v podstate ani nechces. Resp. chces aj nieco urobit, ale aby to trvalo max polhodinky-hodinku a nebolo to narocne, nez to zacne byt nudne a otravne. Aby to bola taka “panská zábava”.

Takze vo vysledku mas pocit, ze sa snazi, hoci jeho cielom je presny opak.
Snazit sa je ochotny len v tom, na co ma naladu. Nie v tom, co je prave potrebne. Ak ho to nebavi.
A ty ho snazis este aj chapat, ospravedlnovat a tie dalsie veci.
Az ti raz rupnu nervy.

majlo1234
19. máj 2025

Ty mu musis povedat: zlatko, idem sa okupat, a strcit dietatko do ruk. Zlatko, o pat minut je maly vychystany, ides s nim na prechadzku. Zlatko, nemam kedy povysavat, urob to prosim. Necakaj, ze mu nieco samemu dojde. To je najlepsia rada, aku som sama dostala 🙂

yoginka231
19. máj 2025

Toto : " ja som skôr taká , že to dusim v sebe, no niekedy sa normálne porozprávame otvorene"

Za mňa komunikuj priamo asertívne a otvorene. Povec mu že presne čo potrebuješ. Nie že vybuchneš alebo pasívna agresivita. Ale priamo mu povec, že prosim sprav xyz. Priateľsky a milo. A keď v ňom chceš pestovať zodpovednosť (žial tak sú vychovaný často dnešný muži ale však aj ženy majú svoje muchy), tak sa ho spýtaj, "čo myslíš že by mi pomohlo teraz?" "kedy ho vieš zobrať von?" také otázky kde sám musí porozmýšlať, nevie sa vykrútiť ale zároveň si môže sám vybrať.

Držím palce, s chlapmi to je ťažké niekedy 🙂 Ale zároveň musíme byť dospelé keď už máte dieta

autor
19. máj 2025
@yoginka231

Toto : " ja som skôr taká , že to dusim v sebe, no niekedy sa normálne porozprávame otvorene"

Za mňa komunikuj priamo asertívne a otvorene. Povec mu že presne čo potrebuješ. Nie že vybuchneš alebo pasívna agresivita. Ale priamo mu povec, že prosim sprav xyz. Priateľsky a milo. A keď v ňom chceš pestovať zodpovednosť (žial tak sú vychovaný často dnešný muži ale však aj ženy majú svoje muchy), tak sa ho spýtaj, "čo myslíš že by mi pomohlo teraz?" "kedy ho vieš zobrať von?" také otázky kde sám musí porozmýšlať, nevie sa vykrútiť ale zároveň si môže sám vybrať.

Držím palce, s chlapmi to je ťažké niekedy 🙂 Ale zároveň musíme byť dospelé keď už máte dieta

@yoginka231 ďakujem pekne 🙂